Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Hart- en vaatziekten > Soort van vloeistof in hartwand: vocht, vet of iets anders?
Auteur Onderwerp: Soort van vloeistof in hartwand: vocht, vet of iets anders?
Francineke
BerichtGeplaatst: 04-01-2017 18:47 Reageer met quote

In het zkhs wordt al een paar jaar elk half jaar een thoraxscan gemaakt, en daaruit bleek dat mijn hartwand langzaamaan afwijkingen gaat vertonen. Mijn oncoloog denkt aan vocht, je ziet het duidelijk op de scan. Volgens hem nog niet verontrustend maar omdat het wel degelijk meer wordt raadde hij me aan naar de cardioloog te gaan. Volgens de cardioloog is er geen vocht te zien op de echo, maar gaat het waarschijnlijk om orgaanvet. Hij leek me niet zeker en de conclusie kwam vreemd op mij over, want in de jaren dat de hartwand raar ging doen ben ik juist 30kg afgevallen. Het lijkt me niet logisch dat ik overal vet verlies en dat dan tegelijkertijd het vet rond het hart steeds méér wordt.
Ik heb weinig klachten (af en toe voel ik mijn hart kloppen, niet sneller maar krachtiger) maar er is volgens de artsen niets bijzonders te horen. Bloeddruk en hartfilmpje zijn steeds perfect.
Ik rook niet, drink zeer weinig (af en toe een glas rode wijn), sport niet fanatiek, eet al jaren supergezond en hart- en vaatziekten komen in de familie aan beide kanten niet voor (overlijden allemaal ver in de 90).
Maar hoe kom ik erachter wat het is? De artsen zeggen alleen "Ik weet het niet maar maak je geen zorgen" en daar kan ik eigenlijk niks mee. En hoe stop ik het vóór het serieus wordt? Want zowel vocht als vet kan, als dit doorzet, ernstige problemen geven.
Libera
BerichtGeplaatst: 04-01-2017 20:55 Reageer met quote

Hallo Francineke,
Als het inderdaad om vervetting van de hartspier gaat zou ik je willen adviseren erachter te komen wat de oorzaak is.
Je zou deze vraag kunnen voorleggen op www.hart.volgers.org. Cardiologen geven hier antwoord.
Ik heb zelf een hartaandoening waarbij gezond weefsel in bind- en vetweefsel verandert.
Misschien ook een idee om je aan te melden op een besloten Facebookgroep: Diagnosegroep Hartfalen Cardiomyopathie en Hartkleppen.
Sterkte.
Index > Hart- en vaatziekten > Soort van vloeistof in hartwand: vocht, vet of iets anders?
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring