Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Gynaecologie > Moslim meisje naar de gynaecoloog
Auteur Onderwerp: Moslim meisje naar de gynaecoloog
Pascal
GastBerichtGeplaatst: 20-01-2005 23:06 Reageer met quote

hallo

ik ben een moslims meisje en ik ga voor het eerst naar een gynaecoloog en ik kan er heel moeilijk mee over weg.
Hebben jullie advies voor mij hoe ik het best daar mee om moet gaan.

nedia
Maarten
ArtsBerichtGeplaatst: 21-01-2005 1:18 Reageer met quote

Ik denk dat ik als man daar natuurlijk me maar beperkt kan inleven in zo'n situatie, maar ik ken wel de barriere die je voelt om uit de kleren te gaan tegenover vreemden.

Iedereen zal het moeilijk vinden om uit de kleren te moeten gaan bij de gynaecoloog, ongeacht geloof of leeftijd, is het de eerste keer (en ook latere keren) heel vervelend.

Ik denk dat het misschien wel gewoon het beste werkt als jejezelf voorhoudt dat het voor die man gewoon z'n werk is. Hij wil allen dat je uit de kleren gaat om jou te kunnen helpen met je probleem.
Heleen
BerichtGeplaatst: 21-01-2005 11:45 Reageer met quote

Denk dat wat Maarten zegt al heel veel helpt (dat je je bedenkt dat het gewoon z'n werk is). Wat je verder zou kunnen doen: je kunt iemand meenemen (moeder, vriendin) als je je daar prettiger bij voelt. Geef in ieder geval bij het gesprek met de arts aan dat je het eng vindt, of raar, of niet goed weet wat je er mee moet. Het is goed als hij of zij dat in ieder geval vantevoren weet en hier rekening mee kan houden. En om dit aan te geven is helemaal niet vreemd: dat zullen allicht wel meer mensen doen. Laatste tip: als je er echt heel erg mee zit en je denkt er niet goed uit te kunnen komen, kun je in je ziekenhuis vragen (bij het maken van de afspraak) of het mogelijk is dat je door een vrouwelijke gynaecoloog gezien wordt.

Een stukje uit m'n eigen ervaring, dan wel niet bij de gynaecoloog maar bij m'n eigen huisarts: ik had laatst een gynaecologisch probleem en had verwacht dat ik mij tijdens het onderzoek zeer ongemakkelijk zou voelen. Dat was niet zo. Heel vreemd, ik zat er verder niet echt mee maar had me erop voorbereid dat ik me zo zou voelen, uiteindelijk viel het dus reuze mee. Dan is het inderdaad meer: voor hem is het normaal, voor mij is het normaal, (is immers m'n eigen lichaam) dus zoveel vreemds zit er niet eens aan.

Misschien helpt het ook, om zelf wat meer gewoon te worden met je lichaam om -als je dat nog nooit gedaan hebt- jezelf eens te inspecteren in dat gebied. Dus (slaapkamerdeur op slot of in de badkamer Wink ) met een handspiegeltje gewoon eens kijken hoe je eigen vagina er nu eigenlijk uit ziet. Neem hier dan wel rustig de tijd voor.

Hoop dat je hier iets aan hebt, succes in ieder geval.
pascal
GastBerichtGeplaatst: 22-01-2005 0:00 Reageer met quote

hallo,
ik ben er geweest en het ging er om omdat ik een vraag had over mijn schouder, ik heb de laaste tijd veel last van mijn schouder na een ingrep die zes jaar geleden is iingerepen de laast 2 jaar ongeveer heb ik elke keer pijn in mijn schouder rond om mijn menstruatie. Embarassed
Heleen
BerichtGeplaatst: 23-01-2005 14:21 Reageer met quote

Hoi Nedia,

Nou, da's waarschijnlijk een vraag die ze niet iedere dag tegenkomen Smile. Maar wat zei de gynaecoloog ervan?

Heb je trouwens je klachten vooral tijdens, vóór, of na je menstruatie? En om wat voor ingreep ging het? (Ik heb zelf ook schouderproblemen die meestal op z'n ergst zijn een paar dagen vóór m'n menstruatie, vandaar dat ik 't even vraag. Jouw probleem kan natuurlijk iets totaal anders zijn.)
pascal
GastBerichtGeplaatst: 23-01-2005 15:43 Reageer met quote

hallo,

ik heb even mijn naam veranderd zodat niemand van mij familie er achter komt..

ik de pijn in mijn schouder voor, na en tijdens mijn menstruatie en de artssen kunnen de niks mee. Embarassed
eurootje
GastBerichtGeplaatst: 23-01-2005 16:18 Reageer met quote

hallo Pascal... even een O.T. vraagje aan jou... Waarom ben je nu bang? Dat iemand van je familie "ergens" achterkomt?
Er is toch niets om je voor te schamen? Jij bent een jonge vrouw, je hebt pijn en wil graag dat er iets aan gedaan wordt voordat het misschien erger wordt. En al ben je een moslimmeisje... je hoeft nu toch niet met pijn en ook nog eens met (valse) schaamte rond te lopen? Maak een vuist!
Een gynaecoloog is heus niet alleen voor vrouwen die een baby verwachten! Ik wens je veel sterkte
Heleen
BerichtGeplaatst: 23-01-2005 21:45 Reageer met quote

pascal schreef:
ik de pijn in mijn schouder voor, na en tijdens mijn menstruatie en de artssen kunnen de niks mee. Embarassed

Maar begrijp ik het nu goed dat je intussen bij de gynaecoloog geweest bent? Gaat die nog verder onderzoek doen, of was het afgelopen met een "sorry, ik weet het ook niet"?
pascal
GastBerichtGeplaatst: 23-01-2005 23:18 Reageer met quote

ik ben er geweest en hij gaat mij niet verder onderzoeken
Heleen
BerichtGeplaatst: 24-01-2005 11:53 Reageer met quote

Ik weet natuurlijk niet wat je met je schouder hebt (had?) maar is een gynaecoloog eigenlijk wel de juiste persoon om deze vraag voor te leggen?
pascal
GastBerichtGeplaatst: 24-01-2005 19:58 Reageer met quote

Hoi heleen
de gynacoloog kan niks voor mij doen.
pascal
GastBerichtGeplaatst: 24-01-2005 20:44 Reageer met quote

ik ben die eene moslims meisje ik heb even mijn naam veranderd zodat ik geen problemen krijg met mij familie.

En ik zal even vertelen wat ik heb.

Ik ben 6 jaar geleden geopereerd aan mijn linker schouder om mij schouder meer te kunnen gebruiken maar helaas is dat niet gelukt en sinds dien heb ik alleen maar pijn en nu is de pijn erge rond om mijn menstruatie en ik ben bij de gynaecoloog geweest die kan er niks mee en vind dat zo'n onderzoek geen nut heeft.
en ik wil maar een ding ,ik wil van die pijn af wand alles wat ik wil doen kan niet van wegen mijn schouder klachten.
Maarten
ArtsBerichtGeplaatst: 24-01-2005 20:49 Reageer met quote

Ben je al met je klacht geweest bij het specialisme dat je geopereerd heeft? Die weet het beste wat er met jouw schouder aan de hand is: anders hadden ze het niet geopereerd.
pascal
GastBerichtGeplaatst: 24-01-2005 22:01 Reageer met quote

Ik ben zes jaar geleden geopereerd en sinsdien heb ik alleen maar klachten van mijn schouder en mijn artsen kunnen er niks mee en mijn revalidatie arts heeft mij door verwezen naar de gynaecoloog maar die konden geen conclusie trekken met mij schouderklachten en mijn menstruatie. Dus ik ben niks opgeschoten en ik weet het nu even niet meer omdat ik kan er alleen met mij revalidatie arts over hebben en met iemand van de fysio.
Hooglander1
ConciërgeBerichtGeplaatst: 24-01-2005 22:15 Reageer met quote

Is de huisarts misschien een idee?

Dat je die het hele verhaal voor legt en dan kan die kijken wat verstandig is om te doen. Aangezien hij ook afweet van je operatie aan je schouder. Als die het dan nodig vindt, kan hij je doorverwijzen naar het specialisme waar je ge-operereerd bent.
Maarten
ArtsBerichtGeplaatst: 24-01-2005 22:21 Reageer met quote

Ben het niet helemaal met Hooglander eens. De revalidatie-arts is ook iemand die het overzich bewaart en zorgt dat hij weet wat er gebeurd is met de schouder voordat hij nog suggesties doet voor verdere behandeling.

Al met al denk ik dat een bezoek aan de huisarts nu voor je schouder geen meerwaarde heeft.
Heleen
BerichtGeplaatst: 24-01-2005 22:33 Reageer met quote

Maarten schreef:
Al met al denk ik dat een bezoek aan de huisarts nu voor je schouder geen meerwaarde heeft.

Hmm tenzij je bij de reva helemaal vastloopt. Dan kan het zinvol zijn dat bij de huisarts aan te geven zodat je kunt kijken naar andere wegen. Maar nu eerst de revalidatiearts vragen lijkt me logischer. Ik neem tenminste aan dat je in 1e instantie ook vanwege die schouder bent doorverwezen naar de reva?

Misschien kun je iets meer vertellen over wat er met je schouder aan de hand is en waarom je er destijds aan geopereerd bent?
pascal
GastBerichtGeplaatst: 25-01-2005 16:01 Reageer met quote

ik ben in 1998 geopereerd aan mijn linker schouder. Ze hebben toen een spier verlegt zodat ik mijn arm meer kon gaan gebruiken en sinds die operatie heb ik alleen maar klachten van pijn en er is een jaar geweest dat mijn schouder elke dag uit de com ging en dat kan nu ook nog geburen maar gelukkig niet meer zo vaak.
Maar al mijn artssen kunnen niet veel meer voor mij doen ook al heb ik aan geven dat de pijn iets met mijn menstruatie te maken heeft daar kunnen ze ook eigelijk niks mee.
Heleen
BerichtGeplaatst: 25-01-2005 19:28 Reageer met quote

Misschien dat de "heren medici" hier op het forum je meer kunnen vertellen, maar nu je vertelt dat je schouder uit de kom gaat kan ik me er iets meer bij voorstellen. Ik weet natuurlijk niet waardoor je schouder uit de kom gaat, maar zeker als het samenhangt met (algehele) hyperlaxiteit is het logisch dat je in ieder geval de week voor je menstruatie hier meer last van hebt. Op dat moment is namelijk de productie van het hormoon relaxine op z'n hoogst, waardoor alles nóg laxer wordt. (Relaxine is hetzelfde "zwangerschapshormoon" dat ervoor zorgt dat tijdens een zwangerschap je bekken lax genoeg wordt om een bevalling mogelijk te maken- hmm misschien dat één van de heren dat beter uit kan leggen? Kom er niet echt uit geloof ik Laughing.) Maar misschien dat het daarmee samenhangt?
Maarten
ArtsBerichtGeplaatst: 25-01-2005 22:45 Reageer met quote

Wat betreft de schouderklachten: Als het al een zo'n lang bestaande klacht is waar diverse specialisten niet uitkomen, dan gaan wij hier op het forum als "heren medici" natuurlijk niet het verlossende woord geven. Met name niet over de schouder, omdat dit een anatomisch zeer complex gewricht is, waarbij enkele botstructuren en veel spieren en pezen een rol spelen. En dan nog speciaal een geopereerde schouder (waarvan we nog niet weten waarom die geopereerd is, maar dat zal geen verschil maken in of we nog een oplossing vinden), daarin is de anatomie natuurlijk nog complexer: Dan speelt ook verlittekening een rol.

Dat klachten met menstruatie samenhangen hoeft niet persee met een dergelijk hormoon samen te hangen. Dat lijkt me een vrij theoretisch verhaal, wat ik nog nooit (in mijn vrij beperkte) praktijk gezien heb.

Misschien moet je de stap voor jezelf zetten dat de klachten nooit over zullen gaan, en moet je misschien samen met je revalidatie arts en de fysiotherapeut streven naar een situatie waar je nog zo veel mogelijk kunt met je schouder, met zo min mogelijk klachten?
Index > Gynaecologie > Moslim meisje naar de gynaecoloog
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring