Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Galstenen + leverwaarden
Auteur Onderwerp: Galstenen + leverwaarden
*Jelleke*
BerichtGeplaatst: 29-11-2005 14:04 Reageer met quote

Hallo lotgenoten. Sinds jaren weet ik dat ik galstenen heb, waarschijnlijk enkele tientallen (op echo gezien). Nu heb ik gemiddeld 20 x per jaar last van een koliek. Sommige zijn erg pijnlijk maar andere vallen best mee. Ik moet om de paar maanden mijn leverwaarden laten prikken omdat die steeds licht verhoogd zijn. De laatste keer had ik een Gamma GT van 425 en Alat 115. Wie heeft dit ook gehad of weet hier mee over. Volgens huisarts moet ik mijn galblaas maar laten verwijderen omdat verhoogde leverwaarden daar die galstenen worden veroorzaakt. Ik heb mijn twijfels. Kan het ook door iets anders komen??
Anita1969
BerichtGeplaatst: 29-11-2005 17:16 Reageer met quote

Hoi Jelleke,

Weet alleen dat mijn leverwaarden 35 moesten zijn, en ze waren bij mij 241 maar toen had ik wel een aalvleesklierontsteking gehad door galstenen.

Toevallig is deze er gisteren uitgehaald, Zie ook het andere topic, staat heel veel in.

Veel succes

Anita
Dirk
GastBerichtGeplaatst: 29-11-2005 18:06 Reageer met quote

Hallo mensen,

Ikzelf heb vele jaren van tijd tot tijd last gehad van galstenen, totdat ik paardebloemthee ben gaan drinken. Sindsdien heb ik er nog maar weinig of geen last meer van. Het smaakt wel bitter, maar dat moet je er maar op de koop toe nemen. Bittere stoffen activeren namelijk de lever en dat is van levensbelang.
*Jelleke*
BerichtGeplaatst: 29-11-2005 19:43 Reageer met quote

Hier zijn zoveel mensen die galstenen hebben maar ik zie nooit iets over verhoogde leverwaarden. Is bij jullie dan nooit geprikt?? Kreeg net van huisarts te horen dat ze met een internist heeft gesproken en dat die me nu wil zien, wacht dus nu hun telefoontje maar af. Maar ik vind het toch vreemd dat ik er hier niks over kan vinden.
Wie helpt mij verder?????
Anita1969
BerichtGeplaatst: 29-11-2005 19:57 Reageer met quote

Leverwaarden wordt vaakt samen gebracht met galstenen je kan even in het andere topic nalezen.
Gast
BerichtGeplaatst: 29-11-2005 23:36 Reageer met quote

Is het mogelijk dat je links onder je ribben pijn hebt indien je een galsteen hebt.
Ik heb 1 grote galsteen en af en toe wat pijn links onder mijn ribben. Aangezien ik de laatste 3 jaar al 3 flinke ingrepen achter de rug heb wil ik niet naar de arts.
Ik eet op dit moment erg veel eiwitten en best wat vet. Maar daar heb ik echt geen last van. Ik heb dus het idee dat de pijn niet van de galsteen komt. Een koliek geeft flink veel pijn en dat heb ik nu ook weer niet. Ik heb gewoon geen zin meer in iets nieuws.
Niet dat ik bang ben maar ik zie er ontzettend tegen op om weer de ziektewet in te gaan.
Tot hoelang kun je door lopen dat is eigenlijk mijn vraag.
Anita1969
BerichtGeplaatst: 30-11-2005 9:19 Reageer met quote

Beste Gast,

Ik ben maandag geopereerd aan het verwijderen van mijn galblaas, heb wel een aalvleesklierontsteking gehad, maar ook ik had links onder de ribbenboog pijn met uitstraling naar de rug hoor. En nu ben ik dus benieuwd of deze verdwijnt na deze operatie.

Maar zou een galsteen wel in de gaten houden, voordat deze iets gaat afsluiten.

Sterkte!

Anita
Dirk
GastBerichtGeplaatst: 30-11-2005 12:45 Reageer met quote

Gast schreef: ??Is het mogelijk dat je links onder je ribben pijn hebt indien je een galsteen hebt. ??

Ja, dat is best mogelijk. De pijn kan zelfs uitstralen naar de nierstreek, de blaas, de maag, naar de rug en zelfs naar de ledematen, alsook naar de tenen en vingers.


Gast schreef: ??Ik eet op dit moment erg veel eiwitten en best wat vet. Maar daar heb ik echt geen last van.?


Belangrijke oorzaken voor het ontstaan van galstenen, zijn erfelijke aanleg, maar ook de voeding. Dat laatste blijkt al uit het feit dat galstenen vooral voorkomen in de Westerse wereld. Een dieet met veel vet en weinig vezels kan een oorzaak zijn. Gezonde voeding helpt de kans op galstenen te verkleinen. Bij de behandeling van galklachten is het belangrijk dat je zich aan een licht dieet houdt, dat zo min mogelijk vet bevat en bij voorkeur ook geen vlees, suiker en scherpe kruiden of specerijen. Het is verstandig altijd voldoende fruit te nemen. Hierdoor verhoogt de weerstand. Knoflook en bittere groenten (lof, andijvie, artisjokken) passen uitstekend in een dieet tegen galstenen.

Ook het dagelijks drinken van baardenbloemthee verkleint de kans op galstenen aanzienlijk.
Anita1969
BerichtGeplaatst: 30-11-2005 12:58 Reageer met quote

Beste Dirk,

Je bent nogal goed onderlegd wat betreft galstenen. Ben je wellicht professioneel hiermee bezig. Laatst heeft mijn tante ook nog gevraagd of zij klachten aan haar linkerzijde zou kunnen hebben door middel van galstenen, en haar internist zei hier niets van te weten. Zelf kon mijn eigen chirurg hier ook geen goed antwoord overgeven.

Wat dat betreft zijn de symtomen bij een ieder anders, maar ik vind het wel erg interessant om jou berichten te lezen Dirk.

Bedankt!!!

Grt,
Anita
Gast
BerichtGeplaatst: 30-11-2005 14:56 Reageer met quote

Helaas is voor mij minder vet en eiwitten eten geen optie. Ik doe nl het atkinsdieet. Ik voel me hierdoor supergoed. Als ik dit niet doe en granen en tarwe ga eten (ben ik allergisch voor) dan krijg ik veel problemen.
Ik ga giga veel vocht vasthouden en krijg het benauwd.
Even gaat wel maar na een paar maanden ben ik echt weer aan Atkins toe.
Ik denk dat ik het geluk heb, 1 grote steen te hebben. Waarschijnlijk dat vele kleintjes meer problemen kunnen opleveren. Ik blijf me zelf struisvogelpolitiek toestaan. Slecht he.
Maar zolang de pijn mijn dagelijks dingen niet belemmerd ga ik gewoon door. Ik weet wel dat als dit niet meer kan ik naar de arts moet.
Maar omdat ik zoals ik al aan gaf zo veel ziekenhuizen van binnen heb gezien dat ik hier echt niet meer op zit te wachten.
Anita1969
BerichtGeplaatst: 30-11-2005 15:02 Reageer met quote

Beste Gast,

Heb je er dagelijks last van? En wellicht kan de thee van Dirk iets voor je betekenen. Wens je veel s6.
Dirk
GastBerichtGeplaatst: 30-11-2005 18:04 Reageer met quote

Anita, dank voor je belangstelling die je hebt voor mijn berichten.

Ik heb geen paramedische opleiding gehad, alhoewel, een klein beetje maar. Aangezien ik al vele jaren sukkel met allerlei gezondheidsproblemen informeer ik me regelmatig in de medische literatuur. Ik heb hierdoor een deskundigheid opgebouwd. Ik ben dus een kleine expert geworden van mijn eigen medische problematiek.

Artsen zijn geen alwetende. De kennis van de patiënt is soms groter dan die van de arts. Een gemiddelde arts heeft niet zo veel tijd als een patiënt om zoveel over één klacht te lezen, he.

Inderdaad, wat de symptomen betreft die zijn dus individueel verschillend.

Gast

En hoe zit het met je tolerantie omtrent groenten en fruit? Het is belangrijk dat je regelmatig bittere stoffen tot zich neemt, dat vooral de productie en secretie van galsap bevordert. Mariadistelzaden en paardebloem??thee zijn voor dit doel uitstekend geschikt.

Ook duizendguldenkruid-thee helpt goed bij patiënten, want het kalmeert de geïrriteerde gal, waarin stenen gevormd zijn en voorkomt kolieken.
Gast
BerichtGeplaatst: 01-12-2005 1:00 Reageer met quote

Ik zal die thee eens gaan halen in de reform winkel.
Is best wel een idee. Groente en rauwkost eet ik wel.
Anita1969
BerichtGeplaatst: 01-12-2005 9:24 Reageer met quote

Hoi Dirk,

Wat ik mij altijd wel heb afgevraagd en om de een of andere reden nog geen lekker antwoord heb gevonden is, hoe die galstenen nu worden gevormd, zijn dit de afvalstoffen die niet door middel van het gal van de lever wordt afgevoerd????

Grt,
Anita
Dirk
GastBerichtGeplaatst: 01-12-2005 13:22 Reageer met quote

Ja, klopt. De gal wordt in de lever gemaakt en dit galsap is verantwoordelijk voor het opsplitsen en het emulgeren van vetten uit ons voedsel, het afbreken van eiwitten, enz. Waanneer dat niet allemaal goed verloopt kunnen er zich galstenen gaan vormen.

Hormonen hebben ook enige invloed en met name vrouwelijke hormonen kunnen het ontstaan van galstenen bevorderen.

Die galstenen hebben we overigens voor een deel te wijten aan onze welvaart en de overdadige manier van eten die daarmee samen lijkt te hangen.

De lever is namelijk het grootste orgaan, het stofwisselingslaboratorium van ons lichaam, waar beslist wordt welke stoffen uitgescheiden, opgeslagen, gedeponeerd, omgezet of opnieuw opgebouwd moet worden.

Onze lever is een vitaal orgaan waar niet mee te spotten valt. Verzorg hem goed, want als het daarmee fout loopt, worden we langzaam maar zeker vergiftigd. Het gevolg is moeheid en ziekte.
Anita1969
BerichtGeplaatst: 01-12-2005 13:40 Reageer met quote

Dank je Dirk voor dit duidelijk antwoord!
*Jelleke*
BerichtGeplaatst: 01-12-2005 13:47 Reageer met quote

Hallo Dirk, het blijkt dat jij er veel vanaf weet en dus heb ik een vraag aan jou. Als de leverenzymen verhoogd zijn, en bij mij vooral Gamma GT, en je hebt galstenen gaan ze er meteen vanuit dat die de oorzaak zijn en wordt meteen alles verwijderd. Maar er kunnen toch ook nog andere oorzaken zijn dat de enzymen verhoogd zijn, zoals bij ijzerstapeling.
Dirk
GastBerichtGeplaatst: 01-12-2005 16:51 Reageer met quote

Er kunnen inderdaad verschillende oorzaken zijn voor deze afwijkende leverfunctietesten: alcohol, medicijngebruik, ijzerstapelingsziekte, enz, enz. Maar blokkades in de lever , in de galbuizen of in de galblaas door stenen, kunnen daar ook de oorzaak van zijn.
galsteen
GastBerichtGeplaatst: 10-12-2005 18:18 Reageer met quote

Zit dit te lezen en dacht ik zal jelleke verder helpen dus hier wat te lezen jelleke:

γGT is een carboxypeptidase, een enzym dat eindstandig peptidenbindingen kan splitsen. γGT doet dat aan die kant van het peptide of eiwit, waar zich de vrije carboxylgroep bevindt. Door γGT wordt alleen glutamaat afgesplitst en overgedragen op andere aminozuren als acceptor (vandaar de naam 'transferase') of op water (hydrolase). γGT is in vrijwel alle cellen, behalve in bot en spiercellen, aanwezig en gelokaliseerd in de celmembranen, waar het mogelijk een transportfunctie voor aminozuren heeft. In hoge concentratie komt γGT voor in niertubulusepitheel en prostaatweefsel, in mindere mate in galwegepitheel, hepatocyt (in cytosol!), borstelzoom van dunnedarmvilli en pancreas. Het γGT dat in serum aanwezig is, is vrijwel altijd afkomstig van het hepatobiliaire systeem.
De excretie van γGT vindt plaats door de lever via de gal. γGT komt in serum in vele vormen voor; deze zijn posttranslationeel gevormd door wijzigingen in het siaalzuurgehalte van het koolhydraatdeel van het enzym of door koppeling van γGT aan lipoproteïnen of membraanresten.
Verhoging van γGT: γGT is evenals ALAT en ASAT verhoogd bij elke vorm van levercelbeschadiging. Bij acute hepatitiden en vetlever is de toename gematigd (tot 2-5x bovengrens van normaal). Bij chronische persisterende hepatitis en cirrose is γGT vrijwel altijd normaal; bij chronische agressieve hepatitis en alcoholhepatitis daarentegen sterk verhoogd. γGT is vooral verhoogd bij extrahepatische (tot dertigmaal) en intrahepatische (tot tienmaal) galwegobstructie. γGT is voor de diagnostiek van cholestase gevoeliger (en sneller) dan AF. Bij primair levercarcinoom met metastasen is γGT sterk verhoogd in evenredigheid met de tumorgroei. Bij botziektes is γGT niet verhoogd, in combinatie met AF kan γGT gebruikt worden voor het bepalen van de herkomst van een verhoogde AF.
Alcoholgebruik van enige omvang gaat gepaard met een geïsoleerde γGT-verhoging (AF is vrijwel normaal) door inductie van de synthese in de hepatocyt. Normalisatie van γGT geschiedt binnen 2-4 weken na staken van de consumptie.
γGT stijgt bij leveraandoeningen vaak eerder dan parameters als AF en/of ALAT/ASAT. Een op zichzelf staande verhoging van γGT kan echter ook veroorzaakt zijn door alcoholgebruik of geneesmiddelen. Verder onderzoek bij een hoge γGT is dus noodzakelijk om de achterliggende pathologie te ontdekken.
Voor de controle op alcoholmisbruik wordt vaak een combinatie van CDT, γGT en MCV gebruikt.1,2
Geneesmiddelen zoals fenytoïne en fenobarbital veroorzaken eveneens door inductie een toename van de γGT-synthese in de hepatocyt. In serum is de γGT-toename maximaal tweemaal de bovengrens van normaal. Andere geneesmiddelen zoals thyrostatica, aminopyrine, meprobamaat, fenothiazinen, azathioprine en thiazidediuretica veroorzaken een lichte γGT- en AF-verhoging.
Controle op de leverfunctie bij langdurig gebruik van genoemde middelen is geïndiceerd.
Sensitiviteit/Specificiteit
Als indicatie voor alcoholmisbruik geldt dat, indien voor de specificiteit 90% aangehouden wordt, de sensitiviteit ± 39% bedraagt.
Julia
GastBerichtGeplaatst: 14-12-2005 21:43 Reageer met quote

Hallo Dirk, momenteel heb ik veel last van galstenen. Ik heb begrepen dat galstenen ook kleiner kunnen worden door het gebruik van paardenbloemthee. Weet jij of dit waar is? Nierstenen kunnen vergruist worden, is dat bij galstenen niet mogelijk. Ik zou het fijn vinden als je op mijn berichtje wil reageren.
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Galstenen + leverwaarden
Pagina 1 van 34  

1, 2, 3 ... 32, 33, 34  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring