Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Blaasretentie en -katheter
Auteur Onderwerp: Blaasretentie en -katheter
Mamieke
BerichtGeplaatst: 05-10-2006 20:43 Reageer met quote

Heeft iemand ervaring met een blaaskatheter?

Ik ben eergisteren, na een galblaasverwijdering en nog een paar kleinigheidjes, uit het ziekenhuis ontslagen met zo`n katheter. Deze moet nog minimaal 3 weken blijven zitten en dan heb ik ook pas een afspraak op de poli met een uroloog (de hele kathetertoestand is afgehandeld op de afdeling chirurgie door de afdelingsarts, die zei weinig verstand hiervan te hebben, maar wel steeds te overleggen met een uroloog).

Nu heb ik een paar vragen:
* na de operatie bleek ik een blaasinhoud van bijna 1 1/2 liter te hebben. Is dit veel? Wat is gemiddeld?
* Na 1 week werd de katheter verwijderd. Echter meteen teruggekregen bij een inhoud van 500 cc. Waarop is dat gebaseerd?
* Af en toe heb ik een beetje bloedverlies vanuit de plasbuis. Wat kan dat zijn? Moet ik hier iets mee doen?
* In de plaszak zie ik regelmatig kleine bloedstolseltjes en witte dingen drijven. Kan dit kwaad?
* Wat kan de uroloog gaan doen? Onderzoeken?? Katheter meteen verwijderen (met het risico dat het weer fout gaat,maar dan pas als ik weer thuis ben en zonder controle door te bladderen)???
* Komt het allemaal wel weer goed??????
Mamieke
BerichtGeplaatst: 10-10-2006 0:35 Reageer met quote

Hoi,

Kan iemand een van bovenstaande vragen beantwoorden????

Ondanks de morfine heb ik al de hele avond pijn: een schraal drukkend gevoel. Moet ik hiervoor iets ondernemen?

Mag ik trouwens gewoon in bad? Verlang daar wel naar.

Mamieke
Mamieke
BerichtGeplaatst: 16-10-2006 23:32 Reageer met quote

Had niet verwacht dat hier niemand leest met ervaring met of kennis over blaaskatheter.

Omdat ik vandaag een afspraak bij de internist had, ben ik meteen even bij de poli urologie langs gelopen.
Heb intussen zoveel last van de katheter dat ik het ding er zo uit zou willen trekken.
Gelukkig is nu mijn afspraak vervroegd naar as vrijdag. Bovendien heb ik capsules gekregen, waardoor in ieder geval de blaaskrampen weg zouden moeten blijven.

?n ik heb antwoord gekregen over mijn badvraag: dat mag gewoon. Dus heb ik vanavond 1 1/2 uur liggen genieten.....

Mamieke
nettie
BerichtGeplaatst: 16-10-2006 23:44 Reageer met quote

hoi zag net je vraag pas...
hopelijk heb je inmiddels alle antwoorden al via de uroloog..
je mag idd gewoon badderen...er zijn ook catherer stopjes zodat de zak er niet aan hoeft te blijven..
bloedstolsels / wit slijm is normaal.. pas wel op bij blaaskramp kan het zijn dat er een stolsel voor de catheter zit ...moet je ook blaasspoelen (vloeistof zakjes) ?? 1 1/2 liter is wel veel ja maar dat kan je blaas wel hebben....
dat beetje bloedverlies kan zijn van irritatie er zit toch iets dat er niet in hoort ..bij veel bloedverlies terug gaan naar uroloog..
wat wilde je nog meer weten ...?? o ik ben geen dokter hoor maar werk in de verzorging dus kom dagelijks catheters tegen ,...
Mamieke
BerichtGeplaatst: 18-10-2006 0:59 Reageer met quote

Hoi Nettie,

Dank voor je antwoorden.
Mocht ik vrijdag weer met katheter thuis komen dan ga ik zeker de stopjes vragen.
Ik hoef niet te spoelen.
Heb je misschien nog een tip voor het bevestigen van de beenzak? De elastieken zitten óf te strak óf zakken naar beneden. In het laatste geval voelt het aan alsof er steeds zachtjes aan de katheter getrokken wordt en dat is bepaald niet prettig.
Weet jij misschien of een katheter via de buik minder problemen oplevert? Ik denk dan aan het risico op infectie en het bijzonder vervelende gevoel.

Mamieke
nettie
BerichtGeplaatst: 19-10-2006 23:15 Reageer met quote

hoi , een buikcatheter krijg je niet zomaar hoor dat is een medische ingreep...vaak krijg je die indicatie via de arts..
die elastieken zijn wel oud hoor bij de apotheek kan je ook beenzakhoezen halen kan ook op recept weet alleen niet of het vergoed word..je hebt ze ook in verschillende materialen ..ik neem aan dat je gewoon mobiel bent (lopen)je heb nl. hoezen die je gewoon om je bovenbeen doet zit verder niet vast daar het meerekt en daardoor blijft zitten ..of je hebt er met klittenbandsluiten om je heup.. laat je even informeren bij de apotheek wat zij hebben...ik zal kijken of ik de artikel nummer kan vinden voor je.
o draag je de zak gewoon op je been ?? of in zo´n klein bijgeleverd hoesje met elastiekjes ?? als je de zak gewoon op je been draagt kan je er evt. voor irritatie tijdelijk een washandje tussen doen..
hopelijk weet je genoeg anders vraag je het maar hoor..
Mamieke
BerichtGeplaatst: 21-10-2006 21:21 Reageer met quote

Hoi,
Ben gisteren bij de uroloog geweest en verblijfskatheter is verwijderd. Helaas lukte zelf plassen nog niet. Dus heb ik in no time aangeleerd hoe ik mezelf 5 keer per dag moet gaan katheteriseren. De uroloog wil dit eerst nog proberen voordat hij overstapt naar een buikkatheter omdat hij me daar nog te jong voor vindt.
Eind november krijg ik een aantal onderzoeken, want waar dit nu vandaan komt, is nog een groot raadsel.

Nettie,
Ik had beenzakjes met aan één kant een zacht stoffen laagje om irritatie tegen te gaan.
nettie
BerichtGeplaatst: 22-10-2006 8:12 Reageer met quote

zijn dat de beenzakjes die je bij een catheterset krijgt ??
Mamieke
BerichtGeplaatst: 22-10-2006 21:06 Reageer met quote

Ja, het waren de zakjes die bij de proefset zaten.
Overigens hadden de bedzakken aan één kant ook zo`n zelfde zacht laagje.
Gast
BerichtGeplaatst: 23-10-2006 8:02 Reageer met quote

Mamieke schreef:
Ja, het waren de zakjes die bij de proefset zaten.
Overigens hadden de bedzakken aan één kant ook zo`n zelfde zacht laagje.


dat hebben niet alle zakken verschilt per merk...

de zakjes waar ik het over had zijn anders hoor..ook wat steviger en wasbaar...
nettie
BerichtGeplaatst: 23-10-2006 8:09 Reageer met quote

oops merkte te laat dat ik niet ingelogged was...bovenstaande berichtje is dus gewoon van mij hoor !!
Mamieke
BerichtGeplaatst: 23-10-2006 10:55 Reageer met quote

Hoi Netty,
Gelukkig heb ik die zakken nu niet meer nodig, hoewel het zelf sonderen toch niet echt meevalt.
Ik heb vanochtend telefoon gehad van een of andere firma (wie je krijgt heeft volgens het ziekenhuis iets te maken met je postcodenummer). Was een prima gesprek. Vandaag nog krijg ik per koerier voor 2 weken bezorgd: 1-malige katheters normaal, 1-malige katheters mét water en klein verpakt, incontinentiemateriaal (omdat ik dit weekend zomaar 2 ongelukjes heb gehad en me daar zo voor schaam dat ik nog nauwelijks van huis durf).
Wat ik een enorme opsteker vind, is dat deze firma over 2 weken contact opneemt omdat ze denken dat ik dat incontinentiemateriaal dan misschien al helemaal niet meer nodig zal hebben.

Trouwens, die katheters mét waterreservoir lijken me ideaal. Ze zijn klein verpakt (niet veel groter dan een lippenstift), dus gemakkelijk mee te nemen. En omdat wij boven geen stromend water hebben, hoef ik dan `s ochtends niet per see naar beneden.
Mamieke
ip
GastBerichtGeplaatst: 23-10-2006 15:12 Reageer met quote

Mijn echtgenoot (68 jaar) heeft 5 maanden geleden een cva gehad en lijdt sindsdien aan blaasretentie. Hij heeft nu een siliconen catheter, dat uit zijn penis komt. Bevalt eigenlijk wel. Echter, de revalidatie-arts adviseerde een buik- catheter, dat zou minder gevaar opleveren voor urineweginfecties. Ik zou graag een blaastraining willen, maar men zag daar niet veel in. Ik wil liever geen buik- catheter laten aanbrengen, omdat mijn man bloedverdunner gebruikt en er bij het aanbrengen gevaar zou kunnen bestaan voor bloedingen. Omdat mijn man aan afasie lijdt kan ik het niet met hem bespreken. Ik weet niet wat voor beslissing ik moet nemen. Ik wil zelf het liefst de huidige situatie voorlopig handhaven. Wat moet ik doen?
Mamieke
BerichtGeplaatst: 23-10-2006 21:13 Reageer met quote

Hoi ip,
Ik weet niet wat jij moet doen. Misschien kun je samen met een incontinentieverpleegkundige alle voor- en nadelen van beide katheters eens op een rijtje laten zetten.
Mocht ik nog eens moeten kiezen uit die twee dan ging ik voor de buikkatheter. De ander zat zo lastig en iriteerde zo enorm.
Voor zover ik inmiddels weet, is het risico op een infectie bij allebei even groot (en dat is dus heeeeeel groot) en is daarvoor sondering op regelmatige tijden nog de minst slechte oplossing.
Toen ik in het ziekenhuis lag, was een van mijn kamergenoten een man van 82 jaar, die dat laatste kunstje al jarenlang toepaste.
Mamieke
ip
GastBerichtGeplaatst: 24-10-2006 13:52 Reageer met quote

Lieve Mamieke
Fijn dat je reageerde. Sinds gisteren komt er van tijd tot tijd wat bloed uit de katheter, zodat de urine zeer donkergeel kleurt. Dat baart me zorgen. Wat is sondering?
Inge
Mamieke
BerichtGeplaatst: 24-10-2006 14:52 Reageer met quote

Hoi Inge (en partner),

Sondering is katheteriseren. Sinds afgelopen vrijdag doe ik dat zelf 5 keer per 24 uur. Het is bepaald niet leuk, maar bevalt me stukken beter dan de verblijfskatheter.
Men heeft mij verteld dat een beetje bloed geen kwaad kan. Bij twijfel zou ik toch altijd contact opnemen met de huisarts of specialist.
Hebben jullie geen incontinentieverpleegkundige om op terug te kunnen vallen? Ik heb haar vanochtend voor de eerste keer gesproken (was door omstandigheden nog niet eerder gelukt) en meteen een afspraak voor haar spreekuur gemaakt.
IP
GastBerichtGeplaatst: 24-10-2006 15:08 Reageer met quote

Nee, we hebben geen incontinentieverpleegkundige. Lijkt me heel prettig om daar eens mee te kunnen overleggen. Hoe kom ik in contact met zo'n verpleegkundige? Via thuiszorg?
Inge
Mamieke
BerichtGeplaatst: 24-10-2006 21:04 Reageer met quote

Ik ben via de poli urologie bij haar terecht gekomen. Zij werkt gewoon op de poli en gaat, op verzoek, ook langs bij mensen die opgenomen zijn.
nettie
BerichtGeplaatst: 25-10-2006 7:36 Reageer met quote

hoi mamieke fijn dat je zo goed begeleid wordt !!!
had je ongelukjes bij het catheteriseren of zomaar ineens urine verlies...er zijn zo veel verschillende soorten incontinentie materiaal...en zo veel verschillende merken ..vaak kan je bij vele wel een gratis proefpakket opvragen .

beste inge , een beetje bloed kan geen kwaad ..let wel op wanneer dat is bv. al het bijna tijd is om de catheter te vervangen of als deze net is ingebracht ...of ineens tussendoor kan gewoon een stolsel zijn ..wordt u man ook blaasgespoelt ?? dit is om infecties tegen te gaan/verstoppingen tegen te gaan...
heeft u man nog wel beide handen of 1 hand die hij kan gebruiken ??? is zijn denk vermogen nog intact ?? zo ja is een spraakcomputer voor u man soms een optie ...op deze manier kunt u dan toch met hem praten.
Mamieke
BerichtGeplaatst: 25-10-2006 14:57 Reageer met quote

Hoi Nettie,
Jammer genoeg hebben de ongelukjes niets met het katheteriseren te maken. Het overkwam me zomaar ineens.

Ik geloof dat het nu pas een beetje tot me door begint te dringen; dat ik dikke pech heb. De incontinentieverpleegkundige zei dat ik er maar van uit moet gaan dat ik nog een hele tijd zal moeten katheteriseren. Ik dacht eerst dat ze hiermee bedoelde: tot eind november als ik blaasonderzoeken etc krijg, omdat ik dat al behoorlijk lang vind........maar zij denkt dus aan een veel langere termijn.
Moet er niet aan denken dat dit echt iets blijvends is, snik.

Mamieke
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Blaasretentie en -katheter
Pagina 1 van 4  

1, 2, 3, 4  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring