Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Operatie
Auteur Onderwerp: Operatie
Claudje
GastBerichtGeplaatst: 23-01-2006 17:28 Reageer met quote

Hallo allemaal
Ik wordt aankomende vrijdag middels een kijkoperaie geopereert dan wordt namelijk mijn galblaas verwijdert, deze zit helemaal vol met galstenen en is ontstoken.
Ik vind het heerlijk dat ze er nu eindelijk achter zijn waar mijn pijn vandaan komt en dat er nu wat aan gedaan kan worden, voor de pijn na de operatie ben ik ook niet bang.
Waar ik wel heel erg bang voor ben dat is die narcose zijn er hier mensen die mij hun ervaringen kunnen vertellen over de narcose ? Ik heb ook nog helemaal niet gesproken met de anesthesioloog en ik weet ook niet of ik die nog te spreken krijg voor de operatie.

Groetjes een bange Claudia
donder
GastBerichtGeplaatst: 23-01-2006 19:29 Reageer met quote

Hoi Claudje!
Ik heb net ook voor het eerst narcose gehad. Was er van te voren ook erg bang voor hoe dat zou zijn, maar achteraf gezegd heb ik mij echt voor niets druk gemaakt.
In principe hoor je van te voren een gesprek met de aneasthesist te krijgen, dat gebeurt voor iedere operatie, waarbij je nog allemaal vragen kan stellen.
Voor de operatie kreeg ik een pilletje "om rustig te worden" (premedicatie), welke erg goed werkte bij mij! Ik werd er een beetje melig en onverschillig van. Ik maakte mij in ieder gaval totaal geen zoregn over wat er komen ging. Toen ik de OK opgereden werd, werd ik opeens wel een beetje bang. Dit merkte de anaesthesist gelijk, hij prikte een infuus en gaf mij iets door het infuus waar ik meteen weer heel rustig van werd (heel fijn spul!). Ik voelde mij instant tevreden en gelukkig. Vervolgens spoot hij via het infuus het "slaapmiddel" in, maar dat kon mij op dat moment heel erg weinig schelen Smile
Daarbij zetten ze ook een kapje op je mond met extra zuurstof (geen slaapmiddel). Van te voren leek zo'n kapje mij een benauwend idee, maar dat was het absoluut niet, er kwam juist fijne frisse lucht uit. Het in slaap vallen gaat heel erg snel, ik was bang dat ik mijzelf langzaam zou voelen wegzakken en dat ik in paniek zou raken, maar binnen een tel was ik weg, sneller dan je het kan beseffen. Het eerstvolgende wat ik weet is dat ik wakker werd op de verkoever, je bent dan meteen weer helder. Ik had het gevoel dat ik heel even was weggeweest (niets was minder waar...ik heb negen uur onder narcose gelegen) en ook nergens pijn ondanks een zeer grote operatie waarbij ze zeiden dat ik flink wat pijn zou hebben achteraf (had ook morfinepomp). Gelukkig daarna ook echt geen pijn gehad.
Ik ben niet misselijk geweest, van tevoren vraagt de anaesthesist wel of je gevoelig bent voor wagenziekte e.d. (ik heb veel last van wagenziekte) en dan geven ze wat extra's tegen de missleijkheid.
Nasleep van de narcose heb ik wel een beetje, maar ik heb dan ook wel erg lang onder narcose gelegen. Vooral in het begin werd ik heel erg snel moe, neem dan gewoon je rust.

Waar ben je verder nog bang voor?
claudje
BerichtGeplaatst: 24-01-2006 13:37 Reageer met quote

Hartstikke bedankt voor je reactie het is me nu al een stuk duidelijker wat me straks te wachten staat.
Waar ik vooral bang voor ben dat is het idee dat ik de controle over mijn eigen lichaam kwijt raak en ik ben bang dat ik te vroeg wakker wordt.
Anita1969
BerichtGeplaatst: 24-01-2006 14:00 Reageer met quote

Claudje,

De controle ben je inderdaad kwijt, maar je zal merken wanneer je eenmaal op het ok bed ligt, of naar de ok heen gaat, dat je je dan echt geestelijk en lichamelijk overgeeft. Dat is blijkbaar heel natuurlijk, omdat je toch geen andere kant opkan.

Wat betreft het eerder wakker worden, alles wordt in zijn geheel geregeld door een computer, en dat is allemaal piek fijn voor elkaar. De kans is denk ik 1 op een miljoen.

Mijn galblaas is 28 november eruit gehaald en daarom kan ik ook zeggen dat het echt meevalt.

De kans op de staatsloterij te winnen is groteer!

Succes
donder
GastBerichtGeplaatst: 24-01-2006 15:19 Reageer met quote

Hoi Claudje
Ik was ook bang voor dat "controle" verliezen, maar echt daarvoor gaat het te snel! Ik had geen moment het idee controle te verliezen, meer een gevoel van rust. Maar het gaat te snel om erover na te denken.
Wakker werd ik keurig op de verkoever, toen alles allang achter de rug was. Ze kunnen met hun monitoren en meetapparatuur heel erg goed in de gaten houden of je goed onder narcose bent. En ze kunnen heel precies afstellen wanneer je wakker moet worden. Vlak na de operatie maken ze je op de OK al wakker en kijken ze of je goed zelf kan ademen en zo. Maar meestal herinner je je daar helemaal niets van. Ik tenminste niet, terwijl de anaesthesist zei dat ik gewoon helder had geantwoord op de OK Smile
Ik voelde mij alsof ik wakker werd uit een slaap. Het enige was dat ik een droge mond had en keelpijn, maar dat was zo weer weg.
Echt, het is mij 1000% meegevallen en ik heb er spijt van dat ik mij er zo druk over heb gemaakt. Een eventuele volgende keer maak ik mij nergens meer druk over (terwijl ik wel iemand ben die snel bang is hoor!)
Heleen
BerichtGeplaatst: 24-01-2006 16:20 Reageer met quote

Hai Claudia,

Ik kan me alleen maar aansluiten bij de vorige schrijvers. Ik ben vorig jaar voor het eerst geopereerd, een kleine operatie, maar ik moest er wel voor onder narcose. Ik vond het echt een fluitje van een cent. Zag vantevoren vooral op tegen het liggen op de harde tafel, omdat ik erg drukgevoelig ben, maar zelfs dat is me meegevallen. Omdat mijn gewrichten erg gemakkelijk luxeren was met mij afgesproken dat ze me op de tafel wakker zouden maken zodat ik zelf kon overstappen en ze niet aan me zouden gaan tillen en draaien. Dat ging prima. Je bent inderdaad weg voor je er erg in hebt, ik herinner me nog iets van "haal maar een paar keer diep adem" en "dit kan wat branden", en voor mijn idee was ik nog volkomen wakker toen, maar daarna herinner ik me niets meer. Het gaat dus echt heel snel. Ik lag een beetje te wachten met een instelling van "wanneer komt het nou" maar het in slaap vallen zelf heb ik dus niet gemerkt. Heel vreemd eigenlijk, maar je hoeft er echt niet bang voor te zijn. Ze zijn heel voorzichtig met je, en zullen je met respect behandelen. Van de narcose heb ik naderhand geen last gehad, ik was vrij snel wakker en vond eigenlijk dat het allemaal wel erg lang duurde. Ze willen je natuurlijk nog even in de gaten houden, maar ik voelde me echt kiplekker. Daarna wilden ze dat ik 's nachts iemand bij me zou hebben of de telefoon bij m'n bed zou zetten, en dat vond ik eigenlijk maar gezeur. Nu hangt het natuurlijk een beetje af van de operatie die je ondergaat en van hoe je lichaam reageert op de narcosemiddelen, maar je hoeft je echt niet druk te maken: met misselijkheid en napijn weten ze op de afdeling wel weg, en als je ergens last van hebt, moet je dat gewoon aangeven. Geef het ook vantevoren even aan dat je erg zenuwachtig of bang bent, dan is er zoals Donder beschrijft de mogelijkheid om vantevoren alvast een kalmerend middel te krijgen. Je spreekt hoe dan ook een verpleegkundige bij de opname, dus ook als je de anesthesist niet spreekt vantevoren, kun je hier je vragen en opmerkingen kwijt. Op de OK zie je de anesthesist natuurlijk, dus als je dan nog vragen hebt over de narcose kun je ze zelfs dan nog stellen.

Veel succes!
Niki
GastBerichtGeplaatst: 24-01-2006 16:25 Reageer met quote

Ik was ook zo vreselijk bang voor de narcose... Ik kan je zeggen: wees maar niet bang, het valt allemaal 200% mee. Ze spuiten vloeistof in je infuus, stellen een vraag en voordat je klaar bent met je antwoord wet je niks meer. Klap boem en je slaapt. Vlak daarna (zo voelt het) word je weer wakker en dan mag (klinkt raar) weer lekker gaan slapen.
Succes, enne..... maak je niet te druk. Het valt echt mee hoor!
claudje
BerichtGeplaatst: 25-01-2006 12:24 Reageer met quote

Dank jullie wel allemaal. Al deze antwoorden hebben mij al een stuk minder zenuwachtig gemaakt en ik heb nu een instelling van ik laat het maar over me heen komen en ik zie het allemaal wel Very Happy .
Ik zal het jullie na vrijdag even laten weten hoe ik het ervaren heb.
Wat geweldig trouwens dat er een forum als dit bestaat ik heb echt veel an jullie antwoorden gehad.

Groetjes een al minder bange Claudia.
claudje
BerichtGeplaatst: 25-01-2006 12:27 Reageer met quote

Oh ja ik heb nog een vraagje.
Ik heb ergens gelezen dat je een paar dagen voor de operatie niet mag roken weet iemand waarom dat zo is ?
Ik rook vrij stevig en omdat ik toch wel een beetje zenuwachtig blijf kan ik er nu maar niet vanaf blijven. Wat zijn de gevolgen als ik gewoon door blijf roken ?

Gr Claudia
Anita1969
BerichtGeplaatst: 25-01-2006 18:22 Reageer met quote

Hoi Claudje,

Ik als (ex) stevige roker dacht ik dat het er mee te maken heeft dat je meer last (kan) hebben van je narcose, meer misselijk etc. Dus ja het is maar wat je wilt.

Veel sterkte en succes!
Heleen
BerichtGeplaatst: 25-01-2006 19:41 Reageer met quote

In ieder geval vertraagt roken het herstel en de wondgenezing. En er zullen vast nog wel andere redenen voor zijn, bijvoorbeeld wat Anita noemt.
donder
GastBerichtGeplaatst: 26-01-2006 19:46 Reageer met quote

Ik zou het roken toch wat proberen in te preken, het geeft veel meer kans op een behoorlijke misselijkheid na de narcose. Daarbij is idd erg slecht voor de wond en de wondgenezing.
nieuwsgierig
GastBerichtGeplaatst: 21-08-2006 11:11 Reageer met quote

Ik moet binnenkort ook onder narcose, en kreeg een vragenlijst van de anasthesist waarin werd gevraagd hoeveel je rookt per week. Wat heeft het roken te maken met je narcose? Ik hoorde dat als ik een week niet rook, het niiet meer uitmaakt voor de narcose of je nou wel rookt of helemaal niet. Kan iemand me helpen?
sannegie
GastBerichtGeplaatst: 08-10-2006 21:36 Reageer met quote

Ik word morgenvroeg opgenomen in het UMC en dinsdag word ik geopereerd.Ik krijg een borstreconstructie en de operatie zal ongeveer tien uur gaan duren.Vorig jaar ben ik ook onder narcose geweest,ik had toen borstkanker en ze hebben toen mijn borst geamputeerd.Nu krijg ik dus weer een nieuwe borst!! Ik zie weer vreselijk tegen de narcose aan maar ik las dat donder ook zo lang onder narcose is geweest en dat is ook goed gegaan,ik maak me een pietsie minder zorgen nu.
afke
GastBerichtGeplaatst: 31-01-2007 17:32 Reageer met quote

Weet iemand iets over het kwijt raken van je smaak en reuk na een narcose ?? (zelf 2x in korte tijd)
tukkertje
BerichtGeplaatst: 14-09-2008 18:51 Reageer met quote

Wat ben ik blij om dit te lezen. Moet zelf een dezer weken/maanden ook onder t mes voor mijn neuspoliepen. DE operatie zal zo 45 min duren dus zal een uur onder zeil zijn. Maar idee dat je de controle kwijt raakt lijkt me verschrikkelijk. Maar als ik hier zo lees dat t zo snel gaat dat je niet eens een idee hebt dat je de controle kwijt raakt stel me al meer gerust. Ook ben ik blij dat je van te voren wat kan krijgen om wat rustiger te worden.
En dan de misselijkheid. Ben al misselijk als ik een rondje draai. Dus zal dat zeker gaan aangeven.

Maar maak me zo druk vanaf t moment dat ze op je ophalen tot t moment dat je de spuit in je hand/arm krijgt.....
vissie27
BerichtGeplaatst: 14-09-2008 19:38 Reageer met quote

Het is niet eng, hoor. Echt niet!

Ik heb zelf al meerdere keren narcose gehad, vaak voor mijn gebit. Maar ik vind het enger met een kapje dan met een infuus.

Je krijgt dat narcose middel en dan voel je jezelf wegzakken. Dat gaat echter heel heel erg snel.

En dan op een gegeven moment word je een beetje wakker, narcose werkt nog wel wat na.
Misselijk kun je idd wel zijn na een narcose. Je kunt ook over gaan geven, maar dat gaat ook allemaal weer over.

Op het moment dat je gehaald wordt, raad ik je aan om gewoon lekker te gaan liggen in bed. Je word vast in een bed vervoerd. Dan is het echt rustgevender om gewoon lekker te gaan liggen dan om rechtop te blijven.

Infuus voel je ook weinig van en daarna ben je weg totdat je wakker wordt.

Sterkte...
Quintus1
BerichtGeplaatst: 14-12-2009 7:35 Reageer met quote

Aan het jaar getal zie ik dat we inmiddels een jaar weer verder zijn voor de sommige is het al meer een jaar vanaf 2006.

Maar ik moet 16 december 2009 onder het mes , en zit er vreselijk tegen op voor de narcose , de verhalen die ik hier in lees , heb ik gek genoeg veel gehoord om me heen, ik vind het echt onwerkelijk dat het zo kan, het menselijk lichaam zit zo perfect in elkaar, ik heb steeds het idee dat ze je van het leven beroven op dat moment en dat je je zelf echt weg voelt zakken en niet meer wakker word. maar ja je ontkomt er niet aan. ik ben iemand van 37 jaar, ik ben in het dagelijkse leven bijna nergens bang voor ,maar om je controle af te staan van je zelf daar ben ik doods benauwd voor, mijn moeder heb tijdens haar operatie zoals ze het om schrijft boven haar lichaam gezweeft, vond dit wel bizar , maar goed laatieder in zijn eigen waarde, collega's die al onder het mes zijn geweest , die zeggen 'ik heb nog nooit zo lekker geslapen als toen ik onder narcose was. het is allemaal zo onwerkelijk , maar als ik antwoorden lees voor Claudia, brengt er tog een zekere rust over , eigelijk hoop ik dat Claudia , hier voor mij een antwoord gaat geven , en wat haar ervaring was 3 jaar geleden .
dianaklomp
BerichtGeplaatst: 14-12-2009 11:16 Reageer met quote

zelf ben ik 9 november onder het mes geweest voor baarmoeder operatie ik kreeg ook een premedicatie en sliep daar heerlijk op heb weining mee gekregen op de verkoever kamer werd wakker op de operatie tafel voordat ik de slaapmiddel kreeg was totaal niet bang een week later moest ik weer onder het mes door omstandigheden en kreeg toen een ruggenprik en een roesje daarvoor maar door mijn hele hevige pijn werkte het roesje niet ook het ruggenprik viel reuze mee, in januari moet ik weer geopereerd worden en voor de narcose ben ik totaal niet bang,
ramvis
BerichtGeplaatst: 29-01-2010 6:31 Reageer met quote

Hoi allemaal,

Ik heb een vraag over de narcose en hoop dat iemand mij antwoord kan geven hierover. Ik word maandag opgenomen voor een operatie aan een tumor aan mijn eierstokken. Mijn vraag is wat het gebruik van coke en heroïne voor nadeel heeft vlak voor de narcose. Ik ben erg nerveus en het lukt me niet echt om er nu af te blijven. Kunnen ze me wel plat krijgen dan?

Ik heb mijn anesthesist wel vertelt dat ik wel eens heroïne gebruik maar over coke heb ik gezwegen.
Ik vond het zo gênant om te zeggen.

Werkt coke de narcose tegen en moeten ze misschien meer in spuiten om me onder zeil te krijgen?

Groetjes Ramvis
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Operatie
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring