Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Psyche > (Chronische) hyperventilatie
Auteur Onderwerp: (Chronische) hyperventilatie
Stresskippetje
BerichtGeplaatst: 05-06-2012 17:39 Reageer met quote

Hallo,

Intussen ruim zeven weken geleden begonnen bij mij allerlei rare klachten op te komen. Het begon met plotseling wazig zicht, spiertrekkingen, duizelingen en vermoeidheid. Dit was een stressvolle periode maar ik was vooral bang voor die spiertrekkingen (natuurlijk omdat ik, dom genoeg, ook op internet ging zoeken). Drie dagen later ging ik toch maar even langs de huisarts en die gooide het op hyperventilatie. Een week later was het nog niet over en moest ik bloed laten prikken. Uitslag was allemaal goed, ze hadden getest op schildklier, bloedarmoede, B12 en Pfeiffer. Zo'n twee weken later was het nog niet over en er kwamen intussen allerlei dingen bij. Weer naar de huisarts en die verwees me door naar een neuroloog omdat hij de spiertrekkingen niet vertrouwde. De neuroloog vertelde me na een onderzoek dat er geen aanwijzingen waren voor een spierziekte maar dat ze mijn bloed nog een keer wilde testen. Ditmaal getest op een of ander stofje in m'n spieren waaraan je kunt zien of er spierafbraak is, weer schildklier, leukocyten, Pfeiffer en ureum/natrium/kalium/chloride/calcium/magnesium. Gisteren gebeld dat dat ook allemaal goed was.

Ze gooien het nu op stress en ik geef ze groot gelijk. Deze hele situatie bezorgt me, naast de stress die ik al heb vamwege mijn studie, nog meer stress. Maar het enge vind ik dat ze het niet echt een naam kunnen geven. Ik denk zelf aan chronische hyperventilatie, omdat het maar niet ophoudt en ik er alleen last van heb als ik eraan denk. Als ik afleiding heb zijn de symptomen merkbaar minder of afwezig. Hyperventilatie is alleen niks voor mij, omdat ik altijd redelijk stressbestendig ben geweest.

Een opsomming van de symptomen die ik in de afgelopen zeven weken heb gehad:
- Spiertrekkingen/fasciculaties: eerst zacht maar sinds een paar dagen wat harder heb ik het idee, maar volledig pijnloos. Dit is al vanaf dag 2 aan de gang, t/m nu.
- Duizelingen
- Plotseling wazig zicht (eerste drie dagen), nu af en toe last van vermoeide ogen
- Trillende handen en benen, onvast gevoel op benen maar geen spierzwakte (is neurologisch getest)
- (Over)vermoeid
- Algemeen slap gevoel
- Kortademig, maar dat kan ook komen omdat mijn conditie wat achteruit is gegaan denk ik
- Weinig eetlust
- Kramp onder tong, als ik erop ging letten wat moeite met uitspreken sommige letters
- Kramp ik kaken/strakke keel
- Lichtere menstruatie

Op dit moment aanwezig: 'harde' spiertrekkingen, vermoeide ogen (kan ook door de vele beeldschermen komen die ik op een dag zie, ik doe een computerstudie), trillerig.

De meeste symptomen duren een paar dagen en zijn alleen aanwezig als ik erop let. Alleen de spiertrekkingen zijn al sinds de tweede dag dat dit begon aanwezig, maar volgen mij ook alleen als ik erop let.

Herkent iemand dit als chronische hyperventilatie? En wat kan ik ermee? Ik wil niet weer bij de huisarts/neuroloog aankloppen want die heb ik wel genoeg gezien de afgelopen tijd. Dingen als psychologen en zo heb ik ook niks mee, dan voel ik me al snel een aansteller. Zijn er bepaalde oefeningen of andere dingen die ik kan doen op momenten dat ik geen afleiding heb?

Sorry voor het lange verhaal, alvast bedankt voor het lezen en beantwoorden.
wims1991
BerichtGeplaatst: 11-06-2012 1:56 Reageer met quote

Hey stresskippetje,

ik heb hier een week geleden ook voor het eerst gezocht naar lotgenoten, want ik heb het zwaar te verduren gekregen met veel uiteenlopende symptomen. Dit is wat ik poste op het andere hyperventilatietopic om je een idee te geven:

''Hey, ik ben Wim, 21 jaar en heb hetzelfde als velen onder de mensen die hier al iets achtergelaten hebben.
Een half jaar geleden heb ik voor het eerst last gehad van zware hartkloppingen die zich vooral voordeden 's nachts. Een aantal dagen later ging het beter met de hartkloppingen maar kreeg ik last van een drukkend gevoel op mijn borst gepaard gaande met constante stekende pijn (vaak erge pijnscheuten) op de plaats van mijn hart die doorstraalt naar mijn linkerarm, linkerhand en schouderbladen. Soms lijkt het ook alsof mijn ademhaling gewoon stopt als ik er niet op let. Dan merk ik dat ik in- en uitadem op minder dan een seconde.. Op zeer korte tijd heeft dit alles zich opgebouwd tot een ondraaglijk niveau. Ik heb moeite met ALLES wat ik doorheen de dag moet doen en denk nog altijd regelmatig dat ik dit niet meer lang volhoud. Ik ben de voorbije maanden tot vijfmaal toe naar de spoedzorg in het ziekenhuis gegaan met het de overtuiging dat er iets mis moest zijn met mijn hart, ik heb dus zeer vaak gedacht dat ik niet lang meer ging leven. Echter, geen van die bezoeken heeft iets opgeleverd. Ik heb meerdere malen mijn bloed laten testen en ECG's (hartfilmpjes) laten opnemen, telkens zonder enige aanwijzing van een vorm van hartfalen. Pas na de vijfde keer werd ik doorgestuurd naar een pneumoloog (longspecialis). Die stelde na een paar simpele testen vast dat ik lijd aan chronische hyperventilatie. Nu heb ik negen sessies gehad bij een kinesiste om mijn ademhaling normaler te doen verlopen. De oefeningen die ik hier heb meegekregen zijn wel een goede hulp voor als ik het overdag echt moeilijk heb. Toch gaan de meeste van mijn symptomen niet weg. S'nachts word ik altijd rond hetzelfde uur (5uur) wakker met diezelfde stekende pijn met uitstraling naar mijn arm. Op zo'n momenten lukt echt niets en moet ik het gewoon ondergaan en proberen terug in slaap te vallen, wat vaak onmogelijke opdracht is.''

De symptomen die jij beschrijft, zijn zaken die ik dagelijks ook meemaak. Buiten degene die ik voorheen al meldde heb ik last van een koud gevoel, wazig zicht (vlekken voor de ogen), spasmes in mijn nek, armen en benen, en duizelingen (soms echt bijna evenwichtsverlies, ook vaak voorkomend bij opstaan vanuit zittende houding).

Nu ben ik geen dokter maar ik kan je wel zeker zeggen dat alle symptomen die je beschrijft, zelfs die kramp onder je tong, duidelijke tekenen zijn van hyerventilatie.

Als je jezelf echt zorgen blijft maken zou ik je zeker aanraden eens langs te gaan bij een pneumoloog. Die kan je vrijwel meteen zeggen of je al dan niet hyperventilatie hebt. Je moet zeker ook eens bij het andere hyperventilatietopic langsgaan. Daar zijn zeer veel mensen die hun verhaal doen ivm met hun ervaringen met CHV en dat zal je toch iet of wat kunnen geruststellen (bij mij hielp dit toch).

Wat je zeker kan helpen is letten op je ademhaling. Als je het moeilijk hebt moet je proberen rustig te blijven en traag door je buik te ademen. Zeker niet te veel lucht in je longen proberen pompen, ook niet als je er echt nood aan lijkt te hebben want dit werkt je symptomen net in de hand.

Alvast veel beterschap.
Vriendelijke groet,
Wim
Stresskippetje
BerichtGeplaatst: 12-06-2012 14:57 Reageer met quote

Beste Wim,

Bedankt voor je reactie. Vervelend hè, die onzekerheid! Wat jij hebt klinkt nog vele malen erger dan mijn klachten, lijkt me zwaar! Ik denk zelf ook dat het door een combinatie van hyperventilatie en stress komt. Vandaag had ik bijvoorbeeld een eindpresentatie, iets waar ik niet meer zo zenuwachtig voor ben omdat ik er elke week wel een heb, maar ik merkte toch dat ik een kwartier van tevoren toch weer wat wankel op mijn benen werd en dat m'n ademhaling ineens wat moeilijker ging. Tijdens afleidende dingen, zoals sport en hobby's heb ik er geen last van en vergeet ik ook dat ik uberhaupt ooit last heb gehad van die rare symptomen. Ik snap echt niet waar het ineens vandaan komt, ik heb echt nog nooit last gehad van hyperventilatie en nu lijk ik het ineens chronisch te hebben. Heel vervelend dit...

Bedankt voor je tips, ik zal er eens naar kijken. Het probleem is alleen dat ik niet zo snel naar een dokter ga. Ik voel me nu al een zeikerd omdat ik al twee keer bij de huisarts ben geweest en een keer bij de neuroloog. =P Ik weet dat ik niet zo moet denken maar ik wacht toch nog even. Ik heb sinds vandaag vakantie (t/m 1 september, yay!) en heb de komende weken heel veel leuke dingen gepland. Ik hoop dat het dan wat beter gaat, zodat ik dan eventueel met duidelijke klachten naar de huisarts kan. Zolang de klachten in dit lijstje voorkomen, houd ik mezelf voor dat het om (chronische) hyperventilatie gaat en wil ik eigenlijk niet terug naar de huisarts: http://chronischehyperventilatie.nl/symptomen. =]

Nog een vraagje: ik merk nu duidelijk dat ik na inspanning trillende vingers krijg. Bijvoorbeeld als ik iets zwaars heb getild of veel achter de computer heb gezeten, dan lijken m'n vingers ineens alle kanten op te gaan en kan ik ze niet meer in bedwang houden. Ik weet ook niet hoe lang dit duurt, want op een gegeven moment vergeet ik het weer. Hoort dit ook bij hyperventilatie?

Jij ook beterschap en sterkte, en nogmaals bedankt voor je verhaal!

Stresskip
Levita
BerichtGeplaatst: 12-06-2012 21:21 Reageer met quote

He Stresskippetje,

Chronische hyperventilatie wel, daar kom je zo achter. Laat bij je huisarts je zuurstofgehalte in je bloed meten. ( Pijnloos en als het idd chronische hyperventilatie is is je zuurstofgehalte ( veel te ) hoog. Ik volg nu via de fysiotherapie ademhalingstherapie. Ik moet zeggen dat het stukken beter gaat met mij. Je kunt o.a. gigantische pijn in je benen krijgen van deze aandoening. Er staat een scala aan symptomen maar alleen een huisarts of fysiotherapeuth kan de diagnose stellen en vervolgens behandelen met ademhalingsoefeningen/ontspanningsoefeningen. Succes, maar blijf er niet onnodig lang mee doorlopen.Dan krijg je overal pijn en niet zo'n klein beetje ook.

Levita.
sandertje
BerichtGeplaatst: 12-06-2012 22:47 Reageer met quote

hallo ik heb chv ruim 2 maanden,maar heb vanaf vandaag raar gevoel in been en arm alles aan de linkerkant.Ook last van me keel weet iemand of dit er ook bij hoort
Levita
BerichtGeplaatst: 13-06-2012 12:21 Reageer met quote

Ha Sandertje,

Keelpijn hoort er niet zozeer bij, maar kan wel optreden in stresssituaties. ( Is soms het begin van een burn-out.) Ik zou toch even langs je huisarts gaan met name omdat je alleen links een raar gevoel hebt. Maar je wil niet weten wat er allemaal voort kan komen uit stress, dus zou me niet zo'n zorgen maken. Suc6.

Groetjes, Levita.
sandertje
BerichtGeplaatst: 13-06-2012 17:34 Reageer met quote

Hoi Levita,

Ik heb net de huisarts gesproken en het hoorde erbij,maar heb ook zo dof gevoel in mijn linkerwang net onder mijn oog.en dat hoorde er ook bij.

PS wie herkent nog meer het raar gevoel in linkerbeen en wang,en wie is er bekend met bachbloessem
Tatske
BerichtGeplaatst: 21-07-2012 12:38 Reageer met quote

Hoi

Ik heb jaren last van Hyperventilatie gehad met paniekaanval, daar heb ik mezelf zonder medicatie of hulp overeen geholpen,
alleen nu begint het weer....
ik kan het zelf niet herkennen als echt paniek/hyper
Hier mijn klachten:
trillerig in de armen en benen (net of je steeds honger hebt en moet eten)
steeds misselijk gevoel, wankel op de benen.
daarnaast had ik afgelopen ddag een giga paniekaanval waarbij ik langs de dokter ben geweest en me achteraf kapot schaam.
Ik kwam er niet zelf uit.....bang om flauw te vallen, bang om iets ergs te hebben.
Heel raar, want toen ik in Dec in het ziekenhuis lag voor een spoedopnamen was ik zo rustig als maar wat. En nu ben ik de hele dag wat nerveus en kan mn hoofd niet bij andere dingen houden. Ik kan mezelf echt voor mn kop slaan dat ik er weer in trap....het spelletje van mn geest. Vreselijk!
Wie herkent deze klachten?
jufmargriet
BerichtGeplaatst: 13-08-2012 12:10 Reageer met quote

ik herken me erg in een aantal verhalen hierboven. Ik kwakkelde al een paar maanden maar ging wel gewoon naar mn werk. De ene dag was er niks aan de hand, de volgende kon ik me heel moe/misselijk voelen (soms maar een periode op de dag) Nu heb ik sinds 3 weken vakantie en dacht dat het wel over moest gaan,maar nee...het werd erger. Ik ben misselijk en heb geen eetlust (als ik aan eten denk word ik al misselijk), voel me de laatste dagen moe en slap in de benen en merk dat ik oppervlakkig ademhaal. Ik ben al 2 keer naar de huisarts geweest(en daar kom ik anders noooit!) er is bloed geprikt en dat was goed (geen b12 tekort en schildklier was ook goed) Als ik afleiding heb merk ik dat het veel beter gaat,maar als ik weer een 'aanval' heb, lukt het me niet aan andere dingen te denken.

groetjes
adowoman
BerichtGeplaatst: 11-09-2012 11:36 Reageer met quote

Dingen zijn erg herkenbaar. ik heb regelmatig een hyperventilatie aanval en ik denk zelf dat het chronisch is na zo'n aanval doen al mijn spieren pijn in schouders, nek, rug en ribben en borst. Erg vermoeiend en ik word er soms moedeloos van. Daarbij ook nog een onbestemd gevoel, buikpijn en de aanwezige hartkloppingen... En ga zo maar door. Ik merk ook dat ik de laatste maanden snel boos word en weinig kan hebben. Het gaat een beetje mijn leven beheersen en dat wil ik voorkomen.
Ronald1968
BerichtGeplaatst: 14-09-2012 19:35 Reageer met quote

Hallo, ik ben een man van 43 en heb sinds een aantal weken een aantal klachten:
Constante pijn in beide onderbenen
Onvast op benen, zit en lig liever dan dat ik stil sta of loop.
Hoofdpijn in midden bovenkant hoofd
Wazig zien met rechteroog.
Pijn in onderbuik.

Ik voel mij niet gestressed maar passen deze klachten bij CHV?
Hartfilmpje en neurologisch onderzoek en een mri van mijn hoofd brachten niets naar voren. Ook bloedonderzoek leverde geen afwijkingen op.
chiko
BerichtGeplaatst: 26-08-2013 12:29 Reageer met quote

Hallo, bestaat dit forum niet meer? ik zie geen nieuwe berichten meer....o zo jammer.
Groetjes Ietje
chiko
BerichtGeplaatst: 26-08-2013 12:36 Reageer met quote

Hallo, nog eens met mij, ik zie dat er wel degelijk reacties zijn geplaatst....sorry. Ik ken mij zelf de laatste 2 weken niet meer terug, ik heb al jaren last van chv, maar leerde er wel hoe raar het klinkt mee om gaan, nu lijkt het alsof ik het eens zo erg weer terug krijg, Erg duizelig, slecht slapen, wankel op de benen en licht in mijn hoofd. Steeds weer die angstige gedachten, ik kan niet meer positief denken. Wie herkent dit?
Lau1985
BerichtGeplaatst: 26-08-2013 18:48 Reageer met quote

Hallo,
Ik ben een vrouw van 28 jaar en wou eens iets kwijt. Ik heb in de laatste 2 maand 2 spoedopnames gehad met volgende klachten:
-druk op de borstkast
-gevoel van "brok in de keel"
-zinderingen op borstkast, linkerarm, tong en lippen
-uitstralende zinderingen naar nek en achterhoofd
-een hongergevoel (maag knort constant)
De eerste keer dat ik deze klachten had, hebben deze 2 dagen geduurd en het was over.
Nu deze week heb ik deze klachten al 5 dagen aan een stuk. De 3 artsen spreken allemaal van hyperventilatie, maar ik persoonlijk heb het moeilijk met deze diagnose omdat ze niet "oplosbaar" is. Ik heb het laatste halfjaar mijn stiefmama verloren en heb een miskraam gehad toen ik 3 maand zwanger was.
Ik heb heel veel schrik dat er iets aan mijn hart ofzo is (terwijl alle testen zeer goed zijn).
Het is zo een eng gevoel....
Moet ik mij dan echt neerleggen bij deze diagnose? Kan je zo ellendig zijn hiervan?
Alvast bedankt voor jullie reactie
nijntje4
BerichtGeplaatst: 14-09-2013 21:17 Reageer met quote

Veel herkenning ook hier

Ik heb al een jaar last van allerlei lichamelijke klachten. Dat begon met benauwdheidperiodes. Ook periodes dat het weg was. Gezien mijn verleden met astma niet heel gek. Ook heb ik last gehad van hartkloppingen, gekke hoofdpijn aan 1 kant en nekpijn. Het is net of mijn lijf steeds weer iets nieuws verzint. Ik ben al tig keer bij de huisarts geweest, er is niets mis met mijn hart en longen, allemaal getest.

De afgelopen maanden/weken lijkt het steeds erger te worden met de benauwdheid. Ik heb nu last van 2 soorten benauwdheid. Eentje die al vanaf het opstaan begint en die de hele dag blijft sluimeren. De pufjes ventolin die ik dan gebruik helpen wel. In de avond komt daar vaak ook nog een andere benauwdheid bij, met kriebelhoest die ik niet kan tegenhouden, kriebelend gevoel in longen, slijm en soms piepende ademhaling en het gevoel dat ik iets weg moet hoesten.
Soms heb hier wel een soort van paniekaanval bij, het gevoel van watten in mijn hoofd, angstig zijn en rond willen blijven lopen.

De huisarts is nu zover dat hij niet veel meer kan doen, ik ben steeds bang dat ik iets ernstigs mankeer. Mijn bloed wordt volgende week nog wel geprikt (alleen niet op vitamine B tekort en dat kan ook klachten veroorzaken las ik). Ik ga binnenkort naar een psycholoog maar in de tussentijd vraag ik mij af, horen deze klachten bij hyperventilatie? Ik ben onderhand de hele dag met ademhaling bezig, en ook als ik dat niet doe, en gewoon ontspannen ben en door mijn buik ademhaal komt het soms opzetten.
meccorr
BerichtGeplaatst: 19-09-2013 0:32 Reageer met quote

Hier ook heel herkenbaar. Ben een paar maanden geleden al bij de huisarts geweest en ook in het ziekenhuis e.d. hebben ze me hart bekeken en ecg test gedaan. Daar is allemaal niks uitgekomen.

Denk daarom dat ik er ook last van heb hoewel je soms denkt dat het iets anders is. Heb zelf fysio gehad voor ontspanningsoefeningen dit helpt wel op mijn hartslag onder controle te houden.

Heb de laatste tijd wel last van steken in mijn zij en vaag zicht, vlekken. Maar vermoed dat dit dus ook allemaal symptomen zijn die hier mee te maken hebben.

Ik vind het ook stom om er met mensen over te praten. Als ik er zelf rationeel over nadenk vind ik het namelijk ook stom maar als ik die klachten heb dan voelt het allemaal wel echt.
sasjex
BerichtGeplaatst: 19-09-2013 19:27 Reageer met quote

Heb hier jaren last van gehad. Het begon in 2005 en stopte in 2010. Waarom het stopte is onverklaarbaar.

Ik weet wel dat je nooit op je ademhaling moet gaan letten, als je dat doet dan raak je automatisch van slag. Leren te ontspannen en je grenzen tonen aan anderen: tot hier en niet verder.

Bij mijn 1e episode belande ik in het ziekenhuis, ik dacht echt dat ik dood ging. Alle symptomen van een hartaanval... toen moest ik in een plastic zakje ademen en ging het langzaam weg. Erg beangstigend hoor!
whisper088
BerichtGeplaatst: 07-11-2013 10:02 Reageer met quote

Ik herken veel uit de openingspost. Ik heb bij allerlei artsen gelopen voor hartproblemen, astma etc en bleek allemaal van chronische hyperventilatie te komen. Op dit moment loop ik bij de neuroloog ivm spiertrillingen verspreid door het lichaam, ongewilde bewegingen van vingers, benen en hoofd, wazig zicht en raar gevoel in mijn hoofd. Ik heb een mri gehad en een vep test om ms uit te sluiten. De uitslag krijg ik volgende maand pas. Ik ben zo bang iets ernstigs te mankeren. Buiten chronische hyperventilatie ben ik ook een hypochonder. Ik ben 25 jaar oud en leef iedere dag on angst echt wat te mankeren. Ik kan niet geloven dat chronische hyperventilatie zoveel vervelende en diverse klachten kan veroorzaken.
Cati
BerichtGeplaatst: 27-03-2014 12:18 Reageer met quote

Ik heb het hele forum gelezen,. Veel klachten komen mij bekend voor.Ook alle onderzoeken gehad, hart e.d. Niets gevonden. Klachten steeds sterker, pijn nek, schouder, liker arm, soms trekkend door benen en voeten. 8 jaar geleden ook zoiets gehad, alleen lichter. De harde hartslag is vreselijk. Ik heb nu fysio, maar daarna ben ik nog beroerder. Na het forum gelezen te hebben denk ik eroer de huisarts te vragen om te testen op chronische hyperventilatie. Maar hoe kom ik er eigenlijk van af?
Ik hoop dat iemand dit forum nog leest.
Cati
sacha567
BerichtGeplaatst: 27-04-2014 14:17 Reageer met quote

hallo mensen

Ik ben sacha, 18 jaar. Ik zit de afgelopen 2 maanden in thailand. Ik heb al een aantal dagen moeite met adem halen, het begon na een zware wandel tocht waarbij me hart flink te keer ging, ik raakte in paniek en begon te hyperventilleren. Dit heb ik nu al enkele dagen en word eigenlijk alleen maar erger, pijn op en onder me borst ( vooral onder me hart spier) en een beetje een verkramt gevoel rondom me hart. Heb ook last van hart kloppingen. Ik ben naar de dokter geweest en die heeft een ecg gemaakt, hieruit bleek dat er niks aan de hand was met me hart(alleen dat me hart iets harder werkt dan normaal, maar dat kan komen door de hitte, hyperventillatie en etc). Ik kan die angst dat het iets met me hart is maar niet van me afzetten, ook door die stekken die ik constant heb, en het gevoel van moeilijk ademhalen, het maakt me alleen maar banger. Ik heb btw in Nederland vroeger regelmattig last gehad van hyperventillatie, en heb ook al een keer in Nederland een ecg gehad. Mijn vraag aan jullie: is dit nou echt hyperventillatie? maak ik me nou veelste druk? Is een ecg betrouwbaar. Die steken maken me erg bang, dus hoop spoedig op een andwoord.

Bedankt voor de moeite!
Index > Psyche > (Chronische) hyperventilatie
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring