Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Een gezonde levensstijl > Leververvetting, hoe lang voor terug "normaal"?
Auteur Onderwerp: Leververvetting, hoe lang voor terug "normaal"?
Steve2014
BerichtGeplaatst: 20-06-2014 13:59 Reageer met quote

Ik ben (helaas, ontzettend dom ik weet het) al een jaar of tien een stevige drinker. Anderhalf flesje witte wijn ‘s avonds is wel het minimum. Dom, ik weet het. Arts heeft "exterme leververvetting" vastgesteld, maar "geen focale letsels".

Ik wil eindelijk mijn leven eens normaal beginnen leiden en met die onzin stoppen. Er moeten andere manieren zijn om stress af te reageren (ik heb een nogal stresserende job).

Ik vraag me af, aangezien er "nog" geen letsels zijn, kan de lever genezen? Hoe lang zou het duren voor die "extreme vervetting" teruggedrongen is tot een normale, gezonde lever?

(ik durfde het eigenlijk niet vragen aan de arts, zo sprakeloos onder de indruk was ik toen ik eindelijk eens met de neus op de feiten gedrukt werd dat er eigenlijk toch wel iets ernstig mis is)

Dank voor alle antwoorden!
Libera
BerichtGeplaatst: 20-06-2014 15:02 Reageer met quote

Hallo Steve,

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: leververvetting is een omkeerbaar proces! Het feit dat er (nog) geen sprake is van focale letsels is positief. Jij hebt dus duidelijk een wake up call gehad. Er moet drastisch iets gaan veranderen aan je alcohol consumptie. Misschien dat je hiervoor hulp in kunt schakelen via je huisarts. De wil om daadwerkelijk dingen in je leven te gaan veranderen is er zo te lezen. Als de oorzaak van de leververvetting, in jouw geval dus alcohol, niet wordt aangepakt dan zal het proces doorgaan met levercirrose als gevolg. Dit is onomkeerbaar en kunnen er op termijn ernstige complicaties ontstaan.
Er zijn zeker andere manieren om met stress om te gaan. Sporten is zo'n uitlaatklep.

Ik hoop dat je iets aan mijn reactie hebt. Heel veel sterkte gewenst.
Steve2014
BerichtGeplaatst: 20-06-2014 15:09 Reageer met quote

Dag Libera,

Dank je voor je bemoedigende woorden.

De vaststelling van leververvetting en afwezigheid van focale letsels is helaas wel anderhalf jaar geleden gebeurd, ondertussen ben ik domweg door beginnen gaan. Nu ik een tijdje geleden vader geworden ben, is bij mij eindelijk het licht aangegaan, rijkelijk laat, dat ik ongelofelijk domme dingen aan het doen ben en dat het anders moet, wil ik mijn zoon zien afstuderen.

Ik kan alleen maar hopen en bidden dat ik in dat anderhalf jaar al niet meer schade aangericht heb en dat de toestand nog zo'n beetje hetzelfde is.

Ik had ook zitten denken aan de huisarts inschakelen, maar ik vraag me dan af, wat kan die doen voor mij? Bestaat er medicatie die het stoppen met alcohol vergemakkelijken? Wat kan hij anders doen? Naar een psycholoog of iets dergelijk, lijkt me een brug te ver, dat doe ik niet, ik kan het zelf ook wel (hoop ik).

Nogmaals dank.
Steve
Libera
BerichtGeplaatst: 20-06-2014 15:27 Reageer met quote

Hallo Steve,

geen dank hoor. Ik denk dat je nu niet teveel achterom moet kijken maar juist naar de toekomst! Het eurootje is gevallen en het feit dat jij je zoon wil zien opgroeien/zien afstuderen moet de drive zijn om alles op alles te zetten om je lever weer gezond te krijgen. Denk je echt dat je het alleen gaat redden? Het is toch geen schande om een psycholoog in te schakelen? Of een andere hulpverlenen? Het kan toch een stok achter de deur zijn. Je bent nu heel erg gemotiveerd maar je zal in de toekomst toch naar feestjes gaan, of naar recepties. En daar zal altijd alcohol geschonken worden. Ik denk ook dat je naar je omgeving duidelijk moet zijn dat alcohol vanaf nu taboe voor je is. Dus ook niet 1 glaasje voor de gezelligheid. Blijf niet hangen in hoe dom je bent geweest, zet die schouders eronder.

Ik dronk al weinig maar ben nu helemaal gestopt. Ook vanwege mijn lever (gezwellen) en vanwege mijn hart.
Ik wil beiden namelijk niet onnodig extra belasten.

Groet,
Libera
Steve2014
BerichtGeplaatst: 20-06-2014 15:43 Reageer met quote

Dag Libera,

Ik moet inderdaad niet te veel naar het verleden kijken, gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer.

Denk ik dat ik het alleen ga redden? Ik denk het wel. Psycholoog of hulpverlener inschakelen, hmm, inderdaad geen schande, er is een reden waarom deze beroepen bestaan, natuurlijk. Echter, ik weet niet wat het is, die stap is voor mij groot, het klinkt dom, maar het is mijn "mislukking" toegeven, terwijl ik in mijn achterhoofd er van overtuigd ben dat ik het wel in mijn eentje kan rechtzetten en niemand hoeft het te weten. Dom natuurlijk.

Misschien is de stap naar professionele hulp zoeken kleiner in Nederland (Vlaming hier).

Dit week-end wordt al een eerste grote test, we organiseren bij ons thuis een feestje en vijf bevriende koppels komen op bezoek, gelegenheden waar traditioneel nogal wat drank voelt (Vlaamse Bourgondiërs zeg maar, maar het levert wel een kapotte lever op, dat kleurrijke gezegde "Bourgondiërs"). Nu heb ik dit week-end wel een vlot excuus, ik moet namelijk antibiotica slikken wegens een infectie in mijn longen (niks ergs volgens de dokter, maar wel antibiotica nodig).

Groetjes,
Steve
Libera
BerichtGeplaatst: 20-06-2014 15:53 Reageer met quote

Steve, het feit dat jij durft toe te geven dat je een alcohol probleem hebt getuigt wat mij betreft van karakter.
Mijn rugzakje is behoorlijk vol, heb meerdere (ernstige) gezondheidsproblemen, daarnaast een partner die kanker kreeg met ernstige complicaties. 2 Studerende kinderen. Ik heb ook hulp gezocht bij psychologen. Ben ik daarom zwak? Nee! Met de handvatten die ik aangereikt heb gekregen is mijn leven goed in balans. Gun (!) jezelf steun uit die hoek, zie het niet als zwakte.
Heb je al geprobeerd om over te gaan op alcohol-vrij bier?

Ik woon zelf in het Bourgondische Maastricht. Wink
Index > Een gezonde levensstijl > Leververvetting, hoe lang voor terug "normaal"?
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring