Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Longziekten > longziekte???
Auteur Onderwerp: longziekte???
cindynijs1983
BerichtGeplaatst: 04-05-2013 14:13 Reageer met quote

hallo,
Ik ben een 29jarige vrouw en ben enkele maanden geleden verhuist, dus ook een nieuwe huisarts genomen. Deze merkte bij het eerste bezoek dat ik last had van blauwe lippen (cyanose) en koude vingers, voeten,... Ze heeft toen naar mijn hart geluisterd en hoorde een ruis. Na een cardiologisch onderzoek: echo, fietstest, longtest (in zo een glazen cabine) zei de arts mij dat het hart in orde lijkt maar dat ik een lage saturatie heb 87% na de fietstest en een verminderde longdiffusie. Dus nu hebben ze me doorverwezen naar de longspecialist. Diezelfde dag heb ik een holter meegekregen voor 24u. Het verdere longonderzoek gaat op 7mei gebeuren maar nu hebben zij mij deze week gecontacteerd (op mijn voicemail) dat ik een uur ervoor na de balie moet gaan om aanvragen op te halen en eerst een ct scan moet laten uitvoeren, dat ik nuchter moet zijn, geen piercings, ....

Maar nu zit ik hier toch wel een beetje met de angst. waarom komen ze er nu inneens mee af? Zou het een gevolg kunnen zijn op de resultaten van het holteronderzoek(die ik nog niet heb gekregen)?
Ben een beetje bang wat deze testen allemaal aan het licht gaan brengen. Heb vaak bij bezoek aan mijn eerste huisarts gezegd dat ik last heb van "het gevoel de hele dag te weinig lucht te krijgen", savonds altijd hoofdpijn, spierpijn, vermoeid, benauwdheidsgevoel,hartkloppingen (raar maar waar vaak bij het bukken, en dan klopt men hart ineens zo intens dat het voelt alsof hij door mijn buik of rug uit slaat,je ziet dan ook heel mijn buik en schouders meebewegen met mijn hart, geeft ook een beklemmend gevoel in mijn keel) vaak savonds en smorgens hoesten tot bijna overgevens toe, slijm ophoesten,... Mijn huisarts zei dat dit kwam door teveel stress op mijn werk en dat ik te hard werkte. (Wat ook wel klopte.)

Nu ben ik 2jaar geleden spijtig genoeg moeten stoppen op mijn werk wegens een formaldehyde allergie die ik daar heb opgelopen. Heb daar zware eczeem en luchtwegen problemen van gekregen. Ben daar nu al 2jaar weg maar de luchtwegenklachten worden alleen maar erger, het eczeem is wel minder maar heb toch minder goede dagen ermee. Ik heb hier een hele tekst neergezet om direct alle info door te geven (mijn excuses voor de lange tekst)

Mijn vraag is nu eigenlijk: waarom ineens dat telefoontje van een ct scan? Weet niet eens of het van de longen of hart is.
Zou het eventueel copd/longemfyseem kunnen zijn? (kan je dit krijgen van een formaldehyde allergie? heb er nog 2jaar doorgewerkt na het weten van die allergie omdat ik er echt niet weg wou...)

Alvast bedankt voor het lezen van mijn verhaal.
groetjes
VanVelzen
BerichtGeplaatst: 06-05-2013 7:05 Reageer met quote

Beste Cindy,

Een long arts maakt vaak een CT-scan van het hoofd om zo de holtes te bestuderen van de neus en keel. In weinig gevallen wordt er een long ct-scan gemaakt. Als u dit niet wilt of u wilt meer uitleg kunt u deze afspraak annuleren en eerst een gesprek met uw longarts eisen hierover. U bent niet verplicht een CT-scan te ondergaan als u dit niet wilt.

Persoonlijk zou ik nooit onder een CT-scan kruipen tenzij het echt niet anders kan (Bijvoorbeeld een 124 tot 320 slice coronaire CT-scan om zo de hartslag aderen te bekijken of een CTscan tijdens een trauma opname door een levensbedreigend ongeluk), in uw geval kan een MRI scan precies hetzelfde wat een 64 slice CTscan doet zonder de schadelijke medische straling. Hoewel men in sommige gevallen bepaalde aandoeningen die zeer klein zijn niet goed op een MRI scanner zien en juist wel op een CT-scanner.

MRI scan duurt velen malen langer dan vergeleken met een CTscan. Tevens bonkt de MRI scan heel hard terwijl de CTscan heel stil is.

Veel longartsen in Nederland gooien mensen nogal snel onder een scanner zonder echt doorgegronde redenen. Zo kan een neus examinatie toch al ongeveer zo'n 30% van de holtes gedeeltelijk zien. Ook zijn de normale long tests die men uitvoert vaak al genoeg om een ziekte te bevestigen en heeft men eigenlijk alleen de rontgen of CTscan nodig om het met 100% zekerheid te kunnen vaststellen.

Men maakt een rontgen foto om te kijken of uw hart vergroot is en of uw longen tekenen vertonen van longembolieƩn, ontstekingen etc.

Hetgeen wat u beschrijft komt heel veel overeen met een angstige emotionele staat of hyperventilatie en niet zozeer een hart afwijking hoewel een lichte fibrillatie ook al uw klachten kan veroorzaken dit zijn situaties die ik elke dag op de eerste hart hulp kamers zie.

Een aanwezigheid van een ruis betekent niet zozeer dat u een ernstige aandoening heeft. Als cardioloog wil ik dan wel altijd een echo hebben van het hart om zo te bekijken of er geen afwijkingen zijn in de structuur en werking van het hart, men kan bijvoorbeeld een klep afwijking hebben. Ook is een hart vergroting door ontsteking of falen hierop soms zichtbaar. Tevens een ECG uitdraai om de basis functie van het hart te bekijken, bij lichte afwijkingen wordt er dan vaak voor een holter gekeken of er afwijkingen plaatsvinden tijdens normaal functioneren van het lichaam. Deze werkwijze kan nogal eens verschillen per ziekenhuis.

Overmatig hoesten is inderdaad heel vaak een uiting van stress, zolang men geen medische oorzaak ervoor kan vinden zult u dit vaker in uw leven krijgen tijdens stressvolle periodes.

COPD wordt doorgaans in heel veel gevallen veroorzaakt door roken er spelen soms chemische gassen een rol maar het kan ook een genetische oorzaak hebben of een andere medische aandoeningen kan het veroorzaken. Formaldahyde zal dit niet kunnen veroorzaken.

Alsnog ben ik van mening dat u fatsoenlijk dient uitgelegd te worden waarom men iets doet en niet zomaar even via een assistente laat weten dat men een CT-scan moet ondergaan.

Succes Cindy
cindynijs1983
BerichtGeplaatst: 07-05-2013 19:03 Reageer met quote

[quote="VanVelzen"]

beste vanvelzen,

Bedankt voor je reactie.

Vorige maand hebben ze een echo gemaakt van het hart en er was niet iets abnormaals op te zien. Vandaag heb ik het resultaat van het holteronderzoek gekregen en daaruit blijkt dat mijn hart door de dag soms een tril te veel geeft en snacht een tril te weinig. Denk zelf ook niet echt dat het met mijn hart temaken heeft eerder mijn longen. Mijn vader heeft iets aan zijn longblaasjes en sukkelt al zijn hele leven ermee. Mijn opa heeft hetzelfde gehad. Dus ik vermoed longemfyseem ofzo zou dat kunnen?

Vandaag heb ik de ct scan ondergaan en opnieuw de longtesten. op de ct scan was niets abnormaals te zien maar mijn diffusiecapaciteit is maar 50%.Bij de eerste longtest vorige maand kwam er ook maar 50% uit. mijn longinhoud was 97% dus dat is wel goed denk ik. Ik ben 29jaar ik ben 183cm groot en weeg 63kg, ik rook niet. heb ooit een jaar gerookt op mijn 16de. Mijn vader heeft nooit gerookt. Nu hebben ze vandaag ook bloed getrokken om te testen op alpha 1 antitrypsin ofzoiets aangezien ik dit al op een vrij jonge leeftijd heb en niet rook. Als ik niet dat erfelijk alpha 1 eiwit tekort blijk te hebben zou het dan kunnen dat ik die diffusieproblemen heb gekregen door mijn allergie van formaldehyde (aangezien dit bijna overal in voorkomt en ik dagelijks hier nog mee in contact kom) het zit zelfs in kledij en in schoenen, in de autozetels, plastiek, papier, verbrandingsdampen, shampoo, zeep, hout, zelfs in kraantjeswater, het zit precies overal in als ik het zo opzoek op het internet. Zou het dus kunnen dat je een longprobleem ontwikkeld door een allergie als je nog dagelijks in contact blijft komen met die stof?
cindynijs1983
BerichtGeplaatst: 07-05-2013 19:55 Reageer met quote

oja nog vergeten te melden, de ct scan was van de longen zelf, heb ook zo een vloeistof ingespoten gekregen waar je het heel warm van krijgt. hihi dat was echt een vreemd gevoel.
groeten
VanVelzen
BerichtGeplaatst: 08-05-2013 21:48 Reageer met quote

Beste Cindy,

Ik hoop werkelijk voor u dat u niet AATD heeft, hoewel de kans zeer groot is als uw vader en opa dit ook hebben. Het ligt eraan welke variant uw vader heeft en of hij dit werkelijk heeft, maar uitgaande van het ernstigste is het een 25% kans dat u het ook hebt.

AAT beschermt de longen van ziektekiemen, dit betekent dat elke lucht verontreiniging schadelijk is voor de longen, dus ook door u eerder genoemde formaldahyde. Roken verergerd de situatie drastisch en versneld het optreden van symptomen.

Waar ik bang voor ben is dat u gezien uw leeftijd en ernst van symptomen, en de slechte diffusie test wellicht een tekort heeft in het Piz- null gen van de allelen van de serpina1 gen, dit is een zeer, maar dan ook zeer zeldzame AAT-deficiƫntie die bij mensen rond de 30 jaar vrijwel een garantie geeft dat men emfyseem heeft. Het positieve hieraan is dat men geen lever aandoeningen krijgt wat wel zo is bij andere varianten.

Uw allergie die u zegt dat u heeft voor formaldahyde kan een reactie veroorzaken in uw longen, het kan ook uw symptomen veroorzaken, als u daadwerkelijk emfyseem heeft zal dit tevens schade kunnen veroorzaken hoewel dit bij zulke lage concentraties niet altijd zo is.

Sterkte!
cindynijs1983
BerichtGeplaatst: 18-05-2013 15:06 Reageer met quote

[quote="VanVelzen"]

Beste Vanvelzen,

Bedankt voor je reactie. Sorry voor mijn late reactie maar ik wou het bloedonderzoek afwachten eer ik terug antwoorde.
Heb gisteren de resultaten gekregen.
Bloed was in orde geen alpha 1 ..... aandoening
niets te vinden. Ct scan zag er ook goed uit.
Enkel de TLCO diffusie is 50%. De rest was volgens de longarts in orde.

Nu heb ik te horen gekregen dat ik elke 4maanden terug op controle moet. Maar wat ik eigenlijk heb weten ze niet... Spijtig. Had eigenlijk graag wel willen weten wat de oorzaak is van die verminderde diffusiecapaciteit.
Heb ook nog geen voorstel gekregen voor medicatie of puffers of dergelijke. Heb alle dagen ferme hoofdpijn (omdat er te weinig o2 in de hersenen komt, volgens de longarts) s'avonds heb ik amper lucht als ik in bed lig, na enkele keren ademen krijg ik weeral zo een piepende ademhaling, precies of er vanal zit in men keel waardoor ik geen lucht krijg (slijm ofzo weet ik niet) dan hoest ik enkele keren (soms heel veel) om het weg te doen zodat ik weer deftig lucht krijg maar na een 10tal seconden is dat weer terug. zo de hele tijd tot ik in slaap val. als ik savonds naar de wc ga en terug in bed ben ik gans buiten adem. Vooral savonds heb ik veel last van de klachten.
Maar ik weet eigenlijk niet goed wat nu de bedoeling is van de resultaten van het onderzoek. Sta eigenlijk geen stap verder want weet nog niet wat het is. Een diffusie probleem met je longen komt dat soms zomaar zonder een oorzaak?? ik dacht dat een diffusieprobleem een symptoom was van een ander probleem of heb ik het mis?

Met vriendelijke groeten,
Index > Longziekten > longziekte???
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring