Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Tandheelkunde > Een halve of volledig kunstgebit. Hoe verder?
Auteur Onderwerp: Een halve of volledig kunstgebit. Hoe verder?
nelisje85
BerichtGeplaatst: 13-04-2013 6:30 Reageer met quote

Afgelopen woensdag 10-04 heb ik me bovengebit laten trekken. Opzich helemaal geen spijt van. De tandarts heeft van te voren een bovengebit gemaakt. Ik heel blij, dat het zover was. Maar nadat het getrokken was en de prothese erin zat, kreeg ik het zwaar qua ademen. De prothese eruit gehaald en thuis opnieuw erin. Verdoving werkte uit en kreeg heel veel pijn zodra de prothese erin zat. 2 dagen erna (ook gebit gewoon uitgelaten) opnieuw geprobeerd. Nu blijkt dat het gebit prima zit, maar als ik ga praten, de prothese naar beneden zakt. Heb het al een paar keer gehad dat ik bijna stikte. Hoe kan ik dit oplossen, nu de tandarts ook een tijdje afwezig is?? En ik heb zo'n zin in bepaalde gerechten. Vla, soep, ragout komt me neus onderhand uit. Wie heeft er tips betreft die loszittende/vallende prothese en qua eten? En mag er kleefpasta gebruikt worden?
ShannaB
BerichtGeplaatst: 13-04-2013 10:18 Reageer met quote

Ik zou zeker nog geen kleefpasta gebruiken als ik jouw was, de wonden zijn nog niet goed geheeld. Die kleefpasta blijft aan je tandvlees plakken als je het gebit er uit haalt.
Het gebit moet je vacuĆ¼m zuigen als je het er in stopt en zodra het los dreigt te komen terugduwen met je tong.
De eerste 3 tot 6 maanden moet het tandvlees slinken en het gebit zal steeds groter worden helaas.
Wanneer je precies kleefpasta kan gaan gebruiken moet je even aan je tandarts vragen, gewoon even bellen.
Eten doe ik nu na 2 en een halve maand nog steeds alleen zonder gebit. Maar dat komt meer door het ondergebit dan door het bovengebit. Zelfs met kleefpasta blijft het ondergebit voor geen meter zitten Sad
nelisje85
BerichtGeplaatst: 14-04-2013 4:16 Reageer met quote

Dank je voor je antwoord ShannaB. Ben er een stuk wijzer van geworden. Heb het gisteren meerdere malen geprobeerd, vacuum zuigen en dat helpt wel. Alleen zakt ie nog steeds terug naar beneden als ik wil praten. Ik heb alleen een bovengebit. Qua kleefpasta mag ik het wel gebruiken maar alleen op het gedeelte van het gehemelte. Dit werkt bij mij nu nog niet. Zo ik gister kon voelen, zit er ook daar een hechting.
Heb je qua eten nog tips? Heb het een beetje gehad met vla en soep. Zou ook wel weer eens brood eten. dit lukt niet echt met die hechtingen.
ShannaB
BerichtGeplaatst: 14-04-2013 9:30 Reageer met quote

Tijdens het praten steeds met je tong het gebit terug duwen, is lastig maar het went.

Een hechting in je gehemelte lijkt me wat vreemd, weet je zeker dat er een hechting zit? Ik heb daar geen ervaring mee, bij mij is het in etappes gegaan. In September vorig jaar zijn in 2 etappes alle kiezen boven en onder getrokken en het tandvlees is gehecht. Ik heb vanaf September vorig jaar tot begin februari alleen m'n boventanden en 4 kleine kauwkiezen gehad.

Begin februari zijn alle resterende elementen in een keer getrokken, dat is niet gehecht, daar is gewoon zo het boven- en ondergebit overheen geplaatst. Zonder hechtingen dus! Het bovengebit heb ik ongeveer 3 weken zonder kleefpasta kunnen dragen, praten moest ik inderdaad ook echt leren met gebit in. Een ramp want ik ben managementassistente dus ik moet veel praten voor mijn werk.

Het ondergebit moest ik binnen een week al plakken anders bleef het absoluut niet zitten. Gelukkig had ik geen wonden meer waar de kiezen gezeten hebben dus ik kon gewoon aan de zijkanten plakken.
Het bovengebit plak ik aan de zijkanten en gehemelte en dat blijft met plaksel nog steeds redelijk zitten.

Wat eten betreft was ik in het begin erg gehecht aan mijn staafmixer! Zelfs de eerste dag heb ik al gewoon warm gegeten. Aardappels, groente, jus, geruld gehakt. Eerst flink stampen, dan de staafmixer erdoor, het ziet er niet uit maar het smaakt prima Smile

Brood eten heeft denk ik een week geduurd, zonder korstjes, met smeerbaar spul er op en dan in kleine stukjes.

Ik eet momenteel zonder gebit omdat het ondergebit gewoon echt niet blijft zitten zelfs niet met kleefpasta als ik er mee probeer te eten.
De staafmixer heb ik niet meer nodig. Zachte groenten gewoon prakken en zelfs sate eten lukt prima als ik het maar in kleine stukjes snijd.
Wat ook prima gaat zonder gebit is omelet met tomaat en champignons of met zalm en brie. En sinds gisteren eet ik zelfs weer tosti's met ham en brie.
Gewone gesmolten kaas gaat niet dat krijg je niet door zonder tanden en kiezen.

21 mei mag ik weer terug naar de tandarts, hopelijk wordt het gebit dan zo aan gepast dat ik er mee kan eten ....
nelisje85
BerichtGeplaatst: 15-04-2013 5:13 Reageer met quote

Dank voor je reactie.

Bij mij is in 1x mijn bovengebit getrokken. Dit was een optie van de kaakchirurg zelf. Mijn tandarts doet het normaal ook in etappes, maar hij durfde het niet aan met mijn gebit om zelf te trekken. Daarom bij de kaakchirurg.

Ik heb een paar keer goed gevoeld, en er zit een hechting aan de voorkant en die zit net een klein stukje in me gehemelte. Overigens komen me hechtingen nu al los (gelukkig). Qua eten, heb ik eens spaghetti geprobeerd en dat lukt uitstekend zonder gebit. Verder ga ik je tips eens uitproberen. Heb zaterdag al aardappelpuree, met geruld gehakt en appelmoes op. Dit ging ook goed gelukkig.
Vandaag heb ik een afspraak bij de tandarts om te kijken hoe of wat met me gebit.
Ik houd je op de hoogte.
Louwina37
BerichtGeplaatst: 21-04-2013 9:25 Reageer met quote

Hoi mede kunstklap genoten,

Het is even wennen zo'n tablet .
Maar volgens mij mag je al snel aan de kleefpasta hoor als het gebit maar blijft zitten, toch....
Zelf ben ik afgelopen donderdag in het bezit gekomen van een boven kunstgebit maar heb nu vanaf gistermiddag een dikke wang en ben al aan het koelen . De pijn is irritant en soms erg zeurderig maar daar hebben ze gelukkig PCM en Ibuprofen voor uit gevonden. Ook heb ik soms een branderig gevoel onder de kunstklapper zitten waar eens de voortanden zaten, hebben jullie dat ook?

Kan al wel redelijk goed eten macaroni en stampot gaan in iedergeval goed en rookworst ook Very Happy

Graag hoor ik van jullie. Grs. Louwina
ShannaB
BerichtGeplaatst: 21-04-2013 10:53 Reageer met quote

Hai Louwina,

Kleefpasta blijft ontzettend aan je tandvlees plakken en het is een heel gepeuter om het er af te krijgen. Dus ik zou het zeker niet gebruiken als de wonden nog niet goed geheeld zijn anders heb je de kans dat je met het gepeuter de wonden weer opentrekt.

Als iemand hier nog een goede tip heeft om dat spul zonder gepeuter en gekokhals te verwijderen hoor ik het graag trouwens Wink

Ik heb eigenlijk alleen de eerste 2 dagen een dikke wang gehad, daarna niet meer. Ook heb ik gelukkig weinig pijn gehad, dat branderige gevoel herken ik niet.
Mocht je drukpuntjes krijgen, blijf dan niet doorlopen maar bel gelijk de tandarts, als hij het gebit even bijslijpt ben je van de pijn af Smile

Eten met gebit doe ik nog steeds niet, maar dat komt voornamelijk door het ondergebit. Dat is veel te groot en gaat ondanks kleefpasta gelijk door mijn mond zwerven zodra ik probeer te eten. Ik eet gewoon zacht voedsel zonder gebit momenteel. 21 mei mag ik weer terug, hopelijk past het gebit daarna beter en kan ik een poging gaan wagen om met te eten.

Groet,

Shanna
nelisje85
BerichtGeplaatst: 21-04-2013 10:58 Reageer met quote

Hey Mede kunstklappers Wink

Afgelopen vrijdag kon ik eindelijk naar de tandarts betreffende mijn bovengebit.
Nadat al mijn tanden getrokken waren (in een keer) van boven, paste me gebit dus niet. Heb 1,5 week zonder gelopen. Bij de tandarts aangekomen, keek hij verbaasd dat ik me gebit niet in had. Ik moest m indoen en praten. Dat lukte dus niet. Hij keek me kaken na, en zag wat het probleem was.
De linkerrand van het gebit was te hoog en de rest was te groot waardoor deze afzakte. Uiteindelijk heeft hij de rand geslepen en de overige ruimte opgevuld. De lijm moest drogen terwijl ik het gebit in had. Nadat deze droog was, trok de tandarts (helaas zonder na te denken) het gebit eruit, maar ook een tweetal hechtingen.
Nu zit het gebit als gegoten, en heb m met veel plezier in.

Qua eten, ben ik nu 1,5 week verder en ben de vla, en griesmeel, rijste en havermout pap erg beu. Ik heb nadat ik me gebit continue in heb, gewoon brood geprobeerd en dat gaat gemakkelijk. Qua avondeten, eet ik nog wel makkelijk. Spaghetti, macaroni, aardappelpuree met groenten en vlees in kleine stukjes.
Ook ben ik opnieuw aan het leren praten. Blijft toch een beetje wennen natuurlijk.
Qua pijn heb ik bijna geen last gehad.
De pijn was bij mij na 2 dagen al weg.

Die zwelling kan komen door de kaak/neusholte die open is gegaan na het trekken. Dit was bij mij alleen links (gelukkig) het geval. Vanaf aankomende woensdag is het 2 weken geleden, en mag ik gelukkig me neus weer snuiten.

Ik zeg altijd maar zo, komt allemaal wel weer goed, ook al is het effe wennen.
ShannaB
BerichtGeplaatst: 21-04-2013 11:13 Reageer met quote

hallo Nelisje,

Fijn dat je gebit nu goed zit! Praten is inderdaad even wennen, maar komt snel goed hoor, ik praat inmiddels prima met gebit en anderen horen het niet eens meer.

Hou er wel rekening mee dat je tandvlees en kaakbot nog gaan slinken en het gebit dus weer te groot gaat worden, maar dat is met een bovengebit prima op te lossen met kleefpasta.
Louwina37
BerichtGeplaatst: 21-04-2013 11:39 Reageer met quote

Het hoi, las ergens dat je kleefpasta goed met een wattenstaafje en plantaardige olie kunt verwijderen, misschien tip van de dag;-) . Het praten valt me 100% mee . Je hoort het niet bij mij als je het niet weet. Eten lukt ook wel redelijk en natuurlijk voelt het onder de kunstklapper nog rauw. Had bij de extractie wel begrepen dat er links boven een ontsteking zat, misschien vandaar nu warme en opgezette linkerwang . Had niks mee gekregen van verkregen open verbinding met de holte, maar hoefde na extractie ook niet te snuiten .

Ach ja je moet de moed er maar in houden, ben je moet37 jaar en lid van de kunstklapperclub (kkc ).

Zit nu even mn boven gebeuren rust te gunnen hier achter de pc met mn nieuwe knabbels in het water, mn vriend is even gras aan het maaien , dus die gaat er nu niet gillen vandoor, zou die lieverd ook niet doen hoor.

De wondgenezing gaat opzich wel voorspoedig, dit help ik een handje met Gengigel , verlicht ook een beetje de pijn bij drukplekjes.

TOT horens Laughing Laughing
ShannaB
BerichtGeplaatst: 21-04-2013 11:46 Reageer met quote

Een wattenstaafje en plantaardige olie, die had ik nog nergens gelezen, morgen gelijk maar wattenstaafjes halen, is het proberen waard Smile

Drukplekjes moet je echt gelijk mee terug gaan hoor! Die dingen worden steeds irritanter! En even bijslijpen en je hebt nergens last meer van!

37? En ik dacht dat ik vroeg erbij was met m'n 47 Wink
Louwina37
BerichtGeplaatst: 21-04-2013 11:50 Reageer met quote

Ach er is al zoveel aan mn gebit versleuteld, en had al een aantal kronen die er spontaan weer uitvielen en nog altijd last met warm en koud drinken. Tandarts wilde echter alleen eerst maar boven doen, dus zit nog wel met mn eigen onderste knabbels. En het is allemaal in een versnelling geraakt omdat ik ook met IVF bezig ben en dus vele hormonen krijg. Zat nu tussen 2 IVF pogingen in vandaar
ShannaB
BerichtGeplaatst: 21-04-2013 11:59 Reageer met quote

Met IVF heb ik gelukkig geen ervaring, er zijn hier wel een aantal topics voor mensen die in de MMM zitten.

Bij mij was het angst voor de tandarts dus jaren niet gaan en er als je dan eindelijk gaat omdat de tanden spontaan uit je mond vallen er achter komen dat je een ernstige vorm van parodontitis hebt. Zo erg dat de enige optie alles er uit is.

Wees blij dat je de onderste knabbels nog hebt, een ondergebit is heel wat lastiger dan een bovengebit helaas Sad

Succes met je volgende IVF behandeling hoop dat de poging slaagt!!
nelisje85
BerichtGeplaatst: 21-04-2013 22:17 Reageer met quote

Hallo Dames,

Ik ben in deze topic de jongste zo ik kan lezen.... Ben nog maar 27... En de reden? Bang voor de tandarts en zorgverzekering. Dus uiteindelijk maar aan n bovengebit. Succes met de IVF en we spreken elkaar weer....
ShannaB
BerichtGeplaatst: 22-04-2013 17:59 Reageer met quote

Louwina37 dank voor de tip, maar wattenstaafjes met olie hebben geen enkel effect op de kleefpasta op mijn tandvlees Sad
Louwina37
BerichtGeplaatst: 22-04-2013 19:36 Reageer met quote

Het is voor mij nog te vroeg voor kleefpasta, maar het was het proberen waard. Dan maar met warm water en poetsen maar Wink
jippluis
BerichtGeplaatst: 02-05-2013 21:04 Reageer met quote

Vandaag naar de tandarts voor de bovenprothese.Heb flink gejankt en dacht waar ben ik nu weer aan begonnen. Maar weet ook wel dat ik geen keus had paradontitis vergevorderd.
Hoop dat ik toch snel kan wennen aan dat dik gehemelte, vind diteen vreemd gevoel
Verder heb ik geen pijn na het trekken gehad. Waar ik toch heel blij mee ben.

Hoop dat het vaste frame prothese beter voelt, en kan haast niet wachten
ka-tje
BerichtGeplaatst: 01-06-2013 13:07 Reageer met quote

Afgelopen dinsdag zijn bij mij alle tanden en kiezen in 1 keer getrokken, inclusief wat geboor bij wortelkanalen. De rest van die dag verliep eigenlijk zoals bij de meesten, paar uur nabloeden en je afvragend hoe het er de komende tijd uit zou gaan zien. De volgende dag na 24 mijn gebitjes netjes uitgedaan en alles lekker schoongespoeld. Indoen ging redelijk vlot, op wat pijn na. Maar met elke keer dat ik de dagen er na mijn gebit en mond schoonmaakte kreeg ik steeds meer moeite om het ondergebit terug geplaatst te krijgen. De achterkant, zowel links als rechts, van mijn onderkaak doet dan zo'n zeer. Ik krijg het gebit niet helemaal over de kaak heen geduwd. Alsof de kaak veel te dik is nu. Tot gisteren toe toch min of meer geforceerd gelukt, maar sinds gisteravond lukt het mij echt niet meer. Het is nu zaterdag en de tandtechnicus is pas maandag weer bereikbaar. Ik heb gehoord dat het niet goed is als je het gebit zo lang niet in hebt. Wat ik mij afvraag: is die pijn het gevolg van de drukpunten en kan de tandtechnicus dat makkelijk verhelpen? En hoeveel kwaad kan het dat ik tot maandag het ondergebit uit laat? Dan vraag ik mij ook af: Mijn linkerwang is niet alleen opgezet maar vertoont ook een grote blauwe plek, zo een waar je niet aan voor bij gaat..is dit normaal? En wat het praten betreft: Ik praat alsof ik een snoepje in mijn mond heb..dat is wel iets meer dan een beetje anders..

De napijn valt verder best wel mee tot nu toe, met wat pijnstillers is het nagenoeg weg..
ShannaB
BerichtGeplaatst: 01-06-2013 14:06 Reageer met quote

Hai ka-tje, klinkt als of het ondergebit te klein is, maar dat kan haast niet als het eerst wel ging. Waarschijnlijk zijn het inderdaad drukpuntjes, of misschien blaren? Heb je er mee gegeten? Als het drukpunten zijn kan de tandtechnicus dat heel makkelijk verhelpen dus gelijk bellen maandag.

Het kan totaal geen kwaad om het ondergebit uit te laten. Ik draag al 4 maanden het gebit helemaal niet als ik thuis ben, alleen als ik ga werken ;)Ben vorige week nog naar de tandarts geweest en die vond alles er prachtig uit zien Smile
13 juni mag ik voor een rebase, hopelijk zit het daarna beter.

Die blauwe plek komt misschien door het trekken van de kiezen? Ik heb zelf nooit een blauwe plek gehad dus weet het ook niet zeker.

En ja praten is heel raar, maar went vrij snel ...
ka-tje
BerichtGeplaatst: 01-06-2013 14:15 Reageer met quote

Dank je wel voor je reply. Aanstaande maandag sta ik om 9 gelijk voor de deur daar, dat weet ik wel zeker. Ik heb wel wat pogingen gedaan om te eten. Een witte boterham zonder korstjes en een dikke laag jam is gedeeltelijk gelukt. Vandaag probeer ik ipv jam wat tonijnsalade voor de smaak;-) En een met jus heel erg vochtig gemaakt prakje spinazie a la creme met aardappeltjes heb ik ook wat hapjes van op.
Heeft dat invloed op die drukpunten dan? En als het blaren zijn, hoe ontstaan die dan en hoe kom ik er weer vanaf? Wat een boel vragen ineens hihihi...
Index > Tandheelkunde > Een halve of volledig kunstgebit. Hoe verder?
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring