Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Longziekten > ARDS
Auteur Onderwerp: ARDS
Star Rock
BerichtGeplaatst: 13-05-2014 11:56 Reageer met quote

Hallo,

Ik heb 7 manden geleden een heel zwaar auto ongeval gehad en was er zwaar aan toe, darmerforatie een paar dagen later door de gordel heb ik ARDS gekregen en ben ik overgebracht naar leuven de toestand was zorgwekkend, Veel kan ik er mij niet van herinneren, waarschijnlijk door de medicatie omdat ik al op intensieve lag. ik weet alleen dat ik nog wel vanalles gehoord heb, dat ik het niet zou halen enz. heb mijn familie nog even gehoord, en daarna weet ik niets meer omdat ze me toen in een kunstmatige coma gehouden hebben. ik heb niet afgezien dat moment omdat ik van niets wist, heb dan nog wel een dag aan de beademing gelegen toen ik wakker was , ook daar was ik niet bang van omdat ik dat niet besefte.. het enige waar ik nu mee zit zijn soms angstgevoelens .. waarom dat weet ik niet, waarschijnlijk bang om het weer te krijgen. De ene zegt dat het niet volledig herstelt .. de andere zegt het hersteld volledig. nu moet ik wel zeggen, ben iemand dat rookt .. de ene dokter zegt, elke sigaret dat je nu nog rookt maak je je longen weer kapot.. Ik weet natuurlijk ook wel dat dat niet gezond is .. maar het is moeilijk om die slechte gewoonte te laten.. en vraag me af is er nog gevaar om het spontaan weer te kunnen krijgen.. er staat heel weinig informatie van op het internet, en kwam dan bij een youtube filmpje terecht, ook bij survive dat er mensen aan sterven, ik besef dat ik geluk had.. maar ben bang dat er toch blijvende beschadiging is en het klinkt dom maar heb er angsten aan overgehouden om toch vroeger te sterven omdat ik die ARDS gehad heb.. zijn er nog mensen die deze angstgevoelens hebben?
Goodlife
BerichtGeplaatst: 13-05-2014 22:20 Reageer met quote

Dat je bang bent en zorgen maakt, is heel begrijpelijk. Je hebt een trauma gehad. Het is belangrijk dat je ook psychologische hulp krijgt om dit te verwerken en je angsten onder de controle te krijgen.

Ik weet niet wat precies de schade is geweest, dus ik kan ook moeilijk een uitspraak over je prognose doen. Maar in principe als je tijdig ervoor behandeld bent en de onderliggende oorzaak op tijd vastgesteld is en behandeld is, dan is de prognose goed. Maar nogmaals zonder verdere info kan ik geen uitspraak over jouw toestand doen.

maar dat roken… dat moet je echt niet doen, dat is het ergste wat je je zelf aan kan doen! Enerzijds ben je bang dat je iets krijgt en snel doodgaat en anderzijds inhaleer je stoffen die heel slecht voor je zijn. Zonder ademen kunnen wij niet lang in leven blijven en wat doe jij? Je inhaleert vreselijke stoffen die echt slecht voor je zijn. Je longen hebben al een enorme klap gehad, dus doe je best om te stoppen met roken want elk sigaret die je rookt is slecht voor je.

Natuurlijk is het niet makkelijk om ermee te stoppen, maar zet alles op een rijtje voor jezelf. waarom rook je? wat gebeurt nou als je dat niet doet? wat zijn de consequenties als je het wel doet? wat bereik je ermee? Wil je stoppen? ja of nee en zo kun je dus alles voor jezelf op een rijtje zetten om een beeld te krijgen hoe je zelf erover denkt.
Ga ook naar je huisarts en vraag hem/haar om je te helpen om met roken te stoppen, maar ook om meer aandacht te besteden om je trauma te verwerken en vraag ook naar meer opheldering over je lange termijn prognose.

je hebt al een enorme trauma overleefd, dat betekent dus dat je sterk bent. Onderschat jezelf niet, neem voldoende tijd en rust om alles te verwerken en ga weer verder met je leven.
Index > Longziekten > ARDS
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring