Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Gezondheidszorg > Somatoforme stoornis?! Of niet? Of toch wel? Of....
Auteur Onderwerp: Somatoforme stoornis?! Of niet? Of toch wel? Of....
Sjoukje007
BerichtGeplaatst: 05-08-2011 17:07 Reageer met quote

Ik zit al sinds anderhalf jaar met veel vage lichamelijke klachten zoals duizeligheid, oorsuizen, tintelingen, ademhalingsproblemen, etc. etc.
Ik wordt ook al anderhalf jaar in een ziekenhuis onderzocht door een neuroloog. Inmiddels zegt de neuroloog vrij stellig dat hij het begrijpelijk vind dat ik wel eens emotioneel of gespannen ben vanwege mijn lichamelijke klachten, maar dat hij niet gelooft dat dit de oorzaak is. Hij gelooft dat ik MS of de ziekte van Lyme heb in een stadium waarin dat nog niet zichtbaar zou zijn in het lichaam. Hij is daar zo van overtuigt dat hij al gesproken heeft over prednison (medicijnen tegen MS) en antibiotica (tegen Lyme).
Mijn huisarts denkt er anders over en heeft mij al voordat de neuroloog zijn onderzoeken had afgerond gezegd dat hij wel WEET dat het somatisch is (een stellige, vaste bewering dat het zo IS). Hij wilde me doorverwijzen naar een centrum voor psychosomatiek.
De neuroloog heeft mij toen in overleg met mij doorverwezen naar een centrum voor psychosomatiek. Hij heeft dit gedaan om te kijken of ze me daar praktisch gezien kunnen helpen met bijv. ademhalingsoefeningen en hulp bij dagindeling, maar hij heeft het ook gedaan om mij in bescherming te nemen tegen de stellige houding van de huisarts (op deze manier kan hij zorgen dat er in het dossier blijft staan dat ik mogelijk MS of Lyme heb, en dus niet dat het waarschijnlijk allemaal somatisch is).

Ik ben blij met de hulp die ik in het centrum kan krijgen, maar ik heb zo'n last van knagende twijfel over wat er nu echt allemaal gaande is.
Ik heb een tijd geleden alles bekeken, zowel de psychische als de lichamelijke kant en heb besloten dat ik echt niet denk dat het psychosomatisch is.
Maar eens in de zoveel tijd komt de twijfel toch weer bovendrijven: Zou ik het toch verkeerd hebben gezien? Ik wil geen somatische diagnose en misschien verzet ik me er daarom wel tegen en overtuig ik mezelf van het tegendeel? Maar ik voel me juist lekker in mijn vel zitten en het gaat juist goed emotioneel/psychisch! Bedriegt mijn lichaam me dan? En de allergrootste vraag: Welke arts heeft er nu gelijk?

Ik heb soms het gevoel dat ik mijn eigen lichaam niet meer kan vertrouwen. Maar ik heb ook het idee dat artsen, als ze eenmaal het idee hebben dat het somatisch is (de huisarts zei dat het somatisch IS, niet KON ZIJN), ze daar moeilijk vanaf zijn te brengen en jou volledig op die manier gaan bekijken.

Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Met dit soort klachten, zo'n kliniek, artsen die elkaar tegenspreken, artsen met een bepaalde sterke mening of dit soort twijfels?

Ik heb vandaag echt even een dip met deze hele ellende. Wie of wat moet ik nu nog geloven?? Ik durf zelfs mezelf niet meer te geloven soms!
DLG
BerichtGeplaatst: 29-08-2011 16:34 Reageer met quote

zo herkenbaar .. helaas!!!

tegen mij werd ook steeds gezegd dat het Psychisch IS!
en dat wordt zelfs nu nog steeds gezegd Sad
terwijl bij mij nu wél duidelijk een ernstig magnesiumtekort & B12tekort is geconstateerd ...
maar omdat de arts het niet ZELF heeft bedacht kán het niet waar zijn ....
want als ze toegeven dat je weldegelijk iets hebt .... tja ...
(want, hij/zij heeft per slot van rekening dan 'bloed aan zijn/haar handen'Twisted Evil)
CoenE
BerichtGeplaatst: 04-10-2011 18:17 Reageer met quote

Voor mij ook heel herkenbaar.
Heb al twee jaar erge last van mijn darmen en ben vaak en veel grieperig. Is na veel onderzoek geen lichamelijke oorzaak gevonden (behalve dan prikkelbare darm syndroom). Dus dan maar de psychische kant.. Heb me onderworpen aan vele therapieen, waaronder een intensieve groepstherapie. Dit heeft me wel inzichten gegeven waar ik blij mee ben, maar de klachten zijn nog niet voorbij. INmiddels ben ik daar uitbehandeld.. Vandaag gesprek gehad met de keuringsarts van het UWV en het is heel lastig want de kans op een WIA-uitkering is zeer klein als er geen aanwijsbaar probleem is. Terwijl ik echt niet de energie heb om dagelijks te werken..
Maar als tip zou ik zeggen, probeer de therapie gewoon. Baat het niet dan schaadt het niet. Na verloop van tijd zal je er achter komen of het beter gaat of niet. Ik heb het ook gedaan en weet nog steeds niet of het nou psychisch is of niet. Het gaat inmiddels overigens wel iets beter, maar ik ben er nog lang niet.
En helaas, ze kunnen gewoon niet voor alle medische problemen een oplossing of oorzaak vinden. Tip, lees het boek: 'De dokter kan niets vinden' van Jan Houtveen. Dat heeft mij geholpen
DLG
BerichtGeplaatst: 16-11-2014 20:55 Reageer met quote

We zijn inmiddels alweer een hele poos verder .... het is nu eind 2014 en er is een hoop gebeurd.

Bij mij was het psychisch en voor sommigen blijft het psychisch. )te moeilijk om toe te geven dat het misschien tóch verkeerd gedacht was :s )

Want ik zat in een rolstoel destijds ... en nu loop ik weer ..... wat zeg ik?! ik loop en beweeg beter dan ik ooit heb gedaan Surprised
En dat allemaal omdat het volgens de 'artsen' tussen de oren zat ... terwijl ik ZELF ben blijven zoeken ... net zo lang tot ik het antwoord had.
Het bleek dus weldegelijk dat ernstige tekort aan magnesium en het B12tekort te zijn. Want van zodra ik begon met, ipv één keer per week een injectie met magnesium en twee keer per week B12, twee keer en later zelfs drie keer per week magnesium injecties en 2 keer per week B12, ging ik ineens als een speer vooruit ...
Het zat dus DUIDELIJK NIET tussen de oren ... hoewel sommigen nog steeds blijven volhouden dat het tussen de oren zit ... dat de middelen werken is óók een psychologisch effect .... yeah right :s ....

Daarom loop ik alweer een jaartje of drie of vier .... omdat het geen tekort is.
Daarom is zelfs na jaren prikken vastgesteld door dezelfde arts die het me voorschrijft dat ik nog steeds ondanks injecties nog een tekort heb.
Daarom blijft mijn waarden in het bloedserum ook steeds netjes binnen de lijntjes, omdat ik geen tekort heb .... volgens sommige 'artsen'....

en als klap op de vuurpijl ...
Daarom is er tijdens het 24uurs-urine-test een laag tot laagnormale waarde gevonden, terwijl ik nog maar één maand gestopt was (tijdelijk! ivm met dat onderzoek)
Ook de uitslag van deze test werd overigens niet serieusgenomen.

Ook had ik ALLE klachten weer terug, oké bijna alle, want ik 'liep' nog wel .... hoewel moeilijker. (sleepte met been)

En ook de klachten die door het laboratorium werden gekenmerkt met: bij ernstig tekort heb je de volgende klachten ..... die had ik dus ook!!!

Daarom, als je voor jezelf zeker weet dat het NIET psychisch is ... laat het je ook NIET aanpraten, dat willen 'ze' graag. (ze = de tussen-de-oren-maffia)
Index > Gezondheidszorg > Somatoforme stoornis?! Of niet? Of toch wel? Of....
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring