Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Een gezonde levensstijl > Kleine zorgen.. ((onder?)gewicht) deel 1
Auteur Onderwerp: Kleine zorgen.. ((onder?)gewicht) deel 1
Heleen
BerichtGeplaatst: 24-03-2005 22:55 Reageer met quote

Ik heb het hier al eens genoemd, ik ben een beetje een lichtgewicht. Altijd al geweest, behalve dan net na m'n geboorte Laughing. De laatste tijd ben ik weer een paar kilo afgevallen en heb ik eens (na een in mijn ogen minder vriendelijke opmerking van een arts, was er korte tijd aardig door van de kaart- geen geringe prestatie Twisted Evil) geprobeerd na te zoeken wanneer men spreekt van ondergewicht en wanneer dat ernstig is. Ik kom aanduidingen tegen van BMI <17.5, <16, <15 ... heel divers eigenlijk. Nu hadden we hier al eens vastgesteld dat BMI slechts een indicatie geeft en weinig zegt over het werkelijke over- dan wel ondergewicht van individuele personen. Maar ik begin me een klein beetje zorgen te maken.

Ik maak er een te groot issue van, waarschijnlijk. Heb alleen jaren tegen mezelf gezegd dat ik me geen zorgen ga maken zolang ik niet onder de 50 kom.. en de laatste tijd kom ik daar niet boven. Zit nu op 48/49, wat ik toch echt te weinig vind. (Bij 1,73 m.) Ik sta op de weegschaal en denk: where did the rest of me go?

Ik val vaak een paar kilo af in de winter, en kom dan in het voorjaar weer op m'n oude gewicht. Jarenlang was mijn gemiddelde gewicht 54, maar de laatste twee jaar ofzo val ik meer af dan anders, vaker dan alleen in de winter, en kom ik niet meer terug op mijn oude gewicht. Het scheelt natuurlijk maar een paar kilo, maar toch.. op mijn gewicht vind ik het veel. Ik kan het eigenlijk niet missen. Mensen zeggen nu zelfs dat ze het aan me zien, en ik denk alleen maar: argh!

Voor mijn idee eet ik normaal, ok geen enorme hoeveelheden maar ik ben ook maar een klein mensje. Ik begon ineens af te vallen in een tijd dat zowel mijn eetgewoonten als mijn fysieke belasting op een stabiel niveau lagen. Die belasting (en belastbaarheid) is de laatste tijd verder afgenomen, dat wel. Een deel is dus misschien verlies van spiermassa, maar die had ik al nauwelijks. Kortom ik weet gewoon niet waar het 'm in zit en ik zou het heel graag willen weten. Ik zit in een erg drukke periode en probeer dus de stress de schuld in de schoenen te schuiven, maar dat doe ik al jaren terwijl ik echt niet al jaren in de stress zit.

Heeft iemand een idee hoe ik erachter kan komen wat dit veroorzaakt en wat ik het beste kan doen om een beetje op gewicht te blijven? Ik krijg allemaal goede adviezen van mensen die me vertellen veel noten te eten en vooral volle melk te drinken, maar zowel noten als melk verdraag ik niet zo goed Rolling Eyes. Ik ben altijd al een lichtgewicht geweest en ook duidelijk "licht gebouwd", dus ik heb absoluut niet het idee dat er nu ineens een ziekte oid aan ten grondslag zou liggen. Ik word alleen een beetje zenuwachtig van het feit dat ik af en toe kilo's verlies (soms 4 of 5 in een paar weken tijd) zonder dat ik enig idee heb hoe dat kan.
jannieheetik
BerichtGeplaatst: 25-03-2005 10:56 Reageer met quote

Mijn moeder had dit ook. Die is opgegroeid in WO2 en de huisarts ging ervan uit dat haar lichaam in die periode heeft geleerd heel zuinig met calorieen om te gaan. Kan er bij jou iets dergelijks aan de hand zijn? Dat je vroeger niet veel at, of zo, toen je kind was?
Bij mij speelt het tegenovergestelde: ik was graatmager als kind en niet al te gezond (bronchitis en oorontstekingen en zo) en mijn moeder probeerde mij tevergeefs vet te mesten. Dat lukte niet, maar later bleek dat er zich toen wel vetcellen hadden gevormd.

RUILEN?
(aardig bedoeld, hoor Heleen!)

Misschien een troost: toen mijn moeder in de menopauze kwam werd ze een beetje molliger. Afwachten dus!
Paul
AdminBerichtGeplaatst: 25-03-2005 12:11 Reageer met quote

Hoi Heleen,

Ondergewicht is er als iemand minder weegt dan goed is voor zijn of haar gezondheid. Een BMI van onder de 18,5 gaat bv al gepaard met een groter risico op osteoporose op latere leeftijd. Het is net waar je de grens legt. Bij een erg lage BMI zal bij vrouwen ook de menstruatie stoppen.

Voor gezonde mensen met ondergewicht is het vaak niet eenvoudig om aan te komen. Vaak speelt dan namelijk de leefstijl een rol en dat is lastig aan te passen. Bijvoorbeeld wanneer je geen tijd neemt om rustig op je gemak 3x per dag een goede maaltijd te eten. Maar even snel iets eet en dan snel weer ergens anders mee verder gaat.

Ik weet niet wat je eetgewoonten zijn. Probeer eens 3x per dag tijd te nemen voor een lekkere maaltijd.

Maar als je om een onverklaarbare reden blijft afvallen dan is het toch verstandig om een keer bij de huisarts langs te gaan om te controleren of er niet een onderliggende oorzaak is.
Heleen
BerichtGeplaatst: 25-03-2005 12:55 Reageer met quote

jannieheetik schreef:
RUILEN?

Beginnen met 5 kilo, en als ik ze weer kwijt ben plaats ik een nieuwe bestelling, ok? Mr. Green


Paul: dank voor je reactie. Ik eet gewoon drie maaltijden per dag, en neem hier ook rustig de tijd voor. Vlak voor ik 's avonds naar bed ga eet ik vaak ook nog een boterham oid, ik slaap niet goed met een lege maag Wink. Zou toch goed moeten gaan, dacht ik. Wat altijd mijn gewone gewicht was is laag, maar voor mij normaal. Niets aan de hand daar. Maar af en toe de boel kwijtraken en dan niet meer alles terugvinden bevalt mij maar niets Confused. En aankomen is erg moeilijk, weet ik. Maar het gaat mij meer om het niet willen afvallen dan om het aankomen.

Ik dacht een tijdje geleden het voordeel van dun zijn te hebben gevonden in het feit dat het voor de gewrichten beter is om wat minder gewicht mee te sjouwen, maar dit grapje vind ik niet leuk. Dus de oude gevoeligheden komen ook weer boven, en dat is precies de reden waarom ik het er met mijn huisarts nog niet over heb gehad. Maar als ik me zorgen blijf maken óf verder afval, zal ik daarin toch echt mezelf een schop onder m'n gat moeten geven. Het is zo dat ik wel eens opmerkingen van andere artsen heb gekregen die ik ronduit beledigend vond hier en daar, en ik ben m'n eigen huisarts nog steeds dankbaar voor het feit dat hij er nog nooit iets over gezegd heeft. Vreemd maar waar. Als andere mensen er nu gewoon hun mond over hadden gehouden, zou ik er waarschijnlijk een heel stuk gemakkelijker mee komen. Ho hum, hoor mij. Ik vind werkelijk niets vreemd om met mijn huisarts te bespreken, en hier doe ik moeilijk over. Voorlopig eens proberen met havermout 's avonds Laughing.

Trouwens mijn menstruatie is zeer onregelmatig (verdient haast het woord 'cyclus' niet meer zeg maar) en is dat altijd al geweest. Iemand suggereerde pas al dat daar een link kan liggen met mijn gewicht, dat dat gewoon zo laag is dat ik nooit regelmatig zal zijn. Not a nice thought though Rolling Eyes.

Paul schreef:
Een BMI van onder de 18,5 gaat bv al gepaard met een groter risico op osteoporose op latere leeftijd.

Onder de 18,5 al? Shocked Autsj, en ik val al in meer risicogroepen (HMS gaat soms samen met osteopenie, en veel beweging heb ik ook niet, zeker niet ehm.. weight baring. (Hoe vertaal je dat fatsoenlijk??) Hmmm Rolling Eyes.
Mo
GastBerichtGeplaatst: 21-04-2005 22:55 Reageer met quote

Je BMI moet 20 zijn. Alles eronder wordt als ondervoeding aangemerkt. Je merkt dat door het wegvallen of onregelmatig worden van de menstruatie (bij mannen soms het verdwijnen van de spermaproductie).

Met een lichaamslengte van 1.73 zou je dus minimaal 59,8 kg moeten wegen. Het lijkt me verstandig om een arts/dietiste te raadplegen, want dit is geen gezonde situatie. Maar dat heb je zelf ook al gesignaleerd.

In een week 4 tot 5 kilo afvallen is ook een ongezonde zaak.

Ik ben gediplomeerd gewichtsconsulent en adviseer je met klem om medisch advies in te winnen.
Er kunnen medische problemen zijn (bijv. schildklier) waardoor je zo extreem afvalt.

Succes!
Maarten
ArtsBerichtGeplaatst: 22-04-2005 9:33 Reageer met quote

Mo schreef:
Je BMI moet 20 zijn. Alles eronder wordt als ondervoeding aangemerkt.

Wellicht ten overvloede, maar even voor de duidelijkheid: Voor de mesnen die (te) zwaar zijn: een BMI tussen de 20 & 25 is normaal.
Heleen
BerichtGeplaatst: 22-04-2005 18:46 Reageer met quote

Mo schreef:
Je BMI moet 20 zijn. Alles eronder wordt als ondervoeding aangemerkt.

Hmm, ik dacht alles onder de 17,5 ofzo? (Kom hier en daar wel verschillende getallen tegen moet ik zeggen.)

Quote:
In een week 4 tot 5 kilo afvallen is ook een ongezonde zaak.

Was in een paar weken Mr. Green.

Hé, ik zit lekker eigenwijs te doen, maar je hebt -denk ik- wel gelijk. Ik zit nu min of meer stabiel op de 48, val gelukkig dus niet verder af nu, maar vind 't wel te weinig. Mijn BMI hoeft echt geen 20 te zijn, meen ik serieus want ik ben van mezelf gewoon licht gebouwd. Maar ik heb me wel voorgenomen dit onderwerp eens aan te snijden de eerstvolgende keer ofzo dat ik m'n huisarts ga pesten. Ik ben de laatste weken echt extreem moe, en heb zelf het idee dat ik dus inderdaad onder m'n eigen ondergrens zit w.b.t m'n gewicht.

Voor mijn idee zal er geen specifieke oorzaak zijn voor mijn gewichtsverlies, ik zie het meer als oorzaak in zichzelf en het gevolg van allerlei omstandigheden. Maar aankomen is beslist niet gemakkelijk. Confused Bedankt voor je reactie in ieder geval, ik doe er dus wél iets mee.
Heleen
BerichtGeplaatst: 29-04-2005 19:29 Reageer met quote

Ho hum, van de week bij de specialist toch even bloed laten prikken omdat het hem tijdens het lichamelijk onderzoek opviel dat mijn schildklier wat groot was. Mocht daar nog wat uitkomen, dan zal ik hier toch wat woorden terug moeten nemen ("nee hoor, er is echt geen specifieke oorzaak voor"- mevrouw weet-het-beter Embarassed Razz). Even zien dus.
Jaless
GastBerichtGeplaatst: 23-09-2005 17:32 Reageer met quote

He Heleen,

Hopelijk kan het onderzocht iets meer zeggen. Ik zou zelf niet zo snel een oorzaak kunnen noemen, maar ik weet misschien wel een manier om bij te houden of je genoeg binnen krijgt.
Op de site:

***Link verwijderd door beheer. De beschreven vragenlijst is niet te vinden op de site en derhalve is de link overbodig. Indien u de rechtstreekse link naar de genoemde invuloefening weet, kan u die natuurlijk alsnog plaatsen.***

Daar kan je precies invullen wat je eet en hoeveel energie je binnen krijgt. Veel mensen zijn daar om af te vallen maar er zijn er ook mensen die juist willen aankomen. Waarschijnlijk wanneer je per dag minstens 2200 kilocalorieen binnen krijgt, kan je niet aankomen, maar dat zou je nog moeten opzoeken voor de zekerheid.

Wil je snel veel kcal binnen krijgen moet je chocoladerepen en muesli eten. Ook als je 's ochtends zoet eet, heb je daarna snel weer honger...Dat moet wel werken!

Hoe dan ook wens ik je veel succes!
jannieheetik
BerichtGeplaatst: 30-09-2005 9:46 Reageer met quote

Heleen, ik vond bij toeval http://www.stumptuous.com/massgain.html
misschien dat daar tips op staan waar je wat aan hebt!
Heleen
BerichtGeplaatst: 03-10-2005 13:44 Reageer met quote

jannieheetik schreef:
Heleen, ik vond bij toeval http://www.stumptuous.com/massgain.html
misschien dat daar tips op staan waar je wat aan hebt!

Dank je, is interessant. De tip om ervoor te zorgen dat je via vloeibaar voedsel ook wat binnenkrijgt vind ik wel een goeie. Dat is inderdaad vaak makkelijker dan vast. En ik heb dus inderdaad het idee dat ik echt wel genoeg eet, maar als ik bijvoorbeeld de standaarden van het voedingscentrum lees, vraag ik me af of de hoeveelheden die daar genoemd worden werkelijk voor mensen bedoeld zijn.. dat krijg ik dus echt niet (naar) binnen op een dag(!)

Jaless: de chocolade laat ik maar zitten, denk ik.. erg lekker, maar te veel gaat hier ook weer niet goed. En als je de (goede) link nog voor me hebt, houd ik me aanbevolen. Leuk dat jullie meedenken.
Maaike 38
GastBerichtGeplaatst: 21-10-2005 7:26 Reageer met quote

Ik ben ook nogal een lange dunne, maar heb mezelf in twee jaar van een 55 kg. naar bijna 70 gekregen (ik ben 1.78 )

Zoet en chocolade is misschien lekker, maar het helpt niet. NIET. Slagroomgebak en dergelijke dingen ook niet.

Wat mij hielp, tip van een arts jaren geleden, is 5 keer per dag een kleinere hoeveelheid eten. Dus echt iets bij de thee. En bij de maaltijden net een lepel meer dan waar ik zin in had. En boter op mijn brood, om een voorbeeldje te noemen. Veel drinken, maar niet perse dingen als suikers en frisdrank. Trek in een koekje? Geen kaakje, maar een volkorentoestand. En dan liever twee...

Ik moet nog steeds uitkijken dat ik niet afval, als ik een paar weken alleen 3x per dag gewoon eet ben ik zo een paar kilo minder. Die arts noemde het gewoon een "hoog energieverbruik" (was niet in Nederland.) Niks mis mee, maar de auto die veel benzine verbruikt moet ook vaker tanken...

Brroem!
enne, verder op de site las ik dat ik niet zoveel groene thee moet drinken... dat helpt bij het afvallen...
Groeten uit het verre oosten!
Maaike Laughing
Maanwandeling
GastBerichtGeplaatst: 03-11-2005 16:17 Reageer met quote

Ik kamp ook al lang met dit probleem, 1.80 en 56 kg, als ik te veel stress ervaar sla ik dicht en kan ik moeilijk eten, maar ik wilde jullie niet mijn supershake onthouden, niks herba life of shapeworks, puur natuur, koop zo'n namaak magic bullet bij de blokker ongeveer 25 euro en aan de slag,
neem een banaan, en wat ander fruit bv peer,
een scheut sinaasappelsap ( vers geperst of uit een pak) mandarijen zijn ook lekker om te persen,
dan een scheut yoghurt, volle natuurlijk,
een eetlepel honing en het super ingredient : amandelpasta, zeer fijn gemalen amandelen, te koop in de natuurvoedingswinkel.Amandelen bevatten zeer gezonde calorien !
Dan het mes op de beker, even mixen en dan smullen maar! Met gemak drink je 200 extra lekkere calorien die heel makkelijk door je lichaam zijn op te nemen.
Heleen
BerichtGeplaatst: 03-11-2005 22:18 Reageer met quote

Hmm klinkt lekker. Lastige is dat ik zowel noten als melk niet zo goed verdraag. Kleine beetjes gaat wel. En het recept probeer ik vast een keer uit! Wink

Vorige week ben ik voor het eerst bij de diëtiste geweest, zeker ook in het kader van mijn andere problemen hebben we vastgesteld dat ik minstens 5 kilo aan moet komen. Liefst 8, maar eerst maar eens die 5 proberen. Ik ben benieuwd wat voor tips ik van haar ga krijgen.. en of het zal gaan lukken!

Stress is bij mij inderdaad een trigger, maar vermoeidheid nog veel meer. Drukke tijd, lange dagen, en mijn eetlust is echt bijna nihil. Ik probeer er echt wel op te letten de laatste tijd, maar het staat me enorm tegen om te gaan eten als ik gewoon absoluut geen zin heb. Op die momenten ga ik dan zelf liever voor de kleine beetjes en eventueel wat vloeibaars als aanvulling. Maar verder kan ik er weinig chocola (hihi) van maken: ik val af op momenten dat ik gewoon eet, en als ik verwacht af te vallen, valt het vaak juist weer mee. Dat maakt dus dat ik zelf het idee heb dat ik niet echt veel controle heb over mijn eigen gewicht. Maar wie weet gaat dat nu veranderen..
Heleen
BerichtGeplaatst: 16-11-2005 22:52 Reageer met quote

Ok, even voor degenen die geïnteresseerd zijn in het vervolg: mijn calorie-inname op een dag was te weinig, dus dat proberen we te verhogen. Ben nu zo'n twee weken bezig, en het lijkt erop dat ik een ietsje ben aangekomen. Ben benieuwd naar het vervolg..
Heleen
BerichtGeplaatst: 02-12-2005 14:11 Reageer met quote

Ik weeg nu zeker 52 kilo, goed hé? Laughing

Ben intussen gewend aan m'n nieuwe eetpatroon, ik blijf het alleen jammer vinden dat ik steeds meer het idee heb dat ik -m.n. bij de avondmaaltijd- alleen maar eet omdat ik "moet", en niet meer omdat ik het lekker vind of omdat ik trek heb. Maar goed, nu het ook echt wel lijkt te werken, heb ik er ook wel weer lol in. Eén probleem: ik kom niet meer uit met m'n boodschappen-weekbudget. Koop toch allerlei producten die ik altijd zag als luxe: iedere dag vlees bijvoorbeeld, extra melkproducten, die bij mij dan weer deels vervangen moeten worden voor soja=duurder(!) Weer andere kleine zorgen dus.. je kunt ook niet alles hebben Rolling Eyes *voorzichtige kleine zucht* In ieder geval heb ik er vertrouwen in dat ik deze winter met m'n gewicht niet onder de vijftig zal zakken. Oh, en m'n schildklier blijkt trouwens inderdaad te denken dat ie haast heeft. Niet extreem, maar toch. Dus even in de gaten houden die hap. Intussen moet ik leren datgene te vinden wat half nederland mijdt: hebben jullie er wel eens bij stil gestaan dat bijna ieder product wat in de supermarkt ligt tegenwoordig light, low-fat, halfvol of mager is?
Robin
BerichtGeplaatst: 02-12-2005 15:28 Reageer met quote

Ja, erg hé? En daar schijn je al afvaller juist dik van te worden...

Alle goeds en eet-se!
Heleen
BerichtGeplaatst: 02-12-2005 23:37 Reageer met quote

Dank je! En tja dat je dikker wordt van die zgn. dieetproducten.. kan ik me ook wel weer voorstellen. Is toch misleidend: zoveel procent minder vet, maar nog altijd meer dan je nodig hebt. Er zijn mensen die willen afvallen en light-cola kopen in plaats van gewone cola. Volgens mij kun je dan beter water drinken, is nog goedkoper ook Wink.
Lara
GastBerichtGeplaatst: 04-12-2005 19:54 Reageer met quote

Ik denk, dat als je lekker in je vel zit, het wellicht niet zo heel erg is, als je heel licht weegt.

Ik ben 29 jaar, 1.72m en weeg 52 kilo. Ik maak me absoluut geen zorgen om m'n ondergewicht. Ik voel me prima, sporten is geen probleem en ik heb al 6 jaar geen griep gehad.
jannieheetik
BerichtGeplaatst: 04-12-2005 20:01 Reageer met quote

Als je echt zwaarder wil worden, en LEKKER en niet eens zo ongezond: Chocola, chocola en NOG eens chocola. En chocolademelk!
Verder bevat een appelpunt vreselijk veel calorieën!
Dat las ik laatst. En een blik in mijn calorieënboekje bevestigde dit verhaal!

Had ik hier als eens verteld over die vriendin van me, die zich ongelooflijk zorgen loopt te maken omdat haar gewicht niet boven de 46 kilo te BRANDEN is? Nou, die hebben wij onlangs ontmoet terwijl ze wat informeel (zeg maar gewoon slordig) gekleed was.
Dat zijn wij van haar niet gewend.
En waar viel ons oog op: ze had vetrolletjes!
Toen ze weg was hadden mijn man en ik het erover: 'die is helemaal niet te mager!'

Ik wil niet zeggen dat je niet te mager bent, wanneer je in de spiegel kijkt en je weet niet of je jezelf ziet of naar een xylofoon staat te kijken, maar die weegschaal zegt natuurlijk niet alles!

En is het wel een xylofoon, dat dus aan de chocola Very Happy (voor mij niet, dank u, ik ben veel te zwaar)
Index > Een gezonde levensstijl > Kleine zorgen.. ((onder?)gewicht) deel 1
Pagina 1 van 5  

1, 2, 3, 4, 5  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring