Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Steeds terugkerend abces
Auteur Onderwerp: Steeds terugkerend abces
FV
BerichtGeplaatst: 22-10-2015 23:43 Reageer met quote

Het is een lang verhaal geworden maar ik ben nu ten einde raad en weet niet meer wat ik moet doen.

Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker werd geconstateerd dat ik een tumor in de endeldarm had. Op 21 november 2014 ben ik geopereerd en is er een blijvende stoma aangelegd. De tumor zat vrij laag bij de kringspier zodat de darmen niet gehecht konden worden.

Een paar dagen later kreeg ik koorts en na een ct-scan bleek ik een inwendig abces te hebben, een zogenaamd presacraal abces, net achter de rectumstomp. Er werd een drain aangelegd, de EERSTE, waarmee op 4 december naar huis mocht.

Op 17 december kreeg ik thuis hevige pijn en werd ik per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. Na een nacht ontzettende pijn geleden te hebben bleek de drainslang een zenuw te beklemmen. Volgens de arts was het abces trouwens genezen en werd de drain er uitgehaald. Ik was blij en kon weer naar huis.

Na thuiskomst voelde ik al weer snel een drukkend gevoel aan de "achterkant" en de volgende dag kreeg ik opnieuw verhoging en koorts. De dag daarna ben ik weer naar de spoedeisende hulp gegaan en opnieuw werd er een drain aangelegd. Weer een abces en de TWEEDE drain.

Deze drain is een hele tijd blijven zitten. Tussendoor nog een tijdje via de drain met Prontosan gespoeld, een ontstekingsremmend middel.
Eindelijk kon hij eruit op 7 april 2015.

Helaas kreeg ik op 10 april weer koorts en weer naar het ziekenhuis. Je raadt het al: weer een abces en weer een drain, de DERDE
Volgens de artsen zat er een klein gaatje in de rectumstomp. De bacterien van het slijm wat hierin gevormd wordt zouden het abces a.h.w. in stand houden.

Op 6 mei is er onder volledige narcose een nieuwe drain, de VIERDE, (of eigenlijk katheter) door mijn anus naar binnen geduwd. De opening in de endeldarm werd ruimer gemaakt zodat het abcesvocht er via de anus uit kon lopen. Deze drain is tot 14 juni blijven zitten.

Het ging aanvankelijk goed! Tussendoor had ik wel af en toe een paar dagen iets verhoging tot 38 C. We gingen nog een weekje op vakantie naar Rhodos en daar had ik ook iets verhoging. Ik ben daar maar aan de antibiotica kuur begonnen die ik uit voorzorg van de arts had meegekregen.

Na 8 weken kreeg op 4 augustus helaas weer hoge koorts en moest er opnieuw een drain, de VIJFDE, aangelegd worden. De zaalarts aan het ziekenhuisbed had het nu over een mogelijkheid om maar het laatste stukje endeldarm, de rectumstomp te laten verwijderen. Dit zou het probleem definitief oplossen. Dit kon van onder uit, dus er hoefde niet in de buik gesneden te worden. Hij zei wel dat er dan een kans bestond dat de wond niet of moeilijk zou genezen omdat er een holle ruimte ontstaan was na verwijdering van de rectumstomp. En het lichaam houdt niet holle ruimtes. Ze zouden dan een spier uit het bovenbeen (gracilis) omleggen met bloedvat en al in de ruimte waar eerst de rectumstomp zat. Deze spier wordt blijkbaar weing gebruikt en kun je rustig missen.
Door deze handelwijze zou er eerder genezing plaats vinden vanwege een gezond levend weefsel. Lukte dit dan niet dan moest er een derde operatie plaats vinden waarbij de spier van het andere been gebruikt zou worden om in de wond te leggen.

De arts/chirurg die mij behandelde wilde het echter nog een keer proberen zonder operatie (en ik ook). D.m.v. endoscopie was vastgesteld dat er geen gaatje meer zat in de endeldarm (dus bacterien vanuit het slijm van de rectumstomp konden geen abces meer veroorzaken). Als je de drainslang er echter uithaalt blijven er altijd bacterien achter vanaf het kunststof slangetje die zich weer kunnen vermenigvuldigen. Daarom stelde zij voor om eerst 3 dagen antibiotica te slikken om een spiegel op te bouwen, daarna de drain te verwijderen, en dan nog in totaal 3 weken antibiotica te gebruiken.
Zo gezegd zo gedaan. We zijn nog op vakantie gegaan. Daar kreeg ik helaas weer verhoging en na mailcontact met de arts ben ik langer doorgegaan met de antibiotica. In totaal dus 4 weken. Ook niet fijn want ik kreeg bijverschijselen zoals een onstoken tong en alles wat ik at deed zeer in mijn mond. Na 5 dagen had ik geen verhoging meer.

Eind goed al goed dachten we, en hoopten we. Ik kon weer plannen gaan maken voor de toekomst.

Afgelopen weekend op 17 oktober kreeg ik helaas weer koorts en op maandag ben ik opnieuw opgenomen waarbij de ZESDE drain geplaatst is.

Op 9 november heb ik een gesprek met de arts.
Wat is wijsheid? Waarom wil het niet lukken om de abcessen weg te houden? Iedere keer komt het terug. Is het laten verwijderen van de endeldarmstomp een optie? Ben ik dan voorgoed van het probleem af?
Zijn er nog andere opties? Ik heb ook al ik weet niet hoeveel ct-scans gehad en dat lijkt mij ook niet gezond! Telkens werd er geconstateerd dat de abcesruimte was dichtgevallen en kon de drain verwijderd worden. Toch ontstond iedere keer korte tijd later steeds opnieuw een abces.

Kan ik second opinion laten doen? Hoe moet ik dan te werk gaan?
Ik wil liever weer niet onder het mes. En in een artikel wat het blad van de stomavereniging stond in september 2009 schrijft Peter-Paul Coene gastro-intestinaal chirurg dat verwijderen van de rectumstomp echt een uiterste is omdat het bekkengebied veel belangrijke zenuwen en bloedvaten bevat. Er is kans op zitpijnklachten en de wond kan heel slecht genezen.

Ik ben nu onder behandeling bij het ziekenhuis MCH Haaglanden in Leidschendam. Wat betreft de stoma ben ik heel tevreden! Ik ben aan het irrigeren en dat gaat heel goed. Wat ik in mijn verhaal beschrijf is een complicatie en heeft niets met de werking of aanleg van de stoma te maken. Ik ben de kanker genezen en dat is belangrijk!!

Ik hoop dat iemand mijn verhaal of ervaring herkent en er een reactie op wil geven
Thomas3
BerichtGeplaatst: 25-10-2015 18:17 Reageer met quote

Quote: Een paar dagen later kreeg ik koorts en na een ct-scan bleek ik een inwendig abces te hebben, een zogenaamd presacraal abces,

Moet je maar aan je arts vragen waarom je een paar dagen later koorts kreeg na het verwijdering tumor en waar kwam die abces opeens vandaan?

Als zij dit allemaal weten dan kunnen zij je ook genezen.
r.voorhoeve
BerichtGeplaatst: 10-12-2015 22:36 Reageer met quote

Geachte meneer / mevrouw

Een pre-sacraal abces is een gelukkig niet heel vaak voorkomend probleem, maar kan wel zeer hardnekkig zijn, daar weet u inmiddels alles van.
De oorzaak hiervoor is:
1e dat u naar ik aan neem voor of na de operatie ook bestraald bent op dat gebied. Het gevolg is een slechte plaatselijke afweer n herstel mogelijkheden

2eNormaal valt een abces samen als he gedraineerd is. De natuur (eigen afweer) doet dan de rest.
De bekenring kan als een soort "frame" van "tentstokken" functioneren waardoor de holte niet goed samenvalt. De huid zal zich hierdoor sluiten alvorens de holte is opgevuld. Omdat er altijd wel een paar bacteriƫn achterblijven begint het hele verhaal van voren af aan.

En nu??
Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort heeft een samenwerkings verband met de Da Vinci kliniek in Geldrop.
Hierdoor kunnen de patienten een gecombineerde behadeling ondergaan van operatieve drainage, aansluitend gevolgd door hyperbare zuurstof behandeling en zogenaamd vacuum therapie (VAC terapie)

Wanneer u uw huis arts vraagt om uw via de website van de Da Vinci kliniek door te laten verwijzen, kunnen wij u het hele (weliswaar belastende ) traject uitleggen.
Verwijzen via www.davincikliniek.nl

Vriendelijke groet, Roeland Voorhoeve, vaatchirurg en wond specialist
FV
BerichtGeplaatst: 11-12-2015 17:58 Reageer met quote

Ik krijg nu een second opinion in het AMC Amsterdam op 22 december. De arts daar heeft al laten doorschemeren dat er 2 opties zijn:

1. Endeldarmstomp laten verwijderen d.m.v. een zgn. interspincterische rectal resectie. dit gaat van onder uit dus geen snee in de buik.

2. Eventueel een therapie met vacuumsponjes (endo sponge van Bbraun). Deze sponsjes worden via de anus in het abcesgebied geduwd en 2 x per week verwisseld. Ik denk dat ik dan een roesje krijg.
Ik weet niet of ik daar voor in aanmerking kom omdat de endeldarmstomp nu waarschijnlijk weer dicht is. Ze zullen dus een gaatje moeten maken om bij het abcesgebied te komen.

Ik wacht even af wat het AMC mij te bieden heeft
Thomas3
BerichtGeplaatst: 15-12-2015 15:51 Reageer met quote

Dit ABCES moet eerst "opvoeden" tot helemaal rijp zijn dan verdwijnt zich spontaan via de lymfeklier stelsel systeem.
FV
BerichtGeplaatst: 22-12-2015 20:50 Reageer met quote

Vanmiddag in A'dam geweest, duidelijk advies gekregen. Het probleem nu is dat er steeds slijm gevormd wordt in de rectumstomp. Aangezien de kringspier normaal gesproken gesloten blijft (tenzij je incontinent bent) kan het daar niet uit dus zoekt het zich een weg door de zwakke plek aan het andere einde van de rectumstomp. Er zal dus altijd gevaar voor infectie blijven. Dat heb ik dus nu wel ondervonden het afgelopen jaar.

De arts in het AMC adviseert de rectumstomp te laten verwijderen. Dat is de meest radicale maar ook meest effectieve manier om het probleem op te lossen. De binnenste kringspier wordt dan met de darmwand van het stompje weggehaald, De buitenste kringspier blijft behouden. Er blijft dan wel een holte over die uitkomt in die abcesholte. Ze kunnen alles heel goed schoonmaken maar er kan eventueel dan toch weer abcesvorming ontstaan.

Er zijn er 2 opties:

1. operatie via de buik en de holte opvullen met vetschort van de darm.
2 operatie van onderuit, goed schoonmaken en hopen dat het goed geneest. Maar er wordt geen slijm meer gevormd. Bovendien is het stompje wat is nog heb heel kort zo'n 3 cm, dus de holte zal ook niet groot zijn. Zij zou het bespreken met de andere artsen/chirurgen daar en mij op 5 januari terugbellen.De mogelijkheid met de vacuumsponsjes is ook mogelijk maar de kans op een recidiverend abces is toch 50 % of meer. Bovendien is dit een lang traject van zo'n 2 maanden waarbij je 2 keer per week naar het ziekenhuis moet om de sponsjes te laten verwisselen. Als het dan toch mis gaat moet je alsnog geopereerd worden. Ik wil weer graag voor de zomer van 2016 weer genezen zijn! Dus ik denk dat ik kies voor de operatie. Maar ik laat het nog even tijdens de kerstdagen bezinken...Fijne feestdagen.
FV
BerichtGeplaatst: 09-03-2016 12:25 Reageer met quote

Ik ben inmiddels geopereerd op 1 februari. De endeldarmstomp is verwijderd en het omentum plastiek (vetschort) is in de holle ruimte geplaatst. Dit om nieuwe ontstekingen te voorkomen. Het was een zware operatie omdat de dunne darm verkleefd was met het abcesgebied. De chirurg had heel veel moeite om alles zonder beschadigingen los te snijden. Maar het is gelukt. Het verwijderde stompje is onderzocht en er waren nog steeds ontstekingen. Goed dat ik deze operatie heb laten doen want ik was dus nooit afgekomen van de abcessen! Het gaat nu wel weer, ik heb nog wat moeite met zitten maar tijd heelt alle wonden!

Wat wel vervelend is dat er nu al voor de 2e keer bloed in mijn sperma was. De arts zegt dat dat inderdaad kan omdat geopereerd is in het gebied waar de zaadblaasjes zitten. Het is wel goed om dat even in de gaten te houden. Ze hebben in dat gebied geopereerd en als er nog een beetje een bloeduitstorting zat, dat is er nu uitgekomen. Maar als dat aanblijft moet ik de uroloog raadplegen. Het is wel iets wat ze vaker zien.
asko
BerichtGeplaatst: 07-07-2016 11:00 Reageer met quote

Beste FV,

Ik heb uw verhaal met interesse gelezen en ben benieuwd hoe het nu met u gaat. Ik heb zelf ook een endeldarmstomp van 3 cm en heb daar 2 fistelopeningen zitten waar steeds rommel uitkomt. Ik heb geen koorts maar wel vaak veel pijn. Ook bij mij zitten ze aan een operatie te denken en dan van onderuit. Maar als vrouw wordt het bekkenbodem dan toch wel instabiel en zie ik het niet zitten om in de toekomst een matje te moeten laten plaatsen, ook weer kans dat dat gaat ontsteken. De chirurg zegt dat er na de operatie geen garantie is dat de fistels wegblijven, er kunnen altijd bacteriƫn achterblijven. Ze noemen het bij mij sinus fistels. Bent u nu verlost van de abcessen en hoe gaat het met de zitpijn? Als de operatie van onderuit gebeurt heb ik begrepen dat de wondgenezing lang kan duren + ook last van zitpijn.
FV
BerichtGeplaatst: 26-07-2016 15:04 Reageer met quote

Beste asko,

Het gaat goed met mij. Ik heb geen problemen meer waar ik over schreef. Ik ben heel blij dat ik de operatie heb laten doen. Inderdaad was het wel een grote operatie van onderuit, maar ook weer via de buik zodat het vetschort in de ontstane holte gelegd kon worden. Dan heb je vrijwel geen kans meer op ontstekingen zei de arts in Amsterdam.

Bij mij is de buitenste kringspier blijven zitten, alleen de binnenste is verwijderd. dat betekende minder pijn en een sneller herstel. Na ruim een maand kon ik weer wandelen en voorzichtig fietsen.

Ik ben ook aan het spoelen (irrigeren) van de darm. dat doe ik om de dag en ben dan ongeveer een uur 's ochtends bezig. Geen gedoe meer met volle stomazakjes e.d.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Misschien zou je een second opinion kunnen aanvragen bij het AMC in Amsterdam. Daar zijn ze zeer deskundig op dit gebied.

Sterkte en succes!
asko
BerichtGeplaatst: 28-07-2016 8:53 Reageer met quote

Beste FV,

Bedankt voor je reactie. Fijn dat het zo goed gaat! Ook bij mij willen ze de buitenste kringspier laten zitten maar vanwege kans op nieuwe verklevingen willen ze liever niet via de buik opereren. Ik zat zelf ook te denken aan een vetschort maar weet niet of dat nog kan als je geen dikke darm meer hebt. Mijn dikke darm is helemaal verwijderd omdat ik al jaren Colitis Ulcerosa heb en er daardoor een tumor is ontstaan. Ik heb een ileostoma en werk wel met zakjes wat best goed gaat.

Op het stomaatje forum heb ik ook gelezen dat het AMC in Amsterdam zeer deskundig is. Als ik weer bij de specialist in Nijmegen kom wil ik inderdaad een second opinion aanvragen.

Dat je je na ruim een maand al weer zoveel beter voelde heeft me wel hoop gegeven, het blijft toch een zware ingreep waar ik erg tegenop zie.

Groet, Asko.
asko
BerichtGeplaatst: 13-01-2017 15:57 Reageer met quote

Beste FV,

Nog even een update. Ik ben net zo als jij voor een second opinion naar het AMC in Amsterdam gegaan. Daar ben ik erg goed geholpen door Dr. Tanis. Een erg deskundige dokter met veel persoonlijke aandacht en de beste uitleg over mijn ziekte en ingreep die ik in al die jaren gehad heb. De buitenste kringspieren zijn blijven zitten en er is vetschort van de maag in de ontstane holte gelegd. Het was een lastige operatie mede door verklevingen maar goed gelukt. Ik ben 30 november geopereerd en nu ruim 6 weken verder. Het herstel verloopt prima. De zitproblemen zijn erg meegevallen en ik kan ook alweer kleine stukjes wandelen. Ik ben erg blij dat ik deze stap gezet heb.
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Steeds terugkerend abces
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring