Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Nefrologen voor screening op albuminurie
Auteur Onderwerp: Nefrologen voor screening op albuminurie
Redactie
NieuwsposterBerichtGeplaatst: 15-11-2004 22:27 Reageer met quote

Nefrologen pleiten voor screening op albuminurie

Onderzoek van urine op eiwit biedt niet alleen een veelbelovende mogelijkheid voor de vroege opsporing van nierziekten, maar ook van hart- en vaatziekten. Dat concluderen de International Society of Nephrology (ISN) en de Nierstichting op basis van onderzoek van de Universiteit Groningen.


Tien procent van de Nederlanders heeft eiwit in de urine zonder dat te weten, zo blijkt uit de Groninger Prevend-studie, die dit weekend werd besproken tijdens een symposium van de ISN in Amsterdam. Zo‚??n 1,6 miljoen mensen hebben dus een verhoogd risico op een nierziekte. Ook hebben zij een verhoogde kans om diabetes of cardiovasculaire ziekten te krijgen. Volgens de nefrologen zijn de nieren ‚??volledig onderschat‚?? bij het opsporen van gezondheidsrisico‚??s. De Nierstichting, die het onderzoek initieerde, overweegt dan ook een screeningsprogramma voor hoogrisicogroepen, zoals mensen met hypertensie of diabetes.

Inspecteur-Generaal J. Herre Kingma kreeg de resultaten en de aanbevelingen vandaag aangeboden. Dat gebeurde aan de vooravond van de halfjaarlijkse bijeenkomst van de 25 Chief Medical Officers (CMO‚??s) binnen de Europese Unie, die deze week in Den Haag plaatsvindt onder voorzitterschap van Kingma, CMO van Nederland.

‚??Er komt zeker geen circulaire van de inspectie dat er op grote schaal naar albuminurie moet worden gezocht‚??, tempert Kingma al te hoge verwachtingen. Toch strookt het pleidooi voor screening met de opvattingen van de inspectie. Kingma: ‚??Medisch specialisten moeten meer oog krijgen voor preventie. Zij zouden daarvoor strategie√ęn moeten ontwikkelen, analoog aan bijvoorbeeld de consultatiebureaus voor tbc in de vorige eeuw, waarbij ook longartsen waren betrokken. In zoverre kan ik de nefrologen dus complimenteren met hun werk. Maar ze zullen moeten concurreren met andere preventieve strategie√ęn, zoals die op het gebied van colon- of prostaatkanker. En contact zoeken met de huisartsen.‚?? Waarbij, vindt Kingma, de overheid op den duur moet zorgen voor een samenhangende visie op wie wat doet op het terrein van preventie.

In Frankrijk is √©√©n op de drie curatief werkende artsen bereid om een dag per week preventief werk te doen. Zoiets zou in Nederland ook moeten kunnen, vindt Kingma. Wie dat moet financieren? ‚??Je moet een verhaal met visie niet omlaag halen door zo‚??n praktische vraag te stellen. Eerst een goed idee, dan pas de financiering. Bij onderwerpen als pati√ęntveiligheid en prestatie-indicatoren ging dat net zo.'

Bron: Medisch Contact
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Nefrologen voor screening op albuminurie
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring