Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Kanker > al ruim een jaar bultje in nek (lymfeklier?)
Auteur Onderwerp: al ruim een jaar bultje in nek (lymfeklier?)
sweetgirl95
BerichtGeplaatst: 22-01-2014 18:57 Reageer met quote

hoi allemaal,
ik zit met heel veel gedachten door mijn hoofd maar durf het aan niemand te vertellen omdat iedereen anders alleen maar (onnodig?) bezorgd wordt..dus ik vraag jullie advies.
het is nu januari 2014, maar eind oktober 2012 kwam ik erachter dat ik een bultje achterin mijn nek had, iets rechts van mijn ruggenwervel en dan helemaal bovenaan, op de grens van mijn haar, iets daaronder. toen ik dat bultje, ruim een jaar geleden dus, ontdekte, dacht ik gelijk aan kanker.. maar dan ga je (hoe stom het soms ook is, automatisch) op internet zoeken, daar kwam ik al snel uit op: een opgezette lymfeklier, niks aan de hand, gaat wel weer weg. ik was er nog niet gelijk gerust op, maar ik probeerde er maar op te vertrouwen. het bultje deed verder geen pijn en op een gegeven moment dacht ik er ook niet meer aan. wel raak je het soms per ongeluk aan, maar op een of andere manier wilde ik dat niet. het is van buiten niks engs, ja een bultje, maar geen enge wond of iets dus je kunt het makkelijk aanraken, maar op een of andere manier wil ik dat niet. dus ik hield me er niet te veel mee bezig. sowieso tot mei wilde ik er niet teveel mee bezig zijn vanwege mijn examens. ik weet niet meer precies wanneer het steeds was dat ik voelde, maar zover ik me kan herinneren heeft het bultje er altijd gezeten (sinds oktober 2012 dus) en is het niet even weggegaan. nu de afgelopen maanden kwam kanker in de familie weer erg dichtbij en merkte ik zeker wel dat je niet te laat moet zijn met de diagnose (vaak). ik begon me steeds meer zorgen te maken en begon me te beseffen dat het bultje er (nog steeds?) zit. een opgezette lymfeklier vanwege een verkoudheidje of iets duurt geen 1,5 jaar lijkt me?!
ik ben de afgelopen maanden heel erg bang dat het dus toch kanker is. (Ik denk dat het ook komt door de omstandigheden (familielid overleden aan kanker), maar ik denk er heel veel aan en eigenlijk steeds als ik mijn haar in een staart wil doen, en ik ga met mijn hand over dat bultje, voel ik het gelijk weer zitten (verder doet het geen pijn). ik word er constant aan herinnerd en als ik op internet bijv. verhalen over kanker lees voel ik ook iets (niet echt pijn, maar ik voel wel iets op die plek). nu denk ik: ja als je denkt aan bijv. luizen, voel je die ineens ook, dus het hoeft natuurlijk niks te betekenen.

het wordt geloof ik een onoverzichtelijk verhaal dus ik probeer weer to the point te komen:
ik heb weer veel zitten googlen (oeps...) en kwam al wel 'snel' uit op CLL (chronisch lymfatische leukemie) (symptomen die ik heb: bobbeltje in de buurt van lymfeklieren, en ook heb ik een periode gehad dat ik steeds een 'vol gevoel' had: kan ook met CLL te maken hebben volgens internet. deze periode is echter al wel weer voorbij). maar goed, CLL is, volgens internet, een soort kanker waar je eerst niet echt last van hoeft te hebben (zoals ik nu). Als je dan naar de dokter gaat met een bobbeltje (wat CLL blijkt te zijn), is het vaak: ja je hebt CLL, we gaan nu het wait-and-see-beleid voeren, oftewel: we gaan nu niks doen, af en toe controles om te kijken of we ondertussen al wel wat moeten doen. Oftewel: je weet dat je ziek bent en er een vreselijke periode aan zal komen, maar nu kan je niks doen.

nu zit ik dus met een dilemma..
moet ik nu wel naar de dokter en dan misschien horen: ja je bent ziek en we wachten (wait-and-see), of horen: nee niks aan de hand:), of horen: ja het is iets anders en nu gaat de hele ziekenhuismolen voor je draaien..

ik weet dat het goed is om zo snel mogelijk erachter te komen of je kanker hebt, maar je wilt het gewoon niet weten..je wilt nog leven, jong zijn, niet ziek zijn.

ik wil gewoon echt niet naar de dokter omdat ik dus bang ben dat ik óf wait-and-see krijg, óf chemo's/bestralingen/emoties/je weet het allemaal wel..

ik denk dat heel veel mensen met dillema's strugglen van: naar de dokter of niet?
maar ik ben gewoon ook bang voor dat wait-and-see beleid (natuurlijk kan het ook geen CLL zijn en dat dit beleid helemaal niet van toepassing is hier). (Ik noem het even 'beleid', weet niet wat de goede benaming is?) wil ik dan niet gewoon veel liever nu lekker door leven tot ik evt. klachten krijg en dan pas mezelf écht druk gaan maken (nu maak ik me al zorgen, maar als ik wait-and-see heb, nog erger denk ik).

bovendien heb ik ook als dilemma: ik ben 18, woon nog bij mijn ouders, enz., als ik nu naar de dokter ga op mezelf, zonder mijn ouders te vertellen, zullen ze er vast wel achter komen (zorgverzekering enz gaat vooral via hun geloof ik).
en ik wil mn ouders ook niet buitensluiten ofzo, maar aangezien een ander familielid kort geleden is overleden aan kanker, zit het allemaal nog heel vers en ben ik gewoon bang dat als ik zeg: 'pap,mam, ik ben bang dat ik kanker heb', dat ze ook helemaal 'gek' worden om het zo maar te zeggen..pff sorry dit is volgens mij een erg onoverzichtelijk verhaal..jullie zijn de eersten aan wie ik dit ooit vertel en ik weet gewoon niet hoe ik het het best kan vertellen..er lopen zoveel verhaallijnen door elkaar.

ik verwacht wel een antwoord in de zin van: ja ga naar de dokter! maar ik hoop dat jullie ook begrijpen dat ik dat gewoon echt niet wil vanwege mn overleden familielid maar ook vooral vanwege het wait-and-see. dan is het zo definitief dat je ziek bent.
natuurlijk, de dokter kan ook zeggen; niks aan de hand! maarja daar ga ik maar even niet vanuit..bedankt voor het lezen en hopelijk kunnen jullie me advies geven..
groetjes
hayedb
BerichtGeplaatst: 22-01-2014 21:17 Reageer met quote

Ik snap dat je eigenlijk niet naar de huisarts toe wilt, omdat je bang bent dat het iets ernstigs is. Maar als het daadwerkelijk ernstig is, kan je juist het beste zo snel mogelijk naar de dokter gaan!
Index > Kanker > al ruim een jaar bultje in nek (lymfeklier?)
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring