Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Neurologie > Pas op met Lyrica (onbekendheid ontwenningsverschijnselen)
Auteur Onderwerp: Pas op met Lyrica (onbekendheid ontwenningsverschijnselen)
Imke Irma
BerichtGeplaatst: 10-05-2015 13:45 Reageer met quote

Lyrica is een medicijn wat onder meer gebruikt wordt bij epilepsie, angstaanvallen en zenuwpijnen.

Door een vernauwing in mijn wervelkanaal bij mijn nekwervels kreeg ik veel last van zenuwpijn in mijn armen. Van de huisarts heb ik toen 2x 75mg Lyrica gekregen in combinatie met 3x 50mg diclofenac. In het begin werd ik wat duf van, maar het deed zijn werk. Na een week was ik er aan gewend en niet meer duf.

Als ik toen had geweten wat ik nu weet was ik er nooit aan begonnen. Als je in de bijsluiter leest zie je wel wat bijwerkingen, maar er wordt heel weinig gemeld over de ontwenningsverschijnselen. Het enige wat er wordt vermeld is dat je in overleg met de huisarts moet afbouwen en dat je wat slapeloosheid kan ervaren.

Na mijn operatie aan mijn nek had ik bedacht dat ik wel kon stoppen met de Lyrica. Aangezien ik een lage dosis had en mij was verteld dat 75 mg de laagste dosis was ben ik dus gaan minderen met 75mg en een paar dagen later met nog eens 75mg. Niet doen!!! Ik reageerde hier zeer heftig op; niet meer slapen, heel veel pijn in mijn armen, misselijk, geen controle meer over mijn spieren, emotioneel. Gauw weer gestart met de Lyrica en na een dag of 3 voelde ik me weer goed en sliep ik weer.

Na wat zoekwerk op het internet bleek in op de Nederlandse websites niet veel bekend te zijn over al deze bijwerkingen. Een aantal Amerikaanse websites en forum hadden veel meer informatie beschikbaar en daar ben ik wel erg van geschrokken. Een van de onderwerpen was "De hel die Lyrica heet". Op deze websites staan ook afbouwschema's die het wat draaglijker maken, daarnaast was er ook een website "Hoog sensititief en Lyrica". Ik ben dus hoog sensitief en een neurologisch medicijn schijnt dan toch weer heel anders te werken.

Ik ben er achter gekomen (dat staat trouwens ook op de bijsluiter) dat er ook een dosis van 50 en 25 mg bestaat. Ik heb de apotheek gebeld en zij hadden de dosis 25mg beschikbaar. Dat zou in mijn geval een afbouw betekenen van 25 mg per week. Op de Amerikaanse websites geven ze aan dat je met niet meer dan 10 tot 15% per week moet afbouwen, dat ga je nog niet niet redden met 25mg per week, dan zit je op een gegeven hoger dan dit percentage.

Een afspraak gemaakt bij de huisarts die nam het allemaal niet zo serieus en zei dat mijn klachten niet konden liggen aan de afbouw Lyrica. Daar had hij nog nooit van gehoord. Hij vond het allemaal maar onzin en bleef volhouden dat 25mg Lyrica niet bestond, want het stond niet in de computer. Na veel praatwerk en het laten zien van de bijsluiter kreeg ik het dan toch voor elkaar om een recept voor 6 weken te krijgen voor de 25mg variant zodat ik in zes weken kon afbouwen. De eerste weken gingen redelijk, 4 slechte dagen en 3 redelijke goede dagen. De klachten waren slapeloosheid, paniekaanvallen, ongecontroleerde trillingen, gebrek aan eetlust, rusteloosheid, spastische bewegingen, transpireren, koude rillingen, gewichtsverlies, stemmingsveranderingen, emotioneel (veel huilen), misselijkheid, algehele slapheid, verhoogde prikkels (geluid, licht), problemen met nadenken, pijn in borst, verandering in leverwaarde.

De laatste drie weken waren hel, maar ik heb volgehouden. Ik heb vier weken lang niemand om me heen kunnen hebben behalve mijn vriend, alles was te veel. Er zat geen goede dag meer bij en na de laatste dag afbouw van 25mg naar 0 heb ik me nog weken heel rot gevoeld. Ik ben nu bijna 5 weken zonder Lyrica en mijn lichaam is nog bezig om te herstellen van alle lichamelijke en geestelijke klachten. Het kost enorm veel energie.

Al met al heb ik dit medicijn maar 3 maanden gebruikt (inclusief afbouwperiode), maar als ik dit had geweten was ik er nooit aan begonnen. Ik heb nog helemaal geen tijd gehad om me te richten op mijn revalidatie na de nekoperatie.

Let goed op voordat je hier aan begint, ik heb in mijn directe omgeving nog twee andere verhalen gehoord van dit medicijnn en zij hadden er ook zoveel last van. Bedenk goed of je hiermee om kan gaan, want tijdens de afbouw ben je gewoon een junk die moet afkicken en in een hele slechte trip zit. Is het dat waard? Huisartsen weten niet of doen alsof ze niet weten wat dit medicijn met je kan doen, dus daar hoef je (in mijn ervaring) dan ook geen hulp en begrip van te verwachten. Je voelt je in zo een periode heel alleen en het brengt ontzettend veel stress met zich mee en dat heeft weer gevolgen voor andere processen in je lichaam.

EEN GEWAARSCHUWD MENS TELT VOOR TWEE!!!

Mocht je hier ook ervaringen mee hebben dan hoor ik het graag, een beetje erkenning zou fijn zijn en zo kunnen er meer mensen gewaarschuwd worden en overvalt het je niet zoals het mij heeft overvallen.
Libera
BerichtGeplaatst: 10-05-2015 14:05 Reageer met quote

Hallo Imke Irma,

Op www.Lareb.nl kun je bijwerkingen van medicijnen vermelden.
Index > Neurologie > Pas op met Lyrica (onbekendheid ontwenningsverschijnselen)
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring