Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Kanker > Lipoom
Auteur Onderwerp: Lipoom
Medstud
BerichtGeplaatst: 12-01-2013 2:16 Reageer met quote

Beste lotgenoten,

Ik ben een 4e jaars geneeskunde student. Zelf heb zo'n tien jaar last van lipomen, vooral in mijn linker-onderarm en bovenbenen. Ik heb er vijf jaar geleden twee weg laten halen, maar deze zijn weer langzaam terug gegroeid. Inmiddels heb ik er ook veel meer gekregen, maar de meeste zijn nog klein (ongeveer 20 in totaal). Ik denk wel dat het een kwestie van tijd is voordat deze ook vervelende grootte zullen krijgen. Eentje in mijn bovenarm is nu soms wel pijnlijk, de anderen zijn pijnloos.
Als medisch student ben ik inmiddels op zoek gegaan nieuwsgierig naar wetenschappelijke informatie dat bij mijn verschijnselen zou kunnen passen.
De meeste relevante informatie heb ik kunnen vinden bij Dr. Herbst uit San Diego.

Ik wil van te voren nog wel benadrukken dat ik haar onderstaande theorie nog niet heb kunnen terugvinden in de artikelen waar ik zelf toegang tot heb. Ik zal mij de komende weken hier verder in verdiepen.

Zij legt in het filmpje "Mystery Diagnosis - The Man With 100 Lumps" op youtube vanaf 13:30 minuten uit hoe lipomen zouden kunnen ontstaan. Het komt erop neer dat afvalstoffen uit de bloedvaten niet goed door de lichaamsvloeistoffen worden afgevoerd. Hierdoor blijven de giftige stoffen op 1 plek en moeten er speciale 'schoonmaak-cellen' (macrofagen) worden aangetrokken. Omdat deze cellen het afval actief opruimen gebruiken ze energie en daarom wordt er op die plek vet opgebouwd en ontstaat er een lipoom.
Een (familiaire) gen-mutatie zou een rol kunnen spelen bij bovenstaand proces. De patient in het filmpje had extreem zwaar gesport wat zijn lipomen deed toenemen (volgens de arts zou dat kunnen omdat er extra melkzuur wordt geproduceerd tijdens sporten en dat zou dus niet goed worden opgeruimd). De patient wordt uiteindelijk geadviseerd om fysieke activiteit te beperken en een minder stressvol bestaan te leiden.

Bovenstaand principe zou kunnen verklaren waarom een lipoom weer terugkomt na operatieve verwijdering, want daarmee wordt lokaal weer een gebied met ontsteking veroorzaakt waarin bovenstaand proces kan optreden en je dus in een soort vicieuze cirkel komt.

De oorzaken en remedies die ik tot nu toe heb gezien variëren van eetgewoontes tot geestelijke gesteldheid en alle bijbehorende dieten, supplementen en therapieën. Voor de een lijkt gluten de boosdoener, voor de ander zuivel en bij een ander komt het weer familiair voor.

Zijn er nieuwe verbanden te vinden in de zaken die wel zijn aangetoond tot nu toe? Gaat het hier om een lichaam uit balans door verstoord metabolisme, een genetisch defect, dieet, stress, leefgewoonten, leefomgeving etc?

Ik zal mij dus niet alleen richten op Dercum maar ook op diagnoses zoals Lipomatosis, Benign Symmetric Lipomatosis, Familiaire multiple lipomatosis.

Ik weet dat sommigen van u al jaren mee bezig zijn om duidelijk te scheppen rondom deze ziektes. Voor zover ik het terug kan vinden zal ik contact met deze personen zoeken zodat wij elkaar kunnen helpen en uiteindelijk weer een stapje zetten voor alle mensen die problemen ondervinden door (pijnlijke) lipomen.

Van uw reacties krijg ik een melding, dus graag reacties!
Groet, Jochem
edwood68
BerichtGeplaatst: 14-06-2013 20:21 Reageer met quote

Beste Jochem,

Mooi om te lezen dat je actief op onderzoek uit bent gegaan en nog bent waarschijnlijk.

Ik ben vorig jaar met een accupunturist op onderzoek uit gegaan. Ik heb een paar maanden chinese kruiden, Dolichos Form, ingenomen en daarbij accupuntuur gedaan.
De lipomen bleven stabiel. Ik ben er niet verder mee gegaan.

Wat de beste man mij ook vertelde was dat ik warmte vast hou in mijn lichaam, daardoor een snelle spijsvertering heb en daardoor niet al mijn afval stoffen uit mijn lichaam worden afgevoerd, dit is waarschijnlijk de voedingsbron voor de groei van mijn lipomen.

Ruim 2 maanden geleden ben ik gestart met het maken en innemen van groene smoothies...dit heeft als effect dat je de juiste voedingsstoffen tot je toeneemt...hierdoor waren de lipomen ook niet gegroeit...

Van een andere lot genoot hoorde ik dat hij bezig was met kurkuma en paardebloem...daar zit volgens mij ook wel wat in!

Lijkt mij goed om de ontwikkelingen van elkaar met elkaar te delen en zo te kijken of we de strijd verder kunnen aangaan met de oorzaak van het ontstaan van lipomen!

Groet,
Ed
petra22
BerichtGeplaatst: 14-06-2013 21:54 Reageer met quote

Ik heb een lipoom van 8 cm in mijn borst gehad, het ging teveel pijn doen . Hij is er toen uitgehaald. Ik heb er ook ééntje aan de zijkant op mijn lichaam, maar die groeit niet. ik weet niet waarom ik ze heb
EmPee
BerichtGeplaatst: 04-07-2013 12:29 Reageer met quote

Ik had een lipoom op mijn buik die ooit klein begon maar na 13 jaar groter was dan een babyhoofdje. 1300 gram hebben ze toen ongeveer verwijderd via een buikwandcorrectie, anders was niet mogelijk. Daarna was ik weer "in balans".

Nu heb ik er eentje op mijn rug. Een kleintje nog, waarbij de uitslag van de echo was, "Lijkt het meest op een lipoom". Hij zit recht op mijn ruggewervel. Omdat ze niet zeker weten of het een lipoom is en om de locatie ga ik morgen onder volledige narcose onder het mes. Die narcose is wel balen maar ze konden niet verdoven vanwege de locatie en omdat ze niet weten of en hoe dat ding naar binnen is gegroeid.
Kaatje Toverbal
BerichtGeplaatst: 24-09-2013 23:26 Reageer met quote

Hallo Jochem, hopelijk ben je alweer wat verder in jouw onderzoek. Bij mij is ca. 6 jaar geleden een lipoom gaan groeien in mijn nek (linksachter). Mijn eerste en hopelijk tot nu toe de enige. Ik heb al eens met mijn huisarts overlegd, maar hij adviseerde om het maar zo te laten omdat op die plek veel spieren en zenuwen lopen. Maar de lipoom groeit nog wel (nu 5 cm) en het wordt nu echt ontsierend. Vooralsnog heb ik geen verdere klachten door de lipoom. In jouw reactie las ik dat een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat afvalstoffen niet goed worden afgevoerd. In mijn geval zou dat wel eens de oorzaak kunnen zijn. Ook heb ik rond die tijd een aantal jaren veel stress gehad. Ik was benieuwd of er al iets nieuws is ontdekt. Ik overweeg om de lipoom te laten verwijderen, maar na het lezen van al deze berichten ga ik weer twijfelen. Welk advies en nieuwe info zou jij mij kunnen geven?
Superfieke
BerichtGeplaatst: 10-12-2013 23:25 Reageer met quote

Hey iedereen. Ik heb wat staan snuffelen op internet en ben zo bij jullie terecht gekomen. Een week geleden bultjes ontdekt en na wat verder onderzoek, bleek dat ik precies 1 en al bultjes in mijn buik, ribben, zijkant, baarmoeder had ?!?!? Ook in m'n arm vond ik er een paar.
Ging voor geruststelling naar de huisarts, maar die vond het 'bizar' (de ene bult wisselt de andere af, ik denk niet dat ze makkelijk te tellen zijn).
Bloedtest wees niets speciaals uit en volgende week maandag 'mag' ik naar het ziekenhuis voor een echo. Ik zit echt met een ei in m'n broek. Wat als dit kwaadaardig is ? En zo nee, als het toch vetbultjes zijn, het zijn er zoveel....wat gaat dit geven ?
Herkenbaar voor iemand ? Zoveel ?
Pierre49
BerichtGeplaatst: 09-11-2014 18:24 Reageer met quote

Beste mensen,

Ook ik heb een groot aantal lipomen op armen romp en bovenbenen (vele tientallen, ik ben de tel allang kwijt). Intussen heb ik me daar 5 keer aan laten opereren, maar de lipomen komen steeds terug. Gelukkig groeien ze maar heel langzaam.
In de jaren '80 en '90 heb ik een groot aantal "alternatieve" behandelaars bezocht, maar geen van hen was in staat ook maar iets positief te doen. Conclusie: ga niet naar de alternatieve "genezers". Het zijn kwakzalvers. Het enige dat helpt is een operatie. De informatie van de vierdejaars student (MedStud) is mij ook (een beetje) bekend. Maar leidt dat ook tot een oplossing?
Index > Kanker > Lipoom
Pagina 6 van 6  

Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring