Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Diabetes > Vermindering van glucosescchommelingen
Auteur Onderwerp: Vermindering van glucosescchommelingen
reneperey
BerichtGeplaatst: 24-06-2014 13:12 Reageer met quote

De glucoseschommelingen kunnen worden verminderd door een goede injectietechniek, bijvoorbeeld door injectieplaatsen af te wisselen, korte pennaalden te gebruiken en naalden niet te hergebruiken


Breda, juni 2014 – Bij een recent onderzoek, uitgevoerd door Blanco et al., is geconcludeerd dat het op de juiste wijze afwisselen van de injectieplaats van cruciaal belang lijkt te zijn voor de preventie van lipohypertrofie, wat resulteert in verminderde glucoseschommelingen en hypoglykemie, verminderd insulinegebruik en lagere kosten.

Uit het onderzoek bleek een verband tussen de aanwezigheid van lipohypertrofie en glucoseschommelingen. Lipohypertrofie kan worden gedefinieerd als de ophoping van onderhuids vetweefsel op een plaats waar herhaaldelijk insuline is geïnjecteerd. Hierdoor wordt een dosis niet altijd even goed opgenomen, wat kan leiden tot zowel hyper- als hypoglykemie. Een goede glykemische regulering is noodzakelijk ter verlaging van het risico op ernstige langetermijncomplicaties van de aandoening, zoals retinopathie, nefropathie en neuropathie.

Blanco et al. toonden aan dat bijna twee derde (64%) van de insulinegebruikers lipohypertrofie ontwikkelt. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat 39,1% van de patiënten met lipohypertrofie onverklaarbare hypoglykemie had, vergeleken met 5,9% van de patiënten zonder lipohypertrofie, en dat 49,1% van de patiënten met lipohypertrofie glucoseschommelingen vertoonde, vergeleken met 6,5% van de patiënten zonder lipohypertrofie.

Tot de beste preventie- en behandelstrategieën die beschikbaar zijn voor lipohypertrofie, behoren het afwisselen van de injectieplaats bij elke injectie en het niet opnieuw gebruiken van naalden. Na het eerste gebruik is een naald stomp en hergebruik kan dan weefselbeschadiging veroorzaken. Tijdens het onderzoek van Blanco et al. werd duidelijk dat de aanwezigheid van lipohypertrofie verband hield met het hergebruik van naalden. Het leek erop dat het risico op lipohypertrofie toenam naarmate een naald vaker werd gebruikt. Volgens een Europees epidemiologisch onderzoek naar injectietechnieken is het risico op lipohypertrofie bij patiënten die naalden hergebruiken 31% groter dan bij patiënten die dit niet doen.

Uit de resultaten van Blanco et al. bleek dat 98% van de patiënten met lipohypertrofie de injectieplaats niet afwisselde of dit niet op de juiste manier deed, terwijl slechts 5% van de patiënten die op de juiste manier afwisselden, lipohypertrofie had.

Vanwege de variabiliteit in de dikte van de onderhuidse vetlaag verhoogt het afwisselen van injectieplaatsen verdeeld over een groter gebied het risico op een onbedoelde intramusculaire injectie. Het gebruik van korte (4 mm) pennaalden verlaagt echter de kans op een intramusculaire injectie, zonder dat de hoeveelheid insuline die naar het huidoppervlak terugstroomt, toeneemt. Dit is zelfs het geval wanneer in een hoek van 90 graden zonder huidplooi wordt geïnjecteerd. Het gebruik van 4 mm pennaalden is geschikt voor insulinetherapie bij zowel volwassenen, ongeacht hun BMI, als kinderen en jongeren (hoewel bij kinderen en jongeren mogelijk een huidplooi moet worden genomen). Patiënten meldden de injectie als minder pijnlijk te ervaren, hetgeen kan bijdragen tot therapietrouw, psychisch comfort en kwaliteit van leven.

Uit het onderzoek bleek ook dat patiënten met lipohypertrofie meer insuline gebruiken, doordat de weefselophoping als een barrière functioneert. Patiënten zonder lipohypertrofie gebruikten dagelijks gemiddeld 15 eenheden insuline minder, hetgeen voor de gezondheidseconomie van een land dat in omvang vergelijkbaar is met Spanje, een kostenbesparing van 122 miljoen euro kan betekenen, bewerkstelligd door zowel patiënten als zorgverleners.

Kenneth Strauss, Global Medical Director van BD: “Het onderzoek van Blanco et al. benadrukt het belang van een goede injectietechniek voor het bereiken van een optimale glykemieregulering. Ter voorkoming van glucoseschommelingen en de bijbehorende nadelige gevolgen zou elke diabetespatiënt die insulinetherapie volgt, de injectieplaats moeten afwisselen, nooit naalden moeten hergebruiken en moeten leren om lipohypertrofie zelf te herkennen. Injectieplaatsen moeten ten minste elk half jaar door een arts worden bekeken en gepalpeerd, en er moet worden gewezen op de voordelen van het gebruik van korte pennaalden. Veranderlijkheid in de opname van insuline en glucoseschommelingen kunnen worden beperkt door het op de juiste wijze afwisselen van injectieplaatsen. Dit kan verder worden bevorderd door het gebruik van een 4 mm pennaald. Het is stuitend dat bijna twee derde van de diabetespatiënten lipohypertrofie heeft. Er moet dan ook alles aan worden gedaan om dit aantal terug te dringen.”
Index > Diabetes > Vermindering van glucosescchommelingen
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring