Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Internetapotheek adverteert met Tamiflu
Auteur Onderwerp: Internetapotheek adverteert met Tamiflu
Redactie
NieuwsposterBerichtGeplaatst: 18-02-2005 14:41 Reageer met quote

Internetapotheek adverteert met Tamiflu

Particulieren kunnen virusremmer zelf aanschaffen

DEN HAAG - Het virusremmende middel Tamiflu is voor particulieren gewoon op internet verkrijgbaar. Mensen kunnen het bestellen via ***** en hoeven niet te wachten tot minister Hoogervorst het verspreidt.
De internetapotheek regelt zelf het nodige doktersrecept via samenwerkende huisartsen, meldde apotheker H. Zeemering.

Niet wachten
De Gezondheidsraad adviseerde minister Hoogervorst deze week om meer doses van de virusremmer Tamiflu in te slaan, voor het geval er een wereldwijde griepepidemie uitbreekt. De voorraad van de minister is bedoeld om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Door het middel, dat vijf jaar goed blijft, zelf in te slaan, hoeven patiënten niet op Hoogervorst te wachten, stelt de apotheker. De huisarts waar hij mee samenwerkt, ziet geen medische reden om het mensen die Tamiflu om die reden willen hebben te weigeren.

LHV niet blij
De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) is niet blij met de actie. Volgens een woordvoerder speelt de apotheker in op sluimerende angstgevoelens. De LHV verwacht niet dat haar leden aan dergelijke verzoeken van patiënten zullen voldoen. Tamiflu wordt nu al door huisartsen voorgeschreven als mensen griep krijgen en zij tot een bepaalde risicogroep behoren. Wanneer mensen het middel preventief aanschaffen uit angst voor een griepepidemie, bestaat het risico dat ze het op verkeerde momenten gebruiken. ??Mensen denken nu al dat ze griep hebben, als ze alleen verkouden zijn.?

Artsadvies
Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg juicht het niet toe dat het medicijn preventief voor de langere termijn wordt voorgeschreven. ??Mensen hebben een advies van de arts nodig op het moment dat ze gaan slikken.?

Regels
De internetapotheker zegt echter dat de arts waar hij mee samenwerkt zich volledig aan de regels van artsenorganisatie KNMG houdt. Sinds het rapport van de Gezondheidsraad verschenen is, heeft hij twintig tot dertig recepten per dag verwerkt. Huisarts P. Aalstein die de recepten voor de internetapotheker uitschrijft, zegt dat het om hooguit twintig recepten gaat.

Bron: ANP
Paul
AdminBerichtGeplaatst: 18-02-2005 14:52 Reageer met quote

Van de nederlandse internetapotheken is bovenstaande internetapotheek gelukkig de enige die tamiflu verkoopt zonder dat je een recept nodig hebt. Bij de anderen moet je een recept hebben van een arts.

Misschien houden apotheker H. Zeemerin en huisarts P. Aalstein zich wel aan de regels. Maar ze proberen volgens mij alleen hun eigen zakken te vullen met de verkoop. Tamiflu kun je ook van je huisarts krijgen als het echt nodig is. Als het niet nodig is kost het je alleen bakken met geld en levert het je niks op.
Heleen
BerichtGeplaatst: 18-02-2005 22:28 Reageer met quote

*Zucht* Las dit gisteren in de krant en dacht: oh ja, daar gaan we weer. Een tijdje terug ontdekte ik een website waar je (prescription only- sorry ben ff correcte nederlandse term kwijt) medicijnen kon bestellen. Je kon een mailtje sturen waarin je aangaf welke medicijnen je graag wilde bestellen en waarom, en dat werd dan vervolgens beoordeeld door een arts die samenwerkte met deze "internetapotheek" die als hij het verzoek redelijk of nodig vond eventueel na een door de patiënt ingevulde vragenlijst te hebben gelezen het benodigde recept in orde maakte waarop de apotheek de medicijnen netjes binnen een bepaalde tijd thuis zou bezorgen. Kom op nou zeg, dat een arts of apotheker aan dat soort praktijken meewerkt! Zoiets is toch zeker levensgevaarlijk? Zelfde hier, of iemand een bepaald medicijn nodig heeft moet worden beoordeeld door een arts die de patiënt kan onderzoeken en ofwel kennis heeft van de medische voorgeschiedenis, ofwel toegang heeft of kan krijgen tot de dossiers hierover. Daarnaast is er nog de extra controle van de (eigen!) apotheek die je op deze manier natuurlijk ook helemaal niet hebt.
Elsje
GastBerichtGeplaatst: 11-03-2005 18:44 Reageer met quote

Ik vind het geweldig! Alsof we tegenwoordig niet mans genoeg zijn om zelf te kunnen beoordelen of we griep hebben of niet. Ik ga niet zitten wachten op de uitbraak van een levensgevaarlijke epidemie (die er echt wel een keer komt) en dan machteloos moeten toezien hoe de regering eerst alle artsen, politie, politici e.a. tamiflu gaat toedienen, en dan pas de gewone burger. En zodra ik zelf weer de griep krijg, neem ik dit meteen in. Geen zin om een hele week uit de roulatie te zijn, longontsteking op te lopen en dan wekenlang te moeten bijkomen! (zoals vorig jaar me overkwam)
elsgiss
BerichtGeplaatst: 23-04-2005 22:36 Reageer met quote

Elsje schreef:
Ik vind het geweldig! Alsof we tegenwoordig niet mans genoeg zijn om zelf te kunnen beoordelen of we griep hebben of niet.

Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik had zelf ook al geinformeerd bij de geneesmiddeleninfolijn. Ik heb het zelf nog niet gekocht.
Ik vind dit toch wel een moeilijke beslissing: door het te kopen, bevoordeel je jezelf. Het is vergelijkbaar met het laten doen van een preventieve scan: vandaag stond in de krant, dat ten gevolge van deze scans (in prive-klinieken) de kankerafdelingen in gewone ziekenhuizen overbelast zouden raken. Ik begrijp dit wel een beetje, maar ik vind het anderzijds onlogisch dat onze ziekenhuizen niet een klein percentage extra patienten aankunnen.
Karin van Vliet
GastBerichtGeplaatst: 15-09-2005 15:53 Reageer met quote

Ik vind het ook prima! Tamiflu moet je gewoon voor je gezin in huis kunnen hebben. Ik heb het zelf net besteld, je weet immers maar nooit. Als er nu al een tekort van bestaat wereld wijd, dan denk ik niet dat het goed komt als er eenmaal een virus uitbreekt. Eigenlijk vind ik het belachelijk dat de overheid dit juist niet stimuleerd!

Commerciele link verwijderd door moderator
Paul
AdminBerichtGeplaatst: 15-09-2005 16:33 Reageer met quote

De Nederlandse overheid koopt juist antivirale middelen in. Echter er zijn niet genoeg middelen op voorraad. En het hamsteren dat sommige mensen aan het doen zijn helpt daar ook niet echt bij. Nu zal het grote deel van de tamiflu gebruikt worden door mensen met een onschuldige verkoudheid. Dus zo belachelijk is het niet.
Edwin
GastBerichtGeplaatst: 13-10-2005 14:42 Reageer met quote

Ik ga het inslaan voor het geval dat. Ik ben bioloog (niet bezig met viri en andere zieketekiemen) en wat ik ervan begrijp geeft mij aanleiding het zekere voor het onzekere te nemen.
De kans op het ontstaan van een wereldwijde pandemie wordt klein geacht maar is ook moeilijk in te schatten. In het verleden hebben grieppandemieen meer schlachtoffers gemaakt dan de wereldoorlogen. De kosten vallen mee dus... voor mij is het duidelijk..
Anika
GastBerichtGeplaatst: 13-10-2005 22:07 Reageer met quote

Is het middel gewoon te bestellen dan ?
Er wordt overal vermeld dat er een tekort aan is, dus het lijkt me vreemd dat je het zo via internet kunt krijgen.
Paul
AdminBerichtGeplaatst: 13-10-2005 22:17 Reageer met quote

Als je er een recept voor hebt is het gewoon te krijgen bij de apotheek. Het te kort aan tamiflu is dat als je duizenden pakketten wil kopen dat je het niet direct kunnen krijgen.
Maarten
ArtsBerichtGeplaatst: 14-10-2005 10:33 Reageer met quote

Anika schreef:
Is het middel gewoon te bestellen dan ?
Er wordt overal vermeld dat er een tekort aan is, dus het lijkt me vreemd dat je het zo via internet kunt krijgen.

Het nieuwsbericht waar u op reageert is ook al weer 8 maanden oud. Ik kan me voorstellen dat de logistieke problemen inmiddels verholpen zijn.
elsgiss
BerichtGeplaatst: 28-10-2005 21:16 Reageer met quote

Edwin schreef:
Ik ga het inslaan voor het geval dat. Ik ben bioloog (niet bezig met viri en andere zieketekiemen) en wat ik ervan begrijp geeft mij aanleiding het zekere voor het onzekere te nemen.
De kans op het ontstaan van een wereldwijde pandemie wordt klein geacht maar is ook moeilijk in te schatten. In het verleden hebben grieppandemieen meer schlachtoffers gemaakt dan de wereldoorlogen. De kosten vallen mee dus... voor mij is het duidelijk..
Dit onderwerp is heel actueel geworden. Pas stond in de krant dat de ziekenhuizen bang waren, dat ze bestormd gaan worden door besmette mensen, als er een griepepidemie komt. Zij willen graag landelijke richtlijnen voor wie voorrang krijgt. Ik heb spijt dat ik het niet maanden geleden gekocht heb. In landen als Italie en Zwitserland wordt het op grote schaal door particulieren gehamsterd. Waarom gebeurt dit in Nederland niet en waarom zijn wij zo "verstandig"? Zijn we het zuinigste land? Ik heb ergens gelezen dat het erg moeilijk is om te bepalen wie voorrang moet krijgen. Bij de Spaanse Griep in 1918 waren juist jonge mensen extra bevattelijk. En om te vermijden dat er veel wezen komen, zou je dus jonge ouders voorrang moeten geven. Wie heeft tips voor ander vermijdend gedrag? Moet ik in een hutje op de hei gaan zitten? Moet ik de boodschappen daar laten bezorgen en hoeveel afstand moet de bezorger houden tot het hutje? Is het verblijf op hoogte veiliger dan op zeeniveau (bijv. omdat het virus niet tegen lage luchtdruk kan) ?
Hooglander1
ConciërgeBerichtGeplaatst: 29-10-2005 21:01 Reageer met quote

elsgiss schreef:
Dit onderwerp is heel actueel geworden.


Helemaal niet, want dit heeft niets meer met de topicstart te maken.

Te ver off-topic en dus een slotje...
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Internetapotheek adverteert met Tamiflu
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring