Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Tandheelkunde > Weer een beugel?
Auteur Onderwerp: Weer een beugel?
X-beugel
GastBerichtGeplaatst: 19-03-2005 22:09 Reageer met quote

Ik heb op m'n 14e/15e een blokjesbeugel gekregen. Eerst zijn daarvoor twee kiezen getrokken, en nog één voortand uit mijn onderkaak. Vervolgens is dus op mijn onder- en bovenkaak een blokjes/slotjesbeugel geplaatst. Deze heb ik ongeveer een jaar gedragen. Ik heb ook af en toe elastiekjes er bij moeten dragen, en heb ook nog 1 maand er een buitenbeugel (petje) voor ´s nachts moeten dragen. Dit heb ik allemaal netjes opgevolgd, en na een jaar mocht mijn beugel er (al) uit, en hebben ze aan de achterkant van mijn voortanden (onder en boven) twee retentiespalkjes geplaatst, om te voorkomen dat mijn tanden terug zouden schuiven.

Vervolgens moest ik nog enkele keren op controle komen om te controleren of alles nog in de goede positie stond. Aantal keer geweest, toen kondigde de orthodontist aan dat volgende keer de laatste keer zou zijn, en dat dan de tandarts het verder in de gaten zou houden. Ik kom de laatste keer voor controle. Wat blijkt nou? Plotseling meent de orthodontist dat mijn tanden toch enigszins in de oude positie terug zijn verplaatst, en dat ze "voor de netheid" opnieuw een blokjesbeugel (onder en boven) in mijn mond wil zetten. Zoals je voor kunt stellen, was ik daar niet blij mee. Ik kreeg een maand de tijd om erover na te denken, en na die maand heb ik verteld dat ik er niet aan wou beginnen.

Toch denk ik er nog steeds over of ik het niet wil. Ik vind het dragen van een beugel niet zo erg, en de pijn en de afspraken wil ik op de koop toe nemen, maar ik vind het een heel lelijk gezicht om op je 19e/20e nog met een (vaste) blokjesbeugel te lopen.

Nu was mijn vraag dus: Is er geen andere mogelijkheid om hier wat aan te doen, zonder dat er vaste beugels aan te pas komen? Uitneembare beugels bijvoorbeeld? Graag iemands ideeën hierover!

Alvast bedankt,

Me
Gast
BerichtGeplaatst: 21-03-2005 12:40 Reageer met quote

Ik wil hier wel 2 dingen opzeggen:
1) eigen beslissing of je het wel wilt of niet. Vaste apparatuur werkt vaak het beste om de laatste lining te doen. Dat wil volgens mij niet met uitneembare apparatuur.
2) er is ook een blokjes beugel met doorzichtige blokjes het enige wat zichtbaar is is dan het draad. Tevens is het tegenwoordig helemaal niet raar om op latere leeftijd nog steeds een beugel te hebben.
Dus tja het is maar net wat je wil... of nette mooie rechte tandenboog of niet..
Een tandarts
X-beugel
GastBerichtGeplaatst: 22-03-2005 10:30 Reageer met quote

Ik begrijp helemaal wat je zegt. De orthodontist heeft ook gezegd dat het m'n eigen beslissing was, dus ik bepaal het zelf. Maar het is eigenlijk alleen maar een verandering "voor de netheid", omdat het mooier is. Ik zal er nl. verder helemaal geen last van krijgen ofzo.
Die beugel met doorzichtige blokjes lijkt me ook niks, want ik hoor op sommige plekken dat ze er lang niet zo veel mee kunnen vergeleken bij de "ouderwetse" blokjes. En daarbij, als je het draad nog ziet, is het nog niet wat ik zoek.
Nou ja, bedankt voor je reactie in ieder geval
jannieheetik
BerichtGeplaatst: 22-03-2005 13:47 Reageer met quote

Ik heb indertijd, toen mijn eigen tandarts mij had laten 'beugelen' na afloop een nachtbeugel gekregen.

Die leek op wat boxers dragen tijdens het beoefenen van hun sport.

Dat ding diende meerdere doelen:

's nachts werden mijn tanden netjes in hun goede stand gedwongen

Ik kon niet tandenknarsen

en ik had ook een richeltje erin laten bouwen dat het snurken verhinderde....

(overigens ben in inmiddels gescheiden zodat ik niet meer zo hoef te tandenknarsen, en opnieuw getrouwd met een LIEVE man die zich aan dat zachtjes snurken van mij niet zo stoort) Very Happy


Misschien heb je iets aan het idee, of gewoon aan het idee van een nachtbeugel.
Heleen
BerichtGeplaatst: 22-03-2005 17:26 Reageer met quote

Volgens mij wordt een nachtbeugel inderdaad gebruikt om te voorkomen dat de stand van de tanden terugveranderd, maar ik weet niet of het ook gebruikt kan worden als de stand van de tanden al niet optimaal is.

Ik heb er ooit om allerlei redenen voor gekozen geen beugel te nemen ondanks het feit dat mijn tanden erg scheef staan. Eén van mijn overwegingen was het feit dat ik zo laat uitgewisseld was dat ik achttien was voor de beugel geplaatst kan worden.. en dan krijg je geen vergoeding meer van het ziekenfonds. Ik weet niet of dit voor jou relevant is, maar anders lijkt het me verstandig dat toch even uit te zoeken.

En tenslotte vind ik persoonlijk een bíjna-recht en gewoon netjes gebit mooier dan een helemaal-precies-recht-en-overduidelijke-ex-beugelaar. Maar dat zal ik dan wel weer zijn.
jannieheetik
BerichtGeplaatst: 22-03-2005 18:38 Reageer met quote

Lieve Heleen, ik ben het helemaal met je eens.
Alleen in mijn geval: Ik had absoluut een GRASHARK in mijn mond! Freddy Mercucy was er NIETS bij!

Ik was maar wat gelukkig met de - niet helemaal geslaagde - poging om ze recht te krijgen en toen ik later een kaakbotvliesontsteking kreeg was ik nog veel gelukkiger. Toen kreeg ik namelijk eindelijk eindelijk wat ik al jaren wilde: een gebitsprothese.

De stand van mijn tanden was nooit optimaal geweest en hoe ouder ik werd, hoe verder ze naar voren en uit elkaar groeiden. Ik was 27 toen er voor het eerst gebeugeld werd en dat heeft nooit meer geleid tot tanden, die vast bleven staan waar ze hoorden.

Op het moment dat het ergste bloed niet meer zichtbaar was, ben ik in mijn zondagse kleren naar de kapper gegaan en van daar rechtdoor naar een fotograaf, voor een statieportret. En vervolgens heb ik overal, ook bij mijn ouders, alle recente foto's vernietigd en er deze voor in de plaats gelegd.

Soms moet beugelen echt, alleen ik ben het met je eens dat 'een beetje scheef' heel charmant kan zijn, en iets 'eigens' geeft aan de persoon in kwestie.
X-beugel
GastBerichtGeplaatst: 22-03-2005 20:47 Reageer met quote

Hey allebei,
Heel erg bedankt voor jullie reacties. Ik wist niet dat je het zelf moest vergoeden zodra je de 18 gepasseerd bent. Nou ja, dat zou ik idd wel uit moeten zoeken. Maar een nachtbeugel zal mij inderdaad niet helpen. Ik geloof idd dat die ervoor zijn om de tanden op de plaats te houden en niet iets aan te verbeteren. Ik vind nog steeds blokjes geen prettig idee! Sad

Grtz,
Me
Karen
GastBerichtGeplaatst: 22-03-2005 21:29 Reageer met quote

Sorry hoor Jannie, maar ik vind een schreef gebit helemaal niet iets charmants of eigens hebben en zeker niet voor iemand van 20 jaar jong.
Heleen
BerichtGeplaatst: 22-03-2005 23:01 Reageer met quote

Karen schreef:
Sorry hoor Jannie, maar ik vind een schreef gebit helemaal niet iets charmants of eigens hebben en zeker niet voor iemand van 20 jaar jong.

Dat ging over een beetje scheef, volgens mij. Wink (Zie mijn eerdere post.)

Jannie, bij mij was het eigenlijk ook echt nodig, ik kan namelijk bij het poetsen niet overal even goed bij. Maar zal vast niet zo erg zijn als dat het bij jou was. Kan me namelijk niet voorstellen dat je blij kunt zijn met en kaakbotvliesontsteking Confused. Moet het wel heel erg geweest zijn. Ik zeg wel eens dat ik het misschien nog eens laat doen als ik een "rijke dertiger" ben, maar gezien mijn omstandigheden denk ik niet dat ik ooit een rijke dertiger zal worden Laughing. Of ik moet een rijke vent trouwen, zoals een vriendin van me pas suggereerde Wink.

En Karen: ik weet dat 't niet zo mooi is.. maar er zijn (en waren op dat moment) andere medische zaken die belangrijker zijn voor mij dan een scheef gebit dat totaal geen klachten geeft. En bepaald goedkoop is beugelen ook niet.

X-beugel: het hangt van je zorgverzekeraar af. Maar volgens mij vergoeden de meesten geen orthodontie boven de 18 jaar. Dus wel iets om even na te kijken dan.
anoniem
GastBerichtGeplaatst: 03-04-2005 11:30 Reageer met quote

ik moet ook een beugel laatst gehapt erg vervelend maar ik krijg er wat moois voor in de plaats toch?:dWink

Dit bericht is gewijzigd door Maarten: Er stond een scheldwoord, ditmaal word het bericht nog gewijzigd, de volgende keer zal het worden verwijderd.
sasjenka
GastBerichtGeplaatst: 13-04-2005 13:46 Reageer met quote

Nou, ik ben nu 21 en heb nu een half jaar een vast beugel, en niet omdat het niet mooi stond hoor!! Het leek allemaal heel mooi, een heel klein beetje scheef, maar heel mooi.

Maar omdat ik als kind zijnde een val heb gemaakt is er iets in mijn kaak gewricht af gebroken. Dit kleine losse deeltje zorgde er voor dat ik mijn tanden niet meer op elkaar kon zetten. Dit gaf veel problemen en veel pijn.

Dat je je tanden niet meer op elkaar kan zetten kan ook gebeuren doordat je tanden verplaaten naar een andere of in jou geval naar een oude positie. Als je dan pech hebt hou je er heel veel problemen aan over en veel pijn bij het kouwen en zo.

Ik zou zeggen ga lekker beugelen, want als je over een jaar of 2 niet meer kan kouwen omdat de kaken niet meer op elkaar passen beginnen de problemen maar echt.

En ja, het is duur, maar je krijgt er iets goeds voor terug.
kate
GastBerichtGeplaatst: 13-04-2005 18:51 Reageer met quote

ik heb ook een beugel
en hij mag er morgen af
maar ik ben bang dat hij er niet af zal mogen
want ik heb al eens meegemaakt dat de tandarts zei hij mag er af en dan dat ik ging mocht hij er nie af
ik was heel terleurgestelt
dus nu ben ik bang om te gaan en het terug te horen
ik hoop echt van niet hoor
want ik loop nu zeker al 3 jaar met een vaste blokjes beugel
en wil graag da hij er af mag
zouden ze zeggen tegen ik het staat allemaal terug zoals voor heen zou ik het niet meer doen
Nijntje
GastBerichtGeplaatst: 20-04-2005 13:20 Reageer met quote

Ik krijg morgen een beugel!!! Ben nu al zenuwachtig... krijg boven doorzichtige plaatjes en onder normale plaatjes. Mijn tanden staan niet echt scheef, klein beetje ,maar ik erger me eraan, dus dan moet je er wat voor over hebben. Ik ben nu 25, is laat maar ik moet het nu gewoon doen.

Voor mij gaat het max 8 maand duren, dus dat valt mee, tis niet altijd standaard 2 of 3 jaar hoor.

En het wordt allemaal vergoed, het is onzin dat je na je 18e niet meer vergoed krijgt, als je avplus met tv verzekerd bent heb je de beste verzekering en moet je alleen de helft van de behandelingsmaand betalen, das ong 15 euro.
anoniem
GastBerichtGeplaatst: 20-04-2005 20:21 Reageer met quote

hoi gelukig hoef ik gen beugel hoop ik maar ik wil wat invoormatie over begels zo snel mogelijk dankje doei
essie
GastBerichtGeplaatst: 21-04-2005 13:59 Reageer met quote

ik heb eeen beugel dus is dat niet o prettig Sad wadt ik krijg allenmaal wontjes in me mond
becky
GastBerichtGeplaatst: 21-04-2005 14:00 Reageer met quote

ik ben niet zo blij maar ik kan gelukig wel leven en daarom moet je blij zijn.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Heleen
BerichtGeplaatst: 21-04-2005 15:09 Reageer met quote

Nijntje schreef:
En het wordt allemaal vergoed, het is onzin dat je na je 18e niet meer vergoed krijgt

Dat verschilt heel erg per verzekering. De meesten vergoeden orthodontie boven de 18 niet, alleen in bijzondere omstandigheden. Maar heel veel succes, ik hoop dat het het gewenste resultaat heeft!
nijntje
GastBerichtGeplaatst: 22-04-2005 16:02 Reageer met quote

Nou ik heb de beugel, wat erg zeg.... kheb er nu al spijt van, en nu moet het nog 8 maanden, dat is nu ineens toch wel lang.

Kheb er best wel last van, gevoelloze tanden en er zit veel druk op en het ziet er nie uit want mn lippen kunnen bijna niet op mekaar, wordt dat nog anders denken jullie??? hebben jullie daar ook last van??

tziet er echt nie uit, ik hoop dat ik er aan wen.... snik....
Groetjes Niijntje!
Heleen
BerichtGeplaatst: 22-04-2005 19:07 Reageer met quote

Als het goed is (heb dus geen persoonlijke ervaring) wen je daar wel aan. Je zult er alleen last van hebben net nadat de beugel weer is bijgesteld. Al kan het per persoon best wel eens verschillen. Maar hou het in de gaten, als het niet went of het echt te gek wordt kun je het beste even contact opnemen met je orthodontist. Misschien zit je beugel dan wel gewoon iets te strak. Het moet geen voortdurende kwelling worden natuurlijk.
jannieheetik
BerichtGeplaatst: 22-04-2005 19:11 Reageer met quote

Ik had niet willen reageren, omdat ik met dit type beugel geen ervaring heb, maar wat Heleen hierboven schrijft komt overeen met de ervaring van mijn dochter.
Index > Tandheelkunde > Weer een beugel?
Pagina 1 van 4  

1, 2, 3, 4  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring