Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Gezondheidszorg > Kopie medisch dossier
Auteur Onderwerp: Kopie medisch dossier
blargg
BerichtGeplaatst: 26-06-2014 8:24 Reageer met quote

Hoi,

Ik heb een vraag over het verzoek tot ontvangst van een kopie van mijn medisch dossier.

Een paar jaar geleden ben ik een tijdje opgenomen geweest in een ziekenhuis. Aan een behandeling heb ik ernstige bijwerkingen overgehouden, deze bijwerkingen houden in dat ik vrijwel niets meer weet over de behandeling (geheugenverlies dus).

Om duidelijk te krijgen wat er zich heeft afgespeeld wil ik graag mijn dossier opvragen, ik heb dit al eerder gedaan over dezelfde periode.

Destijds (al weer 1,5 jaar geleden) heb ik ook een flink pak papier toegezonden gekregen. Maar er lijken ook veel dingen te ontbreken, bijvoorbeeld rapportages van de verpleging zitten er niet bij. En er staat maar weinig in over de bewuste behandeling.

Ik wil dit alsnog in handen krijgen en wil dat ze nogmaals mijn verzoek gaan bekijken en dit keer gewoon 'alles' toesturen.

Het is mij duidelijk dat zij bepaalde dingen beargumenteerd mogen achterhouden om de privacy van bijvoorbeeld mijn ouders te kunnen bewaren (ik verwacht dat niet en anders kan ik overwegen mijn moeder/vader ook een briefje te laten schrijven). En dat zij ook persoonlijke aantekeningen niet hoeven te verstrekken.

Om mijn verzoek kracht bij te zetten heb ik drie kantjes geschreven met toelichting om als bijlage toe te voegen. Maar ik vraag mij af of dit verstandig is.

Ik heb geen behandelrelatie meer met dit ziekenhuis en mijn angst is een beetje dat ze weer selectief dingen toe gaan sturen waaruit in ieder geval niet kan blijken dat zij zelf verkeerd hebben gehandeld.

Wat is het best volgens jullie? Gewoon op een vriendelijke manier de eis neerleggen dat ze alles opsturen? Of zoveel mogelijk ook toelichten waarom ik het wil in de hoop dat ze begrip zullen tonen maar met als risico dat ze zichzelf gaan indekken door eventueel zaken die aantonen dat er verkeerd is gehandeld achterwege te laten?

Alvast dank!

Groet,

blargg
MUSJE2
BerichtGeplaatst: 26-06-2014 23:59 Reageer met quote

Hoi Blargg,
Ik denk niet dat ze de tijd zullen nemen om 3 kantjes tekst te lezen... Lijkt me verstandiger om je eis kort maar krachtig neer te zetten.
Ik weet niet om welke behandeling het gaat, maar als bij een bepaalde behandeling een kort roesje gegeven wordt, lijdt dit tot geheugenverlies over de tijd daarna (ik weet alleen niet over hoe lange tijd daarna, 'n paar uur of 'n halve dag).
Groet, Musje
Goodlife
BerichtGeplaatst: 27-06-2014 0:29 Reageer met quote

Ik vraag me af over welke bijwerkingen je hebt? Je schrijft ernstige bijwerkingen en vervolgens noem je alleen geheugenverlies. Om welke behandeling gaat het? Geheugenverlies door een roesje is heel normaal, het is juist de bedoeling om een roesje te geven zodat de patiënt niet meekrijgt wat er allemaal met hem gebeurt. Bv bij een scopie va de darm of longen.

Dat je je dus niks meer herinnert vd behandeling of onderzoek is heel normaal. Verder begrijp ik ook niet wat dit hele gebeurtenis met de privacy van je ouders te maken heeft. Ook begrijp ik niet waarom je denkt dat er iets fout is gegaan en ook niet wat er precies is fout gegaan.

Als jij een stuk van de behandeling mist kan je gewoon aan je arts vragen om je te vertellen wat hij of zij allemaal gedaan heeft, dit had je toen der tijd gewoon kunnen vragen.

Patiënten hebben recht om hun medisch dossier lezen maar de aantekeningen die arts voor zichzelf maakt hoeft hij/zij niet aan de patiënt te laten zien, ookal staan ze in het dossier. Dit geldt ook voor de aantekeningen of rapportages van de verpleegkundigen.
3 A4tjes is te lang, maar blijkbaar hou jij van schrijven, dat bewijst de tekst hier boven. Een paar regels zijn voldoende.

Tenslotte als jij ontevreden bent over de behandeling of je arts kan je naar de patienten belangen. Zij kunnen je helpen.
blargg
BerichtGeplaatst: 27-06-2014 5:27 Reageer met quote

Dag MUSJE2 en Goodlife,

Dank voor jullie reacties. Voordat ik ze net las had ik zelf mijn brief al aangepast, en was eigenlijk tot dezelfde conclusie gekomen. Namelijk enkele duidelijke zinnen met de reden zonder veel detail. Ik geef daarbij aan dat ik een verdere toelichting niet noodzakelijk acht, gezien er geen behandelrelatie meer is. Maar dat ze eventuele vragen mogen stellen, en ik bereid ben mijn bevindingen achteraf te evalueren.

Het liefst zou ik mijn verhaal hier uitgebreid toelichten, maar dat lijkt me niet erg verstandig op een publiek forum waar iedereen mee kan lezen. Simpelweg om de reden die ik al aangaf als argument om geen drie kantjes met toelichting bij te voegen.

De periode van geheugenverlies is 'iets' forser als enkel de narcose periode(s), ongeveer mijn halve leven is weg, en ik wil graag weten of dat noodzakelijk is geweest. Uiteraard kan ik dit de arts zelf vragen, maar ik heb niet echt de verwachting dat hij/zij aan zal geven dat er (mogelijk) fouten zijn gemaakt. Dat hij dit ook op papier wil zetten met een handtekening er onder, en dat mij een forse schadevergoeding zal worden geboden.

Dat laaste is ook nadrukkelijk niet mijn doel, ik wil graag duidelijkheid voor mijzelf, en dat ze als blijkt dat er inderdaad fouten zijn gemaakt minder ver doorschieten in het uitvoeren van deze behandeling bij andere patiënten.

Een arts of instelling mag zaken uit een medisch dossier (onderbouwd) achterwege laten als het bewaren van de privacy van een andere partij belangrijker wordt ingeschat. Ik verwacht niet dat dit bij mij zal spelen, er zijn mij geen geheimen bekend tussen mij en mijn ouders. Ik noemde het slechts vanwege de relevantie die in theorie kan spelen.

Ik vind schrijven wel leuk ja meestal, en gezien de regels met tientallen toetsaanslagen per minuut over het scherm vliegen schiet ik daar mogelijk soms een beetje in door misschien.

Als jullie meer willen weten verzoek ik even een privé bericht te schrijven.

In ieder geval bedankt.

Groetjes,

blargg
Goodlife
BerichtGeplaatst: 27-06-2014 23:53 Reageer met quote

Sorry maar ik vind het allemaal heel vaag!

Als jij je weinig herinnert hoe weet je dan wat er gebeurd is om te beoordelen dat het fout is gegaan?
Je vraagt je arts niet om uitleg omdat je bijvoorbaat verwacht dat hij niet toe zou geven dat er fouten zijn gemaakt!
De eerste stap is toch om het aan de arts zelf te vragen. Jij hebt dat niet eens gedaan! En waarom denk je dat er fouten zijn gemaakt? Misschien zijn die niet eens gemaakt.
Ik begrijp heel goed dat je arts niet zou gaan schrijven dat hij fouten heeft gemaakt want die weet niet eens dat jij dat denkt want je hebt hem niet eens om uitleg gevraagd.

Het ligt niet aan jou om te beoordelen of er iets fout is gegaan. Als jij denkt dat je niet goed behandeld bent kun je juridische stappen nemen. De medische tuchtcollege kan de zaak dan beoordelen.

Nogmaals ga eerst een gesprek aan met je arts.
blargg
BerichtGeplaatst: 28-06-2014 15:57 Reageer met quote

Ik begrijp dat het wat vaag is, ik heb aangegeven dat jullie daarover een privé bericht mogen sturen. Dan kan ik aangeven om welke behandeling het gaat en mogelijk andere relevante vragen beantwoorden die meer helderheid scheppen.

Ik weet dat ik geheugenverlies heb, ik weet dat ik de behandeling ben ondergaan, ik weet dat geheugenverlies vaak voorkomt bij die behandeling. Ik weet niet waarom ze bij mij zo ver zijn doorgeschoten in de behandeling, ik wil daar graag meer duidelijkheid over.

Zoals ik in mijn eerste bericht al aangaf heb ik eerder het dossier opgevraagd, dat bleek niet volledig te zijn. Ik wil nu dus gewoon alles hebben, waar ik recht op heb.

Ongeveer anderhalf jaar geleden heb ik contact gehad met het ziekenhuis, ik ben toen ook terug gebeld, en iemand die er meer vanaf wist zou later nog weer bellen.

Dat is niet gedaan.

Ik heb de naam van die persoon, in principe kan ik zelf weer contact zoeken. Maar er is geen sprake van een gelijkwaardige positie omdat ik dus niets meer weet uit die periode.

Als ik mijn volledige dossier in handen heb kan ik de situatie vermoedelijk beter beoordelen. Als het goed is staat daar in waarom ze de behandeling zijn aangegaan, en de reden dat ze er steeds maar mee verder zijn gegaan - met dat geheugenverlies als gevolg.

Mochten daar dingen in staan die ik niet begrijp dan kan ik er gericht vragen over stellen, als er dingen staan die aantoonbaar niet kloppen of heel raar zijn dan is het misschien beter eerst een andere arts te raadplegen om te kijken wat nu verstandig is (bijvoorbeeld een tuchtcollege inderdaad).

Verder heb ik gewoon recht op de informatie, mijn vraag was meer welke manier verstandig zou zijn om het te verkrijgen, en daar heb ik nu een goed antwoord op.

Dank voor jullie begrip.
VanVelzen
BerichtGeplaatst: 28-06-2014 16:49 Reageer met quote

Medisch dossier inzien is geen "verzoek". U heeft recht ten alle tijden inzage te krijgen in uw medisch dossier. Of dit bij een lokale huisarts, ziekenhuis of elke andere medisch instelling dat maakt niet uit, echter wat er in een ziekenhuis is gebeurd wordt niet altijd gecommuniceerd met andere instellingen en zeker niet de eventuele opmerkingen of rapportages. Er wordt echter wel een vergoeding gevraagd voor een kopie.

U hoeft hier geen toelichting voor te geven hoe, wat of waarom u inzage wilt krijgen in uw medisch dossier. Als er fout is gehandeld zullen medici dit vaak niet vermelden in het medisch dossier van patiënten. Het komt in extreem weinig gevallen voor waar fout was gehandeld. Zoals onlangs bij mijn collega cardiologen waar dood cijfers nogal hoog waren dat de autopsie rapporten bewijs werd onthouden. Ook fouten van de cardiologen zelf werden niet opgenomen in het dossier en de zaken werden als "natuurlijke dood" of "dood door complicaties van ingreep" vermeld terwijl er eigenlijk grove fouten werden gemaakt door de thorax chirurg of cardioloog et cetera. Het ziekenhuis in kwestie, de afdeling en de betrokken personen bestraft. Echter de straffen zijn belachelijk, terwijl het wel om een mensen hun familie leden ging. Iedereen maakt fouten, maar neem verantwoordelijkheid als arts kan dit dodelijke gevolgen hebben, verzwijgen is zeer laf. Begrijp echter wel dat medici mensen willen helpen en dit niet met opzet doen, al thans in de overgrote meerderheid van de gevallen is dit zo.

De dienstdoende verpleegkundige maakt ALTIJD een kort rapport, opmerking of enkele aantekening op over haar bevindingen die betrekkingen hebben tot eventuele vraagstelling, waarneembare afwijkingen of diagnostiek onderzoek van de patiënt. Andere verpleegkundige die u ook zien, helpen, behandelen doen dit vaak niet gezien u onder de verantwoordelijkheid valt van een aangewezen persoon, wel worden opmerkingen gemaakt naar de verantwoordelijke of zelf een tweede rapport aanmaken. Ook andere medici en specialisten maken aantekeningen van onderzoek, diagnostiek, vraagstelling et cetera. Deze vorm van notities, opmerkingen waar vaak wel veel medische jargon, gedachteproces, indicaties, diagnostiek in staat wordt ook opgenomen in het LOKAAL medisch dossier, u krijgt hier echter geen inzage in gezien er ook persoonlijke meningen enzovoort staan die bij de patiënt soms als kwetsend of angstaanjagend worden geïnterpreteerd. U dient hiervoor een rechterlijk bevel te halen waardoor er "beslag" wordt gelegd op ALLE informatie bij het ziekenhuis met betrekking tot u en daaromheen door de rechtsgang voor een eventuele strafrechtelijke gevolg. Dit is dan ook u enige optie.

Wanneer een patiënt echter iets strafbaar heeft begaan en justitie legt beslag op het medisch dossier kan wegens beroepsgeheim en de instelling via het verschoningsrecht dit beslag ongegrond verklaren. Indien een arts een mogelijk strafbaar feit heeft begaan kan hier ook aanspraak op worden gemaakt echter heb ik dit nog nooit met succes gezien als een gefundeerde verweer en dus zal men moeten meewerken met de rechtsgang.

De medische tuchtcollege is een andere vorm en moet u zien als intern onderzoek door een "onafhankelijk" entiteit die alleen in extreme gevallen het een strafje oplegt wat vaak heel weinig voorstelt.

Het ziekenhuis noch medici zal niet meewerken noch hoeven zij mee te werken met hun eigen fout opsporing. U dient een advocaat in uw arm te slaan.

Tevens stel aparte brieven op met een korte zin structuur dat uw ouders akkoord zijn met dat u inzage krijgt in uw dossier en in dit geval zij afstand nemen van hun privacy. Ondertekent door uw ouder(s)

Wat goodlife hierover zegt is zijn/haar persoonlijke mening om een arts eerst zelf vragen te stellen staat geheel buiten het proces. Tuurlijk als men opklaring wilt over een probleem of wat dan ook dient men terug te gaan naar de behandelende medici. Echter u praat hier over mogelijk incorrect handelen van de medici zelf wat een heel andere probleem is. Een fout erkennen die men heeft verzwegen voor al die jaren, denkt niet dat een persoon dit zo maar zal doen in een kort 10 minuut gesprekje over uw probleem. Een advocaat gaat ook niet vragen stellen aan een arts want die vragen worden direct doorgestuurd naar het administratief / rechtspersoon van de arts of instelling. Als jij dat als patiënt doet kunt u immers een signaal vooraf geven dat u onderzoek doet met als gevolg als er daadwerkelijk incorrect is gehandeld dat de persoon in kwestie toegang tot uw lokaal medisch dossier gegevens zal verwijderen.

Tevens wil ik vermelden dat door middel van trauma de mentale gezondheid van een patiënt kan beïnvloeden wat kan leiden tot geheugenverlies als een defensief mechanisme van de hersenen. Een medische behandeling kan als geestelijke trauma worden ervaren bij de patiënt. Echter denk ik hier vaak aan de GGZ praktijken dan welwillend een medisch handeling te ondergaan.

Echter er ontbreekt zeer veel details van uw redenering, behandeling en geresulteerde problemen worden niet vermeld echter alleen dat de oorzaak een narcose is met als gevolg geheugenverlies van alles? voordat u onder narcose ging.

U kunt mij een PM sturen als u verder gedetailleerd advies zoekt.

sterkte,
blargg
BerichtGeplaatst: 30-06-2014 17:26 Reageer met quote

Beste VanVelzen,

Helaas blijkt het niet mogelijk privé berichten te verzenden via dit forum. Ik kom toch graag met u in contact en verzoek u mij een bericht te sturen per mail aan blargg@blargg.nl - alvast bedankt.

Groetjes,

blargg
Index > Gezondheidszorg > Kopie medisch dossier
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring