Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Neurologie > Narcolepsie?
Auteur Onderwerp: Narcolepsie?
Worriedpa
BerichtGeplaatst: 18-11-2017 18:30 Reageer met quote

Mijn zoon van 18 heeft in het afgelopen half jaar "slaapaanvallen".
Hij kan op de bank TV kijken, vervolgens met ogen open ineens afwezig zijn en daarna al snel in (ogenschijnlijk diepe) slaap vallen, waaruit hij niet wakker te maken is. In het begin zien wij stuiptrekkingen met romp en benen en iets later in de slaap treedt er duidelijke hyperventilatie op (soms gepaard met huilen en snikken). Even later slaat hij met kracht met zijn hand tegen zijn eigen hoofd (als hij op de rug ligt) of tegen zijn andere bovenarm (als hij op z'n zij ligt). Aan het eind van deze aanval (alles bij elkaar kan 10 minuten tot wel 3 kwartier duren) lijkt het alsof hij geestelijk "bij" is en is hij in staat te antwoorden op vragen, maar is hij uiterlijk nog steeds slapend.

Na het ontwaken kan hij amper lopen (dit kan een paar dagen duren) omdat zijn benen verstijfd zijn. Inmiddels lopen we bij een psycholoog, die uit 1e analyse constateert dat er bepaalde (nader te specificeren) angsten spelen.

Wij zitten als ouders met de handen in het haar: Is het zuiver iets "psychisch", zoals de huisarts denkt of is er mogelijk toch sprake van iets anders? Zoals bv narcolepsie met mogelijk RBD (REMSleep Behaviaral Disorder) zoals ik zelf analyseer al struinend over het internet??

Wie kan ons op weg helpen? Dank!!!!

Bezorgde vader
Maanvrouwtje
BerichtGeplaatst: 24-11-2017 19:32 Reageer met quote

Je kan denken aan de rol van voeding en voedingstekorten. Veel mensen eten teveel snelle suikers, die ontregelend kunnen werken op je lichaam.
Verder kunnen er tekorten spelen aan allerlei vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren. Denk aan stoffen als magnesium, zink, vitamine B C en D, omega 3 en carnitine. Beter is om het te laten uitzoeken door een orthomoleculair therapeut bijvoorbeeld.
Teveel tv-kijken lijkt me minder gezond. Ook kan de invloed spelen van electrosmog.
Worriedpa
BerichtGeplaatst: 24-11-2017 21:46 Reageer met quote

Dank Maanvrouwtje, nemen we zeker mee in onze oplossingsrichting!
Erwin Douwes
BerichtGeplaatst: 30-11-2017 14:24 Reageer met quote

Een dergelijke aanval doet inderdaad aan narcolepsie denken. Persoonlijk zou ik dan toch een neuroloog raadplegen. Die kan aanvullend onderzoek laten doen om dit te bevestigen, dan wel uit te sluiten. Zie: https://www.simpto.nl/diagnose/narcolepsie/
Worriedpa
BerichtGeplaatst: 30-11-2017 23:22 Reageer met quote

Dank voor je reaktie. We zijn inmiddels bij de neuroloog geweest; deze denkt niet dat het narcolepsie is aangezien dit volgens hem eigenlijk alleen bij parkinson-patienten voorkomt. Bovendien is narcolepsie (zoals ik begrijp) meestal heel kort in slaap vallen; bij ons is dat vaak wel 45 minuten icm hyperventilatie. Binnenkort EEG en MRI, dus druk bezig met onderzoek.
Erwin Douwes
BerichtGeplaatst: 11-12-2017 16:58 Reageer met quote

Bedankt voor de feedback. Ik ben benieuwd wat de neuroloog voor diagnose gaat stellen.
Index > Neurologie > Narcolepsie?
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring