Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Psyche > EMDR???
Auteur Onderwerp: EMDR???
wolfje
GastBerichtGeplaatst: 09-02-2007 10:08 Reageer met quote

Hoi,
Ik lijdt al jaren aan ernstige depressies oa door traumatische ervaringen. Mijn vraag is of iemand weet of er contra-indicaties zijn voor deze EMDR-behandeling. Ik heb nl al een aantal keren zelfmoordpogingen gedaan, zowel bewust als door drang van binnenuit.
remmy
BerichtGeplaatst: 09-02-2007 11:47 Reageer met quote

Hoi Wolfje

Er zijn geen contra-indicaties. waar je wel rekening mee moet houden is dat je een paar dagen na een sessie er nog wel last van hebt. Daar zou je je weer wat somberder van kunnen gaan voelen. Maar dat zal bij elke therapie gebeuren als jij je trauma's wil verwerken.

Nog even een reactie op de student. Er is ook wetenschappelijk aangetoont dat emdr effectief is. Misschien kun je je op iets anders fixeren en andere bewegingen die je hersenhelften in beweging brengen. Maar zijn er niet bij alle therapien dingen die je op meerdere maniern kunt doen?

groeten remmy
Gast
BerichtGeplaatst: 10-02-2007 1:09 Reageer met quote

remmy schreef:
Hoi Wolfje

Er zijn geen contra-indicaties. waar je wel rekening mee moet houden is dat je een paar dagen na een sessie er nog wel last van hebt. Daar zou je je weer wat somberder van kunnen gaan voelen. Maar dat zal bij elke therapie gebeuren als jij je trauma's wil verwerken.

Nog even een reactie op de student. Er is ook wetenschappelijk aangetoont dat emdr effectief is. Misschien kun je je op iets anders fixeren en andere bewegingen die je hersenhelften in beweging brengen. Maar zijn er niet bij alle therapien dingen die je op meerdere maniern kunt doen?

groeten remmy


Inderdaad, zoals ik al zei, is de positieve werking van EMDR wetenschappelijk aangetoond bij een aantal mensen, maar het punt is dat er heel wat nutteloze aspecten in EMDR-therapie zitten. Waarom met je ogen iets volgen als je je net zo goed kan fixeren op een bepaald punt?
Voor de mensen die EMDR toegepast krijgen is deze kritiek niet zo van belang, wel voor het wetenschappelijk onderzoek, dat moet uitzoeken WAT precies werkt en wat zinloos is. Er moet immers geen kostbare therapietijd verspild worden aan zinloze aspecten.
remmy
BerichtGeplaatst: 10-02-2007 15:49 Reageer met quote

Ik ben het met je eens dat er geen therapietijd verspild moet worden. Daarom blijft het idd belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan word. Maar dit geldt uiteraard voor alle therapien. Ik ben wel benieuwd er zullen vast over een paar jaar dingen anders gedaan worden bij de emdr. Maar er is ook bewezen dat juist die manier van oogbewegingen of geluidjes de boel in werking zetten en of je je daar nou mee bezig houd of op een punt fixeerd zoals jij benoemd tijd kost het toch.
Hou jij je hiermee speciaal bezig ivm je studie of heeft het gewoon je interesse?

groeten remmy
Gast
BerichtGeplaatst: 10-02-2007 23:36 Reageer met quote

ik weet er niet zo heel veel over hoor. We hebben er gewoon over gediscussieerd in de les aan de universiteit dat er zinloze aspecten in die therapie zitten
just (en)joy
GastBerichtGeplaatst: 21-02-2007 9:42 Reageer met quote

13 jaar geleden heb ik een auto ongeluk gehad en 5 jaar geleden een noodstop.
Ik heb na het eerste ongeluk diverse klachtebn overgehouden zoals pijnklachten, sneller emotioneel etc. Op zich lastig maar zeker niet traumatisch. Ik kon op gegeven moment weer voor bijna 100% functioneren.
Na de noodstop is met name concentratie en werktempo drastisch omlaag gegaan (50%) Ook foutenpercentage in werk is te hoog (20%). Meer moeite met de ned. taal.
Ik heb geen angstdromen of nare gedachten. Ik ben vrolijk, opgewekt alleen ik zoek naar de reden van de laatst genoemde klachten.
Alle onderzoeken tot nu toe leveren niets op.
Nu wil de psycholoog emdr gaan toepassen???
Als ik lees waarvoor deze methode gebruikt wordt (denk aan een nare gebeurtenis/traumatische gedachten) dan denk ik.....sorry maar ik heb gelukkig geen nare gedachten.
Ik heb ook geen angst overgehouden aan het ongeluk.
Is dit voorstel van de psycholoog nu logisch of niet.

Just (en)joy
remmy
BerichtGeplaatst: 21-02-2007 14:21 Reageer met quote

Hoi Just (en) joy

Ik denk niet dat het zo'n raar voorstel is. Je kunt zeggen wat je wil maar een auto ongeluk is wel een nare gebeurtenis. Het hoeft niet super traumatisch te zijn maar je kunt er wel veel klachten aan over houden. Ik denk dat het dan wel heel nuttig kan zijn om emdr te gaan doen. Om te kijken wat er bij je opkomt als je aan dat ongeluk of noodstop terug denkt. Het zou goed kunnen dat je lichamelijke klachten er dan van verminderen. Mits natuurlijk is uitgesloten dat dit door iets medisch komt.

groeten remmy
swoefie
BerichtGeplaatst: 26-02-2007 16:52 Reageer met quote

Hoe betrouwbaar is EMDRtherapie en diegene die het geven?
Gast
BerichtGeplaatst: 27-02-2007 22:34 Reageer met quote

swoefie schreef:
Hoe betrouwbaar is EMDRtherapie en diegene die het geven?


Wat betreft de betrouwbaarheid van diegene die het geven: vraag altijd naar de kwalificatie van de persoon die de therapie geeft. Weet dat iedereen zich zomaar psychotherapeut mag noemen, ook zonder diploma, psychotherapeut is nl geen beschermde titel. Vraag dus of je therapeut een opleiding gevolgd heeft en welke. Als ik in therapie zou gaan, zou ik liefst een therapeut hebben die eerst klinische psychologie (universitaire master) heeft gedaan en daarna een driejarige psychotherapie-opleiding (master na master). Daar zou ik meest vertrouwen in hebben.
Gast2
GastBerichtGeplaatst: 28-02-2007 10:38 Reageer met quote

Veel informatie hier, bedankt !

Kan iemand iets zeggen over hoe een partner van iemand die EMDR ondergaat moet reageren na de sessie ?

Dank.
remmy
BerichtGeplaatst: 28-02-2007 16:09 Reageer met quote

Qua betrouwbaarheid van de therapeut kun je vragen of hij bij de vereniging voor emdr is aangsloten. Dat kan namelijk niet zomaar. Je weet dan zeker dat hij de goede opleiding en ervaring ermee heeft.
Dat de emdr opzich betrouwbaar is dat is wetenschappelijk bewezen.

Gast2: wat ik graag zou willen dat een partner doet na een sessie is er puur en alleen voor me zijn. Geen moeilijke vragen stellen het intiatief bij mij laten. Steunend cotact. Het is denk ik wel belangrijk om dit van tevoren met je partner te bespreken en evt tussentijds te evalueren.

groeten remmy
gj
GastBerichtGeplaatst: 06-03-2007 20:15 Reageer met quote

EMDR, is het normaal dat je werkelijk helemaal op bent als je zo'n sessie hebt meegemaakt?
remmy
BerichtGeplaatst: 07-03-2007 14:02 Reageer met quote

ja, helaas is dat vrij normaal dat je op bent na een sessie. Het is een erg intensieve therapie. Dit gevoel kan nog wel een paar dagen aanhouden.

groeten remmy
Yessie
GastBerichtGeplaatst: 10-03-2007 22:54 Reageer met quote

Wat een negatieve reacties allemaal ! Ik heb 1 sessie gehad en de volgende dag werd ik voor het eerst in sinds jaren zonder angst wakker. Ik voelde me heel blij en kon de hele wereld weer aan, en had een enorme energie.

Groet, Yessie
Anne Roos
GastBerichtGeplaatst: 15-03-2007 20:41 Reageer met quote

Erg verschillende reacties op EMDR. Heb gisteren de eerste cessie gehad. Voelde me daarna een heel stuk lichter en blij. Later kreeg ik enorme hoofdpijn en was ik inderdaad erg moe. Ik hoop dat het werkt, want dit is mijn laatste hoop. Durf geen medicijnen in te nemen en heb al jaren gepraat met allerlei hulpverleners.
valxo
BerichtGeplaatst: 15-03-2007 22:54 Reageer met quote

Hallo allemaal,

Ik heb geen ervaring met EMDR maar Ik heb gisteren voor het eerst een EFT sessie
gehad. Dit is emotional freedom techniques. Er staat van alles over op internet. Ik ben nu al in staat om mijn angsten acuut te laten verdwijnen. Echt de moeite waard om er mee aan de slag te gaan. Het is veilig, je hoeft geen medicijnen te slikken en je kunt het zelf makkelijk toepassen.
swoefie
BerichtGeplaatst: 16-03-2007 16:08 Reageer met quote

Kijk uit welke psycholoog je neemt, want iedereen kan het worden "zonder scholing".

Zie de lijst van mogelijkheden en welke kennis zij hebben!!

Wie zijn toch al die psych-hulpverleners?

Wat u eerst moet weten: het BIG-register Beroepen Individuele Gezondheidszorg
Dit is een lijst van door de overheid erkende beroepen in de geestelijke gezondheidszorg. Het is een garantie dat de hulpverlener een gedegen opleiding heeft gedaan en dat er een klachtenregeling is. Meestal wordt de afkorting BIG achter het beroep geschreven. Zo niet, dan is de persoon in kwestie wellicht van een heel ander pluimage. Want een titel zoals psycholoog of psychotherapeut is niet beschermd. Iedereen mag dit op een bordje naast z'n deur zetten. Er zijn twee nivo's in de BIG: basisberoep en specialist. De gezondheidszorg-psycholoog is bijvoorbeeld een basisberoep en de klinisch psycholoog is het specialisme. Iedereen in het BIG-register heeft een eigen inschrijvingsnummer. Het BIG-register is openbaar en dus voor iedereen te raadplegen, bijvoorbeeld via internet. Als er bij staat dat er beperkingen aan de hulpverlener zijn opgelegd, dan is er bijvoorbeeld een klacht geweest. Komt een hulpverlener niet in het BIG-register voor? Dit wil niet zeggen dat hij of zij niet kundig is. De beste garantie voor deskundigheid wordt dan geboden als de therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging, die kwaliteitseisen hanteert (zoals een klachtenreglement). Als u de betreffende beroepsvereniging niet op het internet kunt vinden, of als er bijvoorbeeld geen secretariaat is, dan vind ik het verdacht.

Nog iets wat u vaak ziet: NIP, oftewel het Nederlands Instituut van Psychologen
Dit is een beroepsvereniging waarvan allerlei soorten psychologen lid kunnen worden. Het NIP behartigt de belangen van psychologen en heeft een reglement waar de psycholoog zich aan moet houden. Zodoende worden de belangen van de cliënt ook gewaarborgd. Psychologen die een eigen praktijk hebben, zullen lid zijn van het NIP.

gezondheidszorg-psycholoog BIG
Dit is een basisberoep in het BIG-register. De opleiding kan men pas doen na de universiteit (psychologie, pedagogiek of geestelijke gezondheidskunde). De opleiding duurt minimaal twee jaar en omvat psychodiagnostiek en agemene psychologische behandeling.

klinisch psycholoog BIG
Een klinisch psycholoog heeft uitgebreide kennis van psychodiagnostiek (o.a. testen) en van psychologische behandelingen. In 2006 is de klinisch psycholoog opgenomen als specialist van de gezondheidszorg-psycholoog in het BIG-register. De opleiding tot klinisch psycholoog duurt minimaal vier jaar en men kan deze pas doen, na de opleiding tot gezondheidszorg-psycholoog. Een klinisch psycholoog is tevens psychotherapeut.

psychotherapeut BIG
Een psychotherapeut is gespecialiseerd in psychologische behandeling en is ingeschreven als basisberoep in het BIG-register. De opleiding duurt vier tot vijf jaar. Een psychotherapeut is niet per se een psycholoog. Het kan ook een arts zijn, of maatschappelijk werker, of geestelijk verzorger. Vaak werkt de psychotherapeut vanuit een specifiek methode, zoals de cognitieve gedragstherapie, psycho-analyse, cliëntgerichte therapie of partner-relatie therapie. Als de pschotherapeut is aangesloten bij zo'n vereniging, dan geeft dat een indicatie voor kwaliteit. Psychotherapeuten die in een zelfstandige praktijk werken kunt u vinden op NVVP
Let op: er zijn vele opleidingen die het woord "psychotherapie" noemen. Daar is niks mis mee, maar alleen de kosten van een psychotherapeut BIG worden vergoed (met uitzondering van uw eigen bijdrage) door de awbz. Men is in de toekomst van plan om de opleiding tot psychotherapeut twee jaar te laten duren, als men reeds de opleiding tot gezondheidszorg-psycholoog heeft.

eerstelijns psycholoog NIP
Dit is een psycholoog die in een zelfstandige praktijk werkt en kortdurende behandelingen biedt. Op dit moment dient men minimaal gezondheidszorg-psycholoog te zijn, met een aanvullende opleiding. Het is belangrijk dat deze psycholoog lid is van het NIP. U kunt er zonder verwijzing terecht en de meeste verzekeringen vergoeden een aantal sessies (? 76,- per sessie). Het register van eerstelijns-psychologen is niet toegankelijk voor bijvoorbeeld psychotherapeutenn of klinisch psychologen. LVE

kinder- en jeugdpsychotherapeut BIG
Dit is een psychotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in hulpverlening aan kinderen en jeugdigen. Vergoeding is mogelijk via de awbz, minus een eigen bijdrage. VKJP

neuro-psycholoog
Dit is een psycholoog die kennis heeft van diagnostiek (met name testen) op het gebied van geheugen, IQ en allerlei denkprocessen. De titel is niet beschermd, dus iedereen mag zich zo noemen.

klinisch neuro-psycholoog
Dit is een neuro-psycholoog die zich gespecialiseerd heeft in zowel behandeling als diagnostiek, op het gebied van hoe de hersenen werken. In de toekomst is de titel beschermd als BIG-specialist. Men komt pas voor de vier-jarige opleiding in aanmerking als men gezondheidszorg-psycholoog is.

medisch psycholoog LVMP
Dit is een psycholoog met kennis en ervaring op het gebied van medische problematiek. De titel is beschermd en men kan deze pas krijgen, als men ook klinisch psycholoog is en voldoende ervaring heeft in een ziekenhuis. De vereniging die het register houdt is de LVMP. Op de website kunt u zien of iemand daadwerkelijk de titel mag voeren. LVMP

psycholoog
Iedereen mag zich zo noemen, want deze titel is niet beschermd.

psycholoog NIP
Dit is iemand die de universitaire studie psychologie heeft gedaan en lid is van het NIP. De titel zegt weinig over kennis en ervaring in de cliëntenzorg.

psychiater
Dit is een arts (en mag dus medicatie voorschrijven), die zich na het artsexamen gespecialiseerd heeft. Een psychiater is ingeschreven als specialist in het BIG-register. Een psychiater werkt veelal in specialistische centra, zoals het RIAGG, een ziekenhuis, of een psychiatrisch centrum. Er zijn een aantal aandoeningen waarvoor medicatie vaak nodig is, zoals een psychose, manische depressie of ADHD. De meeste psychiaters hebben ook scholing gehad in de psychotherapie. Omdat een psychiater een medisch-specialist is, worden de kosten door de verzekeraar gedekt. NVVP

allerlei methodieken
emdr, cognitieve gedragstherapie, cliëntgerichte therapie, psychoanalyse, relatie- en gezinstherapie, groepstherapie, hypnose, ret, nlp, gestalt, ipt, pesso, mindfulness, psycho-energetica, etc Dit zijn allemaal specifieke behandelmethoden, waarin men zich kan scholen. Sommige opleidingen zijn intensief en stellen specifieke toelatingseisen, andere zijn meer een soort van cursus die iedereen mag doen. Ik raad u aan om de website van de specifieke vereniging te raadplegen, als u wilt weten wat deze therapie inhoudt en of iemand daadwerkelijk lid is. Type hiervoor de naam van de therapie-methode op bijvoorbeeld google. Als er geen beroepsvereniging bestaat met eigen kwaliteitseisen of een secretariaat, dan is dit een verdacht teken.

Zie ook het internetadres:

http://www.albrecht-consult.nl/site/page.php?ID=670&lang=

De gele links/url's aan de linkerkant zijn geen reclame/spam, het gaat alleen om de lijst aan de rechterkant.
DT
BerichtGeplaatst: 17-03-2007 0:05 Reageer met quote

Ik heb net een paar EMDR sessies gehad, en het werkte voor mij hartstikke goed! Al na de tweede sessie kon ik rustig slapen (geen nachtmerries meer) en kon ook redelijk normaal naast een man zitten (normaal liep ik dan weg en zweette ik me helemaal kapot).
Durf nou ook weer alleen over straat en het belangrijkste nog: ik loop niet meer vast met mijn gedachtes en gevoelens. Mijn leven gaat weer door en ben ontzettend blij dat ik die therapie heb gevolgt. Ik kreeg trouwens een koptelefoon op en hoorde dan piepjes, afwisselen links en rechts.

Wat ik hiermee wil zeggen, ook al zou deze therapie maar 1 iemand op de hele wereld helpen, dan heeft het toch nut?! Ik vind niet dat je kan zeggen of deze vorm van behandeling wel of niet goed is, het verschilt enorm per persoon. Ieder mens is zo verschillend, ik denk dat je nooit een therapie kan uitvinden die voor IEDEREEN goed werkt.

k reageer hierbij op niemand, maar wilde het even kwijt dat er wel degelijk goede resultaten zijn met EMDR.
\Wat ik het fijnste vond is dat ik niet eindeloos met iemand moest praten over wat ik had meegemaakt. Ik ben niet zo'n prater dus dat was een enorm voordeel. Ik moest vooral veel nadenken en vertellen hoe ik me voelde. En nee, dit was geen gezwam of zweverig gedoe (ik ben absoluut niet gelovig).

Groetjes Dayenne
yules
GastBerichtGeplaatst: 21-03-2007 21:13 Reageer met quote

Ik ben ook momenteel bezig met EMDR. Heb verschillende therapies gehad. Ben zelfs opgenomen bij een dagbehandeling voor mijn depressie klachten. De klachten die ik had waren, voor mij, zo erg dat ik geen zin meer had in het leven etc. Ik heb een paar jaar ermee doorgelopen en pogingen zijn ook mislukt. Nu met EMDR ben ik achter veel dingen gekomen en moet ik zeggen dat het voor mij wel werkt. Ik voel me ook kapot als ik uit de sessie weer thuis kom, maar de volgende dag ga ik wel steeds meer met frisse moed de deur uit...
annemiekemie
GastBerichtGeplaatst: 21-03-2007 21:43 Reageer met quote

Ik heb 2 dagen geleden mijn eerste sessie emdr gehad en vond het best spannend en heftig. Na de behandeling was ik heel moe en emotioneel. De volgende dag voelde ik me lam geslagen en had het gevoel de controle over mijn emoties te verliezen en kreeg heel erg hoofdpijn. Tot nu toe is mijn boosheid toegenomen, maar ik hoop dat ik me na een paar sessies goed voel. Herkend iemand dit?
Index > Psyche > EMDR???
Pagina 3 van 15  

Vorige  1, 2, 3, 4 ... 13, 14, 15  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring