Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Hart- en vaatziekten > Afwijkend ECG
Auteur Onderwerp: Afwijkend ECG
SPX
BerichtGeplaatst: 26-02-2016 11:23 Reageer met quote

Hallo,

In 2014 ben ik i.v.m. een afwijkend ECG (routine onderzoek i.v.m. overlijden vader op 42-jarige leeftijd aan hartinfarct) naar de cardioloog gestuurd.

De cardioloog constateerde eveneens een afwijkend ECG (nagatieve t-toppen, onregelmatig en fibrileren), dit was ook terug te zien op de 24-uurs holterregistratie. Verder is ook een lichte ruis met de stethoscoop geconstateerd. De inspanningstest was prima en bijzonder was dat de negatieve t-toppen tijdens inspanning zo goed als verdwijnen; in rust keren deze echter weer terug. Een echo en MRI-scan lieten op een, zoals de cardioloog zei, wat groot hart, géén hartafwijkingen zien. Bloedresultaten waren overigens prima. Om uit te sluiten dat het niet een beginnende cardiomyopathie betreft, moest ik in 2015 weer op controle.

Aanvullende info: Ik ben ik mijn leven (38 jaar) zo'n 3 keer flauwgevallen tijdens sport (gevoel van zuurstofgebrek en het gevoel dat m'n hart overuren maakte) en zo'n 3 keer bijna flauwgevallen tijdens sport. Verder heb ik het gevoel topfit te zijn. Ik ben erg sportief, eet gezond, drink geen alcohol, gebruik geen drugs of andere stimulerende middelen, slaap voldoende en heb weinig tot geen stress. Verder moet ik wel 's nachts geregeld vaker het bed uit om te plassen (2 tot 6 keer in uitzonderlijke gevallen zonder teveel te hebben gedronken).

In 2015 was het ECG ongewijzigd gebleven. De holterregistratie liet wel een flinke verhoging (geloof van ongeveer 2.000 naar 6.000) fibrilaties zien. Maar een nieuwe echo lieten in vergelijking met de echo van 2014 geen veranderingen zien; stabiel gebleven dus. Het was voldoende om pas over 2 jaar weer voor onderzoek terug te komen.

Inmiddels ben ik 2 weken geleden opgenomen geweest in een ziekenhuis in Oostenrijk. Ik had te maken met een hele zware migraine aanval i.c.m. hoogteziekte, uitdroging (veel moeten overgeven en ietwat weinig gedronken) en uitvalverschijnselen waardoor ik 1 tot 2 uur buiten bewustzijn ben geweest. Tijdens mijn bewustzijn is een ECG gemaakt waarbij natuurlijk meteen de alarmbellen gingen rinkelen. Gelukkig kon mijn vrouw mijn historie mededelen. De behandelend arts meldde echter dat mijn ECG dusdanig afwijkend is, dat ik er verstandig aan doe om opnieuw een afspraak met de cardioloog te maken om een diagnose te laten stellen. Het rapport heeft de arts inmiddels nagestuurd.

Een klein citaat (Duits) uit het rapport over mijn EKG:

EKG: SR mit einer Fr. um 65/min, PQ 160ms, QRS-Dauer 100ms, NT, keine signifikanten ST-Streckenveraenderungen, rsr'Konfiguration in Abl. V1, V2, weiters zeigen sich T-Neg in II, III, aVG sowie V1 - V6, zudem Voltagekriterien fuer eine Linksventrikelhypertropie, DD hypertrophe CMP.

Op advies van de Oostenrijkse arts heb ik uiteraard een nieuwe afspraak gemaakt met mijn cardioloog. Aanstaande maandag, 29 februari, staat deze gepland.

Ik vrees een beetje dat mijn cardioloog enkel weer kan melden dat ik idd. een afwijkend ECG heb, maar verder geen symptonen. Thuis zijn ze ontzettend bezorgd, wat het voor mij niet gemakkelijk maakt het hoofd koel te houden, en willen ze dat ik bij uitblijven van een diagnose (hoewel het niet hebben van cardmyopathie ook een diagnose is), dat ik opteer voor een second opinion.

Sorry voor het lange verhaal...maar, wat vinden jullie hiervan? Is er een reden om me zorgen te maken?

Ik laat jullie weten wat het bezoek aan de cardioloog a.s. maandag oplevert.

Groeten,


Sebastiaan
AVNRT-AT-IST
BerichtGeplaatst: 26-02-2016 12:55 Reageer met quote

Hi Sebastiaan,

Mijn advies zou zijn om naar een gespecialiseerd centrum te gaan voor erfelijke hartziekten b.v het AMC.
rsr' in V1 en V2 kan te maken hebben met het brugada syndroom.
Je spreekt over fibrillaties? Wat voor fibrillatie's zijn dit?
Deze kunnen ook voorkomen bij een brugada syndroom.
Flauwvallen past ook bij het brugada syndroom.
Dit is een syndroom waarbij plotse hartdood optreed ( vaak s'nachts of in rust.. Dit is voor 50 % overerfbaar en komt vaker tot uiting bij jonge mannen dan bij jonge vrouwen. Ongeveer 9 mannen op 1 vrouw. Brugada is soms te zien op een ECG maar niet altijd. Er kan een ajmaline test gedaan worden om dit uit te sluiten.
Ook kan er een erfelijke hartspierziekte zijn.
Jij schrijft dat je vader een infarct gehad heeft. Weet je dat zeker?
Een stilstand is niet hetzelfde als een infarct namelijk.
Trouwens in het Duitse stukje tekst staat dat je wel degelijk aan de criteria voldoet voor een LV hypertrofie en DD ( differentiaaldiagnose ) hypertrophe CMP ( cardiomyopatie )
Dus er is veel tegenstrijdigheid in dit verhaal. Reden te meer om het echt goed te laten uitzoeken.
SPX
BerichtGeplaatst: 26-02-2016 13:32 Reageer met quote

Beste AVNRT-AT-IST,

Heel erg bedankt voor uw reactie. We zitten in de draaimolen zullen we maar zeggen...pfff...

Groeten,


Sebastiaan
SPX
BerichtGeplaatst: 29-02-2016 12:42 Reageer met quote

Zo, vandaag dus weer bij mijn cardioloog geweest. Het nieuwe ECG komt overeen met de eerdere ECG's. De differentiaaldiagnose van de Oostenrijkse arts was correct, maar mijn echo van 6 maanden geleden, toont (gelukkig) geen verdikking vd. hartspier. Het ECG doet idd. vermoeden op cardiomyopathie (verdikking vd. hartspier) maar hiervan is op dit moment dus geen sprake. Volgens mijn cardioloog lijkt het ECG (gelukkig) ook niet op Brugada.

Rekening houdend met mijn migraine/hoogteziekte-aanval en dat ik daarbij 1-2 uur buiten bewustzijn ben geweest, vraagt mijn cardioloog zich af of het zich hier wel om migraine gaat. Hij zit eventueel te denken aan hart geleidingsproblemen zoals bv. het lange qt-syndroom (LQTS), maar hij weet het gewoon niet. Wel vermeldde hij het ECG echt niet goed te vinden (verontrustend). Hij heeft me doorverwezen naar het ziekenhuis in Maastricht voor een second opinion. In Maastricht zouden ze gespecialiseerd zijn in hart geleidingsproblemen.

Concreet betekent dit dus dat ik binnenkort weer een ECG, echo, wellicht een MRI en een 24-uurs hartregistratie (holterkastje) ter diagnose bij Maastricht moet doen.

Ik ben benieuwd of het iets gaat opleveren.

Via dit forum zal ik jullie op de hoogte houden.

Groeten,


Sebastiaan
Libera
BerichtGeplaatst: 29-02-2016 14:23 Reageer met quote

Hallo Sebastiaan,

Fijn dat je doorgestuurd wordt. In het MUMC+ (azM) is inderdaad veel kennis aanwezig. Ik ben daar al enige jaren onder behandeling. Heb je al een afspraak?

Succes!
SPX
BerichtGeplaatst: 29-02-2016 14:45 Reageer met quote

Hoi Libera,

De afspraak loopt via mijn cardioloog. Als het goed is, moet dit binnen 2 weken bekend zijn.

Ik ben wel blij met een second opinion. Ongeacht het resultaat zal dit sowieso rust geven; dan weten we tenminste of er echt niks of juist toch iets zorgwekkends aan de hand is. We zullen zien, nu ga ik i.i.g. proberen me er even niet meer mee bezig te houden.

Groeten,


Sebastiaan
Libera
BerichtGeplaatst: 29-02-2016 14:53 Reageer met quote

Hoi Sebastiaan,

Er is op Facebook een besloten groep:
'diagnosegroep hartritmestoornissen'

Groetjes.
SPX
BerichtGeplaatst: 29-02-2016 14:55 Reageer met quote

Hoi Libera,

Dankje voor de tip. Ik zal me zeker aanmelden.

Groeten,


Sebastiaan
SPX
BerichtGeplaatst: 01-03-2016 16:10 Reageer met quote

Misschien een domme vraag (maar het houd me toch meer bezig dan gehoopt):

Kan je een afwijkend ECG, zoals de mijne, hebben zonder dat er ook maar iets aan de hand is? Mijn echo en mri laten nl. niets zien.

Groeten,


Sebastiaan
AVNRT-AT-IST
BerichtGeplaatst: 01-03-2016 18:40 Reageer met quote

Hi Sebastiaan,

Ja dat kan. Een MRI en Echo laten iets zien over de anatomie van je hart ( zit alles op de juiste plek, werking van kleppen etc)
Je kunt bv ook elektrische problemen hebben en die kan je zien op een ECG ( op het moment dat het probleem opspeelt ) maar dat hoeft niet. Er zijn ook electrische afwijkingen die je alleen kunt zien na b.v een medicijntest of bij een EFO ( elektrofysiologisch onderzoek) Een goed voorbeeld is brugada , dit kan je lang niet altijd zien op een ecg maar wel na een medicijn test ( dan krijg je ECG veranderingen ).

Dit hangt er allemaal vanaf hoe erg je klachten zijn. En je familie geschiedenis.
In Maastricht weten ze hier waarschijnlijk wel raad mee en kunnen ze eens goed uitzoeken en echt verder kijken dan in een streekziekenhuis.

Laatst aangepast door AVNRT-AT-IST op 01-03-2016 18:54, in totaal 1 keer bewerkt
AVNRT-AT-IST
BerichtGeplaatst: 01-03-2016 18:46 Reageer met quote

Trouwens LQTS is vaak te zien op een ECG. Is het niet te zien maar wel verdacht
kan er DNA onderzoek gedaan worden . ( er zijn 12 typen LQTS )

Een afwijkend ECG is alleen maar echt relevant als je erge klachten hebt ( zoals flauwvallen b.v, of ritmestoornissen )

Er zijn ook mensen met afwijkende ECG's die geen klachten hebben en stok oud worden.
Moraal van het verhaal. Niet te veel zorgen maken en goed laten uitzoeken en alles vragen aan de cardioloog wat er op je hart ligt.
Sterkte
SPX
BerichtGeplaatst: 01-03-2016 23:01 Reageer met quote

AVNRT-AT-IST schreef:
Trouwens LQTS is vaak te zien op een ECG. Is het niet te zien maar wel verdacht
kan er DNA onderzoek gedaan worden . ( er zijn 12 typen LQTS )

Een afwijkend ECG is alleen maar echt relevant als je erge klachten hebt ( zoals flauwvallen b.v, of ritmestoornissen )

Er zijn ook mensen met afwijkende ECG's die geen klachten hebben en stok oud worden.
Moraal van het verhaal. Niet te veel zorgen maken en goed laten uitzoeken en alles vragen aan de cardioloog wat er op je hart ligt.
Sterkte


Hi ANVRT-AT-IST,

Bedankt voor je reacties. Ik volg je advies op en zie wel waar het schip strandt.

Groeten,


Sebastiaan
SPX
BerichtGeplaatst: 02-06-2016 15:12 Reageer met quote

Hallo,

Inmiddels heb ik m'n 2de MRI-scan achter de rug en heeft de cardioloog geconstateerd dat mijn linker hartkamer wijder is dan normaal en dat de onderkant minder hard samentrekt. Dit zou in lijn zijn met mijn ECG (negatieve t-toppen en overslagen).

In afwachting op m'n inspanningstest (loopband) en holter 24-uurs registratie 14-15 juni a.s., hebben we 7 juli een vervolggesprek.

In de tussentijd werd me geadviseerd om, met sporten, niet tezeer de grenzen op te zoeken.

Gevoel nu: Dubbel...Aan de ene kant is het fijn dat er meer duidelijkheid is (waar mijn klachten vandaan komen), maar aan de andere kant baal ik ervan dat er daadwerkelijk iets is.

Ik houd jullie op de hoogte.

Groeten,


Sebastiaan
SPX
BerichtGeplaatst: 12-07-2016 13:26 Reageer met quote

Hallo,

Vorige week donderdag heb ik van mijn cardioloog te horen gekregen dat ik een hartspierziekte heb. Alles wijst in de richting van dilaterende cardiomyopathie (wijdere hartspier en linker hartkamer). Daarbij start ik deze week met medicijnen om de pompfunctie van mijn hart te verbeteren (Perindopril, 4mg) en het bloed te verdunnen.

Over een maand, zitten we weer samen om de bloeduitslagen en het verdere verloop/plan te bespreken.

Verder heb ik een restrictie v.w.b. sport, de anearobe zone mag ik nooit meer opzoeken. Wat neer komt op een maximale streefhartslag tijdens piekbelasting van 140-150bmp.

Gezien mijn huidige klachten (vaak nachtelijk plassen, benauwdheid, vermoeidheid en flauwvallen tijdens sport (weliswaar bij zeer intensieve sportbeoefening) heb ik het idee dat ontwikkeling van DCM zich (nog) in het beginstadium bevindt.

Nu maar hopen dat de DCM zich niet verder ontwikkelt én nog belangrijker dat m'n kinderen de ziekte niet hebben geërfd. Daar de kids nog jong zijn (5 en 3), kan dit nog niet worden getoetst.

Op internet las ik op de site van Merckmanual een gedateerd bericht uit 2003 over de levensverwachting van DCM patiënten. Deze was allerminst positief te noemen en beschreef dat de meerderheid van de patiënten binnen 5 jaar na het verkrijgen van de eerste DCM symptonen komt te overlijden. Heeft iemand hier ervaring mee én is dit nog steeds aan de orde?

Groeten,


Sebastiaan
Libera
BerichtGeplaatst: 12-07-2016 18:39 Reageer met quote

Hallo Sebastiaan,

Je hebt wat meer duidelijkheid. Ik ben zelf bekend met ARVC en er lijkt een overlap met DCM te zijn. Ik hoop dat je pompfunctie mbv medicatie verbetert. Probeer maar niet teveel te zoeken naar prognoses. Het is van veel factoren afhankelijk. Daarbij is dit een oud bericht en staat de medische wetenschap ook niet stil. Je kunt je ook aanmelden bij de besloten Facebookgroep : Diagnosegroep Hartfalen Cardiomyopathie en Hartkleppen. Hier zijn meerdere DCM-ers aktief.

Sterkte!
SPX
BerichtGeplaatst: 15-07-2016 13:14 Reageer met quote

Hoi,

Ik heb dus de diagnose dat de pompkracht aan de onderkant van mijn hart verminderd is, maar dat de overall pompkracht van mijn linkerventrikel wel voldoende is. Het is me nu niet geheel duidelijk of dit nu wel of niet hartfalen is. Kan iemand me dit verduidelijken?

Ben vandaag gestart met 4mg Perindopril. Hopelijk doet dit goedje z'n werk en krijg ik geen last van de mogelijke bijwerkingen.

@Libera, bedankt voor je reactie.

Groeten,


Sebastiaan
Index > Hart- en vaatziekten > Afwijkend ECG
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring