Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Tbc-besmetting blijft niet beperkt tot Zeist
Auteur Onderwerp: Tbc-besmetting blijft niet beperkt tot Zeist
Redactie
NieuwsposterBerichtGeplaatst: 31-01-2005 13:44 Reageer met quote

Tbc-besmetting blijft niet beperkt tot Zeist

Collega's en familie C1000-medewerker besmet

ZEIST - De medewerker van de C1000-supermarkt aan de Johan van Oldebarneveldtlaan in Zeist bij wie in november 2004 open tbc geconstateerd werd, heeft de helft van zijn collega's en bijna zijn gehele naaste familie besmet. Dat schrijft de Volkskrant. De besmetting blijft niet beperkt tot Zeist en omgeving.

In Zeist is deze week naar aanleiding van de besmettingen het grootste Nederlandse onderzoek ooit naar tbc-besmetting begonnen.

Zoontje
Naar verwachting zal vijf procent tbc-besmet blijken te zijn. Dan zouden 750 Zeistenaren de longbacterie hebben opgelopen. Een in Zeewolde wonend achtjarig zoontje van een van de supermarktmedewerkers blijkt ook open tbc te hebben en een vriendje van hem is besmet met de tbc-bacterie. De jongen ging regelmatig met zijn vader mee naar de winkel, schrijft de Amersfoortse Courant.

Publicatiedatum: 31 januari 2005
Bron: de Volkskrant / Amersfoortse Courant
Redactie
NieuwsposterBerichtGeplaatst: 01-02-2005 2:01 Reageer met quote

Ruim 8000 mensen testen op tbc

ZEIST (ANP) - Op de eerste dag van het grootschalige tbc-onderzoek in Zeist, hebben 8500 mensen zich laten testen op besmetting met tuberculose. Dat meldde een woordvoerster van de gemeente maandagavond na afloop van de eerste testdag.

Op basis van de onverwacht grote opkomst maandag, voorspelt de gemeente Zeist dat in totaal ruim 20.000 mensen zich de komende week laten testen.

Omdat dat meer is dan verwacht, zijn voor de komende dagen enkele maatregelen genomen. Zo blijft een testbus die naar een bejaardenhuis zou afreizen bij de sporthal staan waar de andere tests worden afgenomen, om de capaciteit te vergroten. De bejaarden kunnen met speciaal vervoer naar de sporthal voor een tbc-test.

Bron: ANP
Redactie
NieuwsposterBerichtGeplaatst: 02-02-2005 16:21 Reageer met quote

Ook bij tweede dag tbc-onderzoek Zeist drukte

ZEIST (ANP) - Op de tweede dag van het tbc-onderzoek in Zeist stonden dinsdag opnieuw rijen wachtenden. Tot 17.00 uur hadden zich ongeveer 6000 mensen laten testen. Het gaat om het grootste tbc-onderzoek ooit in Nederland.

Maandag hebben 8500 mensen zich laten testen op besmetting met open tuberculose. De gemeente verwachtte dit aantal ook op dinsdag. Mensen kunnen zich tot 19.30 uur laten testen.

Enkele weken geleden werd bekend dat een medewerker van een supermarkt in de gemeente een erg besmettelijk vorm van open tbc had en mogelijk een groot aantal klanten heeft besmet. Bij zijn directe familie is iedereen besmet geraakt.

Typen

Er worden twee typen onderzoek verricht, de huidtest (mantoux) en een röntgenfoto van de longen. De meeste mensen komen in aanmerking voor een mantouxtest. Bij deze test wordt in de huid aan de buitenzijde van de linkeronderarm een kleine hoeveelheid vloeistof gespoten. Op donderdag en vrijdag moeten de geteste personen terugkomen om te laten bekijken wat het resultaat van de huidtest is.

Bij personen die zijn geboren voor 1945, vindt niet de mantouxtest plaats maar wordt direct een röntgenfoto genomen, net als bij mensen die geboren zijn in een land waar relatief veel tuberculose voorkomt. Hetzelfde geldt voor personen die al eerder positief reageerde bij een mantouxtest.

Tuberculosestichtingen uit het hele land helpen de GG&GD Midden Nederland bij het onderzoek. Mensen die getest willen worden, kunnen van 10.00 tot 22.00 uur terecht in de sporthal. Op 11 februari maakt de gemeente Zeist de voorlopige uitslag van het onderzoek bekend.

Dinsdag lieten tot 17.00 uur ongeveer 5250 mensen een huidtest afnemen en werden er van ongeveer 750 personen röntgenfoto's gemaakt.

Bron: ANP
Redactie
NieuwsposterBerichtGeplaatst: 03-02-2005 22:06 Reageer met quote

Honderdvijftig gevallen van tbc ontdekt

ZEIST - De GG&GD Midden Nederland heeft tot en met donderdagavond bij 150 mensen in Zeist besmetting met tuberculose geconstateerd. Op basis van de eerste uitkomsten van een groot onderzoek gaat de dienst er vanuit dat mogelijk zeshonderd personen in de gemeente besmet zijn geraakt. Een woordvoerder benadrukt dat geen enkel geval van open tbc is ontdekt.

Van de 17.000 mensen die op maandag en dinsdag tijdens het grootste tbc-onderzoek ooit in Nederland een huidtest lieten doen, kwamen er donderdag 3000 terug om resultaten te laten aflezen. In 150 gevallen viel de mantouxtest positief uit. De mensen merken niets van de besmetting, maar worden wel behandeld met medicijnen.

Test

Bij de mantouxtest wordt een kleine hoeveelheid vloeistof in de huid van de linderonderarm gespoten. Mensen die besmet zijn geraakt met tbc reageren op de prik. Op de huid ontstaat dan een soort muggenbult. Verpleegkundigen kunnen direct zien of sprake is van tbc.

Drieduizend mensen

Nog eens 3000 mensen die zijn geboren voor 1945 of in een land waar relatief veel tuberculose voorkomt, ondergaan in Zeist een röntgentest. De resultaten hiervan worden pas over een week of drie bekend.

Het grootse onderzoek begon maandag en werd ingesteld nadat was gebleken dat een medewerker van een lokale supermarkt een erg besmettelijke vorm van open tbc had en mogelijk een groot aantal klanten heeft besmet.

Bron: NU.nl
Redactie
NieuwsposterBerichtGeplaatst: 07-02-2005 17:44 Reageer met quote

Helft onderzochten haalt uitslag tbc-test niet op

ZEIST (ANP) - Bijna de helft van de 15.426 mensen die zich vorige week in Zeist met een huidtest hebben laten testen op tuberculose, heeft de resultaten niet opgehaald. Ruim 8000 mensen wilden wel weten of zij mogelijk positief waren. De gemeente constateerde 360 besmettingen.

In totaal namen 21.326 personen deel aan het grootschalige tbc-onderzoek. Bij 5900 van hen werd een röntgenfoto gemaakt. Die resultaten laten nog enkele weken op zich wachten.

Medicatie

Een woordvoerster van de gemeente maakt duidelijk dat niet alle mensen van wie de test positief was, ook ziek zijn. Zij krijgen in elk geval een half jaar lang medicatie. Ook heeft de gemeente voor hen afspraken gemaakt met de Tuberculosebestrijding in Utrecht voor een vervolgonderzoek.

Het grootse onderzoek begon vorige week maandag en werd ingesteld nadat was gebleken dat een medewerker van een lokale supermarkt een erg besmettelijke vorm van open tbc had. Mogelijk besmette hij een groot aantal klanten. Het tbc-onderzoek in Zeist dat vrijdagavond om 19.30 uur werd afgerond, is het grootste in zijn soort dat ooit in Nederland is gehouden.

Bron: ANP
Redactie
NieuwsposterBerichtGeplaatst: 12-02-2005 13:46 Reageer met quote

Al 408 tbc-besmettingen in Zeist

ZEIST (ANP) - Het voorlopige eindresultaat van het tbc-onderzoek in Zeist toont aan dat 408 mensen met de bacterie zijn besmet. Bij niemand hebben onderzoekers tot nu toe open tbc geconstateerd. Dat maakte gemeente Zeist vrijdag bekend.

Het grootste deel van de 15.426 mensen die zich vorige week met een huidtest hebben laten controleren op de ziekte, heeft de resultaten inmiddels opgehaald. Slechts 9 procent heeft dat nog niet gedaan.

De 408 met tbc besmette mensen staan nu onder controle bij de GG&GD in Utrecht, waar ze verder worden onderzocht. In totaal namen 21.326 personen deel aan het grootschalige onderzoek. Bij 5900 van hen werd een röntgenfoto gemaakt. Die resultaten laten nog enkele weken op zich wachten.

Aanleiding voor het grootste tbc-onderzoek ooit in Nederland was een supermarktmedewerker die een besmettelijke vorm van de ziekte bleek te hebben. 'De medewerker maakt het goed, maar is wel erg geschrokken van wat er om hem heen gebeurt', aldus een gemeentewoordvoerder.

Bron: De Volkskrant
anoniem
GastBerichtGeplaatst: 03-03-2005 19:42 Reageer met quote

Volgens de volgende publicatie van Infectious Diseases zijn er wel besmettelijke gevallen geconstateerd.

TUBERCULOSIS, SUPERMARKET EXPOSURE - NETHERLANDS (ZEIST)(02)
************************************************************
A ProMED-mail post
<http://www.promedmail.org>
ProMED-mail is a program of the
International Society for Infectious Diseases
<http://www.isid.org>

Date: Thu, 24 Feb 2005
From: ProMED-mail <promed@promedmail.org>
Source: Eurosurveillance Weekly 2005; 10(Cool: 24 Feb [edited]
<http://www.eurosurveillance.org/ew/2005/050224.asp>


Large-scale contact tracing after a case of open tuberculosis in a
supermarket, the Netherlands, Jan-Feb 2004
--------------------------------------------
Between 31 Jan and 4 Feb 2005, over 21 000 people in the city of Zeist in
the Netherlands were tested for latent tuberculosis infection (LTBI) or
active tuberculosis (TB) after possible exposure via a supermarket
employee. This employee had been diagnosed with open (sputum
smear-positive) tuberculosis in Nov 2004.

In Dec 2004, a "1st ring" contact investigation (1), using tuberculin skin
testing (Mantoux) and/or chest x-ray, revealed that all family members and
close contacts of the index case (n=12) tested positive for LTBI, and 1
active case of TB was diagnosed. A "2nd ring" contact investigation was
then performed, where all current and former colleagues of the index
patient were tested and 44/77 current employees and 14/26 former employees
tested positive for LTBI by Mantoux test. 1 active case of TB was also
diagnosed in this group. Because of these results, an investigation of a
"3rd ring" of contacts, which included all people who had visited this
supermarket between 1 Jan and 18 Nov 2004, was launched.

Mantoux tests were performed on 15 515 people and 6000 people were screened
by chest x-ray. In total, 350/14 128 people (2.5 per cent) whose Mantoux
tests were evaluated had a positive reaction (greater than 14 mm). Those
350 people with suspected infections, and an additional 58 people (patients
with suspected pulmonary problems, abnormal chest x-ray, or patients with
risk factors for TB in conjunction with a Mantoux 5-14mm) were invited for
further diagnostic tests at the tuberculosis clinic of the Municipal Health
Department in Utrecht during Feb 2005.

To date, about 2/3 of the 408 patients with either positive Mantoux test or
abnormal chest x-ray have been examined for TB, and 5 new cases have been
diagnosed. 1 of these 5 patients has open TB, and contact tracing linked to
this case has also been initiated.

So far, no conclusion can be drawn about the extent to which there has been
an increased transmission of tuberculosis to customers in this supermarket.
Data collection is continuing, and descriptive analysis of the 408 possible
cases of LTBI has begun.

1. Veen J. Micro-epidemics of tuberculosis: the stone-in-the-pond
principle. Tubercle and Lung Dis 1992; 73: 73-6.

[reported by: Koster B, Borgen K (<katrine.borgen@rivm.nl>), Meijer H, et al]

--
ProMED-mail
<promed@promedmail.org>

[Certainly the expansion of "ring" screening to supermarket customers was
appropriate, given the percentage of employees that were found to have
evidence of TB exposure. It would be useful to assess a similar cohort of
individuals in the community who did not shop at this supermarket for
comparison with the group of 408 additional shoppers. - Mod.LL]
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Tbc-besmetting blijft niet beperkt tot Zeist
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring