Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Kanker > fibroadenoom
Auteur Onderwerp: fibroadenoom
chandra
GastBerichtGeplaatst: 07-02-2006 20:46 Reageer met quote

Hoi,

Misschien zit ik wel helemaal in het verkeerde topic maar goed. Ik ben 27 en ze hebben bij mij een fibroadenoom (goedaardige konobbel in de borst) ontdekt. Deze gaan ze operatief verwijderen. Ik wilde graag weten van mensen die dit ook eerder hebben gehad hoeveel last ze er van hebben gehad en of het nou toch echt wel onder narcose moet, want daar heb ik niet zoveel zin in en zie ik tegen op...

alvast bedankt!! groetjes chandra
Heleen
BerichtGeplaatst: 07-02-2006 22:02 Reageer met quote

Hoi Chandra,

Topic lijkt mij inderdaad niet thuishoren in het subforum 'kanker', want zoals je schrijft: het gaat gelukkig om een goedaardig knobbeltje.

Ik heb vorig jaar een fibroadenoom uit een borst laten verwijderen. Last heb ik er eigenlijk niet van gehad. Napijn was minimaal, ik heb alleen meer dan twee weken met de wond zitten klooien (ding wilde niet dicht), maar ik heb sowieso een trage wondgenezing. Normaal gesproken zit ie binnen 24 uur dicht, heb ik me laten vertellen. Het enig wat ik jammer vind, is dat de pijn in m'n borst er niet minder van is geworden. Eén van de redenen om het te laten verwijderen was dat het pijn veroorzaakte, en ik had gehoopt/verwacht dat dat ook zou verdwijnen.

En onder de narcose zul je niet echt uitkomen, omdat het zo hoog zit. Zoals mijn anesthesist zei: "ik had nog wel een ruggeprik met je willen bespreken, maar ja, dan leggen we ook je ademhaling stil. En da's weer een beetje jammer." Was ook niet mijn bedoeling. Hoeveel last je hebt na een narcose, verschilt erg per persoon, maar over het algemeen hoeft dat helemaal niet veel te zijn. Ik heb zelf nergens last van gehad, het enige waar ik me zorgen over maakte was het liggen op de harde tafel.. autsj. Lees ook even dit draadje waarin ik mijn vragen stel en mijn verhaal achteraf doe. Ik zou me er als ik jou was niet te veel zorgen over maken Wink.

Ik geloof dat ze zo'n fibroadenoom een enkele keer wel eens onder locale anesthesie verwijderen, maar of dat kan zal ook afhangen van de grootte van dat ding, en de voorkeur van de chirurg. Heb er één keer over gehoord, onder narcose is echter het standaard verhaal.
chandra
GastBerichtGeplaatst: 08-02-2006 19:31 Reageer met quote

Hoi Heleen,

Bedankt voor je reactie, tja ik wist anders niet goed waar ik dit onderwerp anders moest plaattsen..

Over de ingreep maak ik mij inderdaad niet zo'n zorgen, maar narcose vind ik heel vervelend omdat ik in het afgelopen half jaar al 5 keer ben geweest, en nu net juist minder moe was en zo. Maar ik lees ook wel dat ik daar dus eigenlijk niet onderuit ga komen. Heb volgende week een afspraak met de anesthesist, dus ik zal het dan nog weleens aankaarten..

Gelukkig heb je niet veel pijn gehad en hoop ook 2 dagen daarna weer aan het werk te gaan, al doe ik lichamelijk best zwaar werk, zal ik wel even gas terug moeten nemen.

bedankt voor je antwoord,

groetjes Chandra!
khadija
GastBerichtGeplaatst: 08-05-2006 14:26 Reageer met quote

hoi,
Bij mij hebben ze ook een fibroadenoom aan mijn rechterborst geconstateerd. Ik had vandaag een afspraak bij de chirurg in het VU ziekenhuis, en hij vertelde mij dat het beter is om het niet te verwijderen. Ik vond het wel een beetje vreemd ,aangezien ik al eerder twee keer cystes heb laten verwijderen. Heeft dit misschien te maken hebben met het nieuwe ziekenfondszorg systeem. graag reacties Confused Confused
chandra
GastBerichtGeplaatst: 09-05-2006 19:01 Reageer met quote

ik heb hem dus wel laten verwijderen omdat hij vrij groot was en al het andere weesfel wel weg drukte. viel mij mee en heb nuj een heel klein streepje van het litteken
adinda
GastBerichtGeplaatst: 13-05-2006 12:25 Reageer met quote

hallo, ik had een vraagje... ik heb ook een fibroadenoom van 4 cm en ik wou graag weten hoelang je in het ziekenhuis moet bliven als je hem heb laten verwijderen
adinda
GastBerichtGeplaatst: 13-05-2006 12:27 Reageer met quote

P.s ik ben 15 jaar
Heleen
BerichtGeplaatst: 13-05-2006 13:29 Reageer met quote

Khadija: een fibro-adenoom wordt niet automatisch verwijderd. Het hangt een beetje af van de grootte, of hij nog groeit, en of je er last van hebt. In mijn geval was hij wel aardig groot (een cm of 4) en had ik er last van. Bovendien groeide hij weer, en dat samen met het feit dat uit de punctie nog niet helemaal met zekerheid viel te zeggen wat het nu was, was genoeg reden om 'm te laten verwijderen. Maar als je er geen last van hebt, en hij groeit niet, dan is er op zich geen reden waarom je 'm niet gewoon zou laten zitten. Verschilt natuurlijk ook wel een beetje per arts, de één zal eerder aanraden om 'm te laten verwijderen dan een ander.

Adinda: dat gaat in dagopname. Je kunt dus dezelfde dag naar huis, een beetje afhankelijk van hoe je je voelt. Het hoeft maar een paar uurtjes te duren. Als je veel last hebt van de narcose, of je nog niet lekker voelt aan het eind van de dag, kan het zijn dat je een nachtje moet blijven. Maar dat komt niet vaak voor bij dit soort ingrepen.
Khadija
GastBerichtGeplaatst: 14-05-2006 18:37 Reageer met quote

Hallo Heleen,
Heel erg bedankt voor jou reactie! Heb jij enig idee hoe ze ontstaan. misschien dat jou dokter er meer van weet dan die van mij. Hij zij alleen dat ik er meer aanleg voor heb dan andere verder ben ik er niet veel wijzer van geworden.
Waar ik mij wel zorgen om maak is, dat je na een aantal keer goedaardige knobbels hebt gehad , uiteindelijk toch een kwaadaardige knobbel krijgt. Het is best wel eng als je er over nadenkt en dat er 1 op de 7 vrouwen borstkanker heeft.
groetjes, Khadija
elsgiss
BerichtGeplaatst: 14-05-2006 20:09 Reageer met quote

Er bestaan ook bobbels / harde plekken in de borst, die veranderen onder invloed van de hormonen van de vrouwelijke cyclus. Ze komen en verdwijnen ook weer. Als ze er zitten zijn ze licht pijnlijk. Ze kunnen uiteindelijk ook spontaan verdwijnen. Hoe deze bobbels heten weet ik niet. Bij mij waen zij er toen ik 20 jaar was en 10 jaar later ook weer. Vooral bij lopen deden ze pijn.
_*Anoniem*_
GastBerichtGeplaatst: 16-05-2006 15:39 Reageer met quote

hallo, ik heb plotseling een fibroadenoom ontdekt .. ik had van te voor helemaal geen last.. ik voelde een klein steekje en voelde eigenlijk gewoon en toen voelde ik een hele grote bal! ik schrok heel erg en ging de andere dag na dokter en die stuurde me door na ziekenhuis.. toen heb ik echo's laten maken en bleek dat het een fibroadenoom van 4.2 bij 2.5 cm was! Ik weet niet goed wat ik moet doen.. de dokters vonden het erg groot.. ik mag nu kiezen wat ik wil .. operatie of niet.. nu heb ik de vraag: wat houd die operatie in.. heb je er daarna veel last van? Wil iemand hier alsjeblieft op reageren!!!
Heleen
BerichtGeplaatst: 17-05-2006 21:40 Reageer met quote

Ik weet niet of mijn doc er meer verstand van heeft dan de jouwe, Khadija, ik neem aan dat dit reguliere kost is voor elke algemeen chirurg. Hoe een fibroadenoom ontstaat, weet ik niet. De naam zegt het al: het is een bindweefselknobbel. Maar hoe die daar zo groeit.. misschien kun je via google iets vinden? Ik weet wél dat een fibroadenoom volkomen goedaardig is, en dat het absoluut niet betekent dat je een hoger risico hebt op kwaadaardige afwijkingen in de borst. Misschien stelt dat je wat gerust.

_*Anoniem*_: gek hé, hoe zo'n ding uit het niets ineens daar lijkt te zitten? Die van mij was ook iets van 4 bij 3,5 ofzo, en ik heb nooit echt een kleiner bobbeltje gevoeld ofzo.. nu zat hij er bij mij al langer hoor, en op je 14e doe je meestal nog geen BZO, maar toch zou je verwachten dat zo'n ding je wel eerder op had moeten vallen.. maar goed. De operatie: no big deal. Moet wel altijd onder algehele narcose omdat het te hoog zit voor een epiduraal, (ruggeprik) maar het stelt verder echt niet zoveel voor. Ik heb zelf niet echt napijn gehad ofzo. Tuurlijk, die wond voel je wel een tijdje, maar echt veel pijn was er niet. Reken erop dat je met een grotere afwijking ook een wat grotere wond hebt (een paar cm dus, net wat je groot noemt Wink ) want dat ding moet er natuurlijk wel uit. En mocht jij wél napijn hebben: je krijgt altijd een recept mee voor pijnstillers. Na twee weken kom je nog een keer terug op controle, en that's it. Daar hoef je het m.i. niet voor te laten, ik zou het zo weer doen als het nodig zou zijn.
essie77
GastBerichtGeplaatst: 06-09-2006 17:22 Reageer met quote

Jullie hebben dus ervaring met een fibroadenoom.
Ik ben in mei in het ziekenhuis geweest ivm een knobbel in mijn rechterborst helemaal aan de zijkant op 9.00 uur zeg maar.
Ik heb een echo gehad, daar kon je een zwarte vlek op zien dus daarna voor een mammo geweest waar weinig op te zien was. Ben bij de chirug geweest van het oc en deze heeft ook gevoelt en tot nu toe beoordeeld dat het eruit ziet als een fibroadenoom. Ik moet eind van het jaar weer voor nieuwe echo en mammo. Er is GEEN punctie oid geweest. Af en toe wordt hij gevoelig en groter en weer kleiner. Wie heeft hier ervaring mee en voelde ook pijn als je er aan hebt gezeten. Hebben jullie via een punctie de conclusie fibroadenoom te horen gekregen of is er echt sprake van onderzoek(punctie) etc geweest.
Hoop dat ik een antwoord krijg van jullie.
Groeten Essie
anonimpje
GastBerichtGeplaatst: 06-09-2006 23:29 Reageer met quote

hallo Essie

ik heb vorige week een knobbeltje laten verwijderen
van tevoren had ik een echo, een mammo en een punctie gehad
de punctie was echter niet goed gegaan: en ik kreeg de keus:
opnieuw een punctie of weghalen
ik heb gekozen voor weghalen
(overigens gaat een punctie onder plaatselijke verdoving)
omdat ik toch wel een beetje last had van het knobbeltje heb ik ervoor gekozen om hem te laten verwijderen
ik zag wel een beetje op tegen de narcose en de operatie:
maar dat was achteraf absoluut niet nodig geweest
het is enorm meegevallen: ik was onder zeil voordat ik er erg in had
pas na de operatie is duidelijk geworden dat het ging om een fibroadenoom (maar als een punctie wel goed verloopt kan middels een punctie ook vastgesteld worden of het dit is)
een fibroadenoom is overigens echt goedaardig en heeft absoluut niks te maken met kwaadaardige knobbeltjes
Lieselotje
BerichtGeplaatst: 07-09-2006 12:47 Reageer met quote

Dag allemaal,

De aandoening die jullie omschrijven heet "Mastopathie". Dit is een verzamelnaam voor goedaardige afwijkingen in borsten. Kijk eens op Google voor meer info of bel of mail eens met de begeleidingsgroep voor vrouwen met mastopathie. Die kunnen je veel info geven over deze aandoening. Het gaat namelijk niet alleen over de fibroadenomen maar ook over cystes, tepelafschrijding en stuwing. Ook ik ben aan het overwegen om mijn adenomen te laten verwijderen. Veel succes aan hen die de ingreep laten uitvoeren.
essie77
GastBerichtGeplaatst: 10-09-2006 22:00 Reageer met quote

He Anoniempje,
Bedankt voor het antwoord..
Graag wil ook weten van je(of van anderen) of deze knobbel ook veranderde maandelijks. Ik heb het idee dat hij af en toe groter wordt en dan weer kleiner.
Volgens mij is het bij mij geen mastopathie. Ik heb nooit knobbels gehad, heb er ook maar een en ben nu 29 jaar. Soms heb ik ook pijn eraan, graag hoor ik ervaringen van anderen; of de knobbel gevoelig was of niet en van grote veranderde...

Groeten Essie
Lieselotje
BerichtGeplaatst: 12-09-2006 11:42 Reageer met quote

Hoi Essie,

De knobbels die bij mastopathie horen zijn hormoon afhankelijk. Dit houdt dus in dat ze een week voor je menstruatie inderdaad groter worden en zeer gevoelig/pijnlijk kunnen worden. Deze knobbels kunnen op elke leeftijd voorkomen. In een eerder stukje schrijf je dat je al een echo en een mammagrafie gehad hebt. Heeft de arts je niet verteld over het verloop van deze aandoening of in ieder geval waar je meer info erover kunt krijgen? Mijn specialist zei dat er veel info over was en wees me de goede richting in. Overigens groeit een fibroadenoom ook. De mijne is klein begonnen, zo rond mijn 18e kwam de eerste, maar is inmiddels behoorlijk gegroeid. Buiten de fibroadenomen heb ik ook veel cystes. Voor mijn menstruatie zijn dus beide borsten zeer pijnlijk en verdraag ik geen lichamelijk contact. Laat staan sporten.

Groeten,
Lies
roos83
GastBerichtGeplaatst: 12-09-2006 18:47 Reageer met quote

Hallo allemaal,
ik heb nu 2 jaar een fibro-adenoom en ondertussen is hij 3 keer zo groot geworden. Hij is nu zo'n 3 bij 4 cm en daarom heb ik besloten hem weg te gaan laten halen. Ik ben alleen best bang voor het litteken dat je ervan overhoudt. Graag zou ik van vrouwen met ervaring willen weten hoe het 'resultaat' bij hun nu is. Hoe groot is hun litteken geworden, is het opvallend en hoelang hebben ze geen of speciale bh moeten dragen. Verder ben ik ook erg nieuwsgierig of er een 'put' ontstond in de borst, op de plek waar de fibro-adenoom zat. Bij mij zit hij namelijk aan de onderkant en ik ben bang dat door het weghalen van dit weefsel een lege plaats ontstaat.
Ik hoop op reactie, ben blij met dit forum omdat het veel vragen beantwoord! Groetjes Roos
Saarsel
GastBerichtGeplaatst: 15-09-2006 15:07 Reageer met quote

hallo,

Ik ben 18jaar en heb sinds ongeveer een jaar een fibroadenoom. Ik heb 4 dagen (11/09/06) geleden mijn fibroadenoom laten wegnemen. Ik heb bijna geen last gehad van de operatie. De eerste twee dagen heb ik geen bh gedragen, wel een soort doek die na je operatie wordt aangedaan. Vanaf woensdag ben ik dan een sportbh beginnen dragen omdat die geen beugel heeft. Vanaf vandaag (vrijdag) draag ik gwn weer mijn gewone bh. Over het resultaat kan ik nog niets zeggen omdat de plek waar ze hebben gesneden nog bedekt is met plakkers. Na 2à3 weken mogen de draadjes eruit. De dokter heeft mij verteld dat hoe groter je fibroadenoom is, hoe groter het litteken gaat zijn. Dus als je er weinig last van hebt, raden ze je aan om het te laten zitten. Het mijne was een goeje 2cm groot, maar zat tamelijk hard in de weg, nl net naast de tepel waardoor ik er vaak pijn van had, zeker in de periode rond mijn menstruatie. Ik kon aan mijn borst geen aanraking verdragen. Wat het litteken betreft, mijn geluk is wel dat ze bij mij op de rand van het tepelhof hebben gesneden waardoor het iets minder zal opvallen. Ik ben ook benieuwd hoe het er zal uitzien wnr het volledig genezen is. Dus als iemand mij dat kan vertellen, graag dan!

Groetjes, Saarsel
salderina
GastBerichtGeplaatst: 17-09-2006 14:43 Reageer met quote

hallo allemaal,

Ik ben bijna 2 weken geleden gecurreteerd, ons kindje was gestopt met groeien. En omdat ik nu toch bij de gynaecoloog was heb ik met hem besproken dat ik sinds de geboorte van onze zoon, inmiddels 2,5 jaar oud, nog steeds wat melk afscheiding heb. En hobbels en bobbels in mijn borsten heb ik ook, 1 bobbel viel me in het bijzonder op, en dus gebeld, redelijk in paniek, maar die zei tegen mij omdat er begin dit jaar ook een echo van mijn borsten zijn gemaakt, er niet nu al wat kan zitten. Maar als ik deze verhalen hoor, word ik daar nou niet echt bepaald geruster op. Zit momenteel toch behoorlijk in de stress, want aan het einde van deze maand moet ik te bloedprikken op de hypofyse, eierstokken en schildklier, in het beste geval is het iets met de hormonen en is dat met een pilletje te verhelpen en in het ergste geval is het slecht nieuws: kanker! Sad
Index > Kanker > fibroadenoom
Pagina 1 van 9  

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring