Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Psyche > Depressie en mirena?
Auteur Onderwerp: Depressie en mirena?
Bellabel
BerichtGeplaatst: 11-01-2006 14:46 Reageer met quote

Heb dit onderwerp ook bij gynaecologie geplaatst als noodkreet. Slik efexor tegen depressieve klachten. Heb enorme last van menstruatie en pms vandaar dat huisarts mirena aanraadde. Na lang twijfelen heb ik hem 3 weken geleden laten plaatsen. Nu voel ik mij psychisch ontzettend slecht en het gaat alleen maar meer bergafwaarts. Is er iemand die hier ervaring mee heeft. Ik las pas achteraf in bijsluiter dat voorzichtigheid geboden is bij depressies. Maar huisarts is hier niet mee bekend. Help!
anoniem1
GastBerichtGeplaatst: 20-01-2006 1:28 Reageer met quote

Ik heb mijn hele leven al last van PMS (pijn en depresie). Ik heb twee jaar geleden op advies van mijn huisarts mirena laten plaatsen. Ik was net gestopt met borstvoeding (ongeveer 7 maanden) en voelde ik me daardoor geweldig, waarschijnlijk door de hormonen. De tweede week na het plaatsen van Mirena werd ik helemaal gek. Het leek of ik door iets bezeten was. Vreemd genoeg vooral tijdens de menstruatie en daarna (ipv ervoor). Mijn huisarts wilde niet geloven dat het door Mirena kwam. Dat kan niet met zo weinig levonorgestrel, zei hij. Mijn verweer was dat het wel weinig is maar wel rechtstreeks in de baarmoeder, en dat inderdaad op de verpakking staat dat je op moet passen met depressies. Ik heb na 3/4 jaar de Mirena eruit laten halen. De erge depressie verdween niet meer. Het lijkt wel of ik erin blijf steken. Ik heb ook weer erge pms. maar nu zoals het hoort: voor de menstruatie. Ik kan het niet bewijzen, maar als je gaat googlelen naar depressie en mirena, komt er ook heel wat naar voren (vooral in USA). Sterkte, Marriet
Anoniem2
GastBerichtGeplaatst: 27-01-2006 7:38 Reageer met quote

Voor mijn PMS-klachten leek de Mirena voor de hand te liggen als de oplossing. In juni 2004 liet ik het plaatsen. Een maand later namen mijn PMS-klachten alleen maar toe en na 2 maanden verviel ik in een zware depressie, waarvan ik nog steeds herstellende ben. Tijdens het eerste jaar van mijn depressie leken de PMS-klachten te verminderen, maar volgens mij kan dit ook veroorzaakt zijn door het gebruik van een antidepressivum Cipramil. Nu ik die medicatie langer gebruik, blijven mijn klachten in een status quo of nemen zelfs iets toe en ga volgende week bij de Mirena laten verwijderen.
Bij aanvang van mijn ziekte was ik al op zoek naar eventuele andere lotgenoten op het web, maar er was toen (helaas) nog niet veel info beschikbaar.

Ik durf niet te beweren dat de Mirena de enige veroorzaker was van mijn ziekte, maar ben ervan overtuigd dat zij aanzienlijk heeft bijgedragen aan de ernst daarvan.

Gelukkig heb ik een huisarts en psychiater die het beide serieus nemen en bereid zijn mee te zoeken naar een oplossing, waarschijnlijk in de vorm van de pil. Het vinden van de juiste pil zal wel een kwestie worden van "trial & error", maar dat heb ik er wel voor over.

Beste Bellabel: neem je klachten serieus en zoek hulp! Blijf hier niet te lang zelf mee rondlopen en ga op zoek naar een hulpverlener die jouw klachten serieus neemt, ongeacht de oorzaak. Soms moet je daarvoor uitwijken naar een andere arts dan je eigen huisarts. Ik hoop dat mijn verhaal je een beetje op weg helpt en wens je veel sterkte!
mariska
GastBerichtGeplaatst: 22-02-2006 13:50 Reageer met quote

In de wintermaanden heb ik altijd wel iets last van depressie, maar maart 2005 heb ik de mirenaspiraal laten plaatsen en sindsdien heb ik dus ook last van gigantische stemmingswisselingen en depressiviteit. Ik herken mezelf gewoon niet af en toe...
Ben hiermee een paar maanden later naar de huisarts geweest (omdat ik ook meer last heb gekregen van mijn menstruatie i.p.v. dat hij afnam, acné waar ik nooit last van had en heel erge pijn in mijn borsten, hiervoor zelfs een mammografie laten maken!), maar de huisarts vertelde mij ook dat het niet aan de Mirena kan liggen, omdat deze juist vaak voor wordt geschreven aan mensen met een postnatale-depressie. Maar nu heb ik voor mezelf besloten toch deze Mirena te laten verwijderen en dan zien we wel verder hoe het gaat.... Ik wens Bellabel en de andere dames ook veel sterkte toe met het oplossen van dit probleem.
sammy
GastBerichtGeplaatst: 24-02-2006 12:54 Reageer met quote

hallo bellabel ik heb nu 1jaar en 2maanden mirena spiraal maar van af dat moment ben ik heel erg veranderd ik heb sinds ander half jaar een zoontje en eigelijk vanaf dat moment ben ik niet meet de uode geworden ik heb de mirena spiraal 23feb 2006 laten verwijderen omdat dat werd aan geraden door eileen engels waar bij ik onder behandeling ben en ik ben nu met de pil begonnen en ik moest duphanston en vitaminen b6 gaan slikken daar ben ik nu zinds maandag mee begonnen ik hoopdat het helpt ik heb er wel hoop in want het ligt aan mijn hormonen de doktoren schrijven heel snel depressie pillen voor maar dat is helemaal niet nodig heel vaak wordt je daar alleen maar erger van ik zou zeggen neem contact met eileen engels op die kan je helpen
Conny
BerichtGeplaatst: 04-04-2006 18:37 Reageer met quote

Ik begon 5 jaar geleden last te krijgen van hevige buikpijnen en zware bloedingen die heel onregelmatig kwamen. Ik was 42, volges de huisarts was ik NIET in de overgang en kon het ook niet van mijn 2 vleesboompjes komen. Allerlei onderzoeken en uiteindelijk bij de gynaecoloog DE MIRENA SPIRAAL laten plaatsen. Binnen 2 maanden was ik behoorlijk depressief. Kon niet van de spiraal komen volgens de huisarts dus anti-depressiva (Moclomebide) gehad. Ik bleef vloeien en moest steeds op controle komen bij de gyn. Het was inmiddels bekend dat er vrouwen waren die na anderhalf jaar nog steeds vloeiden en last hadden van diverse bijverschijnselen. 2 Jaar geleden besloot de gyn. om toch nog eens een bloedonderzoek te doen. Ik was VET in de overgang. Direct is de spiraal eruit gehaald en binnen 1 week was de druk op mijn hoofd weg en was ik minder depressief. Ik heb 3/4 jaar erover gedaan om goed af te kicken van de anti-depressiva. Ik ben nog steeds herstellende, want dat rotding heeft heel mijn systeem door elkaar gehusseld. In de zomer van 2004 (met spiraal en antidepressiva) op vakantie op een camping. Tig dagen regen en bivakkeren in een lekkende tent bracht mijn hersens compleet op hol. Mijn man probeerde mij te kalmeren maar ik sloeg helemaal door. Hysterisch was ik en in staat om zo mezelf wat aan te doen in het bijgelegen meer. Ik ben nu inmiddels 2 jaar ziek thuis en door de werkgever onder de noemer van reorganisatie ontslagen. Soms denk ik dat ik nooit meer uit de depressie kom en lever elke dag een gevecht om geen antidepressiva meer te hoeven slikken.
Als ik het woord MIRENA hoor of lees krijg ik acuut koude rillingen.
Het is bekend dat Mirena depressie kan veroorzaken maar toch wordt er maar weinig ruchtbaarheid aangegeven. Wat een vrouwenleed zou er bespaart kunnen worden als dit ROTDING uit de handel genomen wordt. Evil or Very Mad
weras
BerichtGeplaatst: 10-04-2006 17:26 Reageer met quote

ik heb ook geen goede ervaring met de mirena
maar ben later aan de pil begonnen
ik kreeg opnieuw depressieve klachten en heel veel paniekaanvallen
ik slik nu iedere dag clomipramine en het gaat beter ben ook gestopt met de pil en gebruik nu gewoon een condoom
niet echt fijn maar heb wel minder last van paniekaanvallen
wat hormonen al niet kunnen doen met je lichaam

groetjes
10tje
GastBerichtGeplaatst: 07-05-2006 18:44 Reageer met quote

Hallo,heb ook 3 jaar mirena. Heb zo nu en dan eens opgezette borsten en beetje pukkeltjes.. Maar verder eigenlijk tevreden..Bloedingen blijven bijna helemaal weg.Wat depri betreft, zo nu en dan een tijdje niet lekker in je vel, maar of dat nou zonder mirena niet zo zou zijn???Kan ik me bijna niet voorstellen..
groetjes
lon
GastBerichtGeplaatst: 23-05-2006 14:02 Reageer met quote

Ook ik heb sinds een klein jaar de Mirena. Ik kon niet tegen de pil (werd ik depri van) maar wilde wel graag goed beschermd zijn omdat ik niet ongepland zwanger wil worden. Als je depressief wordt van de pil (zit progesteron en oestrogeen in) komt dit vaak door progesteron. Nu is dit nou net het hormoon wat ook in kleine hoeveelheden in de Mirena zit. Mijn huisarts achtte de kans klein dat ik weer depressief zou worden, maar helaas. Al vind ik het prettig anticonceptiemiddel (niet meer ongesteld en niet nadenken of je de pil al hebt geslikt) wegen de nadelen hier niet tegenop. Sinds ik de mirena heb, ben ik depri, moe, heb een heel onrustige huid en vreselijk veel pijn in mijn borsten. Ik heb morgen een afsraak bij de dokter. Na het lezen van jullie verhalen ben ik ervan overtuigd dat hij eruit moet. Wat artsen ook mogen zeggen. Je kent je eigen lichaam het beste en hormonen blijven een complexe kwestie. Iedereen reageert daar immers anders op. Heb inmiddels wat verhalen gehoord over de nuvaring. Misschien dat ik die eens ga uitproberen. Succes allemaal!
ties
GastBerichtGeplaatst: 27-07-2006 17:35 Reageer met quote

De klachten klinken bekend, ik heb zelf 4 jaar de pil gebruikt en werd zwaar depressief, tot en met automutilatie aan toe. Ik kwam in therapie terecht en werd aan de prozac gezet, mijn klachten werden toen juist erger. De emotieloosheid door prozac zorgde er juist voor dat het leven geen waarde meer had. Uiteindelijk ben ik overgestapt op een koperspiraal omdat ik, doordat ik in de war was, vaak mijn pil vergat. Vanaf dat moment ging het beter, al na een paar maanden was ik weer vrolijk en stabiel. Helaas kreeg ik een onsteking waardoor het spiraal eruit moest, ging weer aan de pil en kreeg meteen weer klachten, niet meer de depressie maar wel doodop, ziek zwak misselijk en uitgeput. Ik laat binnenkort maar weer een koperspiraal plaatsen. De menstruatiepijn neem ik graag voor lief. Het koperspiraal lijkt mij wel een goede optie voor vrouwen die heftig op hormonen reageren.
floortje
GastBerichtGeplaatst: 19-08-2006 15:09 Reageer met quote

wat een herkenning allemaa; zelf een ernstieg postnatae depressie gehad,na de tweede zoon; sindsdien elke maand twee weken pms;huwelijk kapot, en nog steeds,
22
GastBerichtGeplaatst: 30-08-2006 14:43 Reageer met quote

Kunnen je paniekaanvallen erger worden na het verwijderen van het mirena spiraal?
29
GastBerichtGeplaatst: 31-08-2006 17:01 Reageer met quote

Heb vandaag Mirena door huisarts laten verwijderen na bijna 5 jaar gedragen te hebben. Is mij erg goed bevallen!! Met pil had ik heel erg last van stemmingswisselingen, met de Mirena waren deze binnen paar maanden geheel verdwenen!! Bovendien nooit van andere dingen last gehad en zelfs maar af en toe "ongesteld" geweest. Voor mij is er geen beter anticonceptiemiddel.
ikbenik
GastBerichtGeplaatst: 07-09-2006 12:27 Reageer met quote

Ik heb sinds 2 en half á 3 mnd. de mirena en ik voel me met de dag slechter... Ik had al last van de pil, maar nu is het nóg erger... Ik overweeg om hem te laten verwijderen. Ookal ben ik amper meer ongesteld geweest en hoefde ik niet aan anticonceptie te denken, het is voor mij niet de ideale anticonceptie. Ben er behoorlijk door veranderd Crying or Very sad
dip
GastBerichtGeplaatst: 11-09-2006 13:07 Reageer met quote

Ik heb nu sinds april mirena en slik ook al jaren fluvoxaminemaleaat ( tegen depressie, sombere stemmingen), in het begin had ik nergens last van. Afgelopen jaren kon ik de zomermaanden de medicijnen afbouwen tot de halve dosering en in de herfst weer naar de normale dosering. Dat ging altijd prima. Nu afgelopen zomer is mij dat niet gelukt, en ik ben bang dat dit door de mirena komt. Nu op dit moment voel ik me steeds dieper in een gat vallen en ben bang dat ik weer terugval in een depressie zoals voorheen. Mijn dokter zegt dat het niet door de mirena kan komen maar hier lees ik dus wat anders, dat er meer mensen zijn die daar last van hebben....
Mijn vermoedens worden nu ik dit hier lees alleen maar sterker en ik dat ik het ook maar eruit laat halen....
dip
GastBerichtGeplaatst: 13-09-2006 11:18 Reageer met quote

Hij is eruit! Ik hoop dat het echt aan de Mirena ligt en dat ik me binnenkort weer wat beter voel. Mijn huisarts zei dat het eigenlijk niet aan de Mirena kon liggen, maar als ik de laatst maanden vergelijk met de jaren daarvoor en dan deze verhalen lees dan denk ik maar 1 ding: Het ligt WEL aan de Mirena.
Nu maar afwachten of dat inderdaad zo is..... Sterkte allemaal....
marianne2
GastBerichtGeplaatst: 18-09-2006 20:53 Reageer met quote

heb ook de mirena gehad, die na 2 maanden er snel uitgehaald. dacht nu probeer ik dan het koperspiraal, geen hormonen. voel me inderdaad geestelijk weer als van ouds alleen staat mijn kaaklijn vol met HUIDONTSTEKINGEN. wie is hier bekend mee? deze bijwerking?? staat nergens beschreven. Wil graag weten of dit van voorbijgane aard is, want anders wil ik het woord spiraal nooit meer horen!
Melani
GastBerichtGeplaatst: 11-10-2006 9:25 Reageer met quote

Hallo alemaal,
Ik heb mirena al 3 jaar en all die tijd ben ik depri ,heb ik roos, haaruitval,nachtmeeris,angst,moe,geen energie dus als ik alle verhaalen lees dan komt het inderdaad door mirena. Hieerbij wil ik u alle bedanken en ik ga het spiraal eruihaalen.
Dank u wel Sad Smile
Mirena-klant
GastBerichtGeplaatst: 19-10-2006 20:51 Reageer met quote

marianne2 schreef:
heb ook de mirena gehad, die na 2 maanden er snel uitgehaald. dacht nu probeer ik dan het koperspiraal, geen hormonen. voel me inderdaad geestelijk weer als van ouds alleen staat mijn kaaklijn vol met HUIDONTSTEKINGEN. wie is hier bekend mee? deze bijwerking?? staat nergens beschreven. Wil graag weten of dit van voorbijgane aard is, want anders wil ik het woord spiraal nooit meer horen!

Reactie:
Ik heb vanaf half juni een mirena spiraal, en inderdaad veel huidontstekingen in mijn gezicht (vooral) erbij gekregen. Eerst geen relatie gelegd met het spiraal, de huisarts kan zich niet voorstellen dat er een verband bestaat, maar ik weet inmiddels wel wat te doen: het spiraaltje zal geen maand meer blijven zitten. De ontstekingen zijn hardnekkig. Het zijn geen puistjes. Ook op mijn decollete, rug en nek/hals. Ik word er helemaal weemoedig van. Eerst dacht ik nog een 'wen-periode' door te maken, maar zo houd ik het niet vol. Elke dag zie ik mezelf in de spiegel, en voel me er gewoon niet goed bij. Dat is me het allemaal niet waard. Dan maar even nog terug naar de pil, en daarna definitief sterilisatie.
Twijfelaar
GastBerichtGeplaatst: 25-10-2006 13:19 Reageer met quote

Over het algemeen erg tevreden over Mirena, vooral de eerste vijf jaar. Maar inderdaad acne op de kin vooral. En onverklaarbare despressiviteit, die met veel sporten of zonnebank niet af te weren is. Komt ook steeds terug vlak voor de ongesteldheid. Woedeaanvallen ook. Maar de pil heeft ongetwijfeld soortgelijke bijwerkingen. Als anti-conceptie is Mirena geweldig. Geen gewichtstoename. Weinig bloedverlies. Nooit meer aan een pilletje hoeven denken.
Alleen jammer dat je cyclus onbegrijpelijk wordt, waardoor je ook niet weet of je zwartgalligheid voorbode van ongesteldheid is. Ik twijfel of ik hem eruit ga laten halen. Laatst weer een hysterische bui gehad, lage rugklachten, lusteloosheid, migraine-aanval. Het kan ook allemaal psychisch zijn, maar de combinatie van klachten lijkt te wijzen naar Mirena.
Nog een twijfel erbij in dit mensenleven! Ach ja... Wink
Index > Psyche > Depressie en mirena?
Pagina 1 van 5  

1, 2, 3, 4, 5  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring