Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Spier- en gewrichtsklachten > Zwakke enkels
Auteur Onderwerp: Zwakke enkels
Nigelle
BerichtGeplaatst: 23-02-2007 15:56 Reageer met quote

Misschien verstandig om toch eens een fysio te bellen. Dan kan je vragen of je een keer langs kan komen om advies te vragen voor je enkels. Misschien dat die er iets serieuzer naar kijkt dan dat de huisarts in jou ogen heeft gedaan. De fysio kan dan een advies naar je huisarts sturen. Hopelijk maakt dat meer indruk.
Bij sommige fysio's heb je toch een verwijsbriefje nodig ondanks dat dit officieel niet meer nodig is. Dan kan je ook naar de huisarts bellen voor een briefje. Misschien dat je dat wel krijg van hem.
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 23-02-2007 16:01 Reageer met quote

nja.. ik mag nu niet naar de fysio van mijn moeder ik moet eerst dat doen wat de huisarts zei.. nja ik denk niet dat hij er niet serieus naar heeft gekeken hij begreep mij wel en zei meteen dat ik soepele spieren enzo had.. mja.. ik wil er graag iets meer voor hebben dan oefeningen
Zus
BerichtGeplaatst: 23-02-2007 16:15 Reageer met quote

Mmmm, wel een vreemde behandeling.
Maar goed, weet je wat je kunt doen?
Bij de drogist verkopen ze enkelbandjes. Dat is superstevig elastisch . Je doet het om je enkel heen en daaroverheen doe je je sok. Je hebt dan iig wel steun als je gaat lopen. Ja, en hardlopen, mmmmm, ik zou toch maar uitkijken.
Sterkte iig ermee.
Nigelle
BerichtGeplaatst: 23-02-2007 16:22 Reageer met quote

Ik denk dat je met alleen hardlopen meer kapot maakt, dan dat je je spieren sterker maakt. Je enkel krijgt juist met hardlopen iedere keer als je op de grond neer komt een oplazer. Dan kun je nog beter gaan fietsen of zo. Dan hoeft je enkel niet iedere keer een klap op te vangen. Het is ook nog eens een keer zo dat hoe meer je door je enkel gaat hoe makkelijker het daarna gaat. Daar worden je spieren niet sterker op.

Weet niet of je dit al doet, maar hoge of half hoge schoenen geven ook al meer steun aan je enkels. Dat zou je ook kunnen proberen. Goede schoenen scheelt de helft.
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 23-02-2007 16:23 Reageer met quote

bedankt Smile daar zal ik wel eens naar kijken bij de drogist.. gewoon bij kruidvat bijv? jah ik d8 ook van: hardlopen? ik ga juist door mijn enkel dan! mjaa.. blijkbaar als je vaak dat doet word het beter ofzoo.. hoeveel kosten zulke enkelbandjes ongeveer denk je?? en.. zorgt dat er niet voor dat je net als bij en brace je spieren juist verslapt?
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 23-02-2007 16:24 Reageer met quote

ja ik heb al all-stars(neppe) tot net boven mijn enkels en die geven idd wel wat steun Smile
Zus
BerichtGeplaatst: 23-02-2007 22:20 Reageer met quote

Mmmm, ik had een bericht gezet maar blijkbaar mislukt.
Nog een keertje dan. Het antwoord van je huisarts vind ik vreemd, maar goed ik ben geen dokter.
Wat je kunt doen, is bij de drogist een enkelbandje kopen. Dat is een elastische voet zeg maar, waar je tene uitsteken. Je kunt je sok eroverheen doen. Echt ideaal. Het geeft steun en je kunt het zien als een extra versteviging van je banden.
Zijn goedkoop, je kunt ze wassen, ik heb er 2 en wissel ze gewoon af. Je voelt dat iets zekerder met lopen.
Sterkte!!!!!!!!!!!!!!
Zus
BerichtGeplaatst: 23-02-2007 22:25 Reageer met quote

o, hahahaha, nu staan ze er ineens op.
Maaruh, die bandjes hebben ze idd ook bij het kruidvat en zijn niet duur. Ze hebben ze daar van hansaplast.
En je moet ze natuurlijk niet de hele dag omdoen, bovendien doen je spieren zo nog wel iets hoor.
Je kunt ook thuis iemand tegen de bal van je voet laten duwen, zij duwen zeg maar naar je neus en jij duwt juist terug, alsof je gas geeft. Andersom kan ook. Iemand duwdt je tenen van je af en jij probeert je tenen naar je neus te duwen/trekken, snap je?
Beetje lastig zo, maar op die manier train je je spieren zonder dat je door je e nkel kunt gaan. Dit deed de fysio bij mij heel vaak.
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 24-02-2007 0:46 Reageer met quote

ik ga morgen meteen kijken naar die enkelbandjes voor bij het sporten!
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 24-02-2007 0:49 Reageer met quote

ik ben net trouwens ook naar streetdance geweest en fitness.. bij streetdance merkte ik echt dat ik als we op 1 been stonden(doen we best vaak) ik de hele tijd wankelde en snel mijn evenwicht verlies.. bij fitness ging ik dus de hele tijd op de loopband.. daar ben ik 2 keer door mijn enkel mee gegaan Sad en heb erdoor nu flinke spierpijn in mijn been.. ook ging ik nog een keer door mijn enkel toen ik gewoon op de fiets zat.. ik was gewoon aan het trappen en toen deed het dus weer zeer.. daarom zou enkelbandjes ofzo wel handig zijn voor sporten..
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 24-02-2007 21:32 Reageer met quote

Poeh! ik haat dat hardlopen nu al! heel pijnlijke spierpijn in mijn onderbeel nu!! andere been nog niet echt maar voelt wel alsof het gaat komen!! IRRI!!
Heleen
BerichtGeplaatst: 25-02-2007 22:11 Reageer met quote

Hmm... ok, huisarts heeft gelijk in dat het trainen van je spieren het enige is dat je enkels daadwerkelijk kan verstevigen. Maar of hardlopen daar het antwoord op is, betwijfel ik toch. Zou ik nog eens op terugkomen, als ik jou was. Iedere keer dat je door je enkel gaat, rekken je banden verder uit. Dus iedere activiteit waarmee je vaak door je enkels klapt, zou je eigenlijk moeten mijden totdat je spieren sterker zijn. Beter zijn gerichte stabilisatieoefeningen, waarbij je je enkels oefent zonder dat je er opnieuw doorheen kunt gaan.

Van die elastische bandjes dragen tijdens (alleen) het sporten kan volgens mij geen kwaad. Alleen zal het niet kunnen voorkomen dat je door je enkels heengaat. Beter is dan gewone sporttape: dat is niet-elastische tape, waarmee je je enkels op zo'n manier intaped dat je nog wél kunt strekken en buigen, maar je je enkels minder goed naar binnen en buiten kunt draaien. Daarmee kun je voorkomen dat je er echt doorheen klapt. Persoonlijk zou ik dat eerder aanraden om te gebruiken bij het sporten.

Marjo: je schrijft dat je door je enkel gegaan bent tijdens het fietsen. Ik vraag me dan toch af hoe je dat voor elkaar gekregen hebt? Je schrijft dat het pijn deed, dat snap ik, maar wat versta jij dan precies onder het 'door je enkel gaan'?

Bij het oefenen geldt trouwens dat spierpijn niet erg is, maar dat andere pijn die langer dan één of twee dagen duurt, betekent dat je de volgende keer een stapje terug moet doen.

Ik zou als ik jou was nog een keer met je huisarts gaan overleggen. Succes in ieder geval!
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 25-02-2007 22:26 Reageer met quote

ja nouja... ik ga ook niet echt door mijn enkel maar zo noem ik het.. het is meer hard op mijn enkel neerkomen en dan een pijnscheut voelen.. niet dat ik weet dat mijn enkel echt dubbel klapt ofzoo.. ja op de fiets d8 ik ook van.. huh? dat had ik ook nog nooit eerder gehad maar het voelde hetzelfde.. ik heb geen id hoe.. te hard trappen??? Neutral ik weet het ook niet.. maar ik denk niet dat ik zo weer naar de dokter ga..
Heleen
BerichtGeplaatst: 26-02-2007 2:03 Reageer met quote

.marjo. schreef:
ja nouja... ik ga ook niet echt door mijn enkel maar zo noem ik het.. het is meer hard op mijn enkel neerkomen en dan een pijnscheut voelen.. niet dat ik weet dat mijn enkel echt dubbel klapt ofzoo..

Ok, dan snap ik 't Wink. Ik ging er vanuit dat je echt dubbel klapte ja. Niet dat je probleem dan minder vervelend is, maar het levert wel andere adviezen op. Begrijp ik het goed dat je niet continu pijn hebt bij het sporten, maar dat je af en toe een verkeerde beweging maakt en dan een pijnscheut krijgt? En heb je aan de huisarts ook duidelijk uitgelegd waar die pijn dan zat, en wat voor soort pijn het is? Dat kan heel goed bij je banden vandaan komen hoor, dat die af en toe een oplawaai krijgen. Zodra banden strak aangespannen worden, doet dat pijn. Nu zullen ze niet zo snel strak opspannen als je erg hypermobiel bent, maar juist dan heb je wel vaker irritaties van de aanhechtingen e.d. Ik vraag me alleen af of je bij regelmatige pijnscheuten dat probleem minder kunt maken door te gaan bracen of tapen. Ik denk het niet eigenlijk, tenzij die pijn echt veroorzaakt wordt door een beweging die je dan maakt en die je blokkeert met brace danwel tape. Je zou het natuurlijk eens kunnen proberen bij het sporten, dan zie je vanzelf wat het effect is. Maar ik heb er een beetje m'n twijfels bij.

Wat wel overeind blijft staan, is dat het bij hypermobiliteit beter is om geen sporten te doen waarbij je explosief kracht moet zetten. Je moet alleen wél in beweging blijven, en je spieren zo sterk mogelijk houden. En bij hardlopen blijft het toch zo dat er iedere keer als je neerkomt een behoorlijke kracht op je enkels, knieën, heupen, rug etc. komt. Ik zou zelf iets aanraden als stevig wandelen, fitness, nordic walking oid. En zwemmen is bijna altijd wel goed, maar ik denk dat je met bijv. nordic walking je enkel- en voetspieren weer beter aanpakt. Je zou eens kunnen vragen aan een (sport)fysio, wat je met jouw problemen het beste voor sport kunt doen. Die kunnen je daar toch over het algemeen beter over adviseren dan je huisarts. Die is toch meer generalistisch opgeleid, terwijl een fysiotherapeut zich speciaal bezig houdt met juist ook dit soort klachten.

.marjo. schreef:
maar ik denk niet dat ik zo weer naar de dokter ga.."

Waarom niet? Je hebt toch nog steeds vragen? Het is helemaal niet vreemd om nog eens terug te gaan hoor, en dan bijv. te vragen om een verwijzing voor fysio voor een meer gericht advies.
Zus
BerichtGeplaatst: 26-02-2007 13:04 Reageer met quote

Ik zit zo maar iets te denken hoor.
Maar wellicht zou je eens naar een podotherapeut kunnen gaan. Als de stand van je voeten niet helemaal goed is zou dat ook klachten kunnen geven zeker mss in combinatie met andere dingen, bv hypermobiliteit. Zelf loop ik met mijn zoon bij een podotherapeut en hij heeft zooltjes, dankzij deze zolen is hij van zijn klachten af van zijn achilespees.
Het is het proberen waard, schaden kan het niet iig
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 26-02-2007 20:38 Reageer met quote

ik heb al inlegzolen.. maar die helpen niet heeel veel.. tuurlijk wel iets maar niet genoeg! ik hb ze al meer dan een jaar dus.. net even mini stukje rennen en ja hoor.. weer pijnscheut..(ik noem het maar niet meer door mijn enkel gaan dat is misschien toch ietsjes anders wand mijn enkel klapt niet dubbel) maarja! het deed echt zo zeer! Sad nu wel weer normaal mja.. enne.. ik ga nu zo ff naar mijn buurmeisje en het is donker dus dan ren ik altijd Embarassed dus dan komt het wel weer!! Sad Sad
Heleen
BerichtGeplaatst: 27-02-2007 21:48 Reageer met quote

Marjo: heb je dat dan alleen bij rennen, en onverwachte bewegingen, of ook bij gewoon lopen (wandelen)?
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 28-02-2007 0:20 Reageer met quote

heeeeeeeeeeel soms bij lopen maar haast nooit.. bijna altijd met rennen (ik denk dat het dus is dat er veel gewicht op mijn voet komt door schokken)
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 28-02-2007 15:39 Reageer met quote

hebben jullie a.u.b 1 idee wat ik kan doen tegen de pijn ofzo als ik zo'n schok op mijn enkel krijg? net weer! heel mini stukje rennen en ja hoor! aan het eind AU! weer die pijnscheut Sad weer even voet niet gebruiken en nu weer normaal.. zijn er op dit forum geen dokters of fysioterapeuten?????????????
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 02-03-2007 21:06 Reageer met quote

hmm.. beetje verlaten hier Razz
Index > Spier- en gewrichtsklachten > Zwakke enkels
Pagina 2 van 3  

Vorige  1, 2, 3  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring