Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Spier- en gewrichtsklachten > Zwakke enkels
Auteur Onderwerp: Zwakke enkels
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 17-02-2007 13:46 Reageer met quote

hoi ik ben marjo(15 jaar)
ik heb heel zwakke enkels en hallux valgus..
altijd als ik een klein stukje ren zak ik wel 1 of 2 keer door mijn enkel! dat doet dan even pijn en loop ik een kwartiertje ofzoo wat mank en doet het nog zeer daarna is het meestal weer weg maar ik word er wel gek van om zo vak door je enkel te gaan en pijn te hebben! heeft iemand hier dat ook.? mijn moeder denkt dat er niet veel aan valt te doen en daarom zijn we nog niet naar een huisarts er ooit mee geweest,, wel voor hallux valgus maar dat ging niet over mijn enkels..
Kan iemand mij helpen?!!!!!!??
ferdinand
BerichtGeplaatst: 18-02-2007 0:52 Reageer met quote

Hey het is ma een ideetje.. misschien kun je je spieren rond je enkels wat versterken zodat die je enkel op zijn plaats kunnen houden.. Je kunt het beste beginnen met zwemmen en geleidelijk over gaan op het fietsen. (bv. wielrennen) Op deze manier worden je spieren rond je enkels wat sterker waardoor het misschien wel beter wordt.. Met rennen komen er meer schokken op de enkel dus dat kun je beter niet doen.. Als het niet beter wordt kun je toch beter even na de huisarts gaan. Succes ermee
Heleen
BerichtGeplaatst: 18-02-2007 12:38 Reageer met quote

Spieren trainen is altijd een goed idee. Liefst onder begeleiding van een fysiotherapeut. Maar Marjo, heb je misschien erg soepele gewrichten? Kun je bijvoorbeeld je ellebogen en knieën overstrekken, je duim tegen je pols drukken? Dan zijn de banden namelijk minder stevig, en zwik je ook gemakkelijker door je enkels heen.
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 18-02-2007 20:54 Reageer met quote

ja ik heb inderdaad wel denk ik erg soepele gewrichten.. maar ik kan net niet mijn duim tegen mijn pols houden.. wel bijna Wink bestaat het dat ik bijvoorbeeld.. uitgerekte enkelbanden ofzoo heb? ik heb nog nooit gehad dat mijn enkel is verstuikt gebroken of gekneust.. maar kan het dan toch of niet.. ik wil er denk ik toch mee naar de huisarts om te vrgen om er iets aan te laten doen.. bijv. sporttape ofzo? ik kan trouwens wel iets anders met mijn enkels wat niet iedereen kan.. dat is een beetje moeilijk uit te leggen maar ik zal het proberen Smile : ik kan mijnvoeten allebij met de zolen tegen elkaar aanzetten..(staande) waardoor mijn enkels soort van de voeten zijn.. heel raar..
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 19-02-2007 13:43 Reageer met quote

oh nu kan mijn duim wel bij 1 kant tegen mijn pols aan;-)
Heleen
BerichtGeplaatst: 20-02-2007 11:47 Reageer met quote

in ieder geval heb je dan erg soepele enkels. dat betekent dat de banden minder sterk zijn, en waarschijnlijk is dat niet iets dat veroorzaakt is door een overrekking oid, maar ben je daar gewoon mee geboren. wat kan helpen is fysio gericht op de stabiliteit van je enkels, dus je spieren versterken zodat die voor een deel kunnen compenseren aan stabiliteit wat de banden niet kunnen bieden. en het kan nuttig zijn om bijv. met sporten inderdaad te tapen of een enkelbrace te dragen, om je enkels te beschermen: je spieren kunnen nu eenmaal niet álles opvangen, dus zullen ook eerder overbelast zijn.

maar het is inderdaad goed om dat eens met je huisarts te bespreken als je er veel last van hebt.

dit is een voorbeeld van hoe je kunt zien of je gewrichten (te) soepel (hypermobiel) zijn. niet dingen door gaan drukken om het te proberen! het moet makkelijk gaan als je echt hypermobiel bent WinkLaatst aangepast door Heleen op 22-02-2007 11:29, in totaal 1 keer bewerkt
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 20-02-2007 21:16 Reageer met quote

oke ik heb het allemaal geprobeerd Smile ik kan: nummer 1 wel, nummer 2 allebij ook, nummer 3 allebij ook, nummer 4 1 wel andere kant niet, nummer 5 allebij wel. wat betekent dat? Razz oh en trouwens wat is een enkelbrace?
Zus
BerichtGeplaatst: 20-02-2007 21:51 Reageer met quote

ook ik heb zeer zwakke enkelbanden en je probleem komt mij zeer bekend voor. Ik ga soms ineens door mijn enkel, dan kan zelfs als ik gewoon van een stoel opsta, idd even enorme pijn en na een poosje is het over. Ik heb een poosje fysio gehad, doorgestuurd door de huisarts. dmv behandelingen en oefeningen zijn mijn spieren zeer verstevigd, zodat die klap kan opvangen wat de enkelband niet kan. Na een aantal behandelingen mocht ik voorzichtig op 1 been staan, dat deed ik steeds langer en nu poets in 2x per dag mijn tanden terwijl ik op 1 been sta. Je traint zo dagelijks je spieren goed in de enkel, maar wel eerst zorgen dat je spieren stevig worden he! dan pas als een soort onderhoud deze oefening.
Sterkte!
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 21-02-2007 18:56 Reageer met quote

mijn moeder beld morgen de huisarts om een afspraak te maken zodat er ook bij mij wat aan gedaan kan worden.

Laatst aangepast door .marjo. op 22-02-2007 17:06, in totaal 1 keer bewerkt
Zus
BerichtGeplaatst: 21-02-2007 23:15 Reageer met quote

Nadeel van een brace is wel dat je dan dus juist je spieren verslapt, dus als je die niet om hebt heb je een nog grotere kans op verzwikking. Mijn huisarts adviseerde het toen juist niet, omdat je dan dus moeilijk van die brace afkomt.
Ik zou voor de fysio gaan, maar goed mss adviseert jouw ha wel anders. Ligr natuurlijk ook aan je klachten enzo. Eerst een goeie diagnose, das belangrijk.
Zus
BerichtGeplaatst: 21-02-2007 23:16 Reageer met quote

Ik deed ook wel mijn fysiooefeningen en als ik echt ver moest lopen dan doe ik dus hoge laarzen of bergschoenen aan. Scheelt ook en geeft een wat "veiliger" gevoel.
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 21-02-2007 23:24 Reageer met quote

hoge laarzen heb ik wel maar die zijn heel onstabiel..

Laatst aangepast door .marjo. op 22-02-2007 17:05, in totaal 1 keer bewerkt
Nigelle
BerichtGeplaatst: 22-02-2007 10:07 Reageer met quote

Je zou ook aan de huisarts kunnen vragen of hij een verwijsbrief kan maken voor de reumatoloog. Deze weet meer van hypermobiliteit(ssyndroom). Vaak begint het ook bij 1 gewricht die pijn gaat doen of makkelijk uit de kom schiet. En als je denkt dat je bijna alle testen kunt doen dan denk ik dat de kans zeer groot is dat je hypermobiel bent.
Ook kan hij/zij kijken of er nog andere onderliggende problemen zijn waar je zelf niet veel of geen klachten van hebt. Er zijn namelijk meerdere syndromen waar de hypermobiliteit een rol speelt. O.a. het syndroom van Marfan, Ehlers-Danlos syndroom en fibromyalgie.

Succes bij je huisarts iig.
Heleen
BerichtGeplaatst: 22-02-2007 11:49 Reageer met quote

Nigelle schreef:
Je zou ook aan de huisarts kunnen vragen of hij een verwijsbrief kan maken voor de reumatoloog. Deze weet meer van hypermobiliteit(ssyndroom). Vaak begint het ook bij 1 gewricht die pijn gaat doen of makkelijk uit de kom schiet. En als je denkt dat je bijna alle testen kunt doen dan denk ik dat de kans zeer groot is dat je hypermobiel bent.
Ook kan hij/zij kijken of er nog andere onderliggende problemen zijn waar je zelf niet veel of geen klachten van hebt. Er zijn namelijk meerdere syndromen waar de hypermobiliteit een rol speelt. O.a. het syndroom van Marfan, Ehlers-Danlos syndroom en fibromyalgie.

Succes bij je huisarts iig.


Yups, als de testen goed zijn uitgevoerd, ben je inderdaad hypermobiel. En er zijn andere syndromen waarbij je hypermobiel kunt zijn, (fibromyalgie hoort daar trouwens niet bij, hooguit kan dat secundair voorkomen bij mensen met een hypermobiliteitssyndroom) maar de meest voorkomende 'vorm' is 'gewone' hypermobiliteit, die erfelijk kan zijn, en waarbij je weinig klachten hebt. Wel kan het voorkomen dat iemand bijvoorbeeld bepaalde sporten niet kan doen, en dat je aan andere dingen merkt dat je banden minder stevig zijn.. bijvoorbeeld doordat je snel door je enkels gaat. Krijg je er echt veel last van, gaan zoals Nigelle schrijft bijvoorbeeld gewrichten gemakkelijk uit de kom, of heb je bijna voortdurend pijn.. dan noemen we dat niet meer gewoon hypermobiel, maar is er sprake van HMS, het hypermobiliteitssyndroom. Tenzij er inderdaad een andere oorzaak is voor je hypermobiliteit, maar die andere syndromen komen heel wat minder voor.

Dus Marjo: welkom in de wereld van de hypermobielen. Als je leest bij het draadje "hypermobiliteit" (ook in dit subforum) kom je heel wat informatie tegen, inclusief verwijzingen naar andere sites. Maar schrik niet van de verhalen daar, er posten daar ook mensen die behoorlijk zwaar beperkt zijn door hun hypermobiliteit of ernstige instabiliteitsproblemen hebben. Maar de meeste hypermobiele mensen hebben bij lange na niet zulke ernstige problemen, het gaat alleen even om de informatie.

En over het bracen.. dat is inderdaad niet je eerste optie. Je banden zijn slap, dus je moet het hebben van je spieren. Die kun je verstevigen dmv fysio, maar als je een brace gaat dragen, verslap je daarmee je spieren juist. Je hebt kans dat je dan op den duur niet meer zonder brace kunt lopen, dat je meer pijn krijgt, of dat er bijvoorbeeld allerlei botjes ín de brace heen en weer gaan schuiven (is ook niet leuk hoor, ik weet waar ik het over heb). En je kunt toch beter je leven lang een tijdje op één been staan bij het tandenpoetsen dat je leven lang met enkelbraces lopen. Ik ben niet tegen het gebruik van braces hoor, gebruik ze zelf ook. Maar het moet je laatste optie zijn: pas als trainen niet werkt, moet je verder kijken.

Je zou wel eerst eens kunnen kijken of je iets hebt aan steunzolen: da's ook iets wat extern corrigeert, maar werkt toch weer anders. Als je voeten namelijk doorzakken, is dat bijna onmogelijk zelf te corrigeren, en een steunzool kan dan een enorme verbetering geven van het hele looppatroon. Ik weet natuurlijk niet hoe de stand van je voeten is, maar het is een ideetje. En er zijn dus wel manieren om je enkels te steunen, maar het is verstandig om het eerst met je eigen spieren te proberen. Daarbij word je ook niet echt blij van een grote enkelbrace in je schoen, nieuwe schoenen moeten kopen, knelpunten, drukpijn, etc. (Ik spreek uit ervaring ja!)

En wbt krukken is het een beetje hetzelfde verhaal.. het kan zeker helpen, en in het begin zul je waarschijnlijk ook echt minder klachten hebben. Maar de spieren in je enkels worden er alleen maar slapper door (niet alleen daar trouwens!), en als je eenmaal begint te lopen met hulpmiddelen is het heel moeilijk daar vanaf te komen. Het kan een goede oplossing zijn voor een paar dagen als je net heel erg door je enkel gegaan bent, maar het is geen goed idee om langdurig krukken te gaan gebruiken, tenzij het echt niet anders kan. Daarbij lijkt het erop dat je in meer gewrichten hypermobiel bent, en dan is de kans groot dat lopen met krukken weer klachten gaat geven in polsen en schouders.

Ik ben wel benieuwd wat je huisarts zegt en of jullie tot een goede oplossing komen. Als je gaat oefenen duurt het even voor je effect merkt, maar het is wel de beste manier om je klachten te verminderen. Als je veel meer klachten hebt, zou je zoals Nigelle suggereert een verwijzing kunnen vragen naar een reumatoloog of revalidatiearts. Maar ik weet niet of dat van toepassing is.
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 22-02-2007 17:04 Reageer met quote

zo zo..Razz wat een verhaal Smile nou ik heb al steunzolen een jaar lang al.. maar die helpen absoluut niets.. dat heb ik ook van heel veel mensen op dit vorum gehoord dat het niets hept en merk zelf ook geen echt verschil.. enne... hypermobiel????? dat klinkt niet erg leuk.. klinkt gehandicapt..Embarassed wat houd dat in? en wat kan er bij hypermobiel nog mer bij komen wat ik nu nog niet heb?
Nigelle
BerichtGeplaatst: 22-02-2007 18:30 Reageer met quote

Een heleboel. Je zou eens hier kunnen kijken. Daar staat in een bericht van mij een link. Je zou dan info kunnen uitdraaien en meenemen naar je huisarts.
Veel huisartsen weten niet eens dat het zo veel klachten kan geven. 10% van de mensen is hypermobiel en 1% krijgt daadwerkelijk ook pijnklachten. Mijn huisarts was blij dat ik hem wees op de site. Hij heeft toen ook op de site gekeken. Hij wist wel van het bestaan van de aandoening, maar niet dat het zo veel klachten kon veroorzaken.

@Marjo: Ik heb je even een mailtje gestuurd. Wink
Zus
BerichtGeplaatst: 22-02-2007 21:13 Reageer met quote

Ik ben nu toch wel benieuwd hoe het bij de huisarts is afgelopen?
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 22-02-2007 21:22 Reageer met quote

ik ga morgen samen met mijn moeder naar de huisarts om 9 uur. Smile dus mis mooi ook een stukje school Razz ik ben ook heel benieuwd wat de huisarts dan gaat zeggen.. ik heb het vermoeden dat hij er niet veel aan gaat doen mja..
Heleen
BerichtGeplaatst: 22-02-2007 23:28 Reageer met quote

Hypermobiel zijn betekent niets meer en niets minder dan dat je gewrichten soepeler zijn dan die van de meeste mensen. Hoeveel het precies voorkomt verschilt met leeftijd, geslacht, ras en welke criteria gebruikt worden, maar volgens sommige schattingen is het inderdaad tot tien procent van de bevolking. Dus de meeste mensen hebben daar niet of nauwelijks last van, en de meerderheid daarvan weet waarschijnlijk niet eens dat hij of zij hypermobiel is. Een kleiner deel van deze mensen krijgt klachten, waarbij het merendeel niet ernstig beperkt is. Maar ja, er zijn helaas ook mensen met HMS die wel erg beperkt zijn in hun dagelijks leven. Maar er zijn ook mensen die hun hypermobiliteit juist uitbuiten, kijk maar naar ballerina's of gymnasten. Of nog wat extremer, slangenmensen Rolling Eyes.

Nou, ben benieuwd wat de huisarts zegt. Het probleem met HMS is dat veel artsen zich niet realiseren wat de impact kan zijn van het hypermobiel-zijn, maar jouw klachten zijn redelijk straight-forward, en wat hypermobiliteit is weet een huisarts echt wel Wink. Volgend probleem is inderdaad de behandeling, als ik jou was zou ik aandringen op fysio, maar daar heb je tegenwoordig geen verwijzing meer voor nodig. (Zeg ik dat goed? Weet niet of dat ook geldt voor personen jonger dan 18 eigenlijk.)
.marjo.
GastBerichtGeplaatst: 23-02-2007 14:52 Reageer met quote

nou.. ik ben bij de huisarts geweest.. hij heeft gekeken hoe ik liep(doorgezakt naar binnen dus maar dat wist ik al) .. en hij heeft mijn enkels bewogen om te kijken of dat pijn deed.. niks deed pijn.. dus hij heeft me gezecht te gaan hardlopen,, om mijn spieren te versterken(BAH hardlopen!) en verder niets.. ik baal er wel beetje van dat ik niets heb gekregen voor sporten sporttape ofzo.. wand anders voel ik onder het hardlopen steeds pijn!!Neutral mjaa.. niets aan te doen!
Index > Spier- en gewrichtsklachten > Zwakke enkels
Pagina 1 van 3  

1, 2, 3  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring