Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Overige ziekten > Ervaringen na een acuut compartiment syndroom
Auteur Onderwerp: Ervaringen na een acuut compartiment syndroom
Charliechaplin
BerichtGeplaatst: 25-07-2016 13:41 Reageer met quote

Hallo

Ik ben op zoek naar iemand die - net als ik - een compartiment syndroom heeft gehad.
In het kort:
8 maanden geleden brak ik mijn scheenbeen en kuitbeen.Er is toen een pen in mijn scheen been gezet, met schroeven in mijn knie en enkel.
Daarna kreeg ik een compartiment syndroom en is mijn onderbeen aan beide zijden opengemaakt.
Daarna kreeg ik een botontsteking, bot wat niet aan elkaar wilde groeien.
En daarna weer een bacterie ..

De schroeven uit mijn knie en enkel zijn inmiddels ook weer verwijderd.

Veel pech dus!

De orthopeed durft niet meer echt te voorspellen hoe het nu verder zal gaan qua herstel.

Ik heb nu nog veel last van de zenuwen van halverwege mijn voet tot halverwege mijn kuit.
Dit is enorm belemmerend met lopen, dus daar krijg ik Gabapentine voor. De werking daarvan lijkt af te nemen.

Ik wil heel graag weten hoe dit nu gaat aflopen.
Ik kan niet lopen zonder kruk en voor afstanden verder dan 100 meter ben ik aangewezen op een rolstoel.

Als t zo is dat dit niet op gaat knappen...ga ik mijn leven er op aan laten passen. Zal wel moeten..want zo is t ook niks...en voor mijn gevoel stagneer dde verbetering.

Of ik ben gewoon ongeduldig..dat kan ook..maar ik heb nog nooit gehoord van een gebroken been wat zoveel problemen oplevert. :'(
Suzuki
BerichtGeplaatst: 26-07-2016 10:06 Reageer met quote

Hoi,

Mijn man heeft 5 jaar geleden in beide onderbenen a.g.v grote en langdurige operatie het compartimentsyndroom opgelopen. Met spoed hebben 2 traumachirurgen de onderbenen aan de buitenzijde van knie tot enkel opengelegd. Door de kundigheid van de chirurgen was het niet nodig om ook de binnenzijde open te leggen. Hij heeft er zenuwpijn in zijn voeten aan overgehouden waardoor hij toch beperkter is. Hij heeft lang medicijnen geslikt maar omdat hij steeds minder baat hierbij had is hij ermee gestopt. Op blote voeten lopen doet hij niet omdat hij niet zou voelen als hij ergens intrapt. Hij omschrijft de zenuwpijn alsof hij met zijn voeten in ijswater zit. Ook al heeft hij geen schoenen aan dan ervaart hij een strak gevoel. Van de Pijnpoli heeft hij een Tens apparaat gekregen maar gebruikt dit ook niet meer.
Heb jij al ooit een EMG-onderzoek gehad? Dit is een zenuwgeleiding- en spieronderzoek.

Heel veel sterkte!
Charliechaplin
BerichtGeplaatst: 26-07-2016 11:40 Reageer met quote

Bedankt voor je reactie, al schrik ik hier natuurlijk wel een beetje van. 5 jaar geleden..en nog last!
Mijn arts zegt dat het misschien nog over kan gaan..maar dat t nog wel een jaar kan duren..op internet (en ik neem heus niet alles klakkeloos aan) staan toch echt andere berichten.
Dat strakke gevoel herken ik zeker. Dat is heel naar. Verder omschrijf ik het gevoel maar als een strakke sok van prikkeldraad. Ik heb ook de hele dag het gevoel dat er iets in mijn voet/been prikt.Soms irritant. .soms pijnlijk.
Mijn voetzool voelt constant of t slaapt..maar gelukkig heb ik daar nog wel gevoel. .want bij mij doen schoenen juist zeer. (Weet niet hoe dat van de winter moet)

Welke medicijnen slikte jouw man?

En ik heb dat EMG onderzoek nog niet gehad. Ik denk dat zoiets nog wel komt.
Werkt een tens apparaat wel?

Ik zit met zoveel vragen..het komt ook niet vaak voor,dus ik ken niemand die dit heeft gehad.
Suzuki
BerichtGeplaatst: 26-07-2016 15:28 Reageer met quote

Geen dank! Ook wij hebben niet eerder anderen getroffen met het compartimentsyndroom. In het ziekenhuis kwamen veel verpleegkundigen en artsen naar de benen kijken want dit zien ze (gelukkig) niet vaak. Mijn man heeft 2 verschillende medicijnen geprobeerd in verschillende doseringen: Amytriptyline en Lyrica. Het Tens apparaat werkte alleen op het moment van gebruik. Hij vindt wel dat het lopen beter gaat als in het begin maar heeft zich erbij neergelegd dat het nooit meer beter zal worden. Overigens ervaart hij geen verschil tussen zomer en winter. We hebben er meerdere foto's van die toch wel heftig zijn maar daar weet jij alles van.
Ik hoop voor je dat er winst te behalen is.
De oorzaak bij mijn man was de 11 uur durende operatie met de da Vinci robot i.v.m blaaskanker. Tijdens de operatie lag hij met de benen hoger dan zijn hoofd. Op het moment dat hij op de recovery normaal horizon lag begonnen beide benen, voeten en tenen gigantisch op te zwellen. Zoals ik heb begrepen hebben de spieren in de onderbenen hun afvalstoffen niet kwijt gekunnen door de onnatuurlijke houding tijdens de operatie waardoor zij zijn gaan uitzetten en zo de bloedvaten en zenuwen hebben verdrukt. Spieren, bloedvaten en zenuwen zitten 'opgesloten' in 2 compartimenten. Het is de nachtmerrie van iedere chirurg. Tijdens de operatie was er niets aan de hand. Kies je voor de robot operatie omdat dit veel minder invasief is als de traditionele methode, krijg je een afschuwelijke complicatie....
Charliechaplin
BerichtGeplaatst: 27-07-2016 23:31 Reageer met quote

Hoi..ik heb al 2x een uitgebreid antwoord geschreven wat niet geplaatst is Sad

Ook bij mij kwamen de artsen idd allemaal even kijken. Op een gegeven moment grapte ik nog dat ik kijk en luister geld ging innen..😉

Ik lag vanaf t moment van binnenkomen op de EHBO na een uur al op de operatietafel...als ze hadden gewacht hadden ze mijn been moeten amputeren...kan er nog steeds naar van worden. Wat heb ik een geluk gehad ..eigenlijk 😀

Gruwelijke foto's.....ook hier genoeg.

Ik denk dat ik nu traject in ga van 'kijken wat de uiteindelijke schade is'

Ik heb een naar voorgevoel. Wie blijft er nu van een lullig (sorry een ander woord heb ik niet) valletje. ..blijvend in een rolstoel?

Overigens klinkt verhaal van je man veel heftiger. ..hoe gaat t nu?

Hoe rot ook..ik ben blij dat ik iemand gevonden heb met .. 'het zelfde'
Suzuki
BerichtGeplaatst: 28-07-2016 9:32 Reageer met quote

Hoi 'lotgenoot' (van mijn man),

Momenteel gaat het heel redelijk met mijn man. De prognose van kanker was slecht maar het is nu bijna 5 jaar geleden en mogen niet klagen. Het ene been is beter genezen dan het andere. Wat ik wonderlijk vond was dat hij helemaal geen pijn had toen zijn benen min of meer open lagen. Dagelijks werd bekeken of de 'veter' weer wat meer naar elkaar getrokken kon worden. Ik heb ook nog vaak moeten denken dat mijn man de kans had gehad beide onderbenen kwijt te raken. Ga je voor de robot-operatie omdat het minder invasief is en je sneller herstelt, ben je bijna beide onderbenen kwijt... Als mensen de littekens zien wordt er gedacht aan een bypass operatie. Van het compartimentsyndroom heeft bijna niemand gehoord.
Charliechaplin
BerichtGeplaatst: 28-07-2016 10:39 Reageer met quote

Nee dat deed inderdaad bijna geen pijn. Zelfs het aantrekken van de veters viel mee. Maar t syndroom zelf...ik word nog misselijk als ik aan die pijn denk.

Bij mij vragen mensen zich altijd af hoe ik ben gevallen..nu ik aan beide kanten zo een groot (en lelijk) litteken heb.

Eerlijk is eerlijk...ik had er ook nog nooit van gehoord.

Ik zal na m'n bezoek aan de dokter hier plaatsen wat zijn bevindingen verder zijn. Misschien melden zich er nog meer mensen?
Charliechaplin
BerichtGeplaatst: 28-07-2016 10:39 Reageer met quote

Nee dat deed inderdaad bijna geen pijn. Zelfs het aantrekken van de veters viel mee. Maar t syndroom zelf...ik word nog misselijk als ik aan die pijn denk.

Bij mij vragen mensen zich altijd af hoe ik ben gevallen..nu ik aan beide kanten zo een groot (en lelijk) litteken heb.

Eerlijk is eerlijk...ik had er ook nog nooit van gehoord.

Ik zal na m'n bezoek aan de dokter hier plaatsen wat zijn bevindingen verder zijn. Misschien melden zich er nog meer mensen?
Suzuki
BerichtGeplaatst: 28-07-2016 10:44 Reageer met quote

Misschien toch aankaarten of een TENS apparaat zinvol is en een EMG onderzoek om de schade in kaart te brengen.

Wat hoop ik voor je dat er toch nog verbetering in zal zitten.

Sterkte!
Chariske
BerichtGeplaatst: 07-05-2017 21:59 Reageer met quote

Hoi
Ik weet niet of je op dit forum nog actief bent?
Ik zie dus net je bericht en ikzelf heb ook compartimentsyndroom gehad
Ik kreeg dit na een operatie aan mijn enkel.
Mijn enkel is vastgezet. Op de recovery had ik heel veel pijn waardoor ze een blokverdoving hebben gezet. In de middag kreeg ik gips en het leek goed te gaan tot rond een uur of 10 in de avond. Ik kreeg zoveel pijn en maar morfine bij.... uiteindelijk na een aantal keer weer een arts in opleiding aan mijn bed te hebben gehad kwam om 6 uur eindelijk een orthopeed kijken. Dit was inmiddels 1e kerstdag in 2014 dus die moest opgeroepen worden. Die wist al heel snel te vertellen dat ik compartimentsyndroom had en ik zsm geopereerd moest worden. Gelukkig ging het snel en had ik om 6.45 narcose wat was ik blij dat ik niks meer merkte zeg bah verschrikkelijk. Net voor de operatie meldde de orthopeed dat hij niet wist of ik met voet weer wakker zou worden pfff op dat moment interesseerde dat me niet en wilde ik alleen maar van de pijn af! Uiteindelijk wakker geworden met voet. Ik heb begrepen van mijn eigen orthopeed dat ze het nog nooit in de voet mee hadden gemaakt meestal zit het in het onderbeen. Ik heb nog ander halve week met die veters erin gelegen en het is 3x aangetrokken. Verschrikkelijk vond ik dat! Uiteindelijk is het na 11 dagen op de ok dicht gemaakt. Ik heb nog verschillende klachten mijn tenen raken de grond niet meer ik heb zenuwen die niet goed meer werken en die tintelen maar gelukkig heb ik mijn voet nog. Of dit door de operatie zelf komt of het compartimentsyndroom weet ik niet.
Index > Overige ziekten > Ervaringen na een acuut compartiment syndroom
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring