Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Tandheelkunde > Een halve of volledig kunstgebit. Hoe verder?
Auteur Onderwerp: Een halve of volledig kunstgebit. Hoe verder?
ShannaB
BerichtGeplaatst: 01-06-2013 14:25 Reageer met quote

Die drukpunten betekent gewoon dat je gebit hier en daar bijgeslepen moet worden, dat is normaal in het begin Wink

Als je eet met het gebit in, kan het op je tandvlees drukken en daar kun je blaren van krijgen, vandaar mijn vraag of je er mee gegeten had.

Mijn ondergebit is veel te groot, als ik daarmee probeer te eten zwerft het ding binnen no-time m'n mond door en dat is er lastig eten Sad

Ik heb geen ervaring met blaren, maar er schijnt een of ander spul te zijn waar je ze mee aan kan stippen. Maandag even bij de tandtechnieker vragen.

Gewoon lekker dat ondergebit de rest van het weekend uit laten en gewoon lekker eten is mijn tip Wink

Ik eet inmiddels zelfs weer chips, zonder tandjes dan he ... en brood met gewoon vleeswaren of kaas gaat ook prima zonder tandjes, wel even de korstjes er afsnijden anders ben je zo lang bezig ha ha
ka-tje
BerichtGeplaatst: 01-06-2013 21:40 Reageer met quote

Hi ShannaB,

Bedankt voor je informatie. Ik denk wel dat ik een kwartje heb horen vallen. De enkele keren dat ik geprobeerd heb een boterham met jam te eten heb ik wel een paar keer onbewust gekauwd en voelde ik gelijk een pijn die me waarschuwde het niet nog eens te doen.

Zonet mezelf toch blij weten te maken met een gepureerd prakje. Het eten ging best goed, zolang ik maar niet probeerde te kauwen. Hap slik en weg min of meer dus, maar het smaakte en mijn maag heeft ook eindelijk weer wat fatsoenlijks gekregen Very Happy . Wel gelijk daarna het bovengebit gepoetst en mijn mond gespoeld met speciaal mondwater. Mijn dochter kreeg het zelfde spul eens van haar kaakchirurg toen haar verstandskies er uit moest. Gouden tip vond ik het want ik heb nu eindelijk ook weer een frisse smaak en het spul gaat gelijk de strijd met ontstekingen aan.

Vreselijk als je zo lang moet wachten op een passend ondergebit. Gelukkig heb je wel een manier gevonden om er mee om te gaan. En binnenkort wel blijvend een passend gebit zal toch wel een opluchting geven lijkt mij Smile

Chips zie ik mezelf nog niet eten maar nu al een prakje vind ik geen slechte prestatie na 4 dagen.
Ik zal je maandag laten weten hoe het bij de gebittenboer is gegaan.
ShannaB
BerichtGeplaatst: 03-06-2013 18:47 Reageer met quote

En? Heeft de gebittenboer je kunnen helpen?
ka-tje
BerichtGeplaatst: 03-06-2013 20:08 Reageer met quote

Nou is er wel wat geslepen aan het gebit, maar nu zitten er een paar kleine maar duidelijk voelbare scherpe randjes aan de voorkant..zelfs met de hand voelbaar. Morgen weer terug dus. Het viel me wel op dat het ondergebit voor lager zit omdat het bij de kiezen niet lekker om de kaak blijft zitten. Kwestie van oefenen zei de tandenboer, omdat mijn tong nu ruimte te kort komt. Eigenlijk is het een kwestie van die 3 maanden uitzingen was wat ik er uit begreep en in de tussentijd alle pijnpunten proberen weg te krijgen.
Al met al dus nog steeds alleen een bovenkantje in.

Jij bent nu bijna bij die 3 maanden he..Ben wel heel benieuwd hoe t ook met jou nu verder gaat.
ShannaB
BerichtGeplaatst: 03-06-2013 22:20 Reageer met quote

Net zo lang terug gaan tot alle drukpuntjes weg zijn. Was bij mij met 2x gebeurd gelukkig.

Ik ben al 4 en een halve maand bezig, eet niet met dat ding in omdat het ondergebit ondanks kleefpasta los komt als ik probeer te eten.

13 juni mag ik terug voor een rebase, dat is dus opvullen ik hoop dat het daarna beter zit en dat ik een poging kan wagen om er mee te eten.

Ik heb zowel boven als onder niet in als ik thuis ben. Alleen als ik ga werken of ergens naar toe moet doe ik ze in. En op mijn werk eet ik gewoon niet, dat went wel tot mijn verbazing.

Als je wonden goed geheeld zijn, gewoon fixodent gaan gebruiken want ook bij jou zal het snel te groot worden. En als je plakt blijft het een stuk beter zitten.
ka-tje
BerichtGeplaatst: 04-06-2013 21:54 Reageer met quote

4.5 maan??? Wat erg.. ik hoop dat dit een uitzondering op de regel is. En wat een engelen geduld heb je dan...

Vandaag is er weer wat aan geknutseld. Het scherpe is ook minder maar is ook deels pijn van het tandvlees waar het gebit zit zegt de tandenboer. Helemaal pijnloos gaat niet lukken. Ik draag mijn ondergebitje nu met vlagen. Heel de dag in lukt mij nog niet. Dan kan je mij wegvegen van de pijn. Doorbijten als ik m in heb en opluchting als ie uit is. Ik heb geen idee hoe lang er gemiddeld voor staat van het goed geheeld zijn van de wonden, maar voor mijn gevoel is het nu al een eeuwigheid terwijl het vandaag precies een week is.
ShannaB
BerichtGeplaatst: 04-06-2013 22:23 Reageer met quote

Engelengeduld? Valt wel mee hoor Smile Ik heb in ieder geval geen pijn, dat was na 2x bijslijpen over gelukkig Smile

De wonden waren bij mij met een paar dagen geheeld, ik heel snel Smile

De meeste mensen eten na een paar dagen al weer volgens mij. En alles went, zonder die klepper eet ik bijna alles Wink Tis alleen lastig op werkdagen, 10 uur niet eten is best lang.
ka-tje
BerichtGeplaatst: 06-06-2013 13:15 Reageer met quote

Toch respect..maar het scheelt inderdaad wel als je geen pijn meer hebt. Bij mij dus geen verbetering sinds de laatste aanpassing dinsdag. Vanmorgen gebeld, kan morgenmiddag pas weer terecht. Met alleen de bovenkant kan ik redelijk uit de voeten. Normaal praten doe ik er nog niet mee en eten is ook nog lastig, maar het is pijnloos verder. Tot ik de onderkant in doe. Dan voel ik ook weer pijn aan de bovenkant door de druk die er op komt, voel ik onder pijn thv waar mijn kiezen zaten en nog steeds een snijdende pijn voor in het tandvlees. De bovenkant komt dan weer los steeds en als ik niet uit kijk lanceer ik boven en onder tijdens het praten. Ik heb steeds meer de neiging om een second opinion te vragen..nog los van alle pijn die ik door dat ondergebit heb, de boven tanden zitten ook nog eens te veel naar links..Het spleetje tussen de voortanden zit niet recht onder mijn neus. Heb ik hun ook op gewezen. Ik zie het niet goed zegt ie dan. Dan zien velen het niet goed.. Een beetje vertrouwen ben ik wel kwijt in deze gebittenboer. En ik moet zo lang met ze..
ShannaB
BerichtGeplaatst: 06-06-2013 18:57 Reageer met quote

Normaal praten doe ik voor mijn gevoel nog steeds niet, maar na een week of 2 gaat het redelijk Wink

Het bovengebit moet je vacuĆ¼m zuigen, dat is een kwestie van oefenen maar dan zit het redelijk tot het te groot word, dan moet je gaan plakken.

Ik had de eerste weken ook wel eens het idee dat het bovengebit scheef zat, maar daar heb ik nu geen last meer van, heb eerlijk gezegd nooit in de spiegel gekeken om te kijken of het klopte.

Die pijn aan de bovenkant bij het eten komt vermoed ik doordat de wonden nog niet goed geheeld zijn en het daardoor gevoelig is? Ik heb de eerste 2 weken aan de ibuprofen gezeten en daarna eigenlijk niet meer.
Eten doe ik nog steeds zonder tanden, gaat makkelijker en smaakt beter Wink

Maar die pijn met dat ondergebit is echt niet normaal, dat moeten ze gewoon bijslijpen. Vraag ze morgen wanneer je mag gaan plakken, dat scheelt echt een stuk, dan blijft het allemaal veel beter zitten.

Dat je kaak moet slinken en je tandvlees en dat je gebit daardoor te groot word is normaal, maar het mag geen pijn doen.

Als je het niet vertrouwt en andere mensen ook duidelijk zien dat het scheef zit zou ik zeker een second opinion aan vragen....Of vragen of je rechtstreeks bij de tandtechnieker terecht kan...

Succes, ik mag volgende week weer..
ka-tje
BerichtGeplaatst: 07-06-2013 11:20 Reageer met quote

Ja dat bovengebit zit nu best wel redelijk.. Scheef is het trouwens niet. De voortanden zitten gewoon iets te veel naar links zodat het 'spleetje' er tussen niet recht onder mijn neus zit. De pijn boven is alleen wanneer ik mijn ondergebit aan doe. Maar dan doet eigenlijk alles weer pijn. Vanmiddag weer een afspraak.
De bezoeken die ik nu breng zijn bij de tandtechnicus. Die hebben het gebit gemaakt. De kaakchirurg heeft alles getrokken. Ik hoorde ook weer van anderen dat ze meerdere keren moesten komen om te happen voor het gebit gemaakt werd. Ik ben eenmaal geweest. Moest toen afzonderlijk boven en onder happen.
ShannaB
BerichtGeplaatst: 07-06-2013 13:00 Reageer met quote

Bij mij heeft de tandarts getrokken en ook happen heb ik bij de tandarts gedaan in 2x inderdaad.

Heb nog geen tandtechnicus gezien, volgende week gaat de tandarts allerlei spul op het gebit smeren zodat het weer past en die stuurt het dan op naar de tandtechnicus. Kan ik het de volgende dag weer halen. Kunnen ze op het werk ook nog eens lachen Wink

Had trouwens ook nog een of andere stellage in mijn mond dat was ook voor de maat blijkbaar ..

Maar als de tanden niet naar je zin zitten en anderen ook zien dat het niet recht zit zou ik lekker door blijven "zeuren"
ShannaB
BerichtGeplaatst: 14-06-2013 12:02 Reageer met quote

En toen was het 14 juni, de langverwachte rebase en de hoop eindelijk te kunnen eten met het gebit. Dat kan ik dus wel vergeten!

Hier genoeg verhalen gelezen van mensen die na 2 dagen al weer zachte dingen aten, na 2 weken weer alles. Begon al aan mezelf te twijfelen of ik nu echt zo'n aansteller ben, wel dat ben ik niet.

Gisteren bij de tandarts geweest, het gebit vol met smerige paarse klei, happen, duwen trekken, kokhalzen en dat 2x. Gebit zou vandaag klaar zijn, maar de praktijk 's middags gesloten, of ik het gebit zelf even wilde halen bij de tandtechnieker. Prima, tandtechnieker zit dichterbij dan de tandarts.

Kom net van de tandtechnieker vandaan, gebit in bijslijpen, nog een beetje bijslijpen, kijken nog eens kijken en de eigenaar van de zaak (met 25 jaar ervaring) er bij gehaald. Ook even kijken, ik voelde zelf al dat er weinig veranderd was. Bovengebit zit een stuk beter maar het ondergebit zit nog steeds heel los. Twee x m'n kaken heen en weer bewegen is genoeg om het ding er uit te hebben.

Tandtechnieker: Ik weet niet waar dat ding gemaakt is, niet bij ons (klopt, is in Zoetermeer gemaakt maar das mij te ver weg om het op te halen) maar dit is niet goed, de occlusie is niet goed! Hele uitleg dat de kiezen van boven en onder prothese totaal niet op elkaar aansluiten en daardoor is het ondergebit dus instabiel en kun je er niet mee eten.

Hij had de tandarts al gebeld, eigenlijk moet het hele ondergebit opnieuw gemaakt worden.... En ik moest ook de tandarts maar even bellen. Mijn eigen tandarts is er dinsdag pas weer, hij heeft waarschijnlijk de eigenaar van de praktijk gesproken.

Wat nu?? Ik heb even geen idee! Moet dit even laten bezinken! Word het maken van een nieuw ondergebit vergoed? Moet ik het zelf betalen? Zo ja wat gaat me dat kosten? Kan ik als ik het opnieuw laat doen wel eten? Ben tot nu toe al 1600 euro kwijt aan een gebit waar ik niks aan heb.

Heb ik nog wel vertrouwen in die tandarts die me gewoon vier en een halve maand rond laat lopen met dat onding en zegt dat het prima zit? Nog sterker gister wist hij te melden dat ik er vandaag weer prima mee zou kunnen eten!

Kan ik de tandarts verder negeren en rechtstreeks naar de tandtechnieker? Wordt dat vergoed???

Ga ik voortaan maar zonder ondergebit naar kantoor zodat ik kan eten? Of plak ik het ding vast en doe ik nog maanden aan de ramadan??

Kortom een heleboel vragen waar ik het antwoord niet op weet, even heel erg diep na denken hoe nu verder te handelen dus.
justme1985
BerichtGeplaatst: 27-06-2013 15:20 Reageer met quote

hey allemaal,

Wat fijn om de tips te lezen hier.
Ben zelf pas 28 en heb sinds maandag een bovengebit.
Was in eerste instantie helemaal niet blij.
Kon mijn gebitje niet inhouden, maar na een bezoekje aan de tandtechnicus kan ik hem nu zonder pijn inhouden.
Moet er wel bij zeggen dat ik een dun streepje kleefpasta op het middelste gedeelte mag doen anders wiebelt die te veel.

Heb nu alleen nog heel erge honger en veel kwijl wordt er knetter van.

Succes iedereen.
GuusjeH
BerichtGeplaatst: 23-02-2014 20:12 Reageer met quote

Zijn er nog meer mensen die hier ervaring mee hebben en ook met totaal extractie onder narcose?
snoesje2007
BerichtGeplaatst: 16-09-2015 22:46 Reageer met quote

Ik heb gister mijn boven tanden laten trekken met verdoving en kreeg gelijk mn gebit in.
Toen ik thuis kwam en de verdoving was uitgewerkt heb ik gelijk een boterham met korstjes gegeten en mn avond eten wat goed ging.
Heb er tot op heden geen last van en kan gewoon eten en drinken.
Vraag me af of dit een normale reactie is terwijl ik toch hechtingen heb.
Vandaag mn gebit gereinigd en weer terug gedaan en ook dat ging goed.
Zal dat nog kunnen veranderen en/of wat kan ik dan nog verwachten.
MUSJE2
BerichtGeplaatst: 17-09-2015 23:55 Reageer met quote

Hallo Snoesje,
Je boft enorm dat je er geen last van hebt... Kennelijk past je gebit erg goed en herstellen de wonden erg snel bij jou.
Zijn alleen je tanden getrokken of ook je kiezen?
Het zou eventueel kunnen dat je kaak na verloop van een paar weken/maanden wat gaat slinken en dat je gebit dan wat losser gaat zitten, maar dat lost je tandarts dan wel op.
Fijn dus dat 't zo goed gaat bij jou, geniet ervan.
Groet, Musje.
snoesje2007
BerichtGeplaatst: 18-09-2015 17:05 Reageer met quote

Hallo musje 2,

Zowel alle tanden en kiezen zijn er boven uit.
Had het ook zwaarder in geschat denk ik dan nodig was.
Maar alles was beter dan zo door gaan met iedere dag gemiddeld 9 tot 10 aspirines.
Ik hou er in ieder geval rekening mee dat het nog kan gaan slinken maar hoe zit dat met het schoonhouden van m'n boven gebit.
Want ik zie dingen voorbij komen wat 1x in de week moet en 2x in de week moet en dagelijks voor het schoonhouden ervan.
Hoop er meer over te weten te komen.
snoesje2007
BerichtGeplaatst: 18-09-2015 17:05 Reageer met quote

Hallo musje 2,

Zowel alle tanden en kiezen zijn er boven uit.
Had het ook zwaarder in geschat denk ik dan nodig was.
Maar alles was beter dan zo door gaan met iedere dag gemiddeld 9 tot 10 aspirines.
Ik hou er in ieder geval rekening mee dat het nog kan gaan slinken maar hoe zit dat met het schoonhouden van m'n boven gebit.
Want ik zie dingen voorbij komen wat 1x in de week moet en 2x in de week moet en dagelijks voor het schoonhouden ervan.
Hoop er meer over te weten te komen.
Index > Tandheelkunde > Een halve of volledig kunstgebit. Hoe verder?
Pagina 2 van 2  

Vorige  1, 2

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring