Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Een gezonde levensstijl > Dik Zijn
Auteur Onderwerp: Dik Zijn
ElineIris
BerichtGeplaatst: 21-03-2012 16:50 Reageer met quote

Hallo, ik ben een meisje van 15 jaar. ik ben 1.70 meter lang en ik weeg 70 kilo. Ik ben vanaf kleins af aan gepest met het feit dat ik dik ben. Ik sport 4 keer per week (waterpolo) en ik fiets iedere dag 14 kilometer en sommige dagen zelfs meer. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen. Ik heb de neiging om als ik verdrietig of gestresst ben te gaan eten. Daar wordt ik nog dikker van terwijl ik zo graag wil afvallen. Please geef me tips.
bloemmie
BerichtGeplaatst: 21-03-2012 19:35 Reageer met quote

Wat naar voor je dat je er zoveel last van hebt en dat je er zelfs door gepest bent. Eetbuien zijn idd ook heel erg lastig. Misschien een tip: op het moment dat je een eetbui voelt aankomen, even stil gaan staan bij jezelf en je afvragen waarom heb ik zin om te eten? Voel ik me verdrietig, of leeg, vaak als je erachter kunt komen waar de bui vandaan komt, is het makkelijker deze te weerstaan. Probeer dan iets anders te gaan doen, bv even stukje lopen of iets anders. Dit kan soms helpen, maar ik weet dat het moeilijk is. Het is ook vaak zo, dat als je tegen jezelf zegt ik mag niks meer snoepen, de drang alleen maar groter word. Als je het anders benoemt en tegen jezelf zegt ik ga gezonder eten, kan dat soms helpen. Klinkt misschien raar, maar het werkt. En jezelf niet alles ontnemen, gewoon af en toe wel wat lekker nemen.

Veel succes,

liefs
ElineIris
BerichtGeplaatst: 22-03-2012 11:25 Reageer met quote

Ja, het is heel vervelend omdat je op waterpolo iedere keer in een badpak rond moet lopen en ik schaam me voor mijn lijf. Ik wil echt heel graag afvallen maar ik weet niet wat de beste manier is.
Liefs.
MUSJE2
BerichtGeplaatst: 25-03-2012 0:49 Reageer met quote

Hai ElineIris,

Beste is om gewoon gezond te gaan eten: in geen geval je ontbijt overslaan, is de belangrijkste maaltijd v.d. dag! 't Zet je verbranding flink aan 't werk en daar heb je de hele dag plezier van. Wink

Begin met 3 (volkoren)boterhammen met mager beleg (dun pindakaas mag) en een glas melk of karnemelk; een 'gezond' tussendoortje (appel, plak ontbijtkoek, 1 Evergreen ofzo), 's middags weer 3 boterhammen (met 30+kaas en magere vleeswaren) en een glas (karne)melk; tussendoor fruit; 's avonds 3-4 aardappeltjes, heel veel groente en een stukje vlees, kip, vis of vleesvervanger en een mager toetje. Eventueel 's avonds nog een 'gezond' tussendoortje.

Heb je hier wat aan?
Groetjes, Musje.
ElineIris
BerichtGeplaatst: 25-03-2012 20:14 Reageer met quote

Ja superbedankt! Ik ga echt mijn best doen. Daarbij heb ik nog een vraagje. Wat kan je tegen overmatig transpireren doen?
Liefs
Levita
BerichtGeplaatst: 25-03-2012 20:51 Reageer met quote

Wat je noemt qua lengte en gewicht is volgens mij amper overgewicht te noemen. Ik ben 1.68 en weeg 65-66 kilo. Ik heb gewoon maat 38, als jij die maat ook hebt is daar niets mis mee. Er is echter wel iets waar jij onder hebt te lijden: Ik zie allemaal van die jonge meiden lopen die echt luciferstokjes hebben als benen en dan schijn je binnen te zijn!!! En dat is volgens mij de enige reden dat men jou dik vindt. Maar ondertussen zit je er mooi mee opgescheept, dat begrijp ik erg goed. Ik ben het eens met bovenstaande adviezen maar niet met die belachelijke dunne fotomodellen waar je als jong meisje aan moet voldoen. Ik ben er zelf mee geconfronteerd in mijn pubertijd en wilde maar één ding: Broodmager zijn. Dat is mij uiteindelijk gelukt maar inmiddels had ik wel een behoorlijke eetstoornis ontwikkeld die ik pas jaren later weer onder controle heb gekregen. Geluk staat of valt echt niet met je gewicht. Het is wel schandalig dat je gepest wordt om iets wat amper dik valt te noemen. Ik word hier werkelijk heel erg boos over. Het beste is idd: Voor je gaat eten stilstaan wat de reden is dat je dat wilt/er behoefte aan hebt. En ik sta er absoluut achter dat je niet jezelf alles moet ontzeggen. Maar ik zou met de mensen die jou pesten het liefst een hartig woordje willen wisselen, wat helaas niet uitvoerbaar is..

Misschien is het een idee om alles in een dagboek van je af te schrijven in plaats van die vervelende eetbuien waar je alleen maar ongelukkiger van wordt. Ik wens je heel veel sterkte, maar volgens is er met jouw gewicht niet veel mis. En overmatig transpireren is een bekend fenomeen bij stress. Dat zou met je ademhaling te maken kunnen hebben, maar dat kun je zo laten meten bij je huisarts en is pijnloos. ( Dan meten je zuurstofgehalte in je bloed en weet je gelijk of die wel of niet goed is en dus of je al dan niet goed adem haalt.) En hier bestaat ademhalingstherapie voor..

Laat je niet gek maken is mijn advies.

Levita.
Angelaaa24
BerichtGeplaatst: 25-03-2012 21:47 Reageer met quote

Je bent niet te dik meid. maar probeer gezond te eten en bewegen doe je al genoeg dus het komt wel goed.
MUSJE2
BerichtGeplaatst: 25-03-2012 22:43 Reageer met quote

Hoi ElineIris,
Om overmatig zweten wat tegen te gaan, kun je je na 't douchen afspoelen met lauw water; dan sluiten de porién zich en zweet je minder. Ook kun je nog een washandje met koud water over je oksels halen om de porién van je zweetklieren daar te sluiten...
Succes en groetjes, Musje.
Keesvi
BerichtGeplaatst: 01-04-2012 10:20 Reageer met quote

Een BMI van 24,2 betekent overgewicht voor een meisje van 15. Niet veel maar wel overgewicht. Gezien het feit dat je fors aan sport doet moet je misschien in aanmerking nemen dat je een flinke spiermassa hebt. Als dat zo is dan heb je geen overgewicht. Het beste kun je proberen om op gewicht te blijven. Dan groei je als het ware naar een gezonder gewicht toe als je ouder wordt. Leg de adviezen om allerlei light voeding te eten naast je neer. Dat soort onvolwaardige voedingsproducten werken overgewicht juist in de hand. Eet in plaats daarvan volkorenbrood, doe fatsoenlijke boter en kaas op je brood en mijd al die 'verantwoorde' tussendoortjes zoals ontbijtkoek en Evergreens als de pest want meestal bestaan die voor het merendeel uit snel te verteren koolhydraten zoals suiker en wit meel. Neem liever een stukje kaas, een handje noten of een gekookt eitje als tussendoortje. Af en toe een stukje fruit kan ook geen kwaad maar vermijd vruchtensap omdat het, evenals frisdranken, verzadigd is van de suikers. Uiteraard is lichaamsbeweging goed om je stofwisseling op gang te houden. Wil je toch iets afvallen, doe dat dan heel langzaam om te voorkomen dat je het niet volhoudt en door je lichaam op de spaarbrander te zetten juist meer aankomt.
MUSJE2
BerichtGeplaatst: 01-04-2012 17:38 Reageer met quote

@ Keesvi,
Wat zit je toch te zeuren, Kees, over light producten; daar hebben wij 't niet eens over gehad! Rolling Eyes

Enne... Evergreen is niet gemaakt van witmeel, maar van tarwebloem, volkorenhavermeel, volkorentarwemeel, rozijnen, krenten enz. Shocked
Keesvi
BerichtGeplaatst: 01-04-2012 22:13 Reageer met quote

Dankjewel, Musje2, voor het vermelden van de ingrediëntendeclaratie. Tarwebloem, het belangrijkste ingrediënt van Evergreens, is wit meel, zoals je vermeldt. Je mag ook zeggen dat Evergreens voor eenderde uit suikers bestaan. Evergreens zijn junkfood in een heel dun gezond jasje. Het is een van de vele 'verantwoorde' voedselproducten die verantwoordelijk zijn voor de toename van het overgewicht. Kijk voor de aardigheid eens wat je (over)grootouders aten, in de tijd dat obesitas nog niet het belangrijkste gezondheidsprobleem was.
MUSJE2
BerichtGeplaatst: 02-04-2012 23:45 Reageer met quote

@ keesvi,
Alweer mis!!! Evergreen bevat méér volkorenmeel dan tarwebloem; en mínder dan 1/3 suikers, nl. 30%.

Het eiwitrijke koolhydraatarme dieet dat jij voorstaat is erg ongezond voor je nieren...! Sad
(m'n grootouders die veel eieren, speklappen, gehaktballen en lekker vette jus gebruikten, waren dik en ongezond - opa overleed al jong aan 'n hartaanval en hun kinderen waren ook al jong hartpatient!)

Musje.
Keesvi
BerichtGeplaatst: 03-04-2012 5:28 Reageer met quote

Als je de verschillende soorten Evergreens vergelijkt dan bevatten ze gemiddeld voor het merendeel geraffineerde tarwebloem. Kijk maar eens bij de hartige varianten (tarwebloem 46 %, havervlokken 10 %, volkorenroggebloem 3.3 %, rijstebloem 1.2 %, gemoute tarwebloem). Voedselproducten die voor 30% uit suiker bestaan kun je maar beter uiterst terughoudend nuttigen als je gezondheid je lief is. Tel je de geraffineerde koolhydraten bij elkaar op dan is dat verreweg het hoofdingrediënt. Ik kan er niets anders van maken en ik noem dat soort eten junkfood. Extra bedenkelijk is dat het verkocht wordt als gezondheidsvoedsel of tenminste als verantwoord tussendoortje.

Jouw grootouders leefden in een periode waarin veelvuldig gehydrogeneerde, kunstmatig geharde, plantaardige olie werd gebruikt, vooral in de vorm van margarine. Die smeerden ze niet alleen op hun brood maar ze bakten er ook hun spek- en sudderlappen in. De transvetten veroorzaakten die cardiovasculaire ellende en niet het verzadigde vet in die speklappen, hetgeen de voedingsindustrie ons nog steeds wel graag wil laten geloven.

Als je zo'n bloedvatvernauwende atherotische plaque ontleedt, dan tref je naast een klein beetje cholesterol en dode leucocyten, vooral trans- en meervoudig onverzadigde vetzuren aan. Inderdaad, die goedkope olie waar de margarinefabrikanten hun vieze vetjes van maken, die ze vervolgens voor veel geld verkopen. Ook een overmaat aan linolzuur is funest voor de conditie van hart en bloedvaten.

Als je de moeite neemt om eens wat voedingsonderzoeken door te nemen dan ga je op zijn minst twijfelen aan de officiële leer. Je komt er dan achter dat in landen waar het meeste verzadigd vet gegeten wordt, de minste coronaire hartziekte voorkomt. Kennelijk heeft de industrie er belang bij die resultaten weg te moffelen.

Ik zal je een andere keer weleens vertellen waarom je je cholesterol beter niet met margarines e.d. kunt verlagen maar ik geef je tot slot een overweging: we zijn de afgelopen decennia veel minder vet gaan eten bij een gelijkblijvende hoeveelheid calorieën en beweging. Het overgewicht is in diezelfde periode significant toegenomen. Hoe kan dat?
MUSJE2
BerichtGeplaatst: 04-04-2012 23:51 Reageer met quote

@ Keesvi,
Je zit er alweer naast Exclamation

Mijn moeder en oma (en de rest) bakten uitsluitend in natuurlijke vetten: in uitgebakken spekvet! De kaantjes werden later opgegeten.
Er lag bij ons altijd een stuk 'vetspek' in de kast, dat werd uitgebakken en in dát vet werd vlees gebraden... (de transvetten kenden ze in die tijd nog niet); kreeg je zo'n lekker vette jus van. Als de jus koud werd, zat er een dikke laag vet op en daaronder nog 'n restje vlees.
En als er soep gemaakt werd, zat er ook zo'n dikke laag vet op Shocked Zoete gerechten werden in roomboter gebakken. Niet voor niets kreeg ik in m'n prille jeugd al last van maagklachten (maagzuur)!

En wat de Evergreen betreft: in de hartige variant zit slechts 10% suiker, maar die bedoelde ik eigenlijk niet... (te zout). In de variant Evergreen-appel b.v. zit toch echt méér volkoren meel dan wit meel.

Keesvi, je zeurt... Mad DISCUSSIE GESLOTEN

Musje.
Keesvi
BerichtGeplaatst: 05-04-2012 7:10 Reageer met quote

MUSJE2 schreef:
Mijn moeder en oma (en de rest) bakten uitsluitend in natuurlijke vetten: in uitgebakken spekvet! De kaantjes werden later opgegeten.
En gelijk hadden ze. Maar goed, je hebt natuurlijk het grootste gelijk van de wereld dat ik niet in de provisiekast van je ouders en grootouders kan kijken. Maar evenzeer heb jij ongelijk door je ouders en grootouders als het ultieme bewijs aan te voeren dat speklappen hartellende veroorzaken. Tenzij jouw grootouders halverwege de 19e eeuw leefden kenden ze al wel margarine, gemaakt van gedeeltelijk geharde plantaardige olie, hoewel men zich in die tijd nog niet bewust was van de schadelijkheid van de daardoor ontstane transvetzuren. Ik verzeker je dat er in de vijftiger jaren, toen het aantal hartinfarcten dramatisch begon te stijgen, al vraagtekens gezet werden bij de schadelijkheid van transvetzuren. Het was de olieverwerkende industrie die ons een rad voor ogen draaide door dierlijke vetten als de schuldigen aan te wijzen, terwijl uit de wetenschappelijke rapporten juist het tegenovergestelde bleek. Lees ze er maar op na als je eens een paar uurtjes over hebt. Hier een makkelijk leesbaar beginnetje: http://www.ravnskov.nu/dumyte4.htm
Quote:
En wat de Evergreen betreft: in de hartige variant zit slechts 10% suiker, maar die bedoelde ik eigenlijk niet... (te zout). In de variant Evergreen-appel b.v. zit toch echt méér volkoren meel dan wit meel.
Het is je kennelijk ontgaan dat ik het had over de totale hoeveelheid geraffineerde koolhydraten. Het is juist de truc van fabrikanten om hun producten aan te prijzen met de gezonde ingrediënten terwijl ze voor het merendeel van de veel gemakkelijker te verwerken geraffineerde ingrediënten gemaakt zijn. En dat alles in de verwachting dat we er massaal intrappen. Als ik dat aan het licht breng dan valt kennelijk jouw door die industrie gecreëerde sprookjeswereld in elkaar waarop je
Quote:
Keesvi, je zeurt... Mad DISCUSSIE GESLOTEN
roept. Ach ja, de een zeurt en de ander kletst uit zijn nek. Wink
boterbloem111
BerichtGeplaatst: 24-04-2012 12:41 Reageer met quote

Ben ik te dik? Ik ben 16 jaar, weeg 64 kg en ik ben 167 cm lang.
Ik heb een buikomtrek van 122 cm. Alles van mij is dik! behalve mijn tieten (natuurlijk(!))

ik ben niet verlegen ofzo! maar schaam me wel een beetje
voor m'n lichaam.
Keesvi
BerichtGeplaatst: 26-04-2012 5:26 Reageer met quote

boterbloem111 schreef:
Ben ik te dik? Ik ben 16 jaar, weeg 64 kg en ik ben 167 cm lang.
Ik heb een buikomtrek van 122 cm.
Volgens de geldende maatstaven heb je geen overgewicht. 122 cm buikomtrek hebben mannen met morbide obesitas. Die passen echt niet in een normale stoel. Vrouwen hebben gemiddeld een veel kleinere buikomtrek. Meet nog eens na, want ik weet wel zeker dat je dat niet goed gedaan hebt.
Gismo
BerichtGeplaatst: 19-09-2019 13:51 Reageer met quote

Dit forum wordt enkel nog gebruikt door spammers.
Index > Een gezonde levensstijl > Dik Zijn
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring