Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Gynaecologie > lisexcisie
Auteur Onderwerp: lisexcisie
Bersi
BerichtGeplaatst: 26-03-2006 15:28 Reageer met quote

Hallo,
na een uitslag PAP 3b, heb ik een lisexcisie ondergaan. De gynaecoloog zei dat het niet kwaadaardig was. Wel werd het weefsel opgestuurd voor onderzoek. Ik vroeg me een dag later thuis af, waarom wordt het dan toch nog nagekeken? Kun je achteraf toch nog te horen krijgen dat het wel kwaadaardig was of krijg je alleen te horen welke gradatie van afwijking het weefsel had?
Wie heeft hier ervaring mee?
Groetjes, Bersi
Belisa
BerichtGeplaatst: 27-03-2006 19:13 Reageer met quote

ik heb hier geen ervaring mee Bersi, maar volgens mij is dit gewoon standaard. Het zou altijd kunnen dat er toch een paar verkeerde cellen zitten maar ik zou het positief inzien als je gynaecoloog je vertelt heeft dat het niet kwaadaardig is...

Het is gewoon protocol om het maar zo te noemen...

Succes, groetjes Belisa
Yogi
BerichtGeplaatst: 29-03-2006 15:41 Reageer met quote

Ik kreeg alleen te horen wat de gradatie van de afwijking was SIN II (vervolgens een half jaar later weer een uitstrijkje laten maken en dat gaf PAP2), maar nu is het laatste uitstrijkje weer niet goed PAP3A.
Heb gisteren weer net een colscopie ondergaan (als dat zo heet) en mijn beslissing is nu al gemaakt), ik laat mijn baarmoeder weghalen.
Bersi
BerichtGeplaatst: 30-03-2006 11:30 Reageer met quote

Hai Yogi,
en hoe en waar laatje het doen? ben ik erg benieuwd naar( ruggenprik of algehele narcose en via de buik of via de vagina?) Kom je ook op het forum van baarmoedervrwijdering? Kun je een heel verhaal over mij lezen, zou wel met je willen mailen of chatten!
Groetjes, Bersi
Yogi
BerichtGeplaatst: 30-03-2006 21:58 Reageer met quote

Hoi Bersi,

Eerst moet ik nog even de uitslag van die colscopie afwachten, maar eigenlijk wil ik mijn baarmoeder er wel uit hebben (wil gewoon niet nog langer in de onzekerheid zitten).

Mailen kan, klik mijn profiel maar aan, daar staat mijn email adres!!

Groetjes van Yogi
anno-niem
GastBerichtGeplaatst: 05-04-2006 23:56 Reageer met quote

via opleiding en ervaring wil ik even wat toevoegen, het weefsel kijken ze inderdaad standaard na, er wordt gekeken of da eafwijkende cellen volledig verwijderd zijn. onafhankelijk van welke (kwaadaardige) aard ze zijn. dat de cellen afwijkend zijn (ook bij papp 3a of b) hoeft niet te betekenen dat het stadium kanker is bereikt. in dit geval hoeft er dan ook geen verwijdering van de baarmoeder plaats te vinden. Het idee dat die baarmoeder er beter niet meer kan zijn, en zo de kans op kanker verkleinen is niet reeel. het gaat om baarmoederHALS kanker met name. en een baarmoeder verwijderen geeft ook weer andere lasten, denk aan eerder darmverzakkingen bijvoorveel met als gevolg daar weer last van en operaties. Succes met beslissingen maken en vraag genoeg info voor je (rare of onnodige)besluit neemt. groetjes
Yogi
BerichtGeplaatst: 06-04-2006 0:03 Reageer met quote

Heel steriel en herkenbaar gyneacologisch antwoord anno-niem, echter, stel je zelf eens voor hoe jij zou reageren als er bij jou Pap 3b is geconstateerd, een lisexcisie hebt ondergaan, waarbij men je verzekerde dat álle slechte cellen waren weggebrand, en je vervolgens na 1 jaar weer Pap3a hebt?? In mijn geval en bij Bersi dus 3B

Zou jij ook elk half jaar in onzekerheid willen verkeren over de uitslag ??

Ik niet, en gezien ik op een leeftijd ben dat ik geen kinderen meer wil (allang niet meer), heb ik voor mezelf de beslissing al genomen, eruit met die onrustige handel
ano-niem
GastBerichtGeplaatst: 06-04-2006 22:46 Reageer met quote

sorry dat mijn antwoord steriel overkwam, maar heb zelf ook pap 3b en weet hoe het is om in de molen te zitten. Maar goed, ik bedoel niet dat het een vreemde reactie is, en ieder zal op zijn eigen manier ermee omgaan. Maar ik probeer wel de dingen tegen elkaar af te wgen, net zoals jullie zoals ik begrijp. en mij lijkt een verzakking ook geen pretje...
anoniem2
GastBerichtGeplaatst: 08-05-2006 15:32 Reageer met quote

Ik wil wel graag een antwoord van anoniem1, degene in opleiding. Ik heb net te horen gekregen PAP2. Moet over 6 maanden terugkomen. Moet ik me zorgen maken. Ik rook...en ben direct nu gestopt.Las net dat roken veel invloed had op het ontstaan van baarmoederhalskanker en dat stoppen met roken het proces positief kan beinvoeden.

Graag jouw mening
Cinthia
GastBerichtGeplaatst: 21-08-2006 20:43 Reageer met quote

Hallo allemaal,
Ik ben 22 en bij mij zijn er vorig jaar afwijkende cellen gevonden en ben doorgestuurd naar een gynaecoloog die weer een uitsrtijke heeft gemaakt die ook afweek. Na enkele weken is er een colposcopie gedaan waarbij de arts had gehoopt alle verdachte plekjes weg te hebben gehaald maar helaas na een vervolg uitstrijkje heb ik 2 weken geleden te horen gekregen dat ik 15 september een lisexcisie moet ondergaan. wie kan mij hier meer over vertellen ik ben als de dood voor ziekenhuizen en alles wat er mee te maken heb ook omdat ik nog jong ben en graag kinderen wil hoop ik dat iemand me gerust kan stellen.

Groetjes een bangerikje.
a-noniem
GastBerichtGeplaatst: 12-12-2006 19:37 Reageer met quote

Bersi schreef:
Hallo,
na een uitslag PAP 3b, heb ik een lisexcisie ondergaan.

Zou jij mij informatie kunnen gevn over deze behandeling? Is het pijnlijk en hoe lang ben je na de behandeling van slag af geweest en is het blijven bloeden? Bedankt voor de info.
Bersi
BerichtGeplaatst: 30-01-2007 16:56 Reageer met quote

Hoi, sorry dat ik niets liet horen maar ik heb 5 maanden geen internet gehad!!!!! Balen.
Je hebt het al ondergaan natuurlijk. Hoe ging het?
Hoor graag nog van je
BERSI
Moneypenny
BerichtGeplaatst: 02-02-2007 12:21 Reageer met quote

Hi dames,

Ik krijg volgende week donderdag ook een lisexcisie helaas. Ik ben eigenlijk al heel erg blij dat het bij een lisexcisie kan blijven (wij zijn net twee maanden getrouwd en willen over een paar jaar toch ook nog een kindje als 't ons gegund is) maar helemaal vrolijk wordt ik er nog steeds niet van.
Ik vind het ook wel jammer dat ik een half jaar moet afwachten of de behandeling gelukt is of herhaald moet worden.
Hadden jullie veel last na de behandeling?
Bij mijn eerste kolposcopie is geen weefsel weggehaald maar is er wel geprobeert om mijn te kleine baarmoedermond verder te openen met een spreidertje, daar was mijn baarmoeder al een paar dagen van van slag.
Moet mijn spiraaltje er trouwens uit? (hoop het niet, plaatsen was al geen pretje, waarschijnlijk door mijn kleine baarmoedermond)

Verder kan ik me jouw reactie wel voorstellen hoor Yogi. Ik heb zelf ook al gedacht, als die uitslagen slecht blijven terugkomen en ik heb over een paar jaar al kind(eren) gehad, dan mag er best meer weg. Ik zou alleen niet m'n hele baarmoeder weg willen laten halen om verschillende redenen.
Ik heb op internet gelezen over een ingreep die men in het Engels "trachelectromy" noemt. Ik heb ook een Nederlandse site gevonden die het hierover had maar misschien moet je er even op google'en.
Het wordt ook wel een baarmoederbesparende ingreep genoemd, als ik het goed heb wordt er alleen ingegrepen bij de baarmoederhals. Na deze ingreep kan zelfs 70% van de vrouwen nog, met een keizersnede, zwanger worden en een kind ter wereld brengen. Misschien iets om het over te hebben met je gyn. Ik weet niet hoe bekend het is in Nederland en in welk ziekenhuis het toegepast wordt, kreeg de indruk dat het nog niet zo bekend is bij ons. Ik vond ook een artikel over deze ingreep in een internationaal tijdschrift over gynacologie, het is mede geschreven door een Eric Boss, destijds in opleiding in Nijmegen. Mijn gyn. heet E. Boss dus het zou wel heel sterk zijn als hij het niet is, hij werkt nu bij het MMC in Veldhoven. Als je eigen gyn. je niet kan helpen met een trachelectromy, misschien kun je contact opnemen met Veldhoven voor meer info?

Veel succes en sterkte dames!
X Moneypenny
Bersi
BerichtGeplaatst: 02-02-2007 13:03 Reageer met quote

Hoi Moneypenny,
wens je in elk geval vast veel sterkte met de ingreep.
Hoeveel last je erna hebt ligt er helemaal aan hoe groot het stuk is wat ze weghalen. Ik had een halve dag buikpijn erna, toen was de pijn over. Wel had ik enorm veel bloedverlies, had ik niet verwacht. het stroomde er echt uit. Ik heb de volgende dag nog opgebeld omdat het niet verminderde. Als het de dag erna nog zo hevig bleef mocht ik terugkomen maar toen werd het eindelijk iets minder. Ook kwamen de dag nadat ik gebeld had enorme stolsels mee, leek wel net na een bevalling. Vreselijk! Pas na een week was het als met een menstruatie, na 2 weken was het over maar toen ik na 5 weken weer ging vrijen had ik toch nog een dag bloedverlies.
Dat heeft echt een half jaar geduurd voordat ook dat over was. Je blijft dan bang dat het niet goed is weggehaald.
Bij het eerste controleuitstrijkje na 3 maanden zei die behandelaar ook dat het een heel groot gebied was wat was behandeld, dat wist ik helemaal niet. Is ook wel handig om te weten, zodat je een idee hebt wat er gaande is van binnen.
De behandeling op zich vond ik een eitje daarom had ik niet zo'n nasleep verwacht.
Hoe kwam je erachter dat je slechte cellen had of was het ook bij een controleuitstrijkje?
Groeten, bersi
Moneypenny
BerichtGeplaatst: 04-02-2007 11:03 Reageer met quote

Hi Bersi,

Ik kwam erachter dat ik veranderde cellen had na mijn eerste uitstrijkje van het bevolkingsonderzoek. Ik kreeg de oproep nog voor m'n 30e verjaardag en ik dacht, nou ja, maak wel een keer een afspraak. Na het uitstrijkje werd er ook gevraagd of ik na 3 weken wilde bellen voor de uitslag en ik reageerde toen heel laconiek, pff.. ik hoor het wel als er iets is neem ik aan. Nooit meer aan gedacht... tot de huisarts me dus belde op m'n werk. Je wordt dus echt warm en koud tegelijk als zo'n man begint te vertellen dat de uitslag van het uitstrijkje niet goed was en begint te praten over "het is zeker geen kanker maar we noemen het wel een voorstadium van kanker". 2 dagen daarna kreeg ik al m'n kolposcopie en de arts-assistent zag weinig dus wij waren alweer opgelucht, loopt af met een sisser dachten wij. Nog een uitstrijkje en de gynacoloog ging vragen om het eerste nog eens goed na te kijken of het wel echt PAP3b was "zie je wel" zei mijn man "ze hebben gewoon een foutje gemaakt". En toen kwam dus afgelopen maandag het telefoontje dat het toch echt twee keer PAP3b was en dat ik het informatieboekje nog maar eens goed moest lezen, vooral ook het stukje over de behandelingen. Ik weet wel dat er in feite "weinig aan de hand is" en dat ik niets mankeer en met veel kans er ook nooit iets gaat gebeuren met die cellen maar ik ben er echt niet happig op dat men gaat snijden in het gebied dat de vrouw over het algemeen toch wel erg lief is. De laatste tijd is ook een beetje een emotionele achtbaan voor ons geweest. Ik dacht dat het wel weer ging maar gisteren waren we op een verjaardag bij vrienden die een kindje hebben van 1,5. Ik zag dat mannekke een beetje spelen en doen en schoot helemaal vol, gewoon opluchting dat het allemaal wel meevalt met de behandeling en dat onze kansen om kinderen te kunnen krijgen nu niet veranderen. Ik heb tot een paar weken geleden altijd heel hard en stoer geroepen dat ik echt nog niet moest denken aan een kind (ook wel om die irritante vragen te voorkomen en mijn aankomend contract op het werk niet in de weg te staan Wink maar ik meende het ook wel, niet nu in ieder geval) maar nu is het wel een beetje anders allemaal... Ik geloof dat ik nu wel aardig door de mand ben gevallen en niemand mijn stoere opstelling meer gelooft Very Happy hihi.

Ik hoop eerlijk gezegd wel een beetje dat ze bij mij een kleiner gebied gaan behandelen want de gevolgen klinken niet echt aantrekkelijk Bersi. We proberen al maar een beetje vooruit te werken zodat we een beetje reserve hebben voor de weken na de behandeling Wink . Ook bedankt voor je openhartige verhaal over bloeding na het vrijen, het is wel fijn dat ik dat weet, hoeven we ons geen zorgen te maken en kunnen we voorzorgsmaatregelen nemen. Ik weet niet of mijn libido dit wil weten maar had je dan ook pijn bij het vrijen of alleen bloeding na het vrijen?

Groetjes,

Moneypenny
Bersi
BerichtGeplaatst: 04-02-2007 12:28 Reageer met quote

Hoi Moneypenny,
nee hoor, had geen pijn bij het vrijen, alleen wat bloedverlies maar we hebben wel een week of 5 gewacht hoor met vrijen, was wel bang voor pijn namelijk.
Wanneer krijg je de ingreep?
Groeten, bersi
Moneypenny
BerichtGeplaatst: 04-02-2007 21:00 Reageer met quote

Dank je wel weer Bersi, ik moet donderdag..
ikke1
GastBerichtGeplaatst: 04-03-2007 20:35 Reageer met quote

dinsdag moet ik weer naar de gyn. Vorig jaar bleek bij mijn allereerste bevolkingsonderzoek dat ik pap3a had. Na een biopt had ik cyn3 (wat het allemaal betekent weet ik niet meer, ging allemaal wat langs me heen Sad )
In oktober geholpen en "alles" zou zijn weggehaald. 6 februari weer een uitstrijkje gehad omdat de patholoog ook verkeerde cellen had gevonden dieper in de baarmoederhals.. en ja hoor, weer pap3a. nu moet ik dus dinsdag weer...maar: toen ik de eerste keer uitslag kreeg aan de telefoon..jaja heel fijn zei de gyn dat de kans er was dat hij de baarmoedermond moest verwijderen, maar ik kon als ik wilde gewoon zwanger worden, maar hij wilde me toch ook na 3 maanden weer zien.. allemaal erg tegenstrijdig en in overleg met de ha hadden we besloten nog niet te gaan proberen zwanger te worden maar even te wachten..het zou toch wel goed komen..
Nu blijkt het dus toch terug!! we willen heel graag een kindje, maar weten niet of dat straks nog kan.
Wie heeft advies????
Moneypback
GastBerichtGeplaatst: 20-04-2007 12:41 Reageer met quote

Sorry dat ik niet meer heb gereageerd.
Ikke1, het klopt dat je nog zwanger kunt worden wanneer je baarmoedermond is ingekort, je moet dan wel onder controle blijven van een gyn. omdat je kans hebt op vroeggeboorte. Ik zat ook met heeel veel vragen, voor het ziekenhuis is het allemaal gesneden koek maar wij snapten er hier en daar niks van. (toen er bij mij weefsel werd weggenomen gingen de gyn en de gyn in opleiding met elkaar in dokterstaal praten over wat ze zagen waardoor wij dachten dat er een enorm groot gebied weg zou moeten, toen de gyn weg wilde gaan heb ik haar letterlijk aan d'r jas getrokken voor ze weg kon gaan (ho!, vraagje!). Ik heb tussen 2 afspraken door gebeld naar de assistente en gevraagd of ik de gyn. mocht bellen omdat ik nog zoveel vragen had. De gyn. heeft zelf teruggebeld toen en ik heb alle vragen die ik had opgeschreven mogen stellen. Ze vonden het heel goed dat ik had gebeld ipv er mee rond te blijven lopen. Misschien ook een idee voor jou? Ik heb gemerkt dat je echt zelf initiatief moet nemen om antwoorden te krijgen, wij wilden ook echt weten welke risico's verbonden waren aan behandelingen voor we iets hadden laten uitvoeren.
Ik weet overigens wel helaas dat je "slijmhuishouding" verstoord kan raken door zo'n ingreep in theorie. Blijkbaar zit er in de vagina een bepaald slijm dat ervoor zorgt dat het sperma bij het eitje komt. Wij zagen daar wel tegenop omdat ik een lis zou krijgen, ook in de vaginawand, de gyn heeft gezegd dat men in praktijk dit zelden zag maar toch, je zal er maar net bij zitten. Als we zwanger wilden worden moesten we het net als ieder ander eerst een jaar proberen en dan konden we geholpen worden met zwanger worden.
Na heel veel gedoe en onderzoek bleek dat bij mij het toch CIN1 was dus de geplande lisexcisie voor die dag hoefde niet, we hebben daar wel een tijdje in spanning gezeten hoor, ik zag drie artsen maar op en neer drentellen met mijn dossier, pfff.. Mochten we na 3 kwartier wachten binnenkomen, bleek het dus goed nieuws te zijn.
Volgende maand moet ik op de eerste controle en ik zie er al wat tegenop, ze hebben al verteld dat het waarschijnlijk niet de eerste keren meteen goed zal zijn maar ik ben dan een beetje bang dat het juist omhoog gaat, dat ik nu pap4 heb ofzo en het hele circus weer opnieuw begint. De onderzoeken waren niet echt supervervelend of enorm pijnlijk maar echt leuk was het nou ook weer niet (dat kwam eigenlijk alleen omdat het bloeden niet wilde stoppen bij mij toen er weefsel weg was genomen, drie kwartier met een eendebek in je wordt na een tijdje wel erg vervelend moet ik zeggen Wink ). Plus, ik wilde nl. eigenlijk nog wel graag kinderen en een fijne zwangerschap, daarna mogen ze snijden wat ze willen. Ik zei deze week al tegen mijn man, ik ben pas echt gerust als ik op pap1 zit!
Veel succes ladies!
Vre
GastBerichtGeplaatst: 15-05-2007 16:37 Reageer met quote

Nu precies een week geleden heb ik een lisexcisie ondergaan. De ingreep viel mij heel erg mee, maar de dagen erna vallen me tegen. Ik ben heel moe, geen energie en ben blij weer thuis te zijn na een korte wandeling. Eigenlijk moet ik deze week weer aan de slag, maar ik zie het niet zitten. Ik werk in een winkel. Sta veel en heb met klanten te maken die zo hun aandacht vragen. Ik weet niet of ik dat kan opbrengen. Zijn er meer vrouwen op dit forum die een dergelijke ervaring hebben? Hoe zijn jullie met die vermoeidheid om gegaan? Oh ja, bij mij had het uitsrijkje de uitslag PAP-I, maar door blijvende bloedingen besloot de Gyn toch een weefselmonstertje naar het lab gestuurd en daar kwam CIN-III uit. Dat was ook schrikken! Nu maar hopen dat verdere uitslagen goed zijn. Sterkte ,Vre
Index > Gynaecologie > lisexcisie
Pagina 1 van 38  

1, 2, 3 ... 36, 37, 38  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring