Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Overige ziekten > Contactlens met zwarte pupil bij horror fusionis
Auteur Onderwerp: Contactlens met zwarte pupil bij horror fusionis
Gio91
BerichtGeplaatst: 10-08-2018 12:33 Reageer met quote

Beste mensen,

Helaas geen apart forum voor oogaandoeningen.
Van kinds af aan heb ik al last van van diplopie (dubbelzien). Ik ben hier 2 keer aan geopereerd, in 1998 en 2008. Helaas zijn de problemen de afgelopen 10 jaar nooit helemaal verdwenen. Het manifesteerde zich echter alleen bij momenten van een lage weerstand (vermoeidheid, stress, ziekte, etc.). En door de operaties zijn mijn beide ogen altijd hypergevoelig.

Sinds april heb ik weer last van non-stop dubbelzien, hoe langer het duurt hoe vervelender het wordt. Ik droeg voorheen ook wel een bril met prisma-correctie om de dubbelbeelden te corrigeren, maar helaas helpt ook dit nier meer.

Ik ben 2 keer in het ziekenhuis (Haga) in Den Haag geweest en zij hebben mij uiteindelijk doorverwezen naar het ziekenhuis (AMC) in Amsterdam waar ik eerder onder behandeling ben geweest en ben geopereerd.
De diagnose: horror fusionis (dat klinkt al verschrikkelijk). Hierbij blijven de hersenen structureel het 'rechtzien' blokkeren. De geboden oplossing: monoculair zien (met 1 oog kijken dus).

De oogarts en orthoptist heeft mij doorverwezen naar de medische contactlenzenspecialist. Het idee is om een irisprintlens met zwarte pupil te dragen. Na 3 afspraken is het mij helaas nog niet gelukt om de lens zelf in te doen. Omdat de lens vrij duur is (rond 500 EUR), heb ik hem nog niet meegekregen en moet nu oefenen met een blanco zachte oefenlens. Klinkt allemaal zo simpel als het wordt uitgelegd, maar ik krijg die lens er gewoon in. Mijn oog wordt alleen maar nog meer geïrriteerd/pijnlijk. Het duurt nu allemaal al 2 weken, zucht.

De conclusie van het AMC was: de enige mogelijkheden bij horror fusionis zijn die zwarte lens of het accepteren van dubbelzien.
Accepteren van dubbelzien vind ik een ietwat vreemde optie, want naast dat het gewoon heel irritant is levert het ook veel hoofdpijnklachten en duizeligheid tot aan flauwvalneigingen op. In 2012 ben ik al eens flauwvallen omdat ik ineens last had van dubbelzien in een periode waarin van oververmoeidheid en stress. Na een weekje was het dubbelzien wel weer over gelukkig.
Het kijken met één oog lijkt wel een goede uitkomst, hoewel nadat ik het hoorde best wel even de tijd nodig had om het te accepteren. Ik heb nu een paar dagen als proef een oogpleister (zit niet heel lekker en ziet er niet echt mooi uit, maar bon.. je moet iets) op die mijn rechteroog afdekt en ik zie niet meer dubbel. Het is nu nog heel onwennig, maar de dubbelbeelden zijn weg en dat is het belangrijkst!! Nu moet het alleen nog lukken met die lenzen.

Zijn er misschien ervaringsdeskundigen?
Iemand die ook om deze reden of om een andere reden (dat kan natuurlijk ook nog) met één oog moeten kijken? Kennen jullie nog andere behandelingen om het oog af te dekken? Operaties o.i.d.? Goede ervaringen met bepaalde (oog)ziekenhuizen?
Alvast bedankt voor de tips/ervaringen, etc.
Index > Overige ziekten > Contactlens met zwarte pupil bij horror fusionis
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring