Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > VN onderschatten aantal malaria-gevallen
Auteur Onderwerp: VN onderschatten aantal malaria-gevallen
Redactie
NieuwsposterBerichtGeplaatst: 09-03-2005 21:22 Reageer met quote

VN onderschatten aantal malaria-gevallen

PARIJS (ANP/A) - Per jaar doen zich ten minste een half miljard gevallen van malaria voor. Dat is ruim 70 procent meer dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot dusver schatte. Dit maakte een internationaal team van epidemiologen woensdag bekend.

De wetenschappers denken dat de schattingen van de WHO er zo ver naast liggen, dat de doelstelling om het aantal ziektegevallen in 2010 wereldwijd onder controle te hebben, niet meer haalbaar is. Vooral in Zuidoost-Aziƫ is de ziekte een veel groter probleem dan tot nu toe werd aangenomen.

De onderzoekers gaan uit van minstens 515 miljoen malariagevallen per jaar, waarvan ongeveer een kwart in Zuidoost-Aziƫ. Hoeveel mensen aan de ziekte sterven, hebben zij niet onderzocht.

Miljoen slachtoffers

De WHO gaat ervan uit dat elk jaar meer dan een miljoen mensen sterven aan malaria, terwijl zich jaarlijks driehonderd miljoen acute gevallen van de ziekte voordoen. 90 procent van de gevallen zou zich volgens de WHO voordoen in Afrika ten zuiden van de Sahara.

De VN-organisatie onderzoekt het aantal malariagevallen vaak op grond van gegevens die overheden verschaffen. Het aantal ziektegevallen ligt in veel landen echter veel hoger dan de gerapporteerde aantallen. Zo komt malaria in Pakistan bijvoorbeeld duizend keer vaker voor dan de overheid meldt.

Het nieuwe onderzoek is gebaseerd op gegevens uit PubMed, een grote medische databank in de Verenigde Staten. De belangrijkste auteur van het rapport is Bob Snow, die is verbonden aan een onderzoekslaboratorium in Kenia en aan het centrum voor tropische geneeskunde van de universiteit van Oxford.

Bron: ANP
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > VN onderschatten aantal malaria-gevallen
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring