Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Psyche > Durf niet naar huisarts voor psychische problemen
Auteur Onderwerp: Durf niet naar huisarts voor psychische problemen
elsgiss
BerichtGeplaatst: 26-10-2005 20:45 Reageer met quote

Bij een ander onderwerp in dit onderdeel "PSYCHE" werd geredeneerd, dat iemand naar de huisarts moest voor hulp. Maar ik zou dat toch echt niet zien zitten: ik zou een gesprek van 10 minuten veel te weinig vinden, om binnen die tijd de situatie uit te leggen. Bovendien lijkt het me stikvervelend voor die huisarts (die gericht is op genezing van het zieke of kapotte lichaam), om zo'n patient te krijgen. Het enige dat hij kan doen is al dan niet doorverwijzen. Dat heeft toch geen zin? Zijn er nog andere mogelijkheden om hulp te krijgen als je geestelijke problemen hebt? Zou je zelf naar het maatschappelijk werk kunnen gaan bijvoorbeeld? Of naar een psycholoog? En wat zijn eigenlijk geestelijke problemen? Als je het niet meer ziet zitten, heb je dan geestelijke problemen? In het bedrijven-gedeelte van het telefoonboek staan talloze psychologen. Hoe kunnen die je eigenlijk helpen? Zijn er ook specialisaties? Hoeveel kost het?
Dandelion
BerichtGeplaatst: 26-10-2005 23:43 Reageer met quote

Dat zijn een heleboel vragen en hoewel ik geen expert ben, ben ik wel evaringsdeskundige, dus ik hoop dat ik je een beetje op weg kan helpen.

- Gesprek van tien minuten. Dat hoeft helemaal niet. Je kunt bij het maken van een afspraak bij de meeste huisartsen zeggen dat je een dubbele afspraak wilt. Dan heb je alvast dubbele tijd...
- Die huisart zou het stikvervelend kunnen vinden...? Misschien wel, maar de meeste huisartsen willen mensen graag helpen en ook psychische problemen horen daarbij. Overigens weten ze dat heel goed voordat ze zich specialiseren voor huisarts. Dus een beetje eigen schuld is het ook wel Laughing
- Het enige dat hij kan doen is al dan niet doorverwijzen...
Is wel een beetje waar, maar dan ook wel nodig. Doorgaans willen alle specialisten als psychologen, instellingen etc. een verwijsbriefje van de huisarts. Dus daar ontkom je toch bijna niet aan.
- Als je het niet meer ziet zitten, heb je dan geestelijke problemen? Goeie vraag. Als je wat niet meer ziet zitten? Als je de kleur van kleding niet meer ziet zitten, denk ik niet dat je geestelijke problemen hebt. Als je daarentegen het leven niet meer ziet zitten (en dat wellicht al voor langere tijd) ja dan zou het best eens kunnen zijn dat het geestelijk niet erg goed gaat en dat het je goed doet daar eens met iemand over te praten. Daar ligt vanalles tussen en ik denk dat de mate waarin het je belemmerd in het dagelijks leven, doorslaggevend is voor of je geestelijke problemen hebt of niet.

Je kunt natuurlijk één van die psychologen bellen om het één en ander na te vragen. Die hebben vast meer antwoorden voor je.

Wat betreft de kosten. Tot nu toe (en dat is al lang) is bij mij bijna alles vergoed. Op een gegeven moment heb ik ?15,- moeten bijbetalen voor de psycholoog per afspraak, maar nu zit ik weer in een programma dat volledig vergoed wordt.

Ik hoop dat ik je een beetje antwoord heb kunnen geven op je vragen...
Hooglander1
ConciërgeBerichtGeplaatst: 27-10-2005 1:49 Reageer met quote

elsgiss schreef:
Zijn er nog andere mogelijkheden om hulp te krijgen als je geestelijke problemen hebt? Zou je zelf naar het maatschappelijk werk kunnen gaan bijvoorbeeld? Of naar een psycholoog? En wat zijn eigenlijk geestelijke problemen? Als je het niet meer ziet zitten, heb je dan geestelijke problemen? In het bedrijven-gedeelte van het telefoonboek staan talloze psychologen. Hoe kunnen die je eigenlijk helpen? Zijn er ook specialisaties? Hoeveel kost het?


Is de huisarts er juist niet voor om je antwoord te geven op die vragen?
Gast
BerichtGeplaatst: 27-10-2005 2:04 Reageer met quote

Tja, Hooglander komt wel met een iets simpeler antwoord dan ik.... Embarassed
sabje*
BerichtGeplaatst: 27-10-2005 17:52 Reageer met quote

ik ben dus zelf ook voor het eerst naar de huisarts geweest dinsdag en harstikke zenuwachtig enzo en hij wil je heus wel graag helpen
Mij iig....
Morgen weer terug met dubbele afspraak en tuurlijk helpen ze je
Sterkte
elsgiss
BerichtGeplaatst: 28-10-2005 20:47 Reageer met quote

Beste Sabje,
Ik heb deze vraag (inderdaad) gesteld, toen ik jouw verhaal en het antwoord erop las. Helpt je huisarts je goed? Maar HOE dan? Gewoon door erover te praten? Ben je nog niet verwezen naar de GGZ?

En beste Hooglander,
Jammer dat jij vindt dat de huisarts het antwoord zou moeten geven. Ik probeer nu juist het bezoek aan die beste man te vermijden. De huisartsen zijn namelijk gigantisch overbelast en het lijkt me beter om, gebruikmakend van een forum, op een andere manier achter antwoorden te komen. Het antwoord van Dandelion vond ik een hele goede. Alleen wist ook zij geen manier, om die huisarts te omzeilen. Jammer.
Groeten, Els G.
Rein
ArtsBerichtGeplaatst: 28-10-2005 23:54 Reageer met quote

De huisarts is juist een aangewezen persoon om als eerste heen te gaan. Deze is laagdrempelig. Sommige huisartsen zullen zelf veel kunnen bereiken bij mensen met psychische problemen, anderen zullen je goed kunnen vertellen waar je het beste hulp kunt zoeken.

(huisartsen zijn er niet alleen voor het genezen van het zieke of kapotte LICHAAM)

p.s. 10 minuten is inderdaad kort, maar bij (volgens mij alle) huisartsen kunnen ook dubbele afspraken gemaakt worden, wat handig is in zulk soort gevallen.
Maarten
ArtsBerichtGeplaatst: 29-10-2005 11:58 Reageer met quote

elsgiss schreef:
...Ik probeer nu juist het bezoek aan die beste man te vermijden. De huisartsen zijn namelijk gigantisch overbelast en het lijkt me beter om, gebruikmakend van een forum, op een andere manier achter antwoorden te komen. Het antwoord van Dandelion vond ik een hele goede. Alleen wist ook zij geen manier, om die huisarts te omzeilen. Jammer.

Offtopic:
Het nederlandse gezondheidssysteem is gebasseerd op een huisarts die een poortfunctie heeft. Het is niet aan patiënten om te bepalen of de huisarts het te druk heeft om deze taak nog langer uit te kunnen oefenen.
Als het echt zo is dat deze taak te veel wordt voor de huisartsen zal er een landelijke verandering moetn plaatsvinden.
Daar komt bij dat de kosten van de gezondheidszorg sterk zullen toenemen als iedereen plompverloren bij de tweede lijn kan binnenwandelen.

Maar zoals gezegd: dit is een andere discussie dan de discussie die hier besproken dient te worden.
Erik Groen
BerichtGeplaatst: 29-10-2005 15:34 Reageer met quote

Dit zijn eigenlijk allemaal vragen voor de huisarts. Hij of zij wordt vaak gezien als poortwachter. Maar dan doe je de beste man cq vrouw toch echt tekort. Natuurlijk ??bewaakt? de huisarts de poort naar de tweede lijn. Als we allemaal maximaal geholpen willen worden voor een aanvaardbare hoeveelheid kosten, dan zal er iemand met kunde een eerste schifting moeten maken waar en aan wie we onze dure centjes uitgeven?

Maar die vermaledijde huisdokter is meer, zoals de engelse benamingen G(eneral) P(ractitioner) en family doctor al aangeven. En daar kunt u ook uw voordeel meedoen. Hij of zij kent u en uw situatie beter dan wie dan ook uit het medische circuit. En weet dus in uw specifieke geval waar uw zorgen, angsten en vragen zitten, maar ook wat uw wensen en ideeën over aanpak van problemen zijn. En dus ook welke patiënten louter een luisterend oor nodig hebben, welke een reflectie van de problemen wensen, welke op niveau willen discussiëren over hun problemen en welke patiënten een witte jas nodig hebben of denken te hebben. Identificatie van het probleem is een (en dat is vaak al ingewikkeld genoeg), weten wie de aangewezen persoon of instantie is, die het beste aansluit bij het probleem is een ander. In het (para) medische circuit van de tweede lijn is er beperkter ruimte voor de fysiologie (de niet-zieke situatie) en is denkrichting met name geënt op aanpak van pathologie (ziekte). Maar, problemen zijn vaak niet zo mono-dimensionaal en dus is een bredere blik noodzakelijk.
Begint het inmiddels wat te duizelen? Aan de hand van een voorbeeld zal ik u duiden.

Stel u bent de laatste tijd wat moe en lusteloos en daarbij wat somber. Ah, depressie, zult u zeggen en dus psycholoog. Of psychiater? Of?
Maar is dit wel een depressie of hapert uw schildklier? Wilt u een pil of alleen uitleg? Hoe ernstig is het? Belemmert het u bij het dagelijks functioneren? Slaapt u goed? Of komt het van uw aanhoudende migraine waar u moedeloos van wordt. Of bent u door uw persoonlijkheidsstructuur wat sneller van slag dan een ander en klaren problemen doorgaans weer snel bij u op, of juist niet. Heeft u iemand die u steunen kan in de thuissituatie of staat u er alleen voor? Bent u iemand die voor deze episode wel goed functioneerde of liep u al op uw tenen?

Dit zijn veel vragen om op te lossen in 10 minuten. Maar uw huisarts hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden: Door de langdurige en constante relatie heeft u een verleden bij hem of haar opgebouwd. Uw persoonlijkheid, lichamelijke toestand, psychosociale en omgevingsfactoren en functioneringsniveau is goeddeels bekent. Afhankelijk van de diagnose, ernst en duur van de klachten en de hierboven genoemde factoren zal de huisarts zelf behandelen, dan wel doorverwijzen naar de tweede lijn. In dat geval wordt de huisartsentaak verbreed van behandelaar naar poortadviseur. De mogelijkheden zijn legio, maar waar of bij wie bent u het beste af? Uw huisarts kent niet alleen u, maar ook de in een gebied aanwezige mogelijk heden voor hulp en de kwaliteit daarvan. Hij of zij zorgt dus voor zorg op maat. En daar zit met name de winst.

Groeten,

Erik Groen
elsgiss
BerichtGeplaatst: 30-10-2005 22:50 Reageer met quote

Maarten schreef:
........ Het is niet aan patiënten om te bepalen of de huisarts het te druk heeft om deze taak nog langer uit te kunnen oefenen.......
Maar ik mag toch zeker nog wel zelf beslissen hoe ik het aanpak? Vrijheid, blijheid. En ik ben ook geen "patienten", maar een individu met een eigen mening. Ik zoek toch ook mijn eigen supermarkt uit? En daar mag ik toch ook een eigen waarde-oordeel over hebben? Bovendien is er ook niet "de huisartsen", maar er zijn veel verschillende huisartsen. En ook de aanname van een langdurige huisarts-patient-relatie is tegenwoordig onzin. In allerlei gezondheidscentra in het land, zijn de huisartsen parttime werkzaam en wisselen om de paar jaar van baan. En als je als patient nooit bij een huisarts komt, dan gaan bovenstaande verhalen ook niet op. Dan zoek je, zoals ik, een andere weg. Mag toch?
Els G.
Hooglander1
ConciërgeBerichtGeplaatst: 31-10-2005 10:56 Reageer met quote

Maar om welke reden wil je dan niet naar de huisarts dan? Dat hij er geen tijd voor heeft is dus echt geen reden, zoals meerdere malen gezegd.

En jij zegt zelf dat die relatie tussen je huisarts en de patient niet altijd goed is. Die zal ook heus niet beter zijn bij een specialist.

Wat voor redenen blijven er dan over om de huisarts te ontwijken, Die ene man/vrouw die al je vragen kan beantwoorden, die je hele dossier bij elkaar heeft en dus ook wat van je geschiedenis af weet.

Waarom wil je dan die huisarts ontwijken?
iemand
GastBerichtGeplaatst: 30-12-2005 18:45 Reageer met quote

het ligt natuurlijk aan je eigen huisarts..die van mij heb ik als een springplank gebruik voor professionele hulp
gewoon zoveel mogelijk uitleggen waardoor de huisarts de juiste hulp voor je zou moeten vinden, als je zelf naar een psycholoog gaat wil die een medisch rapport van de dokter zien
10tG3n00t
BerichtGeplaatst: 31-05-2014 3:18 Reageer met quote

Dit is misschien een heel late reactie hierop maar het staat hoog op Google. Ga naar die huisarts en doe het zelfs als je niet zeker ben van je problemen (dat hoort bij het hebben van Psygologische problemen.) Ik heb er 5 jaar mee gewacht en in die tijd is mijn leven een hel geworden. Doe jezelf die pijn niet aan en ga met je problemen die eerste stap nemen. Laat je angsten en je onzekerheden niet je leven overnemen, als je er eenmaals aan toe geef is het moeilijk het onder ogen te komen. Stap alsjeblieft zo snel mogenlijk naar die huisarts. Veel sterkte met jullie problemen en veel kracht toegewenst. Doe het! Bel nu!
Gismo
BerichtGeplaatst: 19-09-2019 18:56 Reageer met quote

Dit forum wordt enkel nog gebruikt door spammers.
Index > Psyche > Durf niet naar huisarts voor psychische problemen
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring