Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Gezondheidszorg > Zijn ARBO en UWN artsen wel ethisch bezig?
Auteur Onderwerp: Zijn ARBO en UWN artsen wel ethisch bezig?
Labrat
BerichtGeplaatst: 31-05-2012 9:23 Reageer met quote

De titel gooit de knuppel al direct in het hoenderhok, maar ik zal mijn vraag verder uitleggen.

In het huidige systeem zijn ARBO en UWV artsen niet verplicht om te communiceren met de specialisten van hun cliënten. In principe kan een patiënt van een gros specialisten een verklaring bezitten dat allebei de benen er zijn afgevallen maar als de UWV arts vindt dat ze er nog aan zitten en dat je nog prima als marathon loper de kost kan verdienen dan heb je maar te gaan.

Er zijn natuurlijk bezwaar procedures tegen beslissingen mogelijk maar ik wil het hier hebben over de positie die ARBO en UWV artsen innemen als je als patiënt met hun praat.

Stelling 1: Als een UWV/ARBO arts een diagnose of mening van een specialist negeert stelt deze zelf een diagnose of formuleert een medische mening.

Stelling 2: Als generalist heeft een ARBO/UWV arts niet de nodige kennis en ervaring aangaande de klachten van de patiënt om de mening van een specialist te overschrijven.

Stelling 3: De UWV/ARBO arts heeft niet dezelfde diagnostische middelen als de specialist en mist dus data. Zelfs de anamnese van een ARO/UWV arts stelt niks voor.

Stelling 4: Het is onethisch gedrag als een arts een diagnose of medische mening formuleert als hij zowel de benodigde kennis mist en geen volledige data bezit. Een arts heeft de professionele plicht zich volledig te informeren voordat hij beslissingen neemt.

Uw mening?
Boeda
BerichtGeplaatst: 07-11-2012 23:23 Reageer met quote

Ben een paar dagen hierop het forum en zo lees ik diverse berichten door. Het verbaasd me dat op deze stellingen geen reactie is gekomen.
Blijkbaar zitten er onder mensen hier geen of weinig ervaringsdeskundige.

Mijn ervaring met de arts van het UWV: de arts heeft niets bekeken van de specialisten waar ik onder behandeling ben. De arts had zijn mening snel klaar en luisterde niet. Hij zei dat het UWV een verzekeringsmaatschap is en die betalen liever niet !
VanVelzen
BerichtGeplaatst: 08-11-2012 1:05 Reageer met quote

Vanaf het moment dat iemand de wachtkamer binnen komt wordt diegene al bestudeerd.

Bij de begroeting kijkt men hoe u gelaat is. (glimlach bij handdruk)
De houding die u heeft tijdens het zitten, hoe u overkomt in uw praten. Wat de aandoening is, hoe de leeftijdsgenoten dit beleven en in hoever zij hiervoor worden afgekeurd.

Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar pijn ervaart u, en alleen u. Een arts kan dit wel zien aan uw houding (verkramping), emoties (geiriteerd / boos / verdrietig) enzoveert.
Een showtje ervan maken betekent meer afgekeurd worden dan anders.

Wanneer je rugpijn hebt, zoals schade door ouderdom/werk/ongeluk, zodra jij je jas uitdoet zonder pijn of moeite ben je voor zo'n uwv arts al instaat om nog 70% werk te doen.
Pijn kan minder zijn tijdens zo'n keuring, hier wordt je dan ook op benadeeld.
Wanneer de persoon positief overkomt en aangeeft nog te willen werken etc zal de arts u minder afkeuren dan wanneer er een depressief persoon komt en aangeeft constant pijn te hebben en hierdoor in zijn leven zodanig belemmerd wordt dat hij geen gewoon leven meer kan lijden. Ook wanneer men aangeeft een volledige nachtrust niet kan worden gehaald door wakker te worden van rugpijn is al een grotere afkeuring, hoewel de arts dit niet kan controleren.

Momenteel is geen enkele arts die voor keuringen werkt onafhankelijk. Ik ben van mening dat niet 1 arts hierover dient te beslissen, maar er een gezamenlijke consensus van medici dient te zijn. En dan pas een specialist in het vak waar de patiënt zijn symptomen bij past, die totaal onafhankelijk zal bepalen hoever de graad van afkeuring is. Ook de patiënt moet een kort gesprek en lichamelijk onderzoek onderwerpen van de specialist. Maar voornamelijk het medisch dossier wordt beoordeeld en niet de patient door de specialist om medelijden etc te voorkomen.

Als cardioloog heb ik al meerdere malen boven het hoofd van bedrijfsartsen / uwv keuring arts moeten gaan. sommige hebben amper verstand van zaken of baseren hun keuring op naar mijn inzien op totale onzin.

Breaks my heart.
croustillion
BerichtGeplaatst: 20-05-2014 16:44 Reageer met quote

In 2009 een bedrijfsongeval gehad met blivend letsel als gevolg.
in 2010 zonder zelfs mijn medeweten beter gemeld met terugwerkende kracht zodat ik bij ontslag 28 dagen hersteld zou zijn.
derhalve geen uitkering van uwv. Daarna een traject van 4 jaren uwv arts bezoeken. 3 specialisten geraadpleegd, toenemende fysieke klachten en voldoende psychische klachten om naar Riagg te gaan. Ik kan vrijwel niks zonder pijn, ik slaap slecht of helemaal niet, maar voor het uwv ben ik niet ziek en heb ik sollicitatieplicht. Ik mocht mijn verhaal en klachten niet vermelden omdat ik dan niet word aangenomen. Sterker nog: als ik 2 maanden bij een werkgever zou zijn kon ik het vertellen, dan kan hij me volgens uwv niet meer ontslaan. Wat ik mis in het verhaal is dat elke arts een eed aflegt bij zijn studie, waarin hij belooft niets te doen of te laten dat zijn patiënt kan schaden; zelfs niet onder druk. Ik reis veel per trein en wachtend op mijn trein denk ik bij een naderende intercity vaak....... 'een paar stapjes naar voren....'
Index > Gezondheidszorg > Zijn ARBO en UWN artsen wel ethisch bezig?
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring