Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Complicaties na galblaas verwijdering/ gallekkage
Auteur Onderwerp: Complicaties na galblaas verwijdering/ gallekkage
pinas
BerichtGeplaatst: 30-11-2009 13:05 Reageer met quote

Hallo Allemaal,

Ik ben blij te lezen dat het goed kan gaan.
Zoals ik in september heb aangegeven kan het ook behoorlijk misgaan, mijn moeder is 1 november j.l. overleden aan de gevolgen van een hersteloperatie die ze 23 oktober heeft ondergaan ze was op leeftijd 83jr, ondanks haar leeftijd heeft ze de operatie goed doorstaan maar er zijn complicaties opgetreden aan de gevolgen daarvan is ze overleden.
antonetta
BerichtGeplaatst: 01-12-2009 10:34 Reageer met quote

Hallo Pinas.

Gecondoleerd met het verlies van je moeder.

Ik ben ook blij dat het verwijderen van de galblaas merendeels goed verloopt.
Maar gaat het mis, dan heeft dit in het algemeen grote gevolgen voor de patiënten die het overkomt. Ze hebben vaak een lange weg te gaan en het duurt lang voordat ze weer de oude zijn als ze dit al ooit weer gaan worden.

Groetjes Antonetta.
pinas
BerichtGeplaatst: 02-12-2009 13:37 Reageer met quote

Thanks Antonette,
aimee
BerichtGeplaatst: 28-12-2009 17:11 Reageer met quote

Bij mij is in maart 2008 mijn galblaas verwijderd. Ik had al ca 2 jaar last van aanvallen met tussenpozen van een paar maanden, dus nog redelijk te doen. Maar in maart 2008 ging het echt niet meer en is na een nacht vol pijn zonder dat medicijnen hielpen besloten om diezelfde dag nog te opereren.
Ik wist inmiddels al dat ik galstenen had, er is in dec 2007 een echo gemaakt, terugverwezen naar de huisarts en hij verwees me terug naar de chirurg. Ik had alleen nog geen afspraak gemaakt, want had op dat moment geen pijn dus.. wat er niet is, dat is er niet, dacht ik. Fout gedacht dus.
Maar goed mijn galblaas is op de gewone manier verwijderd dus niet via kijkoperatie. Het is een grotere operatie en er is doorgaans een langere ziekenhuisopname nodig, maar ik heb begrepen dat er bij een kijkoperatie toch veel meer mis kan gaan.
Dus ben ik aan 1 kant blij dat ik de gewone iets grotere operatie heb gehad.
Ik heb er verder geen complicaties aan overgehouden, behalve dan dat mijn wond helaas een paar dagen na de operatie een stukje is opengesprongen (ik had 7 hechtingen en die hechtingen gingen er na 4 dagen al uit!)en ik een paar weken met een wond heb rondgelopen waar heel veel wondvocht/bloed uitkwam. Ze konden er in het ziekenhuis niets aan doen, niet opnieuw hechten of zo.
Heb nu een lelijk litteken, maar ja das gelukkig niet het ergste.
In ieder geval: blijf niet te lang met klachten rondlopen, want uiteindelijk moet die galblaas toch verwijderd worden, dus wees niet zo eigenwijs als ik.
En ik wil andere mensen die nog geopereerd moeten worden een hart onder de riem steken: het hoeft lang niet altijd complicaties te geven, kijk maar naar mij.
Ok dat litteken, maar daar kom je ook wel weer overheen.

Sterkte allemaal.
romorico
BerichtGeplaatst: 23-02-2010 16:45 Reageer met quote

Ook bij (anderhalf jaar geleden) gal gelekt tijdens galverwijdering. Daar kwamen ze helaas pas na ene week achter en ik met de ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht dachten ook aan een verdwaald steentje en na 2 dagen van ondraagelijk pijn kwam er dna eindelijk uit dat er waarschijnlijk gal gelekt was. een week aan de antibiotica geleden en zeker nog een week ondraagelijk pijn gehad hoewel deze wel minder werd. 10 weken thuis gelopen en psychisch ben ik het eigenlijk nog steeds aan het verwerken omdat het toch wel ene heftige week was. Dus als iemand zegt kleine ingreep leg ik toch altijd wel even mijn verhaal uit
antonetta
BerichtGeplaatst: 25-02-2010 12:44 Reageer met quote

Ik denk er net zo over als jij Romorico.
Ik wil niemand bang maken maar laten we wel zijn, ook aan kleine operaties kleven risicos.
Je moet over geen een operatie te makkelijk denken, maar ook zeker niet vergeten dat het in verre weg de meeste gevallen gelukkig goed afloopt.
Ook al ben ik zelf het slachtoffer van een medische fout geworden, toch heb ik respect voor de kundigheid van vele artsen.
geja06
BerichtGeplaatst: 18-04-2012 3:08 Reageer met quote

Mijn galblaas is vanmiddag verwijderd en lees zowel positieve dingen als negatieve dingen op het forum. Ben blij met je verhaal, ook al moeten de complicatie verhalen ook serieus worden genomen. Ik zag er tegenop, bang voor lekkages. Voel me redelijk momenteel en hoop dat alles goed is gegaan en dat ik het anders voel en men alert is.
Kan iemand mij vertellen waar ik,op moet letten bij lekkage? Ga er vanuit dat het goed is, maar je kan niet weten.

Geja
geja06
BerichtGeplaatst: 18-04-2012 3:08 Reageer met quote

Mijn galblaas is vanmiddag verwijderd en lees zowel positieve dingen als negatieve dingen op het forum. Ben blij met je verhaal, ook al moeten de complicatie verhalen ook serieus worden genomen. Ik zag er tegenop, bang voor lekkages. Voel me redelijk momenteel en hoop dat alles goed is gegaan en dat ik het anders voel en men alert is.
Kan iemand mij vertellen waar ik,op moet letten bij lekkage? Ga er vanuit dat het goed is, maar je kan niet weten.

Geja
patries08
BerichtGeplaatst: 26-04-2012 18:04 Reageer met quote

En geja06? hoe gaat het nu met je? nog steeds positief over de operatie? ik ga morgen onder het mes
Cati
BerichtGeplaatst: 25-12-2012 17:48 Reageer met quote

Hallo allemaal,

Ik heb veel gelezen op het forum over napijnen. Bij mij is afgelopen donderdag ook de galblaas verwijderd, met een lichte ingreep. Ik had niet veel buikpijn, maar heel veel aanvallen van rugpijn. Ook leek het op hartaanvallen. Helaas zijn de pijnen nu, de 5e dag niet veel minder. Vooral in de nacht veel problemen. Weet iemand er iets op? Paracetamol helpt niet veel. Ik was wel al maanden ziek en veel afgevallen. Is dit misschien een oorzaak? Zijn er ook ideeen over een speciaal dieet? In de folder die ik van het ziekenhuis kreeeg stond dat je al gauw weer alles kon eten. Ik hoop dat iemand goede raad voor me heeft. Dit is een moeilijke Kerst. Pas 10 januari heb ik weer een afspraak met de chirurg.
Verder wens ik ieder een gezond 2013.
Cati
Grenshof
BerichtGeplaatst: 08-02-2017 0:54 Reageer met quote

Talla schreef:
Hallo allemaal,

Eind vorig jaar heb ik hier gepost. Ik had hevige pijnaanvallen en er werd gedacht aan galstenen.
Dat waren het inderdaad. Begin januari ben is mijn galblaas via kijkoperatie verwijderd. Na 2 nachten ziekenhuis mocht ik naar huis. Het herstel ging niet geweldig, ik had nog best veel pijn. Toen ik ruim een week thuis was kreeg ik s'nachts weer koliek-achtige pijnen. Ik kroop weer over de vloer en lag weer te rollen in bed. s'Ochtends direct de chirurg gebeld en ik mocht meteen langskomen. Alle controles waren goed, pijn was inmiddels wat afgezakt maar nog niet helemaal weg. Afgesproken met chirurg dat als ik weer aanvallen zou krijgen ik meteen weer moest komen, ook s'nachts want dan zouden ze me waarschijnlijk opnemen. Meteen die nacht weer aanvallen dus meteen naar het ziekenhuis gegaan waar ik werd opgenomen.
In het ziekenhuis was de pijn weer zo hevig dat ik meteen morfine kreeg. Artsen dachten dat er ergens nog een verdwaalde galsteen zat. Bloedonderzoeken gaven verhoogde ontstekingswaardes aan, maar niet alarmerend. Volgende dag een uitgebreide echo gehad, waarop geen stenen te zien waren. Op dag 3 een MRI scan gehad van de galwegen. Scan was bijna niet te doen omdat ik die dag doorlopend pijnaanvallen had en voor de mri scan moet je heel stil liggen... Ook uit de MRI scan kwam niks! Weer een paar dagen later kreeg ik een CT scan. Ook daar kwam niet veel uit. Er was alleen te zien dat er wat vocht in de buik zat. Ondertussen had ik zo'n beetje de hele dag en nacht vreselijke pijn, en zat ik onder de pijnstillers. Tijdens de pijnaanvallen moest ik ook steeds overgeven. Weer een dag later kreeg ik een gastroscopie, vreselijk onderzoek.... Ook daar kwam niks uit. Na 1,5 week ben ik per ambulance overgebracht naar een academisch ziekenhuis (bedoeling was wel dat ik na dat onderzoek terug zou gaan naar het ziekenhuis waar ik lag) voor onderzoek. In academisch ziekenhuis kreeg ik een ERCP niet onder narcose maar met roesje. Tijdens ERCP ging mijn hartslag op hol dat ze al klaar stonden om me te reanimeren. Halverwege het onderzoek zijn ze dus gestopt omdat het met mijn hart niet goed ging. Ik werd heel bruut wakker gemaakt, er was echt paniek!
Maar in de paar minuten dat ze bezig waren hadden ze wel gezien dat mijn buik vol zat met vocht. Dus meteen echo gemaakt. De arts dacht aan gal in mijn buikholte. Er werd wat vocht afgetapt en het bleek inderdaad gal te zijn. Ik kreeg een drain om dat af te voeren. Door de complicaties tijdens ERCP ging het zo slecht dat ze me in het academisch ziekenhuis hebben gehouden. In de week die volgde zijn er liters gal afgetapt. Oorzaak van gal in mijn buik was lek in één van de galwegen. Dit is verholpen met een nieuwe ERCP. Daar was ik heel erg bang voor, omdat het de laatste keer zo fout was gegaan. Dit keer ging het goed, er is een stent geplaatst zodat het lek kan helen.
In totaal heb ik 2,5 week in het ziekenhuis gelegen. Ik ben nu ruim een week thuis. Het herstel gaat heel langzaam. Ik heb in het ziekenhuis advies gehad van dietiste. Ik had ruim 2 weken niets gegeten en alleen maar overgegeven. Mijn darmen lagen compleet stil. Bij ieder hapje wat ik at werd ik vreselijk misselijk en hevige maag/darm krampen.
Het eten gaat nu iets beter, ik moet echt weer leren eten. Gelukkig komt de eetlust terug, ik had echt een afkeer van eten. Ben kilo's afgevallen en nu nog steeds erg zwak en slap. Het kan wel even duren voordat ik weer helemaal op de been ben.
Over 4 weken wordt de stent in de galwegen weer via ERCP verwijderd.

Jullie zullen je wel afvragen, waarom dit idioot lange verhaal?
Voordat ik geopereerd werd aan de galblaas had ik het idee: dat doe ik wel even. De chirurg deed ook overkomen alsof het een heel makkelijke/simpele routine klus was. Ik heb gevraagd naar complicaties e.d. er werd heel luchtig over gedaan. Zo van: dit en dit kan gebeuren maar dat komt maar heeeeeeeeeeeel weinig voor.
Tuurlijk bij iedere operaties kunnen complicaties ontstaan. Maar wat ik niet begrijp is dat ik 1,5 week pijn heb liggen lijden in het ziekenhuis en geen enkele arts op het idee is gekomen dat er misschien gal lekte in mijn buik. Ik heb het zelf nog gevraagd na een aantal dagen aan een arts, of er niks kapot was, of er misschien iets lekte? Maar nee, ze bleven maar zoeken naar een verdwaald steentje! Ook was er tijdens de CT scan gezien dat er vocht in mijn buik zat, maar er is nooit onderzocht wat voor vocht dat dan was!!
Ik wil niemand bang maken, absoluut niet. Maar ik wil wel als advies meegeven aan mensen die nog een galblaas operatie moeten ondergaan: wees alert, neem geen genoegen met vage onderzoeken en twijfelende artsen. Bij mij bleven ze maar zegggen: "Mevr. wat u heeft is een heel moeilijk geval." Ja ja, ze hadden gewoon verder moeten kijken dan hun neus lang was. Maar ze bleven maar blind staren op een verdwaald steentje!! Toen ik eenmaal in het academisch ziekenhuis was hadden ze binnen 2 uur de oorzaak van mijn pijnen gevonden en er ook wat aan gedaan!

Ik vraag mij af of er mensen zijn die mijn verhaal een beetje herkennen? Ik heb trouwens nu ontdekt dat als je galblaas verwijderd wordt via kijkoperatie dat de kans op gal lekkage 2 x zo hoog is als met een gewone galblaas operatie. Dit is mij van te voren niet verteld.

Sorry voor het lange verhaal. En nogmaals; ik wil niemand bang maken. Er zijn natuurlijk ook heel veel mensen die zonder complicaties zo'n operatie doorkomen!

Groetjes,
Chantal

Dag Chantal.
Jouw ervaring lijkt heel veel op de ervaring die ik heb gehad met het verwijderen van de galblaas.
Ook ik heb na de ingreep nog veel pijn gehad en diverse weken in het ziekenhuis gelegen.
Wat er bij mij gebeurt is, ook ik mocht de dag na de operatie naar huis.
Na 4 dagen met hevige pijnen ben ik in overleg met de arts van de huisartsenpost naar spoedeisende hulp gegaan.
Daar werd geconstateerd dat ik een urienweg infectie had en er eerd vocht aangetroffen in de buik.
Met een antibiotica naar huis gegaan, de pijn was weer iets minder geworden, maar weer na 4 nachten met hevige pijnen, kon ik het niet meer uithouden van de pijn en bn met spoed naar een ziekenhuis gegaan.
Omdat ditin de nacht van vrijdag op zaterdag was, en ze op zaterdag geen operaties uitvoeren wilden ze het over het weekend heen tillen, maar ik werd zo ernstig ziek dat er een levensreddende operatie plaats moest vinden. De zaterdag hebben ze een compleet operatieteam bij elkaar geroepen. Inmiddels had ik ook een darminfectie en een buikvliss ontsteking.
Het team heeft me open gemaakt en hebben bijna 2 liter gal uit de buik gehaald. Hierna een paar dagen op het IC gelegen. Toen alles weer onder controle was ben ik naar het ziekenhuis gegaan waar de galblaas verwijderd was.
Nu komt het, toen ik weer terug was, de chirurg was inmiddels met vakantie, hoorde ik van de zaalarts dat de chirurg die de operatie had uitgevoerd wist dat er een lekkage zat maar kon deze niet dichten want hij kon er niet bij en hoopte dat de lekkage vanzelf dicht zou gaan.
Niet dus met alle ellende vandien.
Ik heb inmiddels een klacht ingediend maar heb tot op heden geen reactie gehad. Had de brief aangetekend verzonden, geen enkele reactie.
Ik heb nog steeds last van pijn in de nierstreek, maag en buik. Mijn darmen werken ook niet goed meer en heb psychologische hulp want ik trek het niet meer, er is mij iets aangedaan terwijl dit niet nodig was geweest als de chirurg zorgvuldiger te werk was gegaan. Ik verwijt hem grove nalatigheid en laat het er niet bij zitten.
Ank42
BerichtGeplaatst: 10-08-2017 19:51 Reageer met quote

antonetta schreef:
Hallo Talla.

Ik heb de galblaas verwijdering intussen achter de rug.
Helaas is er bij mij ook een gal lekkage geweest, alleen wilde de arts hier in het begin niets van weten. Hier door is er veel te laat ingegrepen. Toen de chirurg er niet meer omheen kon is er een drain geplaatst en weer een paar dagen later is er een stand middels een ERCP gezet.
Ik werd steeds zieker, mijn familie drong aan op een overplaatsing naar het UMCG, ook hier wilde de arts niets van weten hij had contact met het andere ziekenhuis zei hij. Op de vraag van de familie wat gal aan richt in de buikholte zei hij, gal is een lichaam eigen stof het kietelt een beetje. Hij als arts weet wat gal in de buikholte aan richt, het doet veel meer dan kietelen.
Ik ben na aandringen van mijn familie toch over geplaatst naar het UMCG. Daar aan gekomen ben ik gelijk weer geopereerd. Ik had bloedvergiftiging, de gehele buik was ontstoken en gevuld met gal en pus het lekte nog steeds, er zaten meerdere abcessen de darmen en maag werkten niet meer en er zat vocht in en om de longen. Ik heb langer dan drie weken op de IC gelegen waarvan een paar dagen aan de beademing. Ik ben nu een week thuis ben nog erg zwak heb nog steeds last van mijn buik met regelmaat na het eten en ik ben vooral heel moe.

Ik neem de arts niet kwalijk dat ik de lekkage kreeg maar wel dat hij zo lang afwachtte zelfs toen er vocht op de echo was te zien was het volgens hem geen gal. Toen ik op de IC was terechtgekomen en na het zetten van de stand(meer dan een week na de operatie) toch steeds zieker werd, wachte hij weer af. Ook had hij de dag van de overplaatsing moeten zien aan mijn bloed dat ik bloedvergiftiging had, hij had moeten ingrijpen.
Je begrijpt dat ik deze arts ga aan klagen, deze fout mag hij niet nog eens maken.

Ik ben wel gewaarschuwd door jouw verhaal toch met een gerust hart onder het mes gegaan.
Ik moet me bij je waarschuwing aansluiten, denk niet te makkelijk over deze ingreep.

GR Antonetta.
Mir66
BerichtGeplaatst: 26-07-2018 20:27 Reageer met quote

Afgelopen maandag is bij mijn vader de galblaas verwijderd middels een kijkoperatie. Op dinsdag had hij zulke buikpijnen dat hij de hele ochtend heeft liggen kermen van de pijn en zijn kleding was helemaal doordrenkt van het zweten. Volgens de verpleging in het ziekenhuis was dit normaal en kwam de pijn en het zweten door de suiker. Na controle bleek dit echter goed te zijn.Mijn moeder, ook diabeet, gaf aan dat je van een te lage bloedsuiker nooit pijn hebt. De verpleger zei vervolgens dat het kwam omdat er voor de operatie gas in zijn lichaam was gespoten. Toch is op haar aandringen 's middags de dosering van de pijnmedicatie verhoogd. De volgende morgen vond men het toch nodig om hem onder de scan te leggen. Daar werd gezien dat zijn hele buikholte vol gal vocht zat. Een spoedoperatie, buikholte gespoed, maar erge schade. De nieren zijn zo aangetast dat ze helemaal stilliggen en hij heeft 4 afvoer buisjes in zijn lichaam gekregen. Op dit moment ligt hij op de IC met een beademingsbuisje in zijn keel, want de ademhaling is zo slecht dat hij dit niet meer zelf kan. Ook zijn hart heeft er een klap van gehad. Er is ons verteld dat hij niet gereanimeerd kan worden, want dan zal zijn buik openspringen van de druk. Op dit moment zijn de artsen weinig hoopvol dat hij het gaat overleven. Op onze vraag of er aan het einde van de operatie gecontroleerd wordt of alles goed is afgedicht werd gezegd: "Nee, dat doen wij niet. Het wordt gehecht en dan is het in orde."
HammieV
BerichtGeplaatst: 16-04-2019 18:08 Reageer met quote

Heb er lang over nagedacht of ik dit verhaal zal delen maar doe het toch. Het helpt voor mij denk ik..
20 november is mijn galblaas verwijderd via een kijkoperatie, eerste operatie in mijn leven. Ik bleef veel pijn houden en ben dus weer opgenomen in het ziekenhuis. Veel morfine gehad en wat het nou precies was dat wisten ze niet. 2 weken later toch maar weer een kijkoperatie gehad en toen ik wakker werd uit de narcose had ik 2 drains die uit mijn buik liepen. Daar liep allemaal gal uit. De stekende pijn werd steeds erger en erger. Toen kreeg ik te horen dat ze tijdens de operatie het gallek niet konden vinden. Een week later een ERCP gehad en daarna kreeg ik te horen dat ze nog steeds het gallek niet hadden gevonden. Ze konden ook geen vloeistof door mijn galwegen krijgen om het lek te vinden omdat deze te dun waren. Dus hebben ze de galwegen opgerekt. Inmiddels lekte de gal dus al bijna een maand in mijn buikholte. Toen werd ik zo verschrikkelijk ziek, 40 graden koorts en ben met spoed door de ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Daar hebben ze mij diezelfde nacht 4,5 uur geopereerd, allemaal galverklevingen uit mijn buik gehaald en uiteindelijk hebben ze het gallek gevonden. Er zat een vertakking heel dicht tegen de lever aan waar het lek zat en dat hebben ze overhecht. Ik werd wakker op de intensive care en er werd mij verteld dat ze mij bij de dood hebben weggehaald en dat ik het hun wel heel moeilijk had gemaakt.. ook had en heb ik een groot litteken van 20 cm overdwars op mijn bovenbuik maar ik was al blij dat eindelijk het gallek was gevonden. Nog 2 weken in het UMCG gelegen en ik mocht naar huis.
Nu zijn we een paar maand verder en ik blijf zoveel pijn houden. Alles gaat heel moeizaam. Lopen, alles. Vorige week weer door de scan geweest en nu heb ik gister de uitslag gekregen. Ik heb blijvend letsel. Doordat het gal een maand lang heeft gelekt heeft dat alles aangetast. Darmen lopen als een slang door de buik heen. Normaal gaat dat heel soepel bij elkaar langs maar bij mij niet meer. Door het gal lekken gaan mijn darmen als schuurpapier bij elkaar langs bij elke beweging, wat dus veel pijn veroorzaakt. Ook heb ik de pech dat het grote litteken op een heel ongelukkige plek zit wat dus ook mede de pijn veroorzaakt.
Ook denkt de arts dat ik ptss heb door alles wat er gebeurd is in een korte tijd. Ik moet in therapie, praten met een psychiater en kijken wat er mogelijk is aan fysiotherapie. Maar dat ik blijvend letsel heb dat staat vast en moet hier maar mee leren leven.
Maar ik ga en probeer moed te houden, opgeven is geen optie!!! 💪

Bedankt voor jullie luisterend oor, uuh ik bedoel lezend oog 😘
NancyDW
BerichtGeplaatst: 25-04-2019 14:37 Reageer met quote

hallo allemaal
ik ben vorig jaar in september geopereerd galblaas verwijderd het enige nadeel dat ik eraan overgehouden heb is dat ik 4 kg verzwaard ben en ze er niet meer af krijg met gelijk welk dieet zijn er nog mensen die dit hebben ik hoor het graag voor de rest kan ik alles eten behalve een ei gebakken dan krijg ik krampen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Complicaties na galblaas verwijdering/ gallekkage
Pagina 2 van 2  

Vorige  1, 2

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring