Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Longziekten > ARDS
Auteur Onderwerp: ARDS
SB




BerichtGeplaatst: 02-12-2005 22:06 Reageer met quote

Bijna drie jaar geleden heb ik ARDS Adult Respiratory Distress Syndrome gehad en twee weken aan de beademing gelegen. Ik vraag me af of er nog meer mensen hier mee bekend zijn, en ik vind hier weinig info over op internet, behalve een amerikaans forum die heel veel informatie geeft.
bono
Gast



BerichtGeplaatst: 07-01-2006 5:51 Reageer met quote

zoek eens informatie op in een boekenzaak in het boek;
leerboek intensive care verpleegkunde deel 2, van den brink e.a.
SB




BerichtGeplaatst: 07-01-2006 8:33 Reageer met quote

Bedankt voor de tip, ik ga eens kijken.
WS
Gast



BerichtGeplaatst: 05-02-2006 16:00 Reageer met quote

Ik ben eveneens op zoek naar meer info betreffende ARDS, meerbepaald bij personen die in behandeling waren en of zijn. Mijn vader is sinds vorige week opgenomen op intensieve zorgen voor ARDS en sinds verleden zondag 29 Jan 06 in kunstmatige coma gebracht omdat hij niet meer in staat was om zelf te ademen. Mijn vraag naar u toe is :
1. heeft men u ook op die manier beademd of was u zelf in staat om nog te ademen?
2. Bent u volledig hersteld of nog steeds in behandeling of toezicht?
Momenteel wordt er geprobeerd om hem zelf de aanzet tot ademen te laten doen en de ventilator ondersteund dan verder. Dit heeft men nu al 2 dagen geprobeerd en tot nu toe gaat het meerdere uren goed en dan moet hij weer volledig worden ondersteund.
Ik wens u een allerbeste gezondheid toe en hopelijk kan u mij een beetje meer info geven. Met vriedelijke groeten
elsgiss




BerichtGeplaatst: 05-02-2006 20:32 Reageer met quote

Ik heb nog nooit van ARDS gehoord, maar ik heb het voor u opgezocht in de Merck Manual. Kent u die? (http://www.merckmanual.nl/). Ik heb het eerste deel van de informatie in die medische encyclopedie voor u gekopieerd:

(Adult Respiratory Distress Syndrome) ARDS (Adult Respiratory Distress Syndrome) is een vorm van longinsufficiëntie die bij veel verschillende longaandoeningen kan voorkomen en waarbij vochtophoping in de longen (longoedeem) optreedt.
ARDS is een medische noodsituatie die zich kan voordoen bij mensen met voordien gezonde longen. Ondanks het feit dat dit syndroom Adult Respiratory Distress Syndrome wordt genoemd, kan deze aandoening ook bij kinderen optreden.

Oorzaken
Dit syndroom kan ontstaan bij alle aandoeningen waarbij de longen direct of indirect worden beschadigd. Bij ongeveer een derde van de patiënten die aan dit syndroom lijden, ontstaat het als gevolg van een ernstige, uitgebreide infectie (sepsis).
Wanneer de longblaasjes (alveoli) en de haarvaten van een long worden beschadigd, lekt er bloed en vocht weg naar de ruimte tussen de longblaasjes en uiteindelijk naar de longblaasjes zelf. Vervolgens ontstaan er ontstekingsverschijnselen die tot de vorming van littekenweefsel kunnen leiden. Het gevolg is dat de longen niet meer normaal kunnen functioneren.
Oorzaken van ARDS
* ernstige, uitgebreide infectie (sepsis)
* longontsteking
* sterk verlaagde bloeddruk (shock)
* aspiratie (inademen) van voedsel in de longen
* meerdere bloedtransfusies
* longbeschadiging ten gevolge van het inademen van hoge zuurstofconcentraties
* longembolie
* borstletsel
* brandwonden
* bijna-verdrinking
* cardiopulmonale bypassoperatie
* alvleesklierontsteking (pancreatitis)
* overdosis drugs of geneesmiddelen zoals heroïne, methadon, dextropropoxyfeen en aspirine
WS
Gast



BerichtGeplaatst: 05-02-2006 23:17 Reageer met quote

Thanks
WS
Gast



BerichtGeplaatst: 06-02-2006 15:40 Reageer met quote

SB schreef:
Bijna drie jaar geleden heb ik ARDS Adult Respiratory Distress Syndrome gehad en twee weken aan de beademing gelegen. Ik vraag me af of er nog meer mensen hier mee bekend zijn, en ik vind hier weinig info over op internet, behalve een amerikaans forum die heel veel informatie geeft.
Zou het mogelijk zijn dat SB eens contact opneemt bij mij.
NH
Gast



BerichtGeplaatst: 28-02-2006 10:03 Reageer met quote

WS schreef:
SB schreef:
Bijna drie jaar geleden heb ik ARDS Adult Respiratory Distress Syndrome gehad en twee weken aan de beademing gelegen. Ik vraag me af of er nog meer mensen hier mee bekend zijn, en ik vind hier weinig info over op internet, behalve een amerikaans forum die heel veel informatie geeft.
Zou het mogelijk zijn dat SB eens contact opneemt bij mij.


Heb ARDS gehad drie jaar geleden.Heel heftig allemaal en 2 1/2 maand in coma gelegen.Missch.kun je contact opnemen? grt.
SB




BerichtGeplaatst: 18-05-2006 20:35 Reageer met quote

Hoi, ik lees dit bericht nu pas. Geen idee of je hier je email adres mag neerzetten. Maar stuur maar een email naar *** E-mailadressen zijn niet toegestaan in berichten. ***
SK
Gast



BerichtGeplaatst: 31-01-2007 23:05 Reageer met quote

Mijn vader leed aan ARDS. In februari 2004 werd hij na een hartoperatie opgenomen met ARDS op de intensive care. Na 6 maanden Intensive Care overleed hij op 12 augustus 2004. Het stoort mij ook dat je in Nederland bijna niks over ARDS kunt vinden. Je moet het inderdaad van Amerikaanse websites hebben.
Ik loop nu al tijden rond om een Nederlandse website te maken met informatie over ARDS voor mensen die dit verschrikkelijke syndroom hebben gehad maar ook voor familie en vrienden van de patient.
Linda B
Gast



BerichtGeplaatst: 11-02-2007 3:09 Reageer met quote

Bij operaties en ongevallen blijkt ARDS ook voor te komen.

Wie het overleeft heeft een goede kans op volledig herstel van de longen.
Veel minder bekend zijn de vaak ernstige psychische klachten daarna. Dat kan jaren duren.

Door de grote onbekendheid bij de meeste hulpverleners wordt hieraan geen aandacht besteed. Veel mensen raken hierdoor in de knoop of worden onjuist als psychiatrisch patient behandeld met alle gevolgen van dien.

Triest dat er nog steeds niets of nauwelijks in het nederlands te vinden is hierover.
charlaine
Gast



BerichtGeplaatst: 13-02-2007 23:33 Reageer met quote

Mijn vader is op 9 november 2006 overleden aan ards. Hij werd op woensdagavond opgenomen op de ic en dondermiddag is hij overleden. Wat is raar vind is dat er inderdaad weinig info over te vinden is. ze wisten in het ziekenhuis pas na een obductie wat de doodsoorzaak was.
Cath
Gast



BerichtGeplaatst: 21-03-2007 21:06 Reageer met quote

Hey

Ik ben een student spoed en intensieve zorgen verpleegkunde in België.
Er zijn eigenlijk best wel wat sites te vinden over ARDS. Het is wel zo dat ARDS een aandoening is waar nog steeds mensen aan sterven, zelfs in deze tijd. ARDS komt ook meestal niet alleen. Het is een gevolg van... en het heeft een zeer snel verloop. Ik spreek dan over enkele uren soms. Je moet er snel bij zijn. Ook het behandelen is niet gemakkelijk. Nu op intensieve zorgen in België wordt elke dag een Rx Thorax gemaakt waardoor longschade snel opgemerkt wordt.
Op volgende sites zal u zeker wel informatie vinden.

http://www.ards.org/learnaboutards/whatisards/brochure/
http://www.euronet.nl/users/dekoning/ards.htm
TonB
Gast



BerichtGeplaatst: 02-04-2007 19:46 Reageer met quote

ik heb eind 2004 7 weken in het ziekenhuis gelegen, waarvan 6 op de IC en waarvan 5 in kunstmatig coma. Oorzaak: legionella. Maar in mijn "ontslagbrief" staat OOK "ARDS" . Ik begin steeds meer de idee te ontwikkelen, dat ARDS de oorzaak van mijn bijna-overlijden is geweest en NIET de legionella. Maar je vind inderdaad erg weinig over ARDS.
De amerikaanse sites spreken in deze over "survivors" en dat is zeer van toepassing, zeker in mijn geval. Meer mensen met dezelfde ervaringen ?
SB




BerichtGeplaatst: 12-04-2007 18:52 Reageer met quote

Ik wil graag hier met jullie verder over praten.
kijk op mijn website ********8 en je kunt me een email sturen.
Volgens een Amerikaanse site overleeft de helft maar van de ARDS patienten. Daar ben ik toen ook flink van geschrokken.

Nog ben ik af en toe wat angstig en merk ik dat ik er niet echt overheen ben. Ik had er toen graag echt met iemand over willen praten, maar je wordt ontslagen en that's it! Ook voor de familieleden valt het niet mee iemand in zo'n situatie aan de beademing te zien liggen en ook daar wordt niets aangedaan.

Mijn dochter was destijds 12 en mijn zoon 16. Ik heb niets gemerkt twee weken lang, maar voor hun moet het een rottijd zijn geweest. Niemand die hun ook heeft opgevangen, want ik was alleen maar bezig na die periode met herstellen en beter worden.

De eerste twee/drie weken van thuis komst heb ik de 2e rollator van mijn oma kunnen lopen hier in huis omdat ik daar zelf de kracht niet voor had. Een half jaar ongeveer thuiszorg gehad en na een maand was ik in staat om mezelf weer redelijk te douchen en aan te kleden.


Hier heb ik toen ook wel mijn verhaal kunnen doen
********

Johan B.
Gast



BerichtGeplaatst: 01-05-2007 10:53 Reageer met quote

Mijn nog jonge vrouw (42) stierf 2 jaar geleden aan ARDS. Drie weken lang lag zij in een kunstmatige coma, verdoofd door spierverlammers. Kan een ex-ARDS'er mij zeggen of je inderdaad in een 'zwart gat valt' en van niets meer weet, zoals de dokters zeggen? Het was voor mij en de kinderen een vreselijke tijd. Was dat ook zo voor haar? Laat het mij asjeblief weten.
SB




BerichtGeplaatst: 03-05-2007 3:04 Reageer met quote

Ik kan zeggen van wel. Ik weet totaal niets van die periode. Ik was toen 39 in 2003. Het rare is dat ik in m'n gevoelsbeleving heb gedroomd ofzo, en dan over familieleden waar ik geen contact mee heb en/of die er niet meer zijn. Ook blijf ik bij m'n standpunt dat ik een soort van helderlicht heb gezien waar ik naartoe wilde gaan. Het waren geen nare 'dromen' Kan het allemaal niet zo bevatten nog steeds.

Ik vind het vreselijk dat je vrouw gestorven is. ik weet niet wat te zeggen. Kijk ik weet niets van die periode en ik geloof ook dat het voor degene familie veel moeilijker is. Zoals je omschrijft een vreselijke tijd. Maar als ik het zo mag zeggen en ik denk terug aan mijn eigen periode dan weet ik zeker dat je vrouw op een rustige en vredige manier is gestorven.
Johan B.
Gast



BerichtGeplaatst: 03-05-2007 9:11 Reageer met quote

Dank je, SB, voor je antwoord uit ervaring en voor de attentie. Het maakt het verlies van mijn bijzondere vrouw veel draaglijker. Ik kan er nu anders tegenaan kijken. Ik lees dat jij, SD, veel hebt afgezien om te revalideren. Al ken ik je niet, ik wens je het allerbeste, en je krijgt een plaatsje in mijn gebeden.
TonB




BerichtGeplaatst: 05-05-2007 0:07 Reageer met quote

aan Johan B: mocht je er nog iets aan hebben: ik heb dus 5 weken in kunstmatig coma gelegen, ook spierverslappers etc. Specialisten en verplegend personeel zeiden steeds tegen mijn vrouw en kinderen, dat ze maar gewoon tegen mij moesten praten. Dat hebben ze dan ook volop gedaan, alleen is er echt niks tot mij doorgedrongen..... Het enige wat ik me herinner zijn wat rare dromen, die ook ik nog immer niet echt kan bevatten. Maar geen heldere lichten of iets dergelijks, alhoewel mijn situatie toch heel kritiek is geweest. Na mijn ontwaken heb ik ook nooit een raar gevoel gehad; ook geen gevoel dat ik dus 5 weken helemaal kwijt was. Voor mijn vrouw en kinderen en overige familie en vrienden is het een verschrikkelijke tijd geweest. Voor mij niet, hoe raar dat misschien ook moge klinken. Als ik het niet overleefd zou hebben, dan had ik daar echt niks van gemerkt. Ook ik durf dan ook vanuit mijn ervaringen te stellen, dat jouw vrouw beslist niet geleden heeft en vredig is heengegaan.
Johan B.
Gast



BerichtGeplaatst: 06-05-2007 19:28 Reageer met quote

Dank je, TonB, voor de goede beschrijving van wat je meemaakte. Het helpt mij om er bovenop te komen. Ik veronderstel dat het allemaal wel zin heeft in het Grote Plan.
Index > Longziekten > ARDS
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring