Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Kinderziekten > Sterke toename diabetes bij kleuters
Auteur Onderwerp: Sterke toename diabetes bij kleuters
Redactie
NieuwsposterBerichtGeplaatst: 27-10-2002 18:54 Reageer met quote

DEN HAAG (ANP) - Diabetes neemt sterk toe onder jonge kinderen. De toename is vooral alarmerend bij kinderen onder de 5 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse kinderartsen dat binnenkort verschijnt in de European Journal of Pediatrics.

De leeftijd waarop nu diabetes (suikerziekte) bij kinderen wordt ontdekt is gemiddeld 7,6 jaar. Tussen 1988 en 1990 was dat nog 9,2 jaar. Sinds 1978 is er een snelle toename van kinderen met diabetes: van 12,4 naar 18,6 per 100.000 leeftijdsgenoten. Bij kinderen onder de 5 jaar is er sprake van een verdubbeling.

Alle kinderartsen van Nederland verzamelen al negen jaar de gegevens van de nieuwe kinderen tot 15 jaar met diabetes type 1. De symptomen daarvan zijn: afvallen, veel drinken en plassen. Een werkgroep van onderzoekers uit het Juliana Kinderziekenhuis (Den Haag), het Sophia Kinderziekenhuis (Rotterdam), de Vrije Universiteit (Amsterdam) en TNO Preventie en Gezondheid heeft de gegevens gebundeld.

Opvallend is dat onder kinderen van Turkse en Surinaamse afkomst minder vaak diabetes voorkomt dan onder kinderen van Nederlandse komaf. Onder kinderen van Marokkaanse en Somalische afkomst komt de ziekte juist meer voor. De oorzaaak of oorzaken van die verschillen zijn niet duidelijk. De artsen willen deze groep kinderen en hun gezinnen nader onderzoeken.

Bron: Trouw
Index > Kinderziekten > Sterke toename diabetes bij kleuters
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring