Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Psyche > Depressie: lopen beter dan pillen
Auteur Onderwerp: Depressie: lopen beter dan pillen
Redactie
NieuwsposterBerichtGeplaatst: 27-01-2005 19:20 Reageer met quote

Nieuwe richtlijn voor behandeling van depressie

Depressie: lopen beter dan pillen

Een nieuwe richtlijn voor de behandeling van depressie stelt paal en perk aan het veelvuldig voorschrijven van antidepressiva in Nederland. Praten en meer lichaamsbeweging zijn bij de bestrijding van milde klachten ten minste zo effectief als pillen.

De laatste jaren is het gebruik van antidepressiva sterk toegenomen. Met hetzelfde gemak waarmee mensen een pijnstiller nemen, gaan ze aan de Seroxat - zo lijkt het wel. Een pilletje en alle problemen zijn voorbij. Psychologen, psychiaters, huisartsen, GGZ-verpleegkundigen, apothekers en patiënten hebben drie jaar lang gewerkt aan de nieuwe richtlijn, die is gestoeld op de laatste wetenschappelijke inzichten en ervaringen.

Antidepressiva behoren tot de meest gebruikte medicijnen in Nederland. Het gebruik is de laatste jaren steeds toegenomen. De jongste cijfers laten zien dat apotheken in 2003 5,1 miljoen keer een antidepressivum verstrekten. De Amsterdamse hoogleraar psychiatrie A. Schene: ,,De farmaceutische industrie wil zoveel mogelijk mensen met een depressie aan de tabletten hebben, maar er is meer mogelijk. De werking van gesprekstherapie en beweging is gemiddeld zeker zo goed.''

In Nederland kampen jaarlijks 750.000 mensen met depressieklachten. De nieuwe richtlijn moet ervoor zorgen dat alle patiënten de juiste behandeling krijgen. L. Henkelman, klinisch psycholoog en secretaris van de stuurgroep die de richtlijn heeft opgesteld: ,,Bij mensen met milde depressies die nog geen halfjaar duren, is voorlichting in eerste instantie belangrijk. Huisartsen moeten hen leren dat de klachten kunnen verminderen door veel te bewegen en door contact te hebben met lotgenoten. Zo kun je overbehandeling voorkomen.''

Bij mensen met klachten die al langer duren, is juist veelal sprake van onderbehandeling. Henkelman: ,,Het is zaak dat deze patiënten, die wel baat hebben bij medicatie, psychotherapie of een combinatie van beide, op tijd worden doorverwezen naar een psycholoog of psychiater. Als dat niet het geval is, bestaat het risico dat de klachten chronisch worden.''

Henkelman verwacht dat huisartsen voortaan minder antidepressiva zullen voorschrijven. Antidepressiva hebben nadelen. Ze zijn relatief duur en zijn in verband gebracht seksuele problemen, zoals een verminderd libido en het moeilijker krijgen van een orgasme. Bepaalde soorten antidepressiva kunnen bijwerkingen hebben op onder meer het hart- en vaatstelsel.

Commentaar van Algemeen Dagblad (AD)
Zo simpel ligt het echter niet. Hoe gewoon antidepressiva-gebruik ook lijkt te zijn, het betreft wél medicijnen die gepaard kunnen gaan met ernstige bijwerkingen, zoals seksuele problemen en hart- en vaatziekten. De middelen zouden bij jongeren bovendien het risico op zelfmoord vergroten.
Het is dan ook wenselijk dat diverse betrokkenen nu een richtlijn hebben opgesteld die aanbeveelt terughoudend te zijn in het voorschrijven van medicijnen bij milde klachten. Praten en beweging kunnen net zo goed uitkomst bieden. Waarom niet eerst voor deze veiliger alternatieven kiezen om van sombere gevoelens af te komen?

Het is te hopen dat huisartsen sterk genoeg in de schoenen staan om de richtlijn op te volgen. De farmaceutische industrie zal er alles aan doen haar waar aan te blijven prijzen. En ook de mondige patiënt biedt waarschijnlijk verzet. Niet iedereen heeft immers zin om uit de luie stoel te komen of over zijn problemen te praten. Iets slikken lijkt altijd gemakkelijker dan iets doen. En om dát aan te pakken, is een mentaliteitsverandering nodig.

Bron: AD
Heleen
BerichtGeplaatst: 27-01-2005 21:08 Reageer met quote

Redactie schreef:
De werking van gesprekstherapie en beweging is gemiddeld zeker zo goed.

Even effectief, dacht ik. Met die kanttekening dat bij de één psychotherapie beter werkt, en bij de ander een antidepressivum. Gemiddeld is het echter even effectief, en ook bij evenzoveel mensen. Gesprekstherapie heeft bovendien als bijkomend voordeel dat patiënten bij wie deze vorm van therapie aanslaat langer klachtenvrij blijven en minder snel terugvallen in een depressie. En wat goed dat er nu ook eens aandacht is voor het effect van sporten bij de bestrijding van depressieve klachten.

Trouwens een reden waarom vaak gemakkelijk(er) een antidepressivum wordt voorgeschreven die in dit bericht nog niet genoemd is, is het feit dat medicijnen ook nog eens goedkoper zijn dan gesprekstherapie.
anoniem
GastBerichtGeplaatst: 15-02-2005 9:37 Reageer met quote

als je een depressie hebt ,dan heb je echt geen zin te lopen hoor,gespreksterapie is wel prettig wel zwaar,ik moet er een paar dagen van bijkomen. Crying or Very sad Crying or Very sad
Heleen
BerichtGeplaatst: 15-02-2005 9:57 Reageer met quote

anoniem schreef:
als je een depressie hebt ,dan heb je echt geen zin te lopen hoor

Dat zal verschillen per persoon. Bij bijvoorbeeld een vitale depressie hebt zul je er inderdaad geen zin in hebben, dat is dan inherent aan de depressie. Toch is beweging in veel gevallen erg effectief, zeker in combinatie met gesprekstherapie.
ano
GastBerichtGeplaatst: 16-02-2005 22:49 Reageer met quote

Anoniem ik zou zeggen probeer het eens het helpt echt om te gaan lopen.Zoek een buurvrouw wat dan ook en ga! Je moet je ook ergens toe zetten, ik ben begonnen met hardlopen een jaar geleden, ik ben van de ad af en ik sport nu twee keer in de week! In het begin is het geweldig als je 5 min achter elkaar kunt hardlopen maar binnen de kortste keren loop je nog langer je bouwt het erg snel op! en dat is echt kicken!! Ik moet er even bijzeggen dat ik echt jaren,zeg maar nooit gesport had! Wel even goede schoenen aandoen dat scheelt een hoop blessures. Het is echt een goede therapie na die tijd voel je je geweldig en dat bevorderd natuurlijk je zelfvertrouwen en het maakt je hoofd heerlijk leeg effe geen gezeik in je kop. Sporten is altijd goed!
anoniem
GastBerichtGeplaatst: 18-02-2005 23:58 Reageer met quote

Anonymous schreef:
Anoniem ik zou zeggen probeer het eens het helpt echt om te gaan lopen.Zoek een buurvrouw wat dan ook en ga! Je moet je ook ergens toe zetten, ik ben begonnen met hardlopen een jaar geleden, ik ben van de ad af en ik sport nu twee keer in de week! In het begin is het geweldig als je 5 min achter elkaar kunt hardlopen maar binnen de kortste keren loop je nog langer je bouwt het erg snel op! en dat is echt kicken!! Ik moet er even bijzeggen dat ik echt jaren,zeg maar nooit gesport had! Wel even goede schoenen aandoen dat scheelt een hoop blessures. Het is echt een goede therapie na die tijd voel je je geweldig en dat bevorderd natuurlijk je zelfvertrouwen en het maakt je hoofd heerlijk leeg effe geen gezeik in je kop. Sporten is altijd goed!
vanaf volgende week was ik ook van plan om meer te gaan lopen,ben geen sportiefe type maar dat lopen zal ik wat meer doen,neem mijn man mee,die wou toch ook wat meer gaan lopen en de hond kan ook wel wat exstra beweging gebruiken,gr.
anoniem
GastBerichtGeplaatst: 22-02-2005 21:57 Reageer met quote

goed zo!! Wel even een dikke muts en handschoenen aandoen want het is bere koud op dit moment, maar gewoon gaan!!
elseway
BerichtGeplaatst: 12-11-2007 15:06 Reageer met quote

Zelf heb ik mn rust gezocht en deels gevonden in het trainen van muy thai. Maar aangezien ik me 5 jaar ongeveer hetzelfde voel (niet goed) ben ik de hulp van een psygoloog gaan zoeken. Er is vastgesteld dat ik zwaar deprssief ben en er is aangeraden om een anti depressivum ( vervoeg ik dat zo? )voor tenminste een half jaar te gaan gebruiken. Ik motiveer mezelf op allerlei manieren om gewoon met alles door te gaan, dat ik mijn best blijf doen om weer helemaal de oude te worden. Maar de jaren verstrijken en ik leer te leven met mijn bedompte stemming. Wat nou mijn vraag is aan andere gebruikers van een antidepressiva, is: Zou u het mij aanraden om het advies voor het gebruiken van een antidepressiva op te volgen?
bepnet
BerichtGeplaatst: 13-11-2007 17:28 Reageer met quote

Hallo elseway, ik heb heel lang seroxat geslikt totdat ik bij zinnen kwam om het zo maar te zeggen.
Ik ben heel zwaar depressief en heb een ellenlange therapie van 14 jaar doorstaan en ben de laatste 2 jaar zonder therapie nu. Ik vind dat je gerust het eerste half jaar mag slikken om de blokkade te doorbreken waar je inzit maar ik adviseer iedereen inderdaad om te gaan lopen al begin je maar met de deur uit te gaan en de straat 1 maal op en neer te lopen het gaat om het doel en niet om de lengte van de tijd dat je die inspanning doet. Ik heb op veel forums later gelezen, nadat ik er wat aan over had gehouden, wat een ellende die pillen kunnen teweeg brengen en dat geeft ook weer een depressie, dus hou het zo kort mogelijk. Je wordt er zwaarder van variërend gelezen op internet van 6 tot zelf 18 kilo. Ik kreeg oedeem door die pillen en de omstandigheden en daarvandaan omdat het vorig jaar hittegolven waren toen ik dit kreeg een nierkoliek omdat ik dus vanwege het oedeem weinig water tot me mocht nemen. Ik ben gaan zoeken en inderdaad deze problemen kunnen zich voordoen en inderdaad behoor ik ook tot diegene die van maatje 34 naar maat 42 is gegaan. Ik ben toen gaan lopen eerst hele kleine stukjes en daarna steeds verder het heeft echt geholpen zo nu en dan zit ik toch weer in een diepe dip voor een aantal dagen maar ik kom er toch steeds weer uit door weer alles opnieuw te proberen positief in te gaan zien, dit lukt mij om het op die momenten te doen als ik er even uit ben dan gelijk iets leuks doen of op visite gaan en erover praten met iemand want je therapeut is niet altijd beschikbaar.
susanbos
BerichtGeplaatst: 18-06-2014 17:22 Reageer met quote

Beste Bepnet ,Ik weet niet of je nog op dit forum zit aangezien
dit een oud forum is .
Ik ben door omstandigheden toch weer aan de antidepressiva gegaan .
Gevolg weer overgewicht en veel vocht vasthouden
kan amper lopen en slapen van de pijn in mijn benen .
Ook gebruik ik de prilpil met als gevolg oedeem
Ik wil graag van de zoloft af ik was verdorie zo blij dat ik er vanaf was maar goed dooor vervelende
gebeurtenis er weer aan .
Afkick verschijnselen van zoloft vermoeidheid hoofpijn en migraine.
en moeilijk kunnen omgaan met pijnklachten door oedeem rechterbeen is al een half jaar verkrampt door vocht . Mijn god hoe kom ik in godsnaam van die troep af ?
En ben jij ook van je oedeem afgekomen ?
Groeten van Susan Bos ! Als je nog op dit forum zit tenminste reacties van anderen zijn ook welkom !!!
bepnet
BerichtGeplaatst: 18-06-2014 19:50 Reageer met quote

Hallo Susan,
Ja ik ben ervan af gekomen, maar ik hou het vocht dat ik gebruik in de gaten, dus niet teveel drinken maar ook niet te weinig. Tevens ben ik nu aan het letten op mijn koolhydraten (70 tot 100 p/d om af te vallen 100 tot 150 om op gewicht te blijven) die ik naar binnen werk omdat ik na de laatste medicijnen toch weer zwaarder was geworden. Ik slik nu st. janskruid (1 tablet p/d) en dat gaat redelijk goed tot nu toe, ik moet af en toe wel eens stoppen maar kan er zo weer mee beginnen als ik te depressief wordt.
Dat koolhydratendieet is makkelijk want je mag alles eten maar moet alleen op meel en suikerproducten letten dat je daar minder van neemt en natuurlijk minder snoepen of suikervrij. Ik dacht eerst van ik ga geen honger lijden en dat hoeft dus ook niet maar het scheelt enorm in het gewicht dat ik mee moest sleuren, ik had daar ook moeite mee en het ging op plekken zeer doen waar ik geeneens het idee had dat dit kon.
Als je af wilt vallen halveer eerst je brood, crackers en je aardappelen, rijst of pasta dus alles wat je op een dag aan deze meelproducten eet, neem hiervoor in de plaats extra kaas, vlees, groente of fruit, magere yoghurt is ook voedzaam. Neem na de maaltijd in een keer een vol glas water. je zult zien dat je daar al van af valt.
Om te zien wat je eet kun je op http://www.fatsecret.nl/ lijsten bijhouden waar je op kunt zien wat je eet en je kunt kijken wat elk product aan koolhydraten heeft zodat je bv kunt kiezen wat je neemt want alle mutaties zijn te verwijderen.
Bij mij ging er de eerste weken bijna 3 kilo per week af, nu sta ik rond de 62 kilo al een aantal weken dus ik zal op gewicht zijn en ik voel me prima op mijn depressieve buien na die toch steeds weer op komen steken. Maar ik probeer de moed niet te verliezen al wordt het steeds moeilijker om nog ergens iets leuks in te zien.

St. Janskruid is heel erg goed maar je mag dit niet zomaar slikken met andere medicijnen dus eerst overleggen met je psychiater/arts of je dat mag, lees hierover verder op internet.
susanbos
BerichtGeplaatst: 20-06-2014 11:17 Reageer met quote

Hoi Bepnet ,Bedankt voor jou reactie ik ben er nog niet af ik zit op 25 mg.
Zoloft ongeveer zoiets als seroxat.
Mijn rechterbeen is helemaal verkrampt door het vocht ik heb elke dag pijn in mijn rechtervoet.
En ik kan niet meer normaal zitten door dat been . Maandag ga ik naar een oedeem therapeut.
Ik wil mijn conditie opbouwen maar dat gaat lastig met die voet . Ook mijn handen doen pijn .
Ik ben altijd verkouden/grieperig en chronisch moe . Ook slik ik de prikpil vanwege pijnlijke menstruaties . verder heb ik last van Ischias door de pijn van de ischias ga ik elke keer terug naar de zoloft maar het lost ook niets op het gaat er niet van weg .
Het gaat maar om 25 mg .
Maar als je lichamelijk slecht bent vind ik het exstra moeilijk om af te kicken toch wil ik er af.
Het feit dat ik amper kan lopen en zitten door dat vochtbeen zorgt ervoor dat ik toch weer aan de zoloft ga .Vicieuse cirkel he !

Omdat ik emotioneel belast ben .
Ik heb nu net een plaspil ingenomen verder veel water drinken inderdaad .Ik vind 62 kilo een mooi gewicht Bepnet gefeliciteerd !
Als ik er niet af kom meld ik me bij de verslavingszorg . Met die zoloft heb ik elke dag last van mijn darmen en ben ik doodmoe !
Wat een gedoe kon ik er maar gewoon mee stoppen het is vergif alleen voor hoge nood is het goed .
Groeten van Susan Bos
bepnet
BerichtGeplaatst: 20-06-2014 18:30 Reageer met quote

Hallo Susan, Sterkte in het maken van de juiste keuze. Ik weet dat dit soms erg moeilijk is. Zelf ben ik de afgelopen jaren aan en af toch ook weer aan de ad geweest, maar sinds vorig jaar weiger ik het gewoon omdat er meer problemen bijkwamen dan dat er af gingen. Vandaar dat ze toen hebben gezegd dat ik St. Janskruid moest proberen. Ik ben nog steeds erg moe hoor en ik denk dat ik altijd wel depressief zal blijven, is het aard van het beestje zal ik maar zeggen. Ik weet hoe ik ben en probeer dit niet aan anderen te laten blijken.
Sterkte meid, houd de moed erin, probeer ik ook
susanbos
BerichtGeplaatst: 21-06-2014 11:57 Reageer met quote

Hoi,

Ik ga het proberen , maar als mijn pijn klachten niet weg gaan ga ik er weer aan leven met elke dag pijn is niet fijn op zijn zachtst gezegd .
De depressieve buien kan ik wel accepteren de pijn niet . Maar ik ga het proberen het is jouw ook gelukt !!!!
Hou je taai ik weet wat het is om het moeilijk te hebben . Groeten van Susan Bos
Index > Psyche > Depressie: lopen beter dan pillen
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring