Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Spier- en gewrichtsklachten > Hypermobiliteit
Auteur Onderwerp: Hypermobiliteit
liza
GastBerichtGeplaatst: 17-02-2005 23:57 Reageer met quote

Heb al mijn leven lang deze aandoening
er zijn veel meer mensen die dit hebben, ook jonge mensen ! het gaat vaak om magere mensen die deze
aandoening hebben, wie wil hier over praten. Wat doe je er aan hoe ga je er mee om
Heleen
BerichtGeplaatst: 18-02-2005 10:51 Reageer met quote

Hoi Liza,

Ik heb HMS (hypermobiliteitssyndroom) en daardoor behoorlijke beperkingen. Zoals je misschien zult weten is hypermobiliteit op zichzelf geen aandoening, maar een eigenschap c.q. aanleg. HMS is de naam die eraan gegeven wordt als de hypermobiliteit symptomatisch wordt, hoewel recent onderzoek laat zien dat HMS veel overlap heeft met de bekende erfelijke bindweefselaandoeningen (HDCT's, hereditary disorders of connective tissue) en het daarom tegenwoordig als een (zij het milde) bindweefselaandoening op zichzelf beschouwd wordt. Ik weet niet of je er al veel over gelezen hebt (lees zelf alles wat los en vast zit Wink ) maar als dat niet zo is is het artikel "pain and the hypermobility syndrome" van prof. Grahame een goede start.

Klik voor artikel

En ik zal even zoeken of ik daar ook een nederlands vertaling van kan vinden.. bzzzzt:

En jawel: Pijn en het hypermobiliteitssyndroom
Ik heb alleen even geen tijd om 'n door te lezen, dus heb geen idee of dat 'n beetje redelijke vertaling is. Veruit de meeste informatie op dit gebied vind je trouwens in het Engels, waarbij met name de UK voorop loopt met een aantal zeer goede specialisten dat zich hier speciaal mee bezig houdt.

Ga op je vraag:
Liza schreef:
Wat doe je er aan hoe ga je er mee om
later even in, als ik daar wat meer tijd voor heb. Wat zijn jouw (belangrijkste) klachten/beperkingen?


P.S.: Ik denk wel dat dit een beetje in het verkeerde subforum staat, maar weet zeker dat een vriendelijke mod dat wel in orde zal brengen Smile.
Rein
ArtsBerichtGeplaatst: 18-02-2005 11:03 Reageer met quote

(dank voor de tip Heleen Wink...even verplaatst naar Spier- en Gewrichtspijnen forum, leek mij de meest passende)
Gast
BerichtGeplaatst: 18-02-2005 11:29 Reageer met quote

Hoi, Heleen
Heb veel beperkingen,heb er nog een gewrichts aandoening bij gekregen, mijn dochter is ook hyper Mobiel, ze wil er niets over weten, bij mij helpt het niet meer, maar voor haar wil ik het doen
groetjes Liza
Heleen
BerichtGeplaatst: 18-02-2005 13:26 Reageer met quote

Rein schreef:
(dank voor de tip Heleen Wink...even verplaatst naar Spier- en Gewrichtspijnen forum, leek mij de meest passende)
Lijkt mij ook ja Wink. Bedankt!

Liza: ik weet niet hoeveel kennis je al hebt over HMS/hypermobiliteit dus als ik je dingen ga vertellen die je al lang weet moet je het me maar vergeven Wink.

Je schrijft dat je dochter ook hypermobiel is. Inderdaad komt hypermobiliteit vaak familiaal voor, met een autosomaal dominant erfpatroon. Echter het hebben van hypermobiliteit wil niet zeggen dat je er ook last van hebt of krijgt. Heel veel mensen zijn hypermobiel zonder dat ze er last van hebben: vaak zullen die mensen dan ook niet eens weten dat ze hypermobiel zijn. Ik kan me heel goed voorstellen dat je wilt voorkomen dat je dochter dezelfde problemen krijgt als jij nu hebt, en het is zeker waar dat tijdige diagnostiek bij deze problematiek een enorm verschil kan maken. Maar het feit dat je dochter hypermobiel is -ik ga er nu voor het gemak even van uit dat zij er geen last van heeft- zegt niets over het feit of en zo ja in welke mate zij hiervan problemen zal ondervinden.. Hoe oud is je dochter trouwens?

In het kader van correcte diagnostiek vind ik het wel interessant om te weten wat precies jouw diagnose is en wat voor arts deze diagnose heeft gesteld. Je bent hypermobiel en hebt veel beperkingen, schrijf je. Maar is er verder geen diagnose gesteld? Een beetje afhankelijk van je symptomen en beperkingen lijkt het me toch wel van belang om dit helder vast te laten stellen. Nu is het wel zo dat HMS een tamelijk onbekende aandoening is en veel artsen en therapeuten vanuit hun ervaring wél het verschijnsel van symptomatische hypermobiliteit kennen, maar nooit de link zullen leggen met bindweefselafwijkingen en (zodoende) niet weten dat er een naam voor is en dat het een aandoening betreft met redelijk helder gedefinieerde diagnostische criteria. Dit is de reden waarom bij veel mensen op den duur wél door een arts de gewrichtshypermobiliteit wordt aangewezen als oorzaak voor hun problemen, maar dat zij niet de HMS-diagnose krijgen. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat je HMS hebt, dat is iets wat vastgesteld moet worden door een arts die hier ervaring mee heeft.

Om heel even terug te komen op je eerste berichtje: waar ligt volgens jou de link met dun zijn? De enige link die ik zo kan verzinnen is dat een deel van de mensen met HMS of andere HDCT's wat betreft de lichaamsverhoudingen een uiterlijk hebben dat lijkt op dat van veel mensen met Marfan (de marfanoïde habitus): lang, dun, met in verhouding lange armen, benen, vingers etc. (Overlap van symptomen is zo ongeveer het handelsmerk van de HDCT's! Twisted Evil ) Maar bij de mensen die dit niet hebben zou ik niet weten waar 'm de link in zou zitten. Volgens Grahame et al. zou de marfanoïde habitus voorkomen bij maar liefst 1/3 van de HMS-patiënten. Lijkt mij wat veel, maar dan is er natuurlijk nog zoiets als incomplete marfanoid habitus waar je dan misschien weer je dunne mensen in hebt zitten met verder weinig kenmerken. Zomaar een idee eigenlijk Rolling Eyes, zou kunnen.

Ok, over mijzelf en hoe ik ermee omga etc.: ik ben redelijk beperkt in mijn dagelijks leven maar vind steeds wel weer manieren om bepaalde dingen tóch te kunnen doen. Heb moeite met lopen etc. en momenteel een aanvraag lopen voor een loophulp c.q. loopfiets omdat ik vanwege instabiele schouders en polsen eigenlijk ook geen gebruik kan maken van andere loophulpmiddelen. Repetitieve bewegingen en vooral reiken en dragen zijn een crime voor mij, met name omdat m'n schouders zo instabiel zijn dat ze bijna constant in subluxatie hangen. Lang zitten is moeilijk, dus ik wissel vaak van houding of stoel, heb een wiebelkussen om zowel het zitten wat aangenamer te maken als ook wat kracht op te bouwen maar daar kan ik nog niet veel langer dan een paar minuten op zitten. (Langzaam opbouwen, de aanhouder wint! Very Happy) 's Middags ga ik altijd even plat om de pijn draaglijk te houden, typen etc. doe ik in etappes (kookwekker op 30 minuten al houd ik me daar niet altijd aan) en voor als de vingers al te vervelend worden heb ik inmiddels al wat manieren gevonden om ze te tapen zodat ik 't typen wat langer vol kan houden. Ik zou zo nog wel een tijdje door kunnen gaan, maar het komt erop neer dat ik m'n dagelijks leven er wat op aan moet passen en verder voor wat betreft de pijn is voor mij het just grin and bear it waarschijnlijk het belangrijkste. Laughing Wink
Liza
GastBerichtGeplaatst: 18-02-2005 22:48 Reageer met quote

Heleen , bedankt voor je verslag, inderdaad het meeste wist ik al. Mijn dochter is nu 35 jaar en heeft veel last. Ze heeft haar baan in een verpleeghuis op moeten zeggen, omdat het lichamelijk niet meer ging, ze studeerd nu voor maatschappelijk werkster Geriatrie, zo blijft ze toch betrokken bij het werk wat ze deed, ze heeft veel sporten op moeten geven, zelf heb ik de pech dat ik er nog een gewrichtsziekte bij heb gekregen, heb ook allerlei hulpmiddelen Mijn linkerhand zit in een beugel, mijn linkerbeen volgt nu, een Brace is geen uitkomst meer.
Krijg nu een soort uitgeholt kunstbeen,van dunne stevige kunststof, daar kan ik zo in en uitstappen,vanaf mijn tenen tot net onder de kuit.
Aan de bovenkant zit van onder tot boven een spleet van 3a4 centimeter, en sluit om het been met klittenband, en de voet wordt door de schoen bij elkaar gehouden, Afgelopen week was ik bij revaldatie techniek, en die man vroeg mij of ik vroeger dun was, ja, dus lange dunnen armen en benen, (mijn dochter dus ook) hij had veel jonge mensen onder behandeling, en ze waren allemaal zo gebouwd,hij wist het verband ook niet

Groetjes Liza
liza
GastBerichtGeplaatst: 18-02-2005 22:50 Reageer met quote

p.s. Ben nog niet dik, wel heel erg dunne armen en benen, nog steeds.
Heleen
BerichtGeplaatst: 19-02-2005 12:45 Reageer met quote

Ik ben zelf ook redelijk dun, maar had niet het idee dat er in mijn geval een verband was. Ik heb lange armen en benen in verhouding met de rest van m'n lijf, maar mijn spanwijdte en lengte zijn wel ongeveer even groot. Enfin, doet er ook niet toe.

Typisch trouwens wat je schrijft over je dochter, dat zij er niets van wil weten terwijl ze er wel behoorlijke klachten van heeft. Persoonlijk vind ik het toch wel een redelijk normale reactie dat je als je ergens in meer dan lichte mate last van hebt graag wilt weten wat de oorzaak is en wat je er eventueel aan kunt doen.

Mag ik je vragen welke andere gewrichtsaandoening je nog hebt? En voor ik je dingen ga vertellen die toch niet nieuw voor je zijn, ben je op zoek naar bepaalde informatie? Of meer naar lotgenotencontact?
Liza
GastBerichtGeplaatst: 19-02-2005 16:37 Reageer met quote

Heleen, ze doet er wel wat aan,ze ziet mij als voorbeeld, en dat beangstigd haar, voor de toekomst.
Heb haar kunnen overtuigen dat ze nu nog jong is,
maar ik bedoelde meer: ze wil er niet over praten,
Ik heb ook andrews Barber, en dan dubbel op.
arthritis psoriatica, alle gewrichten en wervels zijn versleten.In erge mate. Heb geen botontkalking,
Informatie hoef ik niet zozeer, meer lotgenoten contact. Tenzij er nieuwe info, is, blij f wel graag op de hoogte, heb me ook gemeld als Adrews Barber,
daar is helemaal niks over te melden, lees maar op de topic
Groetjes Liza
Heleen
BerichtGeplaatst: 20-02-2005 16:45 Reageer met quote

Liza schreef:
ze ziet mij als voorbeeld, en dat beangstigd haar, voor de toekomst.

Ach, ik snap het. En angst kan invaliderender zijn dan pijn. Ik ben zelf eigenlijk nooit bang voor de toekomst, ik zie wel wat er komt. Ik leef in het volle vertrouwen dat je de kracht zult krijgen die je nodig hebt op het moment dat je ergens voor staat. Mijn angsten zitten meer in de kleinere dingetjes. (En behoorlijk onbenullige dingen ook, als ik ze zo bedenk Wink.) Maar ik heb dan ook geen duidelijke "voorbeelden" in mijn familie. Vreemd ergens, in mijn familie van moeders kant zitten meer hypermobieltjes en zijn er ook meer die kleine kenmerken hebben die zouden kunnen wijzen op een bindweefselafwijking. Maar verder niemand die er echt ernstige problemen mee heeft. De KG vond dan ook dat ze niet vast kan stellen waar het bij mij vandaan zou komen. Terwijl ik ook weer niet zou durven zeggen dat het een spontane mutatie zou zijn, immers hypermobiliteit an sich zit wel weer duidelijk in de familie. Maar dan zou ik het van mijn moeder moeten hebben. Volgens de genetici is het een dominant gen, dus zou zij in dat geval HMS moeten hebben. En dat heeft ze dus niet. Ze is wel aardig mobiel in een paar gewrichten, maar scoort 0/9 op de Beighton schaal. Geen hypermobiliteit volgens Beighton dus. Oftewel: Rolling Eyes (als in: ik weet het ook niet). Maar ik kan me wel voorstellen dat het voor jouw dochter -die het wel duidelijk van jou heeft- beangstigend is om te denken aan haar eigen toekomst als jouw beperkingen en klachten over de jaren zijn toegenomen.

Misschien ken je ze al, maar zowel voor informatie als lotgenotencontact ben ik zeer dankbaar voor het forum van de HMSA. Maar ik weet niet of je gemakkelijk engels leest/schrijft.. Er is ook nog het (nederlandstalige) HMS platform en de website van de nederlandse patiëntenvereniging, (heb ik het persoonlijk niet zo op Rolling Eyes) waar ook een forum bij is.
agnes
GastBerichtGeplaatst: 12-03-2005 12:23 Reageer met quote

Hallo, mijn naam is Agnes en ik ben 39 jaar. Al zolang als ik mij kan herrinneren heb ik pijn en ben ik uitgemaakt voor stijve hark, omdat ik met gym en andere activiteiten niet goed mee kon doen. Ik heb korte strakke spieren en zwakke enkels. De laatste jaren kreeg ik steeds meer last van mijn knieën, enkels, isschias, heupen, rug, schouders, nek, polsen en vingers. Je wilt niet weten hoe vaak ik fysiotherapie heb gehad, manueeltherapie, haptonomie etc.. Eigenlijk had ik alleen maar baat bij baden in het warme thermaalwater in Nieuwe Schans, maar daar ga je ook niet iedere week naar toe. Intussen was ik met een burnout uit het onderwijs gerold en deels in de WAO terrecht gekomen. Ik vond een leuke baan in een delicatessenzaak, maar moet daar mee stoppen omdat de fysieke belasting en de pijn me te zwaar worden. Ik ben intussen aan mijn beide handen geopereerd in verband met het Carpaal Tunnel Syndroom. Omdat mijn klachten niet echt goed verdwenen, wilde ik nu eindelijk verder. Had mijn huisarts altijd alles tussen de oren gezocht, mijn nieuwe huisarts en de neuroloog luisterden wel en dat was alleen al een goed gevoel. Uiteindelijk had een verwijzing naar een oefentherapeut het gewenste resultaat : ik kreeg antwoord op mijn vraag waarom ik altijd pijn heb en me zo onhandig en stijf voel. Zij opperde hypermobiliteit en gaf allerlei voorbeelden aan de hand van mijn lichaam en ook met een kaart van het menselijk lichaam en een echt skelet. De herkenning was zo groot en het kwartje viel zo hard, dat ik een aantal maanden helemaal van slag ben geweest. Ik had dus al die jaren niet voor niets gezocht naar een antwoord en was dus eigenlijk helemaal geen stijve hark, maar een "flex girl". De pijn is niet verdwenen en de beperkingen zijn nog even groot, maar het weten helpt me enorm en ik leer nu ook om niet meer constand over mijn grenzen heen te gaan, omdat ik weet dat ik grenzen heb.!
Nu heb ik alleen nog een vraag over mijn handen en voeten. Ik heb hele kleine brede voeten (maat 34 bij 1.73 en 75 kg) en dito handen met rare korte brede nagels. Is er een verband ?
Henk
FysiotherapeutBerichtGeplaatst: 12-03-2005 17:38 Reageer met quote

Hallo Agnes, ik kan me voorstellen dat je "blij" nu weet wat je "mankeert" en dat er dus een oozaak is aan te wijzen voor je klachten.

Om een kort antwoord te geven op je vraag: mij is iets bekend over een relatie tusen de vorm van je voeten en handen. Wat theoretisch zou kunnen is dat door de hypermobiliteit in je voeten de "banden" steeds meer uitrekken. Je voeten worden als het ware platvoeten en dus breder. Maar dat is een gevolg van de hypermobiliteit.

Laatst aangepast door Henk op 14-03-2005 11:13, in totaal 1 keer bewerkt
agnes
GastBerichtGeplaatst: 14-03-2005 10:49 Reageer met quote

Hallo Henk,
Bedankt voor je reactie. Het gekke is dat ik geen platvoeten heb, maar juist een hele holle voet. Alleen bij de voorvoet kan ik me wel wat voorstellen bij je verhaal en deze voelt na een halve dag werken ook doorgezakt aan.
Heleen
BerichtGeplaatst: 14-03-2005 11:38 Reageer met quote

Hoi Agnes,

Ik vond mijzelf ook altijd behoorlijk stijf. Anderen vonden mij als kind al lenig, maar hoe kon ik nu weten wat normaal was? Ik heb nog maar kort geleden ontdekt dat het 'je eigen rug niet kunnen wassen' geen 'oude-mensen-grapje' is, maar dat veel mensen écht niet overal bij kunnen Razz. Maar inderdaad door de stunteligheid (door de verminderde proprioceptie) en doordat pijn en stijfheid vaak wat overlappende concepten zijn vóel je je stijf. Rekken van de spieren is trouwens wel goed, als je maar oppast dat je alleen de spieren rekt, en niet de gewrichten. Veel HMSers ervaren rekken als prettig. (Ooit wel eens met gestrekte benen je handen plat op de grond gelegd en daarbij vanwege de wat stijf aanvoelende spieren gedacht: tjonge, wat word ik stijf!? Razz)

agnes schreef:
Nu heb ik alleen nog een vraag over mijn handen en voeten. Ik heb hele kleine brede voeten (maat 34 bij 1.73 en 75 kg) en dito handen met rare korte brede nagels. Is er een verband ?

Volgens mij niet. De voeten kunnen inderdaad breder worden, en platter ja. En ik herinner me een zeer interessante thread op het HMSA forum over mysterieus 'krimpende' voeten. Mensen die eerst een grotere maat schoenen hadden. Heel typisch, maar er waren er verschillende die dat herkenden. Ik dacht altijd dat het kwam door de maatverschillen tussen de merken, maar toen ik vorig jaar mijn voeten liet meten waren ze ook écht meer dan een maat kleiner dan een paar jaar geleden. Misschien niet HMS-specifiek, maar ik heb in ieder geval geen idee hoe dat kan Rolling Eyes.
Kopfschmerzen
GastBerichtGeplaatst: 14-03-2005 20:19 Reageer met quote

Hoi, ik ben een dame van 30 jaar en heb al zeker zo'n 12 jaar last van hoofdpijnen die in mijn nek beginnen en die zo naar voren trekken; soms 1 kant van mijn hoofd, soms beide kanten. Vorige week ging ik voor het eerst naar een manuele therapeut. Hij constateerder dat ik hypermobiel was en het had het over overbelaste spieren in mijn nek. Op internet ben ik info gaan zoeken maar ik vind bijna niks terug over hoofdpijn in relatie tot hypermobiliteit. Wie o wie heeft last van hoofdpijnen als gevolg van HM en wat doen jullie tegen de pijn? alvast bedankt voor jullie reacties.
Heleen
BerichtGeplaatst: 14-03-2005 21:09 Reageer met quote

Kopfschmerzen schreef:
Op internet ben ik info gaan zoeken maar ik vind bijna niks terug over hoofdpijn in relatie tot hypermobiliteit. Wie o wie heeft last van hoofdpijnen als gevolg van HM en wat doen jullie tegen de pijn?

Heb er zelf gelukkig (bijna) geen last van, maar de combi is zeer bekend! Een hypermobiele nek of hypermobiele (en subluxende) kaken kunnen allerlei soorten hoofdpijn veroorzaken. Mijn nekwervels schuiven wel, wat af en toe voor hoofdpijn zorgt, maar dat is zeer minimaal. Meer nekpijn.

Migraine en HMS is bijvoorbeeld ook een bekende combi, maar om het niet al te lang te maken zal ik nu even niet op het achterliggende mechanisme ingaan Wink.

Specifiek voor jouw problematiek: als je nek hypermobiel is, is vaak de spierspanning in je nek en rond je schouders hoger. Dit kan allerlei oorzaken hebben, maar een voor de hand liggende mede-oorzaak is toch in ieder geval het feit dat je met je spieren actief probeert te compenseren wat je mist aan passieve stabiliteit. Daardoor gaat je spierspanning omhoog, en als deze spanning er eenmaal in zit, is het heel moeilijk dit af te leren. En ja, dat kan zeker voor hoofdpijn zorgen. Bij hypermobiliteit is het trouwens ook niet altijd mogelijk of wenselijk om d.m.v. bijv. ontspanningsoefeningen bepaalde spiergroepen te leren ontspannen. Voorbeeldje: bij mij is de spierspanning rond mijn schouders en schouderbladen erg hoog. Deels komt dit doordat er in dat gebied een zenuw beklemd zit, waardoor de spieren automatisch aanspannen. Dit kan ik dus niet zelf controleren. Deels is het ook doordat mijn schouders zeer instabiel zijn, en op het moment dat ik mijn spieren ontspan, zakken ze in subluxatie (=deels uit de kom). Maar m.b.t. je nek lijkt het me dat je in ieder geval al een eind bent als je de houding van je nek weet te optimaliseren waardoor je geen onnodige kracht gebruikt om je nek overeind te houden.
Kopfschmerzen
GastBerichtGeplaatst: 15-03-2005 22:03 Reageer met quote

Heleen,

dank je wel voor je antwoord. Vandaag ben ik weer bij de therapeut langs gegaan en heb wat oefeningen voor thuis meegekregen om mijn nekspieren wat te verstevigen. Het effect is misschien pas na een paar maanden te merken. Als er niks te merken is dan is er wellicht wat anders aan de hand, ook al constateerde hij algehele hypermobiliteit.
Toen ik bij hem wegging kreeg ik wel hoofdpijn daarna Sad want hij trok aan mijn hoofd en schouders. Maar goed, nu komende tijd maar oefenen en oefenen.
Heleen
BerichtGeplaatst: 15-03-2005 22:29 Reageer met quote

Kopfschmerzen schreef:
Maar goed, nu komende tijd maar oefenen en oefenen.

Yep, en denk aan het langzaam opbouwen. Een te snelle opbouw zal alleen maar meer problemen veroorzaken.

En het is inderdaad zo dat het effect best wel eens lang op zich kan laten wachten, zelf doe ik standaard maaaanden over iets waar een paar weken voor staat. (Moet eerlijk zeggen dat ik ook onlangs na meer dan zeven maanden de stabiliserende oefeningen voor mijn polsen maar even laat wat voor wat het is Embarassed. Het was een programma van zes weken, en alles bij elkaar was ik er bijna een uur per dag mee bezig. Misschien moet ik gewoon meer geduld hebben, maar ik vond zelf dat ik na zeven maanden wel eens verbetering mocht gaan merken.. *zucht*.) Maar dat even terzijde, ging het nu niet over. Meer om aan te geven dat de meeste oefeningen niet meteen effect geven, zeker niet bij hypermobiliteitsproblematiek. De laxe weefsels zullen vaak ook langzamer genezen. Als ik met een acuut probleem bij m'n huisarts zit en hij beweert dat het met een week of drie wel over is, tel ik er voor het gemak maar even zes bij Razz.

Je schrijft dat je algehele hypermobiliteit hebt. Heb je nog meer klachten van je hypermobiliteit, of is de hoofdpijn je enige klacht?

Heeft de peut trouwens ook naar je houding gekeken? Persoonlijk vond ik Mensendieck hiervoor zeer nuttig, kan mijn nek nu min of meer corrigeren zodat ik wat minder onnodige kracht gebruik bij bijvoorbeeld het zitten.
Kopfschmerzen
GastBerichtGeplaatst: 21-03-2005 10:42 Reageer met quote

ha heleen,
wat jij hebt klinkt wel allemaal heel ernstig. mijn knieen raken sinds mijn jeugd vaak op slot. dat vind ik al heel pijnlijk laat staan wat jij allemaal hebt!
mijn armen kan ik ook ver strekken maar daar heb geen last van. met mijn knieen probeer ik al jaren geen rare bewegingen te maken en met die nek, tja daar ben ik dus pas achter gekomen. over mijn houding zei de peut niks. ik heb wel het idee dat dat ook niet goed is maar misschien ik ook daar naar laten kijken.
Heleen
BerichtGeplaatst: 22-03-2005 17:10 Reageer met quote

Kopfschmerzen schreef:
over mijn houding zei de peut niks. ik heb wel het idee dat dat ook niet goed is maar misschien ik ook daar naar laten kijken.

Lijkt me goed, zou best nog wel eens kunnen schelen.

Enneh.. ieder worstelt met z'n eigen dingen, zo ik met de mijne. Het is niet leuk, en het is zeker niet gemakkelijk, maar dat hoeft ook niet. Het is minder grappig, op sommige momenten gewoonweg verschrikkelijk, en op andere momenten vooral errug onpraktisch. Maar leven met pijn en beperkingen is geen ramp. Als 'mij' zijn inhoudt dat ik moet worstelen, dan zál ik worstelen! Wink (En overwinnen, daar ben ik van overtuigd!)
Index > Spier- en gewrichtsklachten > Hypermobiliteit
Pagina 1 van 27  

1, 2, 3 ... 25, 26, 27  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring