Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Kanker > fibroadenoom
Auteur Onderwerp: fibroadenoom
liongirl
BerichtGeplaatst: 28-04-2010 19:14 Reageer met quote

pffff vandaag te horen gekregen dat ik "onder" het mes" moet
2 maanden geleden is alles begonnen met een knobbeltje in mijn rechterborst, werd al snel steeds groter en pijnlijker.
toch maar naar de huisarts geweest, die mij meteen doorstuurde naar de mammapoli... echo en foto's gemaakt
radioloog vond een punctie niet nodig. een week later werd ik gebeld met de mededeling dat er verder onderzoek noodzakelijk geacht werd... MRI en nog een echo
dus ik volledig in schrik, doodsbang werd ik, want de arts had toch gezegd dat het goed was Sad
toen ik de MRI en echo liet maken, werd me meegedeeld dat ik ook een punctie zou krijgen, want het was allemaal twijfelachtig, nog meer schrik, want ik was totaal niet voorbereid op de ingreep.
een week later kreeg ik uitslag, goedaardig maar wel doorverwijzing naar andere chirurg. daar ben ik vandaag geweest, gezien de maat van de knobbel, de plaats en de grote, wil hij het snel mogelijk verwijderen, dus... ik sta op de lijst voor een "spoed"-OK
en dat terwijl ik nog herstellende ben van een andere operatie.. 4 weken geleden is (via de buikwand) mijn baarmoeder verwijderd
houten1989
BerichtGeplaatst: 17-05-2010 18:01 Reageer met quote

hallo,

ik heb twee jaar geleden, toen was ik 18, de diagnose fibroadenoom gehad in mijn linkerborst.
mammogram en punctie en zo, maar heb toen besloten om het niet te laten verwijderen.
tsja je bent een vrouw en je borsten zijn je vrouwelijke kenmerken. en ze hadden me verteld dat het niet noodzakelijk was om het weg te laten halen.
maar sinds een half jaar krijg ik er steeds meer last van, pijn en ik voel de fibroadenoom soms in de hartslagen.

ik zou graag van jullie willen weten wat ik nu moet doen..?
nog een keer op controle gaan of meteen laten weghalen?
wat is jullie advies?

alvast hartelijk bedankt.

groetjes
mvosjes
BerichtGeplaatst: 25-05-2010 22:31 Reageer met quote

Ook ik ontdekte vorige week een flinke knobbel in mijn linkerborst,nooit eerder opgemerkt.De huisarts stuurde mij door naar de mamapoli.Daar ben ik vandaag geweest,Door eerst onderzocht te worden door de chirurg,werd ik doorgestuurd voor een mammografie en een echo.Nu bleek dat ik een cyste had en ook nog een fybroadenoom had.Ze hebben gelijk een punctie met een holle naald gedaan.Eerst werd ik plaatselijk verdoofd en vervolgens werd er 2 keer weefsel uitgehaald voor nader onderzoek.Ik was doodsbang voor de punctie,maar dit is mij echt voor 100% meegevallen.Vrijdag moet ik terugkomen voor de uitslag van de punctie en word bekeken of het fybroadenoom verwijderd moet worden.Ik hoop zelf van niet,want dit zal onder gehele narcose moeten,alleen het idee van spuiten en infuus schrikt mij al heel erg af.Vrijdag weet ik meer.Sterkte voor alle lotgenoten en wat zijn er dat veel,je denkt altijd dat heb ik weer,maar op deze site blijkt wel dat het er ontzettend veel zijn.het verbaasd mij dat er veel jonge mensen mee getroffen worden,zelf ben ik 48.Nogmaals :ik wens iedereen heel veel sterkte toe met deze aandoening.
Amaryllis27
BerichtGeplaatst: 09-06-2010 16:40 Reageer met quote

Twee maanden geleden voelde ik (39jr) ook een grote knobbel in mijn borst, aan de zijkant. Hij was te bewegen, rond en wat pijnlijk. Ook had ik al een tijdje vervelende steken in mijn borst. Even schrikken, maar een paar weken afgewacht. Uiteindelijk nam hij iets in omvang af. Wel naar de huisarts gegaan; die zei volgens protocol me te moeten doorverwijzen naar de mammapoli. Wel fijn, dan zekerheid te kunnen krijgen, maar dat duurde wel drie weken voor ik daar aan de beurt was... Bleek die hele knobbel bijna te verdwijnen in de loop van die weken, dus ik maakte me niet erg zorgen. Tot de datum dichterbij kwam, want je weet maar nooit.
Vandaag dus geweest. Confused Mammogram en Echo, volgens de arts nog een heel klein fibroadenoom gevonden, dus wel blij dat ik dat heb doorgezet. Ik moet het nl. wel in de gaten blijven houden, ook al is het nu onschuldig. Dat het eerst zo groot was en daarna weer in grootte afnam, kan te maken hebben met hormonen en misschien een ontstekingsreactie.

Op internet nagekeken, wat de omschrijving van een fibroadenoom is. Dan lees je op een medische website, dat het niet pijnlijk is. Dat ging in mijn geval niet op. Dan ben ik blij, hier veel meer lotgenoten te kunnen lezen die wel pijn hebben, het klopt dus!
weghalen was geen sprake van, en daar ben ik het wel mee eens, waarom snijden als het niet nodig is.
mvosjes
BerichtGeplaatst: 10-06-2010 20:55 Reageer met quote

Ik moest terug komen voor de uitslag van de mammografie en van de punctie.Ik kreeg goed nieuws,het was geen kanker en de fybroadenoom hoefde niet te verwijderd worden.Dat was een hele opluchting voor mij en mijn naasten.Nu 2 weken verder lijkt wel dat de fybroadenoom in grootte is afgenomen,misschien wel door de punctie,ze hebben er stukjes weefsel uitgehaald.Ik probeer nu uit het leven te halen wat er in zit en zit nu lekker in mijn vel.Dit straal ik zeker uit op mijn werk en ook vervelende klanten kan ik gemakkelijk aan.Het had ook anders kunnen zijn,stel dat het wel kanker zou zijn.Dan zou mijn wereld ingestort zijn.
Sterkte voor de genen die wel slecht nieuws krijgen
Roumaissa
BerichtGeplaatst: 24-08-2010 12:27 Reageer met quote

Ik ben 23 jaar en heb 2 maanden geleden ook een knobbel boven in mijn rechter borst ontdekt, nou verschrikkelijk ik bleef maar huilen heb een echo gehad en een mammografie maar er was helemaal niks op te zien niks afwijkens alles zag er nomaal uit, maar ja ik bleef maar over piekeren want ik voel hem daar echt zitten en het hoort er gwn niet.

ik heb opnieuw een afspraak gemaakt second opinion die staat op 31/08 gepland en ik eis gewoon dat ie verwijderd word ik heb de afgelopen 2 maanden haast niet normaal kunnen slapen en ik zit er dagelijks aan.

de mijne is ongeveer 1 cm groot ik ben zo bang dat ik hierdoor meer kans heb op borstkanker of is dat niet zo?
dianab
BerichtGeplaatst: 21-11-2010 12:06 Reageer met quote

fibroadenoom..is geen kanker...maar kan een goed aardig iets later kwaadardig worden? Ik heb een van ongeveer 2,5 cm. Mijn arts wil het niet eruit halen. Ik zou ook graag tweede opinie willen vragen aan een andere arts maar weet niet hoe dat werkt?
mariska87
BerichtGeplaatst: 15-12-2010 0:17 Reageer met quote

Ik ben 23 constateerde een aantal maandjes geleden ook een knobbel in mijn borst. Heb er echo's voor gehad en daarna een punctie. Bleek dus een fibroadenoom te zijn. In de eerste instantie wilde ik het niet laten verwijderen omdat ik het toch lastig vond om er een litteken of dergelijke aan over te houden tot ik een maand geleden ineens ontdekte dat hij een keer zo groot was geworden. Gelukkig stond ik nog onder controle op het ziekenhuis (moest om de 6 maanden terug komen voor een echo om te zien of het groeide). Dus heb gelijk de dag daarna gebeld voor een afspraak om ernaar te laten kijken. Ik kon direct de volgende dag terecht en heb samen met de chirurg besloten het toch te verwijderen.

Een week later was mijn operatie al, dat is afgelopen Donderdag geweest.

Wat de operatie betreft het enigste wat ik een ramp vond was het infuus, die kregen ze er niet in en ik ben erg bang voor naalden, dus dat was geen pretje. Maargoed, de operatie en alles is goed gegaan. Ik heb nog geen 1 moment pijn gehad aan mijn borst en het heelt goed. Het enigste nadeel is dat ik niet tegen de narcose kon en daardoor wat complicaties optraden waar ik nu nog last van heb. Zoals vermoeidheid, duizeligheid, hartritmestoornis, vermindering van eetlust etc. Mijn moeder kan ook niet tegen narcoses dus had hier eigenlijk alwel op gerekend. Daarentegen heeft mijn zus ook een borstoperatie gehad maar heeft er niks geen last van gehad, ook niet van de narcose dus het verschilt per persoon heel erg.

Ik zou iedereen aanraden die het toch geen fijn gevoel vind om zoiets in je borst te dragen en toch elke keer met twijfels zit het gewoon te doen. Om de operatie hoef je het echt niet te laten. Lekker slapen, wakker worden en thuis herstellen. Tuurlijk het is spannend en je kijkt er tegen op, dat had ik ook maar het is me reuze meegevallen (op de naweeen van de narcose na dan, maargoed daar heeft niet iedereen zo erg last van als ik).
mariska87
BerichtGeplaatst: 15-12-2010 0:19 Reageer met quote

@dianab: Een fibro adenoom is een goedaardig tumor die later niet kwaadaardig word. Anders hadden artsen het er uiteraard uit gehaald. Vind het wel vreemd dat ze het niet weg willen laten halen. Hetis geen fijne gedachten elke keer zoiets in je borst te voelen.
Marimausi
BerichtGeplaatst: 15-12-2010 21:27 Reageer met quote

Hoi,

Ik ben bijna 20 jaar en ben gisteren geopereerd. Ik wil iedereen verzekeren dat de operatie en de pijn erna heel erg meevalt! En dat ik dat zeg, betekent heel wat, aangezien ik ook als de dood ben voor naalden en pijn! Smile

Hopelijk kan ook ik jullie geruststellen met mijn verhaal tot nu toe Smile

In mei was het bij mij ontdekt. Ik heb een echo laten maken in juli en toen werd me verteld dat de kans op kanker zeer klein is en dat ik of een biopt (punctie) kon laten doen bij een chirurg of volgend jaar terug kon komen voor nog een echo. In oktober heb ik toch maar besloten met een chirurg te gaan praten, ook al was ik doodsbang voor die punctie, en raad eens? De chirurg vertelde me dat als ik akkoord zou gaan met een operatie, dat ze het meteen zouden verwijderen, maar als ik zou besluiten het niet te laten verwijderen, zou ik een punctie moeten laten doen omdat het geen fijn idee is ermee rond te lopen zonder 100% zeker te weten wat het is. Na nog een paar afspraken in het ziekenhuis (o.a. met de anesthesioloog over de narcose) hebben ze mijn fibroadenoom dus gisteren verwijderd. Smile

Gisteren moest ik om kwart over 7 's ochtends al nuchter in het ziekenhuis verschijnen. Ik kreeg een bed aangewezen in een kamer voor 6 personen en moest alles behalve onderbroek uitdoen en zo'n operatie-hesje aandoen. De zuster kwam toen nog wat vragen stellen over allergieën en gaf me 2 paracetamol tabletten en 1 halve slaaptablet (dormicum), zodat ik al een beetje suf zou zijn voordat het infuus ingebracht zou worden. (Ik had aangegeven dat ik daar nerveus voor was). De chirurg kwam nog even voelen waar het precies zat en om 8 uur werd ik opgehaald en met bed en al naar de OK gerold. Ik moest zelf op de operatietafel gaan liggen en dat ging al moeilijk door de slaaptablet. Ik kreeg een infuus in mijn rechterhand (want het fibroadenoom zat links) en een maskertje op mijn gezicht (denk ik.. Ik weet het niet eens meer zeker xD) Toen viel ik al vrij snel in slaap. Rond kwart over 9 was ik weer wakker en werd ik van de uitslaapkamer terug naar mijn kamer gerold.
Een dokter vroeg of ik pijn had en ik antwoordde dat het eigenlijk wel mee viel. Het prikte een beetje. Toch vond ze het blijkbaar genoeg reden om me een morfine-injectie in mijn been te geven, waardoor ik nog 4 uur extra in het ziekenhuis moest blijven. Dat was niet zo erg, vond ik, want ik kon lekker uitslapen zonder die lichte stekende pijn.

Rond half 2 's middags mocht ik weer naar huis. De chirurg kwam nog even vertellen wat ze precies hadden gedaan en wat ik nu het beste thuis kan doen. Ze hebben het litteken langs de rand van de tepel gemaakt zodat het later onzichtbaar zal zijn. De hechtingen zijn onderhuids en lossen vanzelf op. Er zit een 'hechtpleister' op de wond die er vanzelf af valt.

Ik kan natuurlijk niet beweren dat ik nu geheel pijnloos thuis zit, maar het valt echt heel erg mee! Bij mij tenminste, doet het alleen even pijn als ik opsta na een tijd gelegen te hebben of op andere manieren 'mijn borst tot beweging dwing'. Ik had vanochtend meer last van hoofdpijn en pijn in mijn been als gevolg van de narcose en morfine-prik. Het ziekenhuis belde om te vragen hoe ik me voelde en raadde me aan paracetamol te nemen. Dit heb ik gedaan en de hoofdpijn verdween snel! Nu heb ik eigenlijk alleen maar last van mijn dijbeen als ik hem beweeg (voelt als spierpijn en blauwe plek) en mijn borst als ik van zij verander in bed of opsta na gelegen te hebben. Over een tijdje kan ik weer terug naar het ziekenhuis om de uitslag te horen, maar ik maak me weinig zorgen over kanker. De chirurg zei dat het er goedaardig uitzag en ik ben nog zo jong.. Ik ben in ieder geval blij dat het biopt niet hoefde, want dat lijkt me naarder dan het er meteen helemaal uit te laten halen!

Uiteindelijk moet ik dus zeggen dat het heel erg mee is gevallen!

(Ik ben vergeten te vragen naar hoe groot de kans is dat het terugkomt. Dat zou natuurlijk vervelend zijn.. Dan blijf je aan de gang -.-)

Fjoe, best een lange post. Ik hoop dat het jullie een beetje gerust heeft gesteld!
nanccc
BerichtGeplaatst: 03-01-2011 15:00 Reageer met quote

Ik had twee maanden geleden een klein bultje dat uit mijn borst kwam zetten. Ondertussen is dit is twee maanden groot gegroeid van 5cm bij 4cm. Ik heb nu een afspraak gemaakt bij de dokter. Want zat 3maanden in het buitenland (kenia). Ik heb overal lopen zoeken op internet. Van wild vlees tot andere dingen. Tot ik hierop uit kwam. Heb fotos er van gezien en hoe het er uit ziet, lijkt precies op de mijne. Maar ik lees overal dat het binnen in groeit. Kan het ook zijn dat het buiten je borst groeit. Want hoe het er uit ziet, hoe het beschreven word ook. Weet iemand hier meer van af?
Saarsel
BerichtGeplaatst: 07-02-2011 19:25 Reageer met quote

Hallo,

4,5 jaar geleden heb ik al eens een fibroadenoom laten verwijderen (zie eerdere posts). Sinds enkele maanden heb ik er een nieuw ontdekt... Na een echo hebben ze mij aangeraden om deze niet te laten weghalen omdat ik er blijkbaar erg gevoelig voor ben en ze dan om de zoveel jaren moeten snijden. Ik had me hierbij neergelegd maar omdat ik zoveel last heb van dit nieuwe knobbeltje, overweeg ik toch serieus om het ook te laten weghalen. Elke maand voor ik mijn regels ga krijgen, voel ik het voortdurend zitten en veroorzaakt het een ambetant 'pijnlijk' gevoel. En natuurlijk ben je nooit gerust dat het inderdaad wel een goedaardig fibroadenoom is zo lang ze het niet hebben weggehaald...

Zijn er nog personen die al meerdere keren onder het mes zijn gegaan voor fibroadenomen? Ik heb het alleszins al eens meegemaakt en de operatie schrikt me zeker niet af...

Groetjes!
Anne-Marieke
BerichtGeplaatst: 10-02-2011 18:34 Reageer met quote

Hallo,

ik heb vandaag te horen gekregen dat ik 2 fibroadenomen heb. Dinsdag is er punctie gedaan gelijk toen de eerste echo werd gemaakt.
één van de twee knobbels is al 4,5cm bij 4cm en de tweede is ook al 2,5cm mij 2cm ong.
Ik ben pas 22 en was wel tevreden met mijn borsten.
Volgende week word ik besproken in een multidisciplinair overleg, maar ik kreeg vandaag toch al wel te horen dat vanwege de grootte het wel verstandig is om ze weg te laten halen.
Ik ben hier een beetje bang van, aangezien het nogal flinke knobbels zijn en ik denk dat hierdoor mijn linkerborst misvormd door wordt. Wel zitten de knobbels rond mijn tepel waardoor ze de het litteken maken op de rand van de tepel en het nauwelijks zichtbaar zal zijn (zeggen ze).
Heeft iemand hier ervaring mee, misvorming of cupverkleining en litteken op de tepelrand? Wat zijn deze ervaringen?
ikkk
BerichtGeplaatst: 08-04-2011 17:30 Reageer met quote

hallo, ff een reactie op het vorige berichtje...
ik heb 4 fibroadenomen laten verwijderen
op leeftijd van 15,16 en 2x met 17 jaar.
ik ben inmiddels 18 en ik kan je zeggen dat je inderdaad niets ziet van het litteken bij de tepel.
ik heb er 1 die niet bij de tepel zit, die is wel duidelijk zichtbaar, maar de anderen zie je echt niet meer.

ik zou niet twijfelen om ze laten verwijderen, ze horen er nu eenmaal niet te zitten!
en als ik er nu weer één zou krijgen, zou ik hem meteen weer laten verwijderen.

ik hoop dat je er iets aan hebt!
Stéphanie1989
BerichtGeplaatst: 20-06-2011 20:53 Reageer met quote

Ik heb 3 fibroadenomen links en 2 fibroadenomen rechts en laat ze niet weghalen, fibroadenomen zijn totaal onschuldig, het is weefsel wat aan elkaar is gekleefd dus het kan niet kwaadaardig worden.
Sharoon18
BerichtGeplaatst: 24-06-2011 22:33 Reageer met quote

Hai,

Voor iedereen die zich afvraagt om geopereerd te worden aan de adenoom heb ik het advies om het toch te doen!

Een paar jaar geleden (toen was ik 15) had ik ook een klein bobbeltje in mijn rechter borst ontdekt,
Na lang twijfelen om ermee naar de dokter te gaan heb ik pas na 4 maanden de knoop doorgehakt om het toch te laten onderzoeken, vooral omdat het knobbeltje zo groot was geworden.
vanuit de dokter werd ik naar het zh huis doorgestuurd, het heeft een flink aantal weken geduurt voordat ze wisten wat het wad en wat ze ermee gingen doen.
Door laksheid van het zh wad bij mij de adenoom uitgeroeid tot wat hun noemde een mega fibro adenoom ( 7x7).
Waardoor ik nu dus een liteken midden op mijn borst heb zitten van 9 cm en door slechte genezing 3cm breed.
Al moet ik wel zeggen dat het liteken nu bij mij hoort en ik me er absoluut niet aan stoor!
Verder ging bij mij de operatie perfect mocht na 2u alweer naar huis en heb geen erge pijn gehad, het enige nadeel was dat er in mijn dossier niet beschreven stond dat ik allergisch was voor plakpleisters van het zh (is bij mijn geboorte al gebleken)en ja die hadden ze er dus opgeplakt;)
Verder ben ik heel blij dat de adenoom weg is en er geen last meer van heb.
Met mijn verhaal wil ik dus duidelijk maken dat een adenoom dus in een paar maanden zou kunnen uitgroeien van vrijwel niks naar een gigantische bal! En dat daarbij het liteken natuurlijk ook groter wordt!
rphilipsen
BerichtGeplaatst: 15-07-2011 22:12 Reageer met quote

Mijn dochter heeft een fibroadenoom van 7x4 cm in haar borst. We zijn al bij verschillende ziekenhuizen geweest, maar horen steeds verschillende dingen. De een zegt zitten laten en de ander zegt eruit laten halen omdat het groeit. Het probleem is echter dat men praat over borst verwijdering, met een ballonnetje de huid oprekken gedurende 3 maanden en dan een prothese.Hier sta je met 18 jaar echt niet op te wachten!
Dit verhaal komt in dit hele forum nergens voor,
ik hoor hier niemand praten over een prothese.
Ik hoop dat jullie mij hier bij kunnen helpen.
secretgirl
BerichtGeplaatst: 29-02-2012 13:19 Reageer met quote

Hmm dit topic is niet echt meer druk bezoch maar wil ook mijn verhaal wel even kwijt Smile
Ik begon in ong febr 2008 last te krijgen van mijn rechter borst. En inderdaad na zelf wat voelen, voelde ik een knobbeltje. Het kon heen en weer bewegen maar was wel pijnlijk.
Ook mijn moeder laten voelen en mezelf erg druk maken naar de huisarts gegaan. Die constateerde ook een fibro adenoom. Laat maar zitten joh, kan geen kwaad bla bla. Ok redelijk gerustgesteld weer verder met het dagelijks leven maar het begon er steeds meer op te lijken of ik een baksteen aan t meesjouwen was. Het voelde zwaar aan en de knobbel zat er nog steeds. Een bepaalde pil geprobeerd wat wel zorgde voor verlichting maar niet helemaal.
Uiteindelijk na nog redelijk vaak terug te zijn geweest door een waarnemend arts doorgestuurd naar het ziekenhuis. BELACHELIJK dat mijn eigen arts dit mij zo heeft afgewezen. 1x naar een waarnemend arts en ik kon naar het ziekenhuis.
Tijdens een echo bleek dat er meerdere bobbeltjes zaten. Er zijn toen nog hapjes genomen en na een weekje of 4 kon ik dan in juni 2009 eindelijk geopereerd worden.
Tijdens de operatie hebben ze er 2 weggehaald. 1 van 2,5cm bij 3 cm en een andere wat kleiner die toch in de buurt zat.
Ik zou aanraden, gewoon doordrammen als je last hebt om het te laten verwijderen! Ik heb nu nog maar heel zelden pijn en als ik het heb dan pak ik een teunisbloem olie capsule en die helpen prima!
Succes allemaal
nath28
BerichtGeplaatst: 24-04-2012 23:28 Reageer met quote

Ik wil toch ook even mijn verhaal kwijt:
2 jaar geleden ontdekte ik een knobbeltje in mijn rechterborst, toen nog niet zo groot. Zat er toen erg over in en er is een echo gemaakt, waarop de arts meteen zei ooh dat is een fibroadenoom..het wordt alleen nog maar groter en als je wil kun je het laten verwijderen. Zo werd ik eigenlijk snel afgescheept, verder geen last van gehad. Tot 2 maanden terug eigenlijk. Hij is behoorlijk gegroeid en steekt ook een soort van uit als ik geen bh aan heb. Nu ben ik inmiddels weer naar het ziekenhuis geweest, weer een echo maar ook een punctie om met zekerheid te zeggen dat het goedaardig is. En het is inderdaad een fibroadenoom van 4cm! Deze wordt overmorgen onder algehele narcose verwijderd. Tegen de operatie zie ik opzich niet heel erg op, schijnt heel kort te zijn. Wel ben ik bang hoe ik op de narcose zelf reageer..(misselijkheid, braken enz) hebben jullie daar erge last van gehad? Het zal ook vast per persoon verschillen..maar toch?
Ik hoop dat iemand dit nog leest voor overmorgen! thnx
£essa
BerichtGeplaatst: 30-04-2012 12:34 Reageer met quote

hoi iedereen,
ik ben deze week naar de gyneacoloog geweest omdat ik was gewaarschuwd door mijn lichaam zelf via een droom.
ik droomde dat er een gezwel aanwezig was in mijn Li borst en dat er onderoeken volgde, wat de gynaecoloog bevestigde.
vandaag krijg ik een mammo en een echo, maar weet zelf nog niet of ik het laat weg halen of niet.
- doet het pijn
- is er na de ingreep veel volume verschil
- hoelang in het ziekenhuis
-...

xXx
Index > Kanker > fibroadenoom
Pagina 7 van 9  

Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring