Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Longziekten > Vraagje over kortademigheid
Auteur Onderwerp: Vraagje over kortademigheid
Mars79
BerichtGeplaatst: 18-10-2012 23:10 Reageer met quote

Hoi iedereen,
Ik zit met iets maar ik weet niet precies wat.


Een paar weken geleden heb ik de airco aangehad op mijn werk en 2 of 3 dagen later zat mijn luchtpijp helemaal vol met slijm. Ik heb ook erg veel moeten hoesten. De airco was al jaren niet meer gebruikt en onderhouden. Nadat ik bijna 3 weken een verstopte luchtpijp had is het slijm weggegaan (of hard geworden?)
Nu heb ik het de laatste weken dat ik te weinig zuurstof kan inhaleren. Dit is gekomen nadat ik vol zat met slijm. Toen ik al het slijm had heb ik niet echt andere symptomen gehad behalve dat ook mijn stem weg was de 3e week.
Nu ben ik bij de dokter geweest en heb een.spyro?test gedaan en de dokter denkt dat ik astma heb. Ikzelf denk dat het nasleep is van het airco verhaal. Nu heb ik de ene keer wel genoeg lucht en de andere keer niet. In de avond is het een stuk erger dan overdag. Als ik die test doe terwijl ik al benauwd was dan lijkt het toch altijd op astma? Ik heb wel 16 jaar gerookt en ben nu 33, ik rookte +- 9 per dag. Hiervoor heb ik nooit zoiets gehad. Hopelijk kunt iemand mij vertellen of het misschien ook een verwaarloosde longontsteking kan zijn. Omdat ik erg benauwd ben heb ik 5 dagen geleden het roken vaarwel gezegd
VanVelzen
BerichtGeplaatst: 19-10-2012 3:11 Reageer met quote

Beste Mars79,

Ten eerste, goed zo dat u gestopt bent met roken, u bent de eerste week bijna gepasseerd, dit is meestal de moeilijkste. De drang zal er nog een enkele jaren aanwezig zijn maar doorzettingsvermogen loont!

Spirometrie test door een huisarts is eigenlijk niks en een moment opname. Om iemand echt de diagnose van astma te geven is er meer long onderzoek nodig. Voor verdenking van astma en de symptomen die u zelf opgeeft verwacht ik de volgende onderzoeken:

Spirometrie
Spirometrie met Ventolin of Atrovent
Flow volume curve
Flow volume curve met Ventolin of Atrovent
Luchtwegweerstand
Diffusiecapaciteit
Histamine provocatietest
Hyperventilatieprovocatietest
Intracutaan Allergieonderzoek

Mogelijk extra:
Compliance (Elasticiteit van longen gemeten)
Residu helium
Spirometrie voor/na inspanning
Fietsergometrie (ventilatiemeting)
6 minuten loop test
Puncties van hals klieren

Er zijn mensen die 40 jaar hebben gerookt en die gewoon hetzelfde blazen als hun lotgenoten voor hun leeftijd/lengte/gewicht. Maar zoals u weet is ieder mens uniek en het lichaam is soms heel dom, iedereen reageert er anders op en in vele gevallen is er gewoonweg schade ontwikkelt door het roken.
Desalniettemin, de kans op COPD is met het stoppen vrijwel gestopt COPD is een aandoening die je niemand wenst.

Het kan zijn dat u een simpele long ontsteking hebt opgelopen, die na het vechten van het immuunsysteem toch nog heeft overleeft. U heeft hiervoor een simpele antibiotica kuur nodig en het is hiermee opgelost

U geeft aan veel slijm op te hoesten dit wijst naar trachea of longen. Dit kan als allergische reactie worden gezien of een symptoom. Maar u zegt ook u stem te hebben verloren en dit wijst weer naar de larynx. Een huisarts kan u hier niet mee helpen en kan alleen maar gissen.

Als een cardioloog vindt ik benauwdheid ernstig genoeg en verdient het daarom ook extra onderzoek om er zeker van te zijn dat men de oorzaak kent. Vraag u huisarts om een doorverwijzing naar de longarts. Indien bronchitis, astma of COPD of andere chronische aandoeningen aan de luchtwegen voorkomen in uw familie is hiermee de kans dat u iets heeft vergroot.

Ik wens u sterkte en beterschap in deze moeilijke periode Mars!


#########################################
Mijn advies of mening telt niet als een diagnose, raadpleeg altijd uw huisarts of specialist.
#########################################
Mars79
BerichtGeplaatst: 19-10-2012 6:17 Reageer met quote

Hoi VanVelzen,

Ten eerste,
Bedankt dat je de tijd hebt genomen om mijn post te beantwoorden!

Ik zal iets specifieker ingaan op mijn verhaal.
Het slijm ophoesten had ik toen ik mijn luchtpijp vol heeft gezeten met slijm, dat is nu meer dan 4 weken geleden. Aan het eind van het slijm ben ik bijna een dag stemloos geweest. Tijdens al het slijm in mijn lichaam heb ik veel moeten hoesten, en ik denk dat het stem verlies is gekomen door het overmatige hoesten. Nadat al het slijm weg is gegaan heb ik ook niet het gevoel meer dat er veel slijm in mijn longen zit. Mijn vriendin zegt dat ze denkt dat er genoeg zit maar dat het droog is.


Van nature komen er geen longziekten voor in onze familie, alleen mijn opa is overleden aan longkanker maar hij heeft jaren gerookt (50+) jaar en altijd bij een benzinepomp gewerkt. Maar dat kan niet meegerekend worden vind ik.

De dokter heeft een recept gegeven om Symbicort Turbuhaler 400/12 te halen bij de apotheek en dat heb ik gedaan. Alleen heb ik het niet gebruikt omdat ik het niet eens ben met hetgeen wat er wordt vermoed. Op de bijsluiter staat ook dat je je andere medicijn moet gebruiken als je benauwd wordt van deze medicatie (luchtwegverwijderaar) maar die heb ik helemaal niet.
VanVelzen
BerichtGeplaatst: 19-10-2012 12:13 Reageer met quote

Beste Mars,

U geeft aan nu geen last meer te ondervinden van slijm, en het gevoel niet te hebben dat er nog iets in uw longen zit. Dit kan zo worden ervaren. Benauwdheid/kortademigheid (gevoel niet genoeg lucht te kunnen halen) die plots komt opzetten en weer weg gaat na enkele uren kan alsnog een oorzaak zijn van vastzittend slijm, astma, COPD of een symptoom van een andere ziekte. Het is inderdaad zo dat overmatig hoesten en het schrappen van de keel tot stemverlies kan lijden.

De medicijnen die u heeft gekregen zorgen ervoor dat de trachea langdurig open zal blijven, door de spieren die rondom de trachea verwikkeld zijn te stimuleren om te ontspannen. Voornamelijk de bronchiën worden aangepakt en ontspannen. Dit middel helpt veel bij COPD of astma. Het is een luchtwegverwijderaar. Maar ook zitten er corticosteroïden dit zorgt ervoor om bijvoorbeeld longontsteking tegen te gaan. Tevens zal het vastgezeten slijm opbouw los wikken zodat er weinig moeite moet worden gedaan om dit in 1 keer op te hoesten. Mensen met stress die het benauwde gevoel af en toe krijgen helpt dit ook al enorm. Inname van dit medicijn zal er niet toe lijden dat u overlijdt, zelfs niet tijdens een allergische reactie. Een paniek aanval op de benauwdheid zorgt ervoor dat het heftiger wordt. Sommige mensen kunnen gaan hyperventileren omdat men angstig is. Het duurt ongeveer 10 minuten voor het medicijn geheel werkt.
De andere luchtwegverwijdende medicijnen die bedoeld worden zijn ventolin of atrovent die alleen het ontspannen van die spieren en bronchiën toepassen en verder niets. Wat dit middel dus ook doet maar ook een ontstekingsremmer. Wel één tip spoel na inname van het medicijn uw mond goed uit met water om tandgaatjes te voorkomen.

Astma kan een persoon van de één op de andere dag krijgen in elke periode van het leven ongeacht andere gezondheid problemen. Vaak is het aangeboren (genen) en begint het in de kind/tienerjaren maar alsnog iedereen kan het krijgen. Of deze diagnose klopt weet ik ook niet maar het innemen van het medicijn zal u geen kwaad doen.

U maakt zich zorgen dat u het benauwd zal krijgen van deze luchtwegverwijderaar, dit benauwd gevoel komt door de ontspanning van de spieren. Dit kan geen kwaad en de 99% van de mensen zullen dit ook niet zo ervaren maar meer alsof men meer lucht kan halen dan normaal. Wanneer je toch voelt alsof je benauwd krijgt: U zult niet sterven, u luchtpijp zal niet dichtgaan en u zult gewoon lucht kunnen blijven halen. Neem het medicijn in wanneer u vriendin er is, en zorg ervoor dat u vriendin minimaal 2 uur bij u kan zijn (geruststelling). U of uw vriendin kunt altijd 112 bellen als u het echt niet trekt. Hoewel ik dit echt niet zie gebeuren. Ik kan u vertellen dat de histamine test die de longarts of verpleegkundige uitvoert velen maler benauwder zal zijn dan een reactie op 1 van de luchtwegverwijdende middelen. Ook kunt u het medicijn gebruiken in of vlakbij de huisartspraktijk. Krijgt u het benauwd loopt u gewoon naar de balie, de medewerkers zullen u direct helpen.


U vindt dat longkanker door 50 jaar roken en chemische gassen van olie niet meetellen als mogelijke familiare aandoening. Hoewel dit vanzelfsprekend geen gezonde levenstijl is denken medici hier anders over omdat kanker niet zomaar voorkomt. Dit heeft ook vaak met genen te maken. Daarom zou 1 röntgen foto van de longen genoeg zijn om dit uit te kunnen wijzen.

Een arts dient u voor te doen hoe u de inhaleerder moet gebruiken. En u dient de eerste inname bij de doctor uit te voeren.(geruststelling) Tevens moet er per half jaar worden gecontroleerd bij een astma patiënt of hij/zijn inhaler nog goed gebruikt. U zult naar mijn mening niet genoeg van het medicijn inhaleren zonder correcte instructies.

Ik vind dat u huisarts te laconiek is en u verdient beter. U word afgescheept met een medicijn die niet correct aan u is gegeven naar mijn mening. Het toont aan dat de arts het te druk heeft, u niet serieus neemt of simpel weg een gis maakt wat geen enkele medici hoort te doen.

Overtuig u arts voor een doorverwijzing naar een longarts.
U maakt zich duidelijk zorgen hierom anders plaatst u hier geen bericht erover.

Sterkte

#########################################
Mijn advies of mening telt niet als een diagnose, raadpleeg altijd uw huisarts of specialist.
#########################################
thea
BerichtGeplaatst: 14-11-2012 0:26 Reageer met quote

het kan ook zijn dat je doordat de airco al een hele tijd niet gebruikt is dat er zich misschien schimmels hebben ontwikkelt.en als je de airco dan aanzet worden deze uit het apparaat geblazen wat je dan ook weer inademt.adviseren ook om airco schoon te maken om de zoveel tijd zowel thuis als in de auto.misschien heb je dergelijke sporen en schimmels ingeademd en dat dit het slijm veroorzaakte,want een lichaam verdedigd zich tegen rare dingen.dus laat je nog eens controleren of idd doorsturen naar de longarts die kunnen meestal wel ontdekken wat het is.
Index > Longziekten > Vraagje over kortademigheid
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring