Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Huidaandoeningen > morbus schamberg
Auteur Onderwerp: morbus schamberg
Debbie
GastBerichtGeplaatst: 21-04-2006 21:59 Reageer met quote

Op vakantie in 2003 zag ik voor het eerst een plek op mijn rechterbeen. Ik dacht eerst dat mijn huid een beetje verdroogd was of zo dus smeerde ik het gewoon goed in met een hydraterende creme. Maar langzamerhand kwamen er meer plekjes. Ik ben toen naar een dermatologe geweest die me 2 dingen voorschreef: Venoruton en Elocom. Na een half jaar ofzo beterde het niet (integendeel) en ben ik daar dan ook mee gestopt.
Vorig jaar ben ik naar een andere dermatologe geweest die me zei dat er niets aan kan gedaan worden en hopelijk vanzelf verdwijnt. Ik had vooral plekken op mijn benen, voeten en soms ook vanonder aan mijn buik of rug.

Afgelopen 9 maanden ben ik er bijna vanaf geweest, enkel de 'beginplek' op mijn rechterbeen en 1 plek op mijn linkervoet bleven nog. Maar, dit komt waarschijnlijk omdat ik zwanger was. Nu mijn kindje 6 weken is komt de schamberg terug op.

Natuurlijk vind ik de plekken niet mooi, als je in de zomer een rok of short wil dragen zijn ze duidelijk zichtbaar. Ik ben ook nog maar 25 jaar maar ik probeer me daarbij neer te leggen. Als er mensen zijn die me hierover aanspreken zeg ik eerst: geen nood, 't is niet besmettelijk!!!! en lach ik erom.

Ik ben wel blij met het lezen van jullie verhalen, omdat ik nu weet dat dit precies toch wel redelijk veel voorkomt.

Dieten doe ik niet. En ik eet altijd verse groenten, fruit en vlees. Ok, af en toe een frietje zal wel geen kwaad kunnen zeker. Ik denk persoonlijk niet dat het komt door het eten dat je schamberg krijgt.
Volgens mij zit het ergens bij de hormonen, omdat ik er geen last van had toen ik zwanger was. Remedie: nog een keer zwanger worden?????
minke
GastBerichtGeplaatst: 18-05-2006 18:23 Reageer met quote

hoi Roos

bij is nu net vastgesteld dat ik het ook heb. ik ken het verder niet maar ik vind het bij mijzelf erg lelijk. het zit op mijn onderbenen, bovenbenen, rug,zijen van mijn romp, en armen. ik kan het dus niet echt verstoppen met mooi weer.
ik heb die plekken sinds begin april en voorheen nooit gehad. dus dit is geheel nieuw voor me, ik zou graag meer informatie willen hierover, ik hoop dat iemand me dat kan geven.

ik ben wel blij met het feit dat het niet jeukt of kriebelt, het zit er gewoon.

groetjes minke
Ing
GastBerichtGeplaatst: 10-06-2006 20:19 Reageer met quote

Hallo,

Ik join the club en ja, ook ik ben een vrouw. Ik ben 31 jaar en ik heb sinds 7 maanden Purpura Pigmentose. Het is een ontsteking van de bloedvaten en wordt veroorzaakt door een ontsteking ergens in het lichaam. Hiertegen worden afweerstoffen aangemaakt door het lichaam en als de ontsteking verdwenen is worden die afweerstoffen niet goed opgeruimd. Dit veroorzaakt irritatie aan de bloedvaten met als gevolg ontstekinkjes; lekkende bloedvaatjes. Voornamelijk op de onderbenen als gevolg van de zwaartekracht. Ik heb het ook op mijn voeten altijd het ergst en als ik een zware 'aanval' heb komt het tot bovenaan mijn bovenbenen. Deze uitleg heb ik van mijn dermatoloog gekregen. Hij heeft mij ook aangeraden om steunkousen te dragen en wellicht zou ik er binnen 3 maanden vanaf zijn. Helaas is dat niet het geval. De steunkousen werken wel goed moet ik zeggen. Het is niet zo dat de kousen de ziekte doen verdwijnen. Purpura heb je, de vlekjes zijn een uiting ervan. Ik kan van tevoren weten wanneer ik vlekken krijg, namelijk als ik veel sta, op hoge hakken en als ik alcohol drink. De vlekken verdwijnen dan wel weer na een aantal dagen en om te voorkomen dat je 'roestvlekjes' overhoudt wordt geadviseerd om steunkousen te dragen. Ik doe dit ook braaf, zoveel mogelijk. Helaas wordt dat met dit weer een stuk lastiger en ook onconfortabeler. De dermatoloog heeft mij ook geen oplossingen kunnen aandragen helaas, ik hoop dat het nog een keer spontaan verdwijnt!

Iedereen veel succes ermee en beterschap!
virginie
GastBerichtGeplaatst: 24-06-2006 22:35 Reageer met quote

Een paar jaar geleden had ik nieuwe laarzen gekocht, de binnenkant van die laarzen was fel gekleurd. Na een tijdje kreeg ik paarse vlekken op mijn benen. De huisarts dacht aan een vorm van eczeem. Op een paar dagen zat ik overal vol van de paarse vlekken behalve op mijn gezicht.
De dermatoloog zei dat het purpura progressiva was. En dat kon veroorzaakt worden door een allergie aan kleurstoffen. Van het moment dat ik mijn laarzen afliet zijn de vlekken geleidelijk aan weg beginnen aan net nooit meer terug gekeerd.
annemieke7
GastBerichtGeplaatst: 24-06-2006 23:02 Reageer met quote

bij mij is deze week ook schamberg geconstateerd door een dermatoloog. Ik heb m.n plekker rond mijn enkels en een paar op mijn onderbenen. Ook mijn dermatoloog had geen medicijn maar raadde o.a. steunkousen aan. Haar verklaring voor het lekken van de vaatjes is dat als je vocht vast houdt, er teveel druk op die vaatjes komt. Steunkousen helpen de vochthuishouding. Op zich is het wonderlijk als ik lees dat bij veel mensen het in de zomer slechter wordt, omdat je dan over het algemeen meer vocht vast houdt. Bij mij is het ook in de winter ontstaan. In eerste instantie heb ik er geen aandacht aan besteed omdat het geen "last" veroorzaakt in de zin van pijn of jeuk. Maar nu het rokjes weer is, en iedereen vraagt of ik brandwonden heb dus toch maar de dermatoloog geconsulteerd.
Wat betreft de steunkousen; Ik heb de kousen drie dagen aangehad maar het is in die drie dagen veel slechter geworden dus daar stop ik mee. Ik ben bij een chinese arts langs geweest om te vragen of kruidentherapie en/of accupunctuur iets zouden kunnen doen. Zij kende de ziekte wel en zei dat het ook met de chinese geneeskunst bijna niet te behandelen is.
Mr R.
GastBerichtGeplaatst: 07-08-2006 1:16 Reageer met quote

joining the club... man; 32 jaar. Ook gediagnostiseerd morbus schamberg, manifesteerd zich ook op de onderbenen. Start was binnen zijde voet, beide zijden. opgetrokken beeld tot onder de knieen. Geen jeuk, pijn of anders. Net begonnen met het dragen van steunkousen op advies dermatoloog. Heb de indruk dat het iets vermindert nu.... tijd zal het echter leren. Houd jullie via dit forum op de hoogte. Binnenkort vervolg afspraak met specialist, dan weer een reactie.
Ankie
BerichtGeplaatst: 01-09-2006 9:44 Reageer met quote

Ook ik (vrouw, 33 jaar) heb de aandoening met afwisselend betere (bijna niets te zien) en slechtere tijden (op mijn onderbenen en voeten met als het heel erg is een of twee kleine plekjes op de bovenbenen). De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat de Schamberg in de winter zo goed als weg is en in de zomer het ergst is. Mijn vraag is of iemand al het middel colchicine (schijnt nieuw te zijn in de behandeling van schamberg) of pentoxifylline heeft gebruikt. Ook heb ik op een ander internetforum gehoord dat prednison (tijdelijk) schijnt te helpen, hoewel ze dat middel meestal niet voorschrijven omdat het middel te zwaar zou zijn voor de kwaal.
Adrie
GastBerichtGeplaatst: 03-10-2006 8:29 Reageer met quote

Hoi,ik heb sinds gisteren ook te horen gekregen dat ik de ziekte van Schamberg zou hebben dus ben ik aan het zoeken naar mede lot genoten. Bij mij is het alleen aan de onder benen en die zijn dan ook goed rood. Nu heeft mijn dermatoloog gezegt dat het door medizijn gebruik komt en dat het ontstoken kleine bloed adertjes zijn, dus als ik dan stop met pillen zou het volgens hem over moeten gaan ik weet niet of er imand is die de zelfde mededeling heeft gekregen. Ik heb er trouwens ook geen jeuk of last van het is alleen een raar gezicht. Shocked
Ankie
BerichtGeplaatst: 03-10-2006 13:07 Reageer met quote

Hoi Adrie,

Mag ik vragen welk medicijn je op dit moment gebruikt?

Groetjes, Ankie
Geraldo
GastBerichtGeplaatst: 04-10-2006 13:06 Reageer met quote

De volgende (man, 53 jaar) in de steeds langer wordende rij.

Ik heb een soortgelijke kwaal met de naam "Iching Purpura" welke heel veel op Schamberg lijkt maar waarbij de plekken erg jeuken. Het begon ca. 5 maanden geleden met een paar kleine plekjes op mijn rechter onderbeen. Op dit moment heeft zich dit voortgezet op mijn gehele lichaam met uitzondering van mijn nek en hoofd. De plekken zijn licht oranje en klein begonnen. Echter hoe langer ze er zijn des te donkerder en groter ze worden, op dit moment is de ongeveer de helft donkerbruin van kleur. Ik ben bank dat het nog veel erger zal worden en dat op den duur ook mijn nek en hoofd er last van zal krijgen.

De verkleuring is niet het vervelendste, dat is de jeuk. Het is echt om stapelmesjokke van te worden. Voor de jeuk heb ik histamine gekregen welke ik voor het slapen ga moet nemen (kan ik tenminste rustig slapen). Overdag heb ik gelukkig voldoende afleiding door mijn werk, maar toch betrap ik mij er op dat ik toch soms zit te wrijven en te krabben. Het vergt veel concentratie onm dat niet te doen.

Gelijktijdige met de "Itching Purpura" heb ik de pijnlijke aandoening "Tietze" gekregen. Dit is een onsteking van het kraakbeen, meestal voorkomend tussen de ribben. Bij mij zit het tussen het sleutelbeen en de bovenste rib.

Tot slot heb ik een 2 maanden geleden een aantal kleine lekkages van enkele haarvaten in mijn hersenen gehad. Hiervoor ben ik een week opgenomen geweest in de "Tia-poli". Tia's worden gezien als voorbode van een mogelijke hersenbloeding.

Voor alle 3 aandoeningen ben ik momenteel onder specialistische behandeling, maar mij heeft mij op dit moment nog geen uitsluistel gegeven waardoor mijn physieke problemen ontstaan zijn. Ook wordt een onderlinge relatie van de problemen uitgesloten. Hierover heb ik echter mijn bedenkingen bij en wordt langzamerhand erg onzeker over het functioneren van mijn lichaam.

Heeft iemand een soortgelijke combinatie van problemen waarmee ik dan mijn specialisten kan informeren?

MvG
Ger
Adrie
GastBerichtGeplaatst: 08-10-2006 11:56 Reageer met quote

Hoi,ik gebruikte een beta-blokker voor het verwijden van de bloed-vaten om zo van de miqraine af te kunnen komen die dan weer veroorzaakt word door een nek-hernia maar sinds het gebruik heb ik dus ook die vlekken op mijn benen.ik ben er inmiddels mee gestopt (beta-blokker) en slik nu vitamine tabletten A-D en C nu begint het heeeeeel langzaam minder te worden. Idea
Mr R.
GastBerichtGeplaatst: 22-10-2006 18:22 Reageer met quote

Weer es een reactie van mij; na mijn laatste bezoek aan de specialist moest ik steunkousen laten aanmeten. Bij het vaatonderzoek zijn een aantal slecht werkende vaatkleppen aan het licht gekomen waardoor de bloedsomploop in mijn benen licht "insufficient" wordt genoemd. De kousen moeten dit opvangen. deze gebruik ik nu dan ook nu zo'n 2 maanden. Ik heb echter niet echt het idee dat de huid vlekken veroorzaakt door Morb.scham. verdwijnen; de specialist meldde me al dat het lichaam dat zelf moet doen en dat de mogelijkheid bestaat dat het niet meer verdwijnt. Feit is echter wel dat de gebieden zich niet uitbreidden. Ben overigens benieuwd naar al die medicijnen en vitaminen, mocht iemand daar goede ervaringen mee hebben laat dan eens weten. Heb mijn specialist er naar gevraagd doch die meldde dat mijn probleem (vlekken op onderbenen en voeten, diagnose morb.schamberg) niet met medicatie op te lossen viel.

Binnenkort is er een evaluatie met een specialist, kijken wat die me gaan vertellen, ik laat dan weer van me horen.
eric v
GastBerichtGeplaatst: 29-12-2006 21:39 Reageer met quote

ook ik kreeg plotseling last van rode plekjes op mijn voeten en benen. het geheel breide zich uit tot de lies en niet verder. Huisarts stuurde mij door naar dermatologie. Deze wisten hier geen raad mee en er werden enkele collegas bijgeroepen.Er werd van beide benen een punctie genomen.Deze was verder okee en er werd mij aangeraden steunkousen te dragen met hormoonzalf.
Echter gingen wij op vacantie in Frankrijk en had ik geen zin om deze te dragen. Na 6 weken waren ze geheel verdwenen.
Nu 2 weken geleden had ik smorgens nergens last van echter savonds zat ik weer tot aan mijn liesen vol,vooral op de voeten.
Na 1 week is het weer bijna helemaal verdwenen op enkele kleine plekjes op de boven benen na
Ben zelf ook benieuwd hoe vaak dit terug komt
Yffjee
GastBerichtGeplaatst: 18-01-2007 18:48 Reageer met quote

Hallo Roos,

Ik ben Yvonne en ben 15 jaar.
Ik heb de aandoening purpura progressiva pigmentosa. Ofterwijl: Ziekte van schamberg.
Ik ben er nog niet voor in behandeling geweest, maar ik denk erover om toch voor licht therapie te gaan informeren.
Ik heb de vlekken op 1 van m'n onderbenen. Vrij groot, al zeg ik het zelf. En sinds kort is er ééntje bij gekomen op mijn buik, naast mijn navel..
Ik wens je veel succes ermee, want ik weet hoe vervelend het is!..
Groetjes,
Yvonne Wink
akira
GastBerichtGeplaatst: 01-02-2007 1:11 Reageer met quote

hallo ik heb het op mijn rechter scheenbeen gehad..

ik heb er ongeveer 1 jaar mee gelopen omdat het in begin weg trok en vervolgens plots weer opdook
terwijl ik zeker dacht dat het verdwenen was.

dit komt inderdaad door gescheurde kleine vaatjes onder de huid en veroorzaken jeuk ,irritatie ,blaasjes en rodevlekken.

ik ben er nu van af al meer dan 2 jaar dus ik kan iedereen gerust stellen dat de remedie eenvoudig is

punt 1'''' het gaat vanzelf over door gezonde voeding
let vooral op vitamine B HEEL BELANGRIJK SINDS DIT WAARSCHIJNLIJK DE OORZAAK IS VAN DE ZIEKE BLOEDVATEN
eet vis ,vlees,gierst en drink veel melk

stap 2 ga naar je huisarts voor persoonlijk advies
en ga niet weg zonder te vragen wat je wil weten.
daar bedoel ik mee dat je je niet hoeft te schamen voor wat dan ook. de dokter heeft daar ervaring mee en zal iedereen serieus nemen.

heb je later nog vragen GA NIET ZOEKEN VOOR ADVIES OP HET INTERNET.
MAAR MAAK EEN TWEEDE AFSPRAAK MET UW HUISARTS OF RAADPLEEG EEN ANDERE(dat is wetelijk toegestaan)VOOR
EEN SECOND OPINION ALS JE TWIJFELD AAN HET ADVIES.
erwin de vr
GastBerichtGeplaatst: 09-02-2007 22:44 Reageer met quote

Ik heb het ook gehad, en ben bij twee dermatologen geweest die beiden aangaven er niets mee te kunnen. Vervolgens gezocht op diverse forums op Internet en artsen geraadpleegd in het buitenland, en gezien dat de medicatie colchina 0,5 mg twee keer per dag zou helpen. Ofschoon het in een enkel artikel staat weergegeven, wordt deze behandeling wel gegeven als je door blijft zeuren bij huisarts of dermatoloog, natuurlijk afhankelijk van de arts. Als ze het niet voorschrijven probeer dan gewoon weer een andere arts. Ik gebruik het twee maanden (wel bloedbeeld laten controleren, want zoals elke medicatie kan deze nogal wat bijwerkingen hebben), en het trekt weg.
femkeja
GastBerichtGeplaatst: 10-02-2007 17:10 Reageer met quote

Ook bij mij heeft colichine goed geholpen. De huisarts gaf het meteen na de publicaties die ik hem gaf. Very Happy
jiruasi
GastBerichtGeplaatst: 25-02-2007 23:17 Reageer met quote

Bij mij werkt het middel colchicine ook goed. Ik heb de dosis verlaagd naar 0,5 mg per dag aangezien ik anders teveel bijwerkingen (diaree) heb. Er zijn geen nieuwe vlekken bij gekomen en langzaam verdwijnen de bruine vlekken. Ze worden eerst rood.
anoniem 100
GastBerichtGeplaatst: 05-06-2007 19:39 Reageer met quote

En ik hoor het dinsdag 12 juni 2007.
ik draag al steunkousen ivm trombose zou ook helpen tegen schamberg.
Er is een biopt genomen.
We zien wel.
Het wordt zolangzamerhand babypoep bruin op de onderbeneb en bovenbeen.
Het ontstaat bij mij als ik gewandeld heb. maar misschien ook wel zonder wandelen de wandelingen geef ik niet op.
Was gelukkig al gewend aan het dragen van geen rokken en jurken meer ivm de steunkousen.
petra s
BerichtGeplaatst: 13-01-2008 17:33 Reageer met quote

Bij mijn dochter van 14 jaar is Majocchi Schamberg vastgesteld. Ze begon in augustus met één plek en zat in november helemaal onder. Ze heeft het over haar hele lichaam, behalve tot nu (gelukkig) gezicht en handpalmen. Helaas zijn de vlekken niet het enige. Sinds het zich zo razendsnel uitbreid (bijna volledig aan elkaar) heeft ze ook andere klachten: misselijk, rugpijn en veel pijn in knieën en handen. En ze is zo vreselijk moe. Er komen steeds meer plaatsen bij waar ze pijn heeft, zo erg dat ze nu al een liftpasje nodig had op school en met moeite op de fiets naar school kan. Terwijl ze een paar maanden geleden nog wedstrijdzwemster was. Ze slaapt ook slecht door de pijn. Ze moet nu, via de dermatoloog, heel binnenkort naar de reumatoloog. Sad
Over deze bijkomende klachten heb ik op dit forum niets gezien. Heeft iemand hier ervaring mee? Question Question Question Question Question Question
Index > Huidaandoeningen > morbus schamberg
Pagina 2 van 4  

Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring