Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Spier- en gewrichtsklachten > Macedonisch kruidenvrouwtje' zorgt voor sensatie
Auteur Onderwerp: Macedonisch kruidenvrouwtje' zorgt voor sensatie
Redactie
NieuwsposterBerichtGeplaatst: 02-02-2005 13:41 Reageer met quote

Macedonisch kruidenvrouwtje' zorgt voor sensatie

Hoogeveen - Revalidatieartsen van het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen hebben een doorbraak bereikt bij de behandeling van patiënten met posttraumatische dystrofie (PD). Patiënten die door de ziekte in een rolstoel terechtkwamen kunnen weer lopen.

"Het resultaat is verbluffend", reageert revalidatiearts Jan C. van Gijn. "Patiënten voor wie we vroeger niets meer konden doen, kunnen we nu vaak weer volledig genezen."

En dat allemaal dankzij een zestigjarig 'kruidenvrouwtje' uit Macedonië die de artsen uit het ziekenhuis Bethesda heeft geleerd hoe zij via een speciale manipulatietechniek patiënten kan genezen.

De nieuwe behandelmethode is zo succesvol dat honderden artsen en specialisten uit heel Nederland naar het ziekenhuis Bethesda komen om de nieuwe methode te leren. "Vroeger dempten we eerst de pijn", verduidelijkt Van Gijn. "Daarna 'oefenden' we het aangetaste been of de arm." Nu draait alles direct om de beweging van de arm of het been, waarbij geen rekening wordt gehouden met de pijn.

Het 'wonder' begon in Macedonië. Monique Metselaar uit Hoogeveen was in 2002 'een uitbehandelde patiënt' van Van Gijn. Uiteindelijk kwam zij in contact met me vrouw Shinka, die in een bergdorpje in Macedonië woont. De Hoogeveense: "Ik ging in een rolstoel naar het bergdorpje in Macedonië. Binnen een paar minuten kon ik al lopen."

Na haar volgde nog een groepje patiënten. Het revalidatieteam van het ziekenhuis Bethesda was zo onder de indruk van de zichtbare resultaten dat een delegatie in 2003 mevrouw Shinka bezocht. Van Gijn nu: "We waren onder de indruk van haar techniek."

Posttraumatische dystrofie (PD) is een aandoening die gezond lichaamsweefsel aantast. Amputatie van een lichaamsdeel kan volgen.

Jaarlijks treedt PD op bij achtduizend Nederlanders, een ogenschijnlijk simpele aandoening die ontstaat na bijvoorbeeld een polsbreuk, schaafwond of wespensteek.

Monique Metselaar (31) prijst het revalidatieteam van het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen. In 2002 kon het team niets meer voor haar doen. Monique was 'uitbehandeld': de posttraumatische dystrofie (PD) leek haar voorgoed aan de rolstoel te hebben gekluisterd. De boodschap van revalidatiearts Jan C. van Gijn was: als ze van anderen wel (alternatieve) hulp zou kunnen krijgen, dan moest ze dat zeker doen. En zo geschiedde. Monique kwam uiteindelijk in het bergdorpje van Macedonië, bij de zestigjarige mevrouw Shinka. De Hoogeveense kwam aan in rolstoel, maar vertrok lopend.

De 'wonderbare genezing' trok de aandacht van de revalidatieartsen in Hoogeveen. Zeker nadat meer PD-patiënten vanuit de regio naar het bergdorp waren vertrokken en als herboren waren teruggekeerd. "Het heeft een aantal patiënten geduurd voordat we het geloofden", reageert revalidatiearts Jan van Gijn. "Heel ernstig zieke patiënten gingen erheen. In rolstoel ook. Mensen die twee maanden in Nederland waren behandeld zonder resultaat."

"Dan begin je toch anders te kijken wanneer je die mensen ziet terugkomen." verduidelijkt Van Gijn. "We zagen video-opnames van de behandeling. Het was geen Jomanda-gedoe, geen hocus-pocus."

Monique Metselaar prijst de wijze waarop het revalidatieteam zich heeft opengesteld voor de praktijken van mevrouw Shinka. In 2003 ging een team uit Hoogeveen (Van Gijn, artsen en fysiotherapeuten) naar het bergdorpje, waar de vrouw de artsen rustig over haar schouders liet meekijken. Van Gijn: "Zij kraakt weloverwogen. We waren onder de indruk van haar manipulatietechnieken." Die technieken zijn niet nieuw, aldus de revalidatiearts. De fysiotherapie gebruikt ze ook, maar 'nieuw' zijn ze wel in combinatie met de behandeling van mensen met PD.

In Nederland behandelden de artsen tot nu toe eerst de pijn en bleven 'binnen de pijngrens van de patiënt'. Pas daarna begonnen bewegingsoefeningen van armen en benen. Maar het blijkt vele malen effectiever om eerst de aangetaste ledematen te bewegen. "Zonder rekening te houden met de pijn. Een kwestie van durven."

In het najaar van 2003 behandelden de artsen in het ziekenhuis van Hoogeveen een aantal patiënten op de nieuwe manier. Vanaf 2004 kwamen de patiënten uit heel Nederland naar Bethesda. Ook mensen met acute PD, die heftige pijnen lijden, werden volgens de nieuwe methode behandeld. De resultaten in het ziekenhuis Bethesda zijn spectaculair. Van Gijn: "Van alle patiënten die we behandelen herstelt dertig procent volledig, terwijl de klachten van 85 procent sterk verminderen."

Lees het gehele artikel hier

Bron: DvhN
Regina
BerichtGeplaatst: 08-02-2005 20:07 Reageer met quote

Hallo,

Weet u inmiddels al meer over deze behandeling...

mvg
skalantari
GastBerichtGeplaatst: 14-02-2005 19:23 Reageer met quote

Ik zou graag wilen weten of deze behandeling ook effect heeft op Nek Dystonie.
Heleen
BerichtGeplaatst: 15-02-2005 12:20 Reageer met quote

Ik denk dat degenen die hier meer informatie over willen het beste contact op kunnen nemen met het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen zelf:

Ziekenhuis Bethesda
Dr.G.H. Amshoffweg 1
7909 AA Hoogeveen

tel: 0528 286222
fax: 0528 286299

Website Bethesda
Hooglander1
ConciërgeBerichtGeplaatst: 15-02-2005 13:23 Reageer met quote

MedischForum.nl heeft verder geen banden met de behandeling. Dit was slechts een nieuwsbericht. Voor meer informatie zie het bericht van Heleen. Dat lijkt mij ook het beste.
Index > Spier- en gewrichtsklachten > Macedonisch kruidenvrouwtje' zorgt voor sensatie
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring