Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Psyche > EMDR???
Auteur Onderwerp: EMDR???
zacharova
BerichtGeplaatst: 07-09-2010 6:04 Reageer met quote

je hebt me aan het denken gezet Nirmal.ik kan de emdr niet aan,als ik doorga zal ik weer verlamd raken.ik zag de dog whisperer op t.v.en hij werkte met een angstige hond.nij nam hem mee van de eigenaar en ging er mee naar een acupuncturist.met 3 naaldjes bracht ze die hond in een rustige toestand.ik zei tegen mijn therapeut wat hij daar van vond,en hij zei ga er mee aan de slag.ik ben naar een acupuncturiste gegaan voor een intake gesprek.dit is normaal anderhalf uur het duurde twee en een half uur.aan het einde van het gesprek vraagt ze wat is je toestand nu en wat wil je bereiken.ik zeg haar ik ben dood van binnen,en ik denk dat ik nog 20% energie heb.met 50% zou ik al heel tevreden zijn,ik wil weer leven.ze onderzoekt me en zegt de hartslag van de energie is er niet meer.dus je hebt helemaal geen energie meer en de energie toevoer ligt helemaal stil.dus vandaar die heftige reactie op emdr.zo kun je geen ernstige traumas verwerken.ze heeft de energie toevoer op gang gebracht,en heeft me een extract van bach bloesem meegegeven.ik ben heel benieuwd wat dit zal gaan doen.
m-rijkee
BerichtGeplaatst: 14-09-2010 19:23 Reageer met quote

Hallo,
Ik ben pas 18 jaar geworden en op mijn 13e heb ik 10 sessies EMDR gehad. inderdaad erg jong. maar wat dit met mij gedaan heeft is onbeschrijfelijk! hoe ze het doen weet ik niet, en geloven erin deed ik ook niet. wie gelooft dat nou beelden naar voren halen en laten bewegen en met tikjes in de oren de angst wegnemen... voor mij was er geen andere keuze, niets hielp! geen haptonoom en noem het zo gek maar op. dus maar EMDR. nog elke week denk ik eraan hoe het mijn leven heeft veranderd. ik was bang, durfde niet eens meer naar buiten, nergens meer heen. na de EMDR deed ik alles weer! zonder zenuwachtig te worden! het gebeurde gewoon, buiten dat ben ik alles gaan veranderen. ik had een heel ander zelfbeeld! het enigste nadeel is dat ik gewoon altijd moe was na een behandeling. maar wat een wereld van verschil! wellicht zal het niet bij iedereen zo zijn werk doen, maar toch raad ik het aan te proberen!
Judith1986
BerichtGeplaatst: 16-09-2010 18:39 Reageer met quote

Ik heb ook al sinds een paar maanden verschillende sessies gehad met emdr, met klikjes. Ik merk dat het inderdaad echt helpt. Ik ben alleen ook erg moe naderhand, heb ontzettende hoofdpijn en ben soms zelf duizelig. Maar echt wonderbaarlijk, het helpt echt. Inderdaad soms wordt het eerst wat erger en wordt je erg emotioneel, maar uiteindelijk wordt het veel en veel beter.

Heeft iemand anders ook wel eens last van duizeligheid naderhand??
Dutchboy27
BerichtGeplaatst: 12-03-2011 10:34 Reageer met quote

Een tijdje geleden dat er hier is gereageerd op het forum. Toch wil ik mijn ervaring delen.

Ik ben ruim een jaar in therapie (gesprekken e.d.) en sinds twee weken heb ik mijn eerste EMDR-sessie gehad. Het is, zoals de meesten hier ervaren, inderdaad pittig. Je moet er open voor staan en niet negatief, want dan gaat het niet werken. Tevens vind ik dat de mensen die deze vorm van therapie negatief beoordelen moeten kijken naar meerdere factoren. Zo moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan om EMDR te kunnen volgen, het is dus niet voor een ieder weggelegd. Daarbij moet je dus een goede klik hebben met je therapeut.
Ik kijk erg uit naar de volgende sessies, het helpt mij nu al enorm.

Good luck allemaal!
THINK POSITIVE!
Dutchboy27
BerichtGeplaatst: 12-03-2011 10:36 Reageer met quote

Judith1986 schreef:
Ik heb ook al sinds een paar maanden verschillende sessies gehad met emdr, met klikjes. Ik merk dat het inderdaad echt helpt. Ik ben alleen ook erg moe naderhand, heb ontzettende hoofdpijn en ben soms zelf duizelig. Maar echt wonderbaarlijk, het helpt echt. Inderdaad soms wordt het eerst wat erger en wordt je erg emotioneel, maar uiteindelijk wordt het veel en veel beter.

Heeft iemand anders ook wel eens last van duizeligheid naderhand??

Ik deel dezelfde ervaring, prima toch. De duizeligheid is mijn geval ook aanwezig, niet iets om je druk om te maken. Het is ook logisch, er komen veel emoties los.

Succes.
Jack1973
BerichtGeplaatst: 12-06-2011 17:20 Reageer met quote

In feite is de werking van emdr vrij simpel. Door middel van oogbewegingen of klikjes te luisteren worden je hersenen gestimuleerd te verwerken. Door zgn. bilaterale bewegingen of geluiden. Zo is het ook ontdekt. Weet iemand of heeft iemand er ervaring mee om zelf te focussen op nare herrineringen en dan zelf een koptelefoon op te zetten met (emdr) klikjes? Dus zonder therapeut.

Ik zou graag een reactie ontvangen.

M.vr.gr.

Jack
gerryG
BerichtGeplaatst: 23-06-2011 12:14 Reageer met quote

Ik - Gerry - sluit me aan bij de vraag van Jack. Ik heb de klikjes opgenomen en heb ook het idee om het zonder therapeut eens bij mezelf toe te passen. Heeft iemand hiermee ervaring?
Stephanie7
BerichtGeplaatst: 10-07-2011 11:13 Reageer met quote

Jack1973 schreef:
In feite is de werking van emdr vrij simpel. Door middel van oogbewegingen of klikjes te luisteren worden je hersenen gestimuleerd te verwerken. Door zgn. bilaterale bewegingen of geluiden. Zo is het ook ontdekt. Weet iemand of heeft iemand er ervaring mee om zelf te focussen op nare herrineringen en dan zelf een koptelefoon op te zetten met (emdr) klikjes? Dus zonder therapeut.

Ik zou graag een reactie ontvangen.

M.vr.gr.

Jack


Je kunt het ook zelf doen. Het is zelfs praktisch, want als je iets hebt verwerkt, kunnen er nieuwe zaken komen in je hoofd, die je dan weer bezighouden of emotioneel maken. Doe dan een EMDR-sessie thuis. Als je heel moe wordt daarna of de dag daarna, weet je dat het heeft gewerkt of de kans groot is dat het heeft gewerkt. Ik voel me meestal ook een dag ongeinteresseerd in alles. Bijna depressief. Maar daarna voel je je beter en lichter.
Voorbeeld: ik had het probleem dat ik een baan had verloren door omstandigheden. Ik nam dat een bepaald persoon, die daarin een rol had gespeeld, kwalijk. Dat bleef me bezighouden. Na EMDR bij mezelf (ik doe het door mijn vingertoppen voor mijn ogen te bewegen) ebte de emotie weg. Na een tijd, kwam er de emotie dat ik niet door had gehad dat die persoon mij inpakte, al die aanwijzingen, die over verschillende jaren hadden plaatsgevonden met die persoon, had ik niet opgepikt. Ik werd toen kwaad op mijzelf. Ook dat heb ik met EMDR verwerkt.
Zo kun je laag na laag verwerken.
Natuurlijk kun je dit allemaal met een therapeut gaan bespreken, maar het zijn vaak de wat kleinere 'ergernissen' in je hoofd, maar die wel steeds blijven terugkomen en je blijven bezighouden, die je prima zelf kunt verwerken met EMDR.
Ik doe het door mijn vingertoppen vlak voor mijn ogen te bewegen. Ik hou daarbij mijn ogen stil.
innit
BerichtGeplaatst: 12-07-2011 20:01 Reageer met quote

Hallo allemaal,

Ik ben op mijn 14e aangereden door een auto. Ik had de auto niet zien aankomen. Ik was op de fiets. Ik had afgebroken tanden, dus veel gedoe bij tandarts en met verzekering enzo.
Na het ongeluk was het een ramp om op de fiets te stappen en in het verkeer te zijn. Ik had nachtmerries, werd chagrijnig, moe, lusteloos en had veel spanningen. Na de eerste (en enige) EMDR sessie werd ik eerst een beetje duizelig. Het is inderdaad een zware therapie Wink De eerste 3 dagen nog een beetje spanning in het verkeer gehad. Toen besloot ik om na al die jaren over te steken bij het kruispunt waar ik aangereden was en ik voelde me rustig! Ik kan nu overal heen fietsen zonder spanningen!
één EMDR sessie was voor mij al genoeg om van de angsten af te komen Very Happy Very Happy !!

ECHT een aanrader als je er voor openstaat en het wilt proberen. Smile
Angelique1978
BerichtGeplaatst: 20-07-2011 19:46 Reageer met quote

Hallo,

Hierbij wil ik wat zeggen tegen Lonneke44 met haar verhaal geschreven in juni 2010, wat omschrijf je dat vreselijk mooi, pakkend en zo volledig waar. Ik zit midden in een soortgelijke therapie en inderdaad het is zwaar. Zelf heb ik een post gedaan om te kijken of ik in contact kan komen met lotgenoten om je gesteund te voelen en begrepen, want hoeveel mensen begrijpen dit eigenlijk?

Mocht je dit lezen en interesse hebben zou je dan een berichtje achter willen laten? Kan ook bij mijn eigen post verleden opruimen. Ik wacht het af... en in ieder geval bij voorbaat dank.

Groet,

Angelique
depstertje
BerichtGeplaatst: 04-09-2011 11:55 Reageer met quote

Hallo, ik ga in oktober ook beginnen met mijn 1e sessie emdr. Zie er wel erg tegenop vooral na zoveel negatieve berichten hier op dit forum. Ik hoop dat mijn ervaringen positief zijn.En heftig en vermoeiend dat zal het zeker worden. Maar hoop wel dat het werkt.
TheGOAT
BerichtGeplaatst: 04-10-2011 13:02 Reageer met quote

Hoi allemaal,

Ik ben 19 jaar. Vorig jaar in juli heb ik één nacht zo'n ontzettende kiespijn gehad waardoor ik de hele nacht wakker ben geworden. Ik heb echt gruwelijke pijn gehad, ik wilde echt liever dood toen. Na een lichte depressie in november ben ik bij de psychiater gekomen, ander therapie-instituut en daar is na lang onderzoek PTSS vastgesteld.

Nu zou ik vandaag met de 1e EMDR-sessie beginnen, maar het probleem is dat ik geen echte 'foto' heb, waar ik pijn/machteloosheid bij voel. Ik voel alleen maar apathie en verder niets. Ik kan de pijn niet meer voelen.

Ik heb sinds die tijd wel paniekaanvallen gehad, elke keer als ik weer last kreeg van m'n gebit. Ik slaap 's nachts heel slecht, vaak wakker worden en dan klaar wakker zijn. Overdag heel alert, een soort van constante paniek. Overduidelijke tekenen van PTSS.

Toch kan ik geen beeld oproepen waar ik iets bij voel. Ik heb een heel goed geheugen, maar van die nacht lijk ik bijna alles vergeten. Ook voel ik geen pijn of boosheid als ik aan de tandarts denk, terwijl hij mij heeft laten lijden (mocht pas 2 dagen komen nadat ik gezegd had dat ik pijn had. Daarom heb ik ook de 2e nacht niet geslapen vanwege de pijn dus).

Mijn EMDR-therapeut wist het ook niet goed. We hebben met z'n aanwijsstok geprobeerd wel gevoelens op te roepen maar er kwam niets boven bij me. Ik ben nu best wel wanhopig.

Heeft iemand een idee? Eigen ervaringen?

Alvast bedankt!
120257
BerichtGeplaatst: 09-11-2011 21:51 Reageer met quote

Hoi

ik heb een trauma gekregen toen ik ben blijven zitten(omdat ik het niet kon)
en toen naar andere school moest en toen werd ik verschillende keren in elkaar geslagen en uitgelachen op school

ik heb nu 6 EMDRE-sessies gehad en ik merk wel verschil ik ben vrolijker en minder gespannen ik kan zeggen dat het zeker helpt ben daarna beetje moe maar voor de rest nergens last van! ik kijk nu veel posetiever naar mezelf
waarschijnlijk moet ik er nog 4!

Liefst,Leonie
120257
BerichtGeplaatst: 09-11-2011 21:58 Reageer met quote

hoi TheGOAT

ik zie ook geen beelden bij maar het gevoel heb ik wel!
ik heb ook PPTS overduidelijk ik vind dat nog best moeilijk te accepteren hoe sta jij daar in als vragen mag? wel vervelend zeg! ik hoop dat het uiteindelijk goed met je komt!
toen ik me eerste emdre-sessie had gedaan merkte ik nauwlijks verandering in maar nu heb ik (vandaag) de 6 emdre sessie gedaan en ik merk heel duidelijk het verschil!

Liefst,Leonie
blondie56
BerichtGeplaatst: 22-11-2011 15:30 Reageer met quote

hallo, ik ga 30-11 mijn 1ste (sinds lange tijd weer)
EMDRbehandeling tegemoet.
ik verheug me erop, het werkt zoooo goed!!
alleen gaat het deze keer niet met tikjes, maar met vinger volgen.
is het resultaat hetzelfde, weet iemand dat?
of moet ik me gewoon weer openstellen, net zoals bij de klikjes?
ik ben in elk geval weer optimistsch gestemd Very Happy
liefss Blondie 56
FrankM
BerichtGeplaatst: 03-12-2011 14:20 Reageer met quote

Hoihoi,

Met EMDR via vingerbewegingen heb ik geen ervaring, met behulp van tikjes via een koptelefoon wel.

Mijn therapeut heeft wel eens gehad dat het niet werkte bij iemand die aan 1 oor doof bleek te zijn.. Wat wel weer erg logisch lijkt.
Met vingerbewegingen voor de ogen werkte het bij die persoon dan weer wel.

Het effect van de EMDR-sessies is bij mij ronduit verbazingwekkend.

In de 2 sessies die ik nu heb gehad lag ik aan het einde van de sessie zowat in een deuk van het lachen met betrekking tot situaties die ik al meer dan 30 jaar bijna dagelijks als zeer stressvol ervoer.

Ondanks meer dan 30 jaar allerlei therapie werkten een aantal traumatische ervaringen uit mijn kindertijd bij mij nog vrijwel dagelijks erg verstorend in op mijn geestelijk welbevinden en mijn lichamelijke gezondheid.

Met behulp van EMDR-sessies heb ik die jeugdtruama's nu eindelijk kunnen verwerken!

Toch nog een gelukkig mens geworden tijdens mijn leven.
Wat een opluchting!
Onbeschijfelijk geweldig! Very Happy

EMDR zelfhulp:

Zelf EMDR toepassen werkt ook door zachtjes en ritmisch met de vingertoppen van je wijsvingers tegen die gedeelten van je oren te tikken die de gehoorgangen een beetje afdekken vanaf je slapen gezien, terwijl je je handpalmen zacht op/tegen je kaken/wangen legt.

Je hoort dan een gedempt tikken. Blijf tijdens het tikken steeds even met je aandacht (met gesloten of geopende ogen) bij wat er in je opkomt (minuutje) en check om de vijf minuten opnieuw hoe je tegenover de traumatische ervaring staat die als uitgangspunt diende.

Is de ervaring van de eerder als traumatisch of stressvol ervaren situatie op een gegeven moment neutraal, grappig of interessant voor je geworden in plaats van traumatisch of stressvol, dan weet je dat het heeft gewerkt.

Overigens is het altijd aan te bevelen om in eerste instantie met EMDR te werken onder begeleiding van een ervaren therapeut bij wie je je vertrouwd, op je gemak en goed voelt.
xxxPienxxx
BerichtGeplaatst: 15-01-2012 12:27 Reageer met quote

Fijn om hier zo veel ervaringen omtrent EMDR te mogen lezen.

Ik ben een jonge vrouw van 30. Sinds een jaar of 20 overleef ik ipv dat ik leef. Oa met een eetstoornis en verschillende verslavingen etc. In die jaren heb ik twee maal een klinische opname ondergaan en versch. ziekenhuisopnames en heel wat verschillende hulp, cursussen etc. Nu na al die jaren, ben ik nog steeds niet 'vrij' en blijf ik in cirkels draaien.
Sinds kort heb ik een nieuwe hulpverlener en hebben we inmiddels twee emdr sessie's gehad.
Ik hoop werkelijk dat (net zoals jullie beschrijven) het uiteindelijk zal werken en mij doet gaan laten leven. Ik kan nu alleen maar zeggen dat deze twee sessies alles alleen maar erger hebben gemaakt. En ja, dit maakt mij wel een klein beetje angstig voor de volgende sessie. Maar door jullie ervaringen, durf ik er ergens ook wel een beetje in te geloven en door te zetten.

Er is wel iets wat ik me afvraag en of er anderen zijn die zich hierin herkennen...
Ik heb nogal last van distantieren. Ik ben als het ware meer afwezig dan aanwezig in dit leven. Hierin ligt voor mij een probleem, vooral ook tijdens de sessies, dat mijn systeem er binnen no time voor zorgt dat ik de zaken niet volledig kan doorleven/doorvoelen. Er blijft zodoende altijd een bepaalde afstand tot de kern. Nu vraag ik mij af of de emdr dan wel werkelijk zijn doel kan behalen?
smesje
BerichtGeplaatst: 15-01-2012 12:58 Reageer met quote

Ik neem aan dat je dissociëren bedoelt?
Ik heb dit ook gehad, maar mijn therapeute bleef mij zulke diepe gevoelige vragen stellen dat ik uiteindelijk evengoed wel bij mijn gevoel terecht kwam, dat heeft wel een paar sessies geduurd voor ze dr bij kwam, maar uiteindelijk kwam ze dr en heeft het echt geholpen.
FrankM
BerichtGeplaatst: 15-01-2012 13:55 Reageer met quote

Hallo Pien,

Erg herkenbaar voor mij wat je nu meemaakt. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik alleen maar zeggen dat het ronduit een erg nare situatie kan zijn waarin jij je nu bevindt. Ik gun je dat de EMDR-sessies jou hierin een uitkomst bieden.

Na mijn 1ste EMDR-sessie werden een aantal emoties alleen maar sterker, maar dat bleek meer te zijn omdat een ander, onderliggend trauma kwam bovendrijven. Gelukkig kon ik toen op korte termijn een 2e EMDR-sessie regelen bij mijn therapeut.

Verder heb ik veel aan het toepassen van The Work van Byron Katie, de EFT Keuze Methode (EFT Choices Method) en Letting Go NL (prima naar het Nederlands vertaalde DVD over de Sedona Methode die verkrijgbaar is via het internet - zoek bijv. via Google op: Letting Go NL Subs DVD) en als het erg sterke emoties betroffen natuurlijk de EMDR techniek.
Bovenstaande technieken gebruik ik afhankelijk van wat er in mij bovenkomt en wat dan het beste voor mij werkt. Altijd handig om wat meer gereedschappen voor verschillende situaties in huis te hebben.

Deze zelfhulptechnieken kun je jezelf aanleren via workshops, practitioners en therapeuten alsook door zelfstudie via het internet. Naar mijn ervaring kan samenleren/beleven met een therapeut of in een groep ook erg verhelderend en ondersteunend zijn.
Daarnaast kunnen Trager en/of Rebalancing sessies je soms ook helpen om de helderheid in gewaarzijn, gevoelens, denken & overtuigingen en emoties te verkrijgen.

En 'last but certainly not the least': gezonde voeding. En dan hebben we het eigenlijk alleen maar over Raw Food (levend voedsel). Wat niet 100% hoeft te zijn maar wel een substantieel deel van je dagelijkse voedinginname zou moeten zijn.

Heel veel succes alsook plezier gewenst met het werken naar een plezieriger en aangenamer leven.

Het is mogelijk, mij is het ook gelukt en daarbij ik had op jouw leeftijd helaas niet de ruimte voor bovenstaande mogelijkheden of ze bestonden eenvoudigweg nog niet.

Hartelijke groet,
Frank Meijer Smile
mia77
BerichtGeplaatst: 02-06-2012 1:55 Reageer met quote

Hoi Hoi,
ik ben 46 jaar oud. Na ongeveer 10 jaar psychotherapie ben ik begonnen met EMDR sessies. Vandaag was het 9ste. Was zo heftig!! Elke keer anders. Vandaag zou ik bijna paniekaanval krijgen. Maar 2 weken geleden was ik rustig. Vandaag voelde ik alsof het een 'droom 'was, niet echt.. Hele dag was ik ook een beetje zombie-achtig:) , verdwaald . Dacht dat alles anders begint te worden. Veranderen ? Hoe lang duurt het totdat je verschil echt kan zien of voelen? Wie heeft ervaringen? Ik kan over mijn EMDR sessies bijna niemand vertellen. Ze zijn zo 'raar' voor de mensen die ermee geen ervaringen hebben. Of ik denk zelf tenminste zo. Hier is het leuk om jullie ervaringen te lezen en ook mijne te delen.
Groetjes
Index > Psyche > EMDR???
Pagina 14 van 15  

Vorige  1, 2, 3 ... , 13, 14, 15  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring