Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Gynaecologie > Baat van bekkenbodem fysio bij endeldarmprolaps?
Auteur Onderwerp: Baat van bekkenbodem fysio bij endeldarmprolaps?
Reiro
BerichtGeplaatst: 07-03-2015 15:38 Reageer met quote

Er is bij mij een endeldarm verzakking geconstateerd, een forse rectocèle en tevens een enterocèle. Het begon ermee dat ik ontdekte dat de achterkant van mijn vagina verdikte, aan beide zijden van de achterkant, was duidelijk iets zwaars te voelen, zeker richting anus. Ik was eigenlijk bang voor tumoren; heb zeer onlangs mijn neef, tevens hartsvriend verloren aan anuskanker) Verder had ik ook meer afscheiding, weliswaar niet raar ruikend, maar toch duidelijk meer dan anders.Eerst heb ik allerlei gynaecologische onderzoeken gehad, uitstrijkjes, schimmelkweek, vocht uit een cyste in de baarmoeder laten onderzoeken etc. Maar daar werd niets gevonden. Ik riep steeds dat ik verdikkingen voelde, maar liggend in zo'n gynaecologische stoel, was dat amper te zien uiteraard, (duhh zwaartekwacht). Ik moest er zelf op aandringen mij staande te onderzoeken en toen nog werd er alleen gezegd: tja, beetje verdikt, ik begrijp wat u bedoelt" maar een verzakking...neu..." en er werd geen link gelegd met achterwand verzakking.De gyn keek duidelijk alleen naar een baarmoeder of blaasverzakking. Toen heb ik zelf een onderzoek bij de proctoloog aangevraagd en deze constateerde gelijk dat e.e.a. verzakt was. (via Proctoscopie, bij persen etc). Ik kreeg een ander onderzoek, een defaecogram, en daar was duidelijk te zien dat ik zowel een rectocèle had als een enterocèle (dunnedarm lissen die tussen vaginawand en rectum inzakken). Bij ontlasten komt de endeldarm niet naar buiten, maar er is wel een duidelijke bobbel te voelen en er komen aambeien in zicht en soms lukt het niet de ontlasting in 1 keer kwijt te raken. De specialist opereert liever niet. Volgens hem schiet 70% van de vrouwen iets op met zo'n ingreep ( matje, hechten aan heiligbeen etc). 25 % heeft er totaal geen baat bij ( terwijl je wel 6 weken uit de roulatie bent) en 5% gaat er alleen maar op achteruit. De ingreep is complicatie gevoelig, matjes kunnen worden afgestoten, infecties van het weefsel kunnen zich voordoen, zelfs ingroei van matje in weefsel etc. Ik heb op dit forum ook een aantal erg nare getuigenissen hiervan gelezen...Dus als het niet hoeft....
Kortom, het wordt vooralsnog conservatief behandeld, hetgeen inhoudt: bekkenbodemfysiotherapie, extra vezels, vermijden van extra druk door tillen en hardlopen.
De last die in ondervind is: af en toe lage buikpijn, lage rugpijn, pijn in stuitje, regelmatig constante druk op anus, vermoeidheid.
Mijn vraag aan jullie: Hebben jullie baat bij bekkenbodemfysiotherapie? Wat voor oefeningen doen jullie en lukt het om die elke dag te blijven doen? Kun je verergering hier echt mee tegenhouden? Slikken jullie ook extra vezels? Ik zou het heel erg fijn vinden wat reacties te krijgen; alvast bedankt! Fijn weekend.
Marianne57
BerichtGeplaatst: 09-03-2015 21:18 Reageer met quote

Hallo Reiro,
Ik ben vorig jaar 18 December geopereerd aan een rectumprolaps. D.w.z dat ik een totale endeldarmverzakking had en daarbij ook incontinent van feaces. De operatie is me erg tegengevallen. Vooral pijn , erg misselijk ed. Tijdens de operaties is de endeldarm opgehangen aan het heiligbeen . Geen matjes gebruikt. Het kon gelukkig zo want hoorde de laatste tijd zoveel narigheid over dat ik dat echt niet wilde. En gelukkig kon het bij mij zo. Tevens is er 20cm darm verwijderd. Na 6 dagen mocht ik naar huis. Eenmaal 6 dagen thuis geweest te zijn en echt veel op bed heb gelegen ook mede opgelopen longontsteking werd ik weer met spoed opgenomen en geopereerd. Bleek een bloeding te hebben in de darm waardoor het ook de endeldarm ontstoken was. Hiervoor weer 8 dagen in het ziekenhuis gelegen. Nog heb ik er een fistel zitten en van een gat nu nog gaatje in de darmen. Heb nu een aantal keren bekkenbodemfysiotherapie en krijg nu alleen nog oefeningen mee. Het schijnt dat de spieren van de bekkenbodem niet allemaal meer werken. Dit zou komen door een tangverlossing die ik ondergaan heb. Het is wel veel oefenen elke dag en dat heb ik er wel voor over daar er anders een stoma geplaatst gaat worden en dat is het laatste wat ik wil.
Reiro
BerichtGeplaatst: 09-03-2015 23:51 Reageer met quote

Hoi Marianne57,

Dank je voor je reactie! Wat een toestand heb jij achter de rug en wat moet je een pijn hebben gehad. Het is niet het eerste verhaal over complicaties bij een rectum-prolaps operatie dat ik lees en het sterkt mij in mijn overtuiging dat ik mijn gloeiende best moet doen om te voorkomen dat de boel verder verzakt.Ik vind al die oefeningen best vermoeiend, moet ik zeggen en vooral vind ik het lastig om ze in mijn dagelijkse bezigheden in te passen; het is vaak het sluitstuk van de begroting en dat moet dus anders..
Jij doet nu ook oefeningen om te voorkomen dat er een stoma moet worden geplaatst, pfft, kan me voorstellen dat dat echt het laatste is wat je wil! Je zei dat je nog een fistel hebt in je endeldarm; welke last ervaar jij daarvan?
Hoe vaak doe jij oefeningen en welke oefeningen moet jij vooral doen?
Ik heb naast de oefeningen ook extra vezels gekregen, iets van Psyllium; heb jij dat ook? En kun jij met die fistel wel weer gewoon naar het toilet? Zonder incontinentie?
Sorry voor al deze vragen, maar ik voel me nog knap onzeker over deze pas geopenbaarde kwaal bij mij. Sterkte en tot horens!
Marianne57
BerichtGeplaatst: 10-03-2015 8:38 Reageer met quote

Hallo Reiro,
Heb geen vezelrijke middelen. Moest de test doen via internet en dat heb ik ook gedaan,maar kom wel aan de vezels.,want dat is ook heel belangrijk voor de stoelgang. Moet binnen 15 minuten na het eten naar het toilet en dan 3 sec knijp , 3 sec los, 3s duw en 3sec knijp. Om op deze manier de darmen te activeren. Verder nog 3x op de dag 5x aanspannen en dan 3minuten pauze en dat 3x herhalen.
Gisteren te horen gekregen dat bij mij een aantal spieren niet of nauwelijks nog werken.. Volgens de therapeut een gevolg van tangverlossing.
Van de fistel heb ik geen last , Had 6 weken terug nog steeds bloeding en een fors gat in de darmen ( door 2de operatie) en een nog veel grotere ontsteking. Dit is gelukkig vanzelf in al die weken sterk verminderd. Inderdaad heel belastend die oefenen,maar doe ze wel om op deze manier toch te voorkomen dat ik een stoma moet. Hoop echt ook voor jou dat je door de oefeningen kan voorkomen dat het nog meer gaat verzakken. Heb de operatie niet als prettig ervaren ,maar ben wel van mijn prolaps af gelukkig en dat is al een hele verademing. Gr Marianne
els 65
BerichtGeplaatst: 10-03-2015 20:18 Reageer met quote

Misschien een second opinion overwegen, bijvoorbeeld bij http://proctoskliniek.nl/?
En inderdaad blijven zorgen dat de ontlasting zeer soepeltjes eruit komt. Niet bij iedereen werken vezels even goed.

Hele goede app; voor op je telefoon; bekkenbodem.
Marianne57
BerichtGeplaatst: 10-03-2015 20:38 Reageer met quote

Ik ben op de site geweest, maar zie helaas geen app. Heb je zelf ervaringen ermee Els 65?
els 65
BerichtGeplaatst: 10-03-2015 20:41 Reageer met quote

De app vind je niet op de site van de proctoskliniek maar moet je downloaden via de app store;

Download de gratis bekkenbodem-app voor iPhone, iPad, iPod en Android-toestellen via
https://itunes.apple.com/nl/app/bekkenbodem/id498857306 of https://play.google.com/store/apps/details?id=mobowski.bekkenbodem&hl=nl

Ik vind het fijn om via mijn mobiel te kunnen oefenen en herinnering berichtjes te krijgen. Verder kun je ook de tekst horen, oortjes in en niemand anders die hoort waar je naar luistert.
Reiro
BerichtGeplaatst: 15-03-2015 21:30 Reageer met quote

Hoi Els 65, super bedankt voor de tip van die bekkenbodem app! Ik heb hem gelijk gedownload en ga er nu mee aan de slag!.
Groetjes, Reiro
Reiro
BerichtGeplaatst: 15-03-2015 22:20 Reageer met quote

Hoi Marianne 57, ik had nog een vraagje aan je: jij had een totale endeldarm-verzakking; hoe manifesteerde deze zich? Bij mij wss het zo dat ik achterin de vagina richting anus een steeds zwaarder gedeelte voelde en dat mijn anus een beetje naar buiten ging puilen ( een randje om het gaatje, zeg maar), net als bij uitwendige aambeien. Als ik nu aan de achterkant voel of erop druk, voel ik echt een zware massa bij anus, perineum en aan beide zijden achterkant vagina; ik kan die massa ook omhoog duwen als het ware, maar die zakt dan natuurlijk gelijk terug als ik sta. Was dat bij jou ook zo? Verder leek het net of dit in één keer zo is gekomen, wat uiteraard niet zo is, want het was wrs al een tijd bezig, maar nog niet voorbij een kritiek punt of zo. Wil je mij vertellen waaraan jij het het eerst merkte en hoe dat verder ging ( hoe snel, hoe voelde het en waar had je allemaal last van?)Sorry voor al deze vragen,hoop dat je ze wil beantwoorden groetjes, Reiro
Marianne57
BerichtGeplaatst: 16-03-2015 8:11 Reageer met quote

Hallo Reiro,
Ik had tijdens het dansen van het afstudeerfeest van onze dochter ineens een bal uit mijn anus. Ging op bed liggen en daarbij zagen we ineens een hele grote bal ( de prolaps) uit de anus komen. Heb door schaamte daarmee nog een paar jaar rond gelopen . Wat uiteraard niet goed is geweest. Dus zo snel mogelijk naar de huisarts gaan zou ik zeggen hoe moeilijk het ook is. Deze heeft me dan ook direct door verwezen naar de chirurg en ook moest ik binnen een paar weken geopereerd worden. Mocht je iets van buiten zien maak er een foto van of iemand anders en neem deze mee naar de arts. Heb ik ook gedaan dit stelden ze zeer op prijs,want als je ligt trekt het naar binnen en zien ze het niet. Oorzaak wat ik nu hoor is dat dit alles is veroorzaakt door een tangverlossing en dat de verzakking na je 50ste vaak naar boven komt. Als ik jouw verhaal zo leest zou ik er zo snel mogelijk mee naar de huisarts gaan ,want dit lijkt heel veel op een totale verzakking. Hou me op de hoogte! gr Marianne
Reiro
BerichtGeplaatst: 16-03-2015 14:32 Reageer met quote

Ha Marianne57, naar de huisarts ben ik allang geweest hoor, en daarna diverse keren naar gynaecoloog en proctoloog) ( zie mijn uitgebreide verslag van het verloop hier bovenaan de pagina ( gepost op 7 maart).
Ik was alleen benieuwd of jij ook het idee had dat het vrij plotseling ontstond en op welke wijze en waar het zich manifesteerde, vandaar mijn vragen Smile
Hoe gaat het nu met je?
Marianne57
BerichtGeplaatst: 16-03-2015 16:50 Reageer met quote

Hallo Reiro,
Naar mijns inziens ging het ineens spontaan tijdens het dansen. Daarvoor geen idee eigenlijk meer. Heb daarna ook nog jaren ermee rond gelopen. Het gaat redelijk . Alleen flinke incontinentie waardoor nu bekkenbodemfysio ,Bij geen resultaat waarschijnlijk een stoma,maar kijk dan zelf eerst ook eens naar andere alternatieven want stoma dat is wel echt het laatste wat ik ga doen. Gr Marianne
Reiro
BerichtGeplaatst: 16-03-2015 18:39 Reageer met quote

Ha Marianne57; jeetje, jaren daarmee rondgelopen!? Dan moet je toch ontzettend veel last hebben gehad van die bal bij je anus? Deed dat niet enorme pijn en kon je toen wel naar de WC? Bij mij is het gelukkig niet zo erg als jij beschrijft en ik ben ook ( nog) niet incontinent; ik heb vooral last van zwaar gevoel achter in vagina en rond anus, van af en toe buikpijn, jeuk bij anus,druk op anus, soms niet alle ontlasting kwijt kunnen en vermoeidheid. Vooralsnog wil de arts niet opereren; het is dan ook minder erg dan bij jou destijds en een operatie kan behoorlijk wat complicaties geven, zoals dus bij jou, als ik dat allemaal lees. Je bent dus ook niet van je incontinentie af omdat je kringspier en je bekkenbodemspieren kennelijk beschadigd zijn door een tangverlossing. Dat is wel erg sneu; Ik hoop echt voor jou dat de bekkenbodemfysio oefeningen kunnen voorkomen dat je een stoma moet, want dat lijkt me echt heel naar. Laten we elkaar op de hoogte houden, ok?
Marianne57
BerichtGeplaatst: 16-03-2015 20:47 Reageer met quote

Hallo Reiro,
Had wel wat pijn,maar schaamte was groter dus ging ik maar niet naar de huisarts. Als ik me bewoog en de prolaps kwam eruit dan even bukken en hopla dan sprong het weer terug. En dit heb ik dus jaren gedaan. Al met al 5 jaar!! Niet opereren had voor mij helemaal geen zin. Ben nu wel blij dat ik het gedaan heb,want dat probleem is gelukkig weg. Heb helaas complicaties gehad na de operatie,maar dat kan bij elke operatie gebeuren en dat gaat gelukkig een heel stuk beter. Nu inderdaad wachten wat voor een resultaten de fysio op zullen leveren en daarvoor doe ik mijn uiterste best om een stoma te voorkomen. Er zijn ook nog instituten in Nederland waar ze gespecialiseerd zijn in deze klachten, Misschien wel iets voor jou?? In Bilthoven is er zo'n kliniek. Als ik jouw verhalen zo lees dan zou ik zeker overwegen om eens naar zo'n kliniek te gaan..?? We houden elkaar op de hoogte. Mochten er bij mij nieuwe ontwikkelingen zijn dan laat ik het weten, Jij ook? Gr Marianne
Reiro
BerichtGeplaatst: 17-03-2015 12:34 Reageer met quote

Ha Marianne57,
Prima om elkaar op de hoogte te houden. Beiden zijn we nu bezig met bekkenbodemfysio; jij om een stoma te voorkomen en ik om een operatie te voorkomen. Laten we hopen dat het lukt. We zouden ook via de mail verder kunnen communiceren, als je dat leuk vindt; gewoon om elkaar af en toe een hart onder de riem te steken. Mail adressen mag je hier niet in je bericht zetten, maar je kunt wel tijdelijk in je profiel je adres op zichtbaar zetten, het dan van elkaar overnemen en het daarna weer afsluiten. Idee?
Reiro
BerichtGeplaatst: 24-03-2015 14:53 Reageer met quote

Hoi Marianne57,
Kennelijk vind je het geen goed idee om per mail verder te communiceren over onze kwaal, want je antwoordt helaas niet meer....
Het kan natuurlijk ook zijn dat je mijn vorige berichtje over het hoofd hebt gezien.. Laat je het even weten?
groet,
Reiro
Annelou
BerichtGeplaatst: 22-01-2018 12:02 Reageer met quote

Beste Reiro,
Ik lees net je verhaal en herken me er erg in! In zit nog volop in het medische traject maar word tot dusver behoorlijk van het kastje naar de muur gestuurd. Erg vervelend. Ik heb vooral last van mijn stuitje, lies en onderrug en nu dusdanig dat ik me zelfs onlangs ziek heb gemeld. Dat was ene lastige keuze maar de pijn breekt me op helaas. Ik ben nu doorgestuurd naar een revalidatiefysio terwijl ik denk ook een darmverzakking te hebben (ik voel een uitstulping in mijn vagina en ontlasting hoopt zich op). Hoe gaat het nu met jou (het ia al even geleden dat je berichtjes poste), wat heeft geholpen en hoe heb je toch onderzoek geregeld?

Alvast ontzettend bedankt!

Groet,
Annelou
Jula77
BerichtGeplaatst: 27-03-2018 15:09 Reageer met quote

Hallo Annelou,

Heb jij inmiddels al actie genomen voor jouw klachten. Ook ik herken me erin. Ontlasting die uitstulpt in de vagina. Wel met achterwand ertussen uiteraard. En ook steeds meer druk onderaan. Ik kan eigenlijk niet meer naar de wc zonder de hele boel met mijn vingers terug te duwen Sad
Ik ben benieuwd hoe het er nu bij jou voorstaat
Index > Gynaecologie > Baat van bekkenbodem fysio bij endeldarmprolaps?
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring