Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Neurologie > Lekkage na ruggeprik?
Auteur Onderwerp: Lekkage na ruggeprik?
Bbmvd
BerichtGeplaatst: 09-06-2011 10:37 Reageer met quote

Hoi,

Ik had 7 weken geleden een knap in mijn hoofd. Voelde me niet goed daarna, pijn op de schedel achterin en onwerkelijk, een ander bewustzijnsgevoel. Dokter gebeld moest met spoed naar ziekenhuis. CT scan, ruggeprik om uit te sluiten dat het een hersenbloeding was. Gelukkig niet. Naar huis maar de druk op het hoofd bleef/blijft. Achterop de schedel, geen pijn dat je een paracetamol hoeft te nemen, gewoon druk en het gevoel dat je dronken bent. Soms minder, soms meer. Veel dorst ook en in de ochtend als je wakker wordt is het even helemaal weg, heerlijk. Maar zo gauw ik opsta is het er weer.

Weer contact huisarts gehad en die dacht dat het een lekkage van de ruggeprik was en ik moest een bloodpatch laten doen (weer een ruggeprik om middels het inspuiten van je eigen bloed het gaatje te dichten) maar dat heeft ook niet geholpen. Weer naar huis maar het gaat niet weg. Weer aangedrongen om consult Neuroloog (ik heb gelukkig een geweldige huisarts die meedenkt en mij gelooft) en nu krijg ik een MRI. Ze kunnen het niet vnden, gooien het op overspannenheid want dat is makkelijk.

Sinds gisteren zelfs weer lichte pijn op de plek waar ik 2 x geprikt ben (in de onderrug) en een soort van spierpijn in mijn benen. Raar want de prik is al enige weken geleden en ik heb geen last gehad.

Heeft iemand ervaring met een lekkage na een ruggeprik en zou dit het nog kunnen zijn?

Groet Mirjam
2004
BerichtGeplaatst: 09-06-2011 14:58 Reageer met quote

Hoi

Dat is toevallig, ik werk bij een mevr die
heeft precies t zelfde gehad.
Daar kwamen ze ook laat achter maar die ver
ging van de hoofdpijn.
Er werd geadviseerd om plat te liggen maar
dat was ook niet te doen ze is toen nog een
paar dagen opgenomen.

Ik had er zelf nooit van gehoord dus van t ik
t wel interessant dat er hier nu ook een toppic
van is. Of het bij jou nog kan??? lijkt me niet maar
t kunnen wel naweeen zijn.
Wat zegt/zei de specialist hier over???
Charlotte60
BerichtGeplaatst: 31-08-2011 14:16 Reageer met quote

Hallo,

Ook ik heb eind vorige jaar een bloodpatch gekregen n.a.v. een ruggenmergpunctie vanwege heftige hoofdpijnen. Deze lekkage is ontstaan na de ruggemergpunctie. Ik kon niet langer dan 1 seconde overeind blijven omdat mijn nek dat niet hield. Ik kon dus niets. Na deze "bloodpatch" moest ik nog een aantal uren platliggen. dit heeft geholpen gelukkig.
Dit mag alleen op de OK door alleen een Anesthesist en extra een anesthesiemedewerker gebeuren. Dus een Neuroloog doet dat nooit. Is dat wel bij jou gebeurd?
Het kan zo zijn dat die bloodpatch niet geholpen heeft en deze niet precies op de plek van de lekkage is gespoten. Ik zou zeker voor een second opinion gaan in een ander ziekenhuis!

Met vriendelijke groet en sterkte ermee!
Moon5
BerichtGeplaatst: 19-10-2011 20:15 Reageer met quote

Hoi,

Dit verhaal klinkt me bekend in de oren.
Ik heb na een ruggeprik ook zo'n hoofdpijn gekregen en na een week die "ploedpatch" bij de anesthesist.

De hoofdpijn was daarna als sneeuw voor de zon verdwenen Very Happy , maar ik ervaar sinds die tijd wel een zwakte op die plek... Bij vermoeidheid krijg ik vreselijke steken precies op die plek, echt heel pijnlijk en niet te vergelijken met een "normale" rugpijn. Ik klap dan een moment dubbel van de pijn. Na rust trekt het weer weg. Die patch is al 2 jaar geleden...
Het is net of die patch op het lek nog een soort kwetsbaarheid heeft achtergelaten. Ik vind het vreemd. Als ik dit vantevoren had geweten, had ik nooit een ruggeprik laten uitvoeren, het was een vreselijk pijnlijke ervaring. Ik ben benieuwd naar andere ervaringen.

Moon
Charlotte60
BerichtGeplaatst: 20-10-2011 9:47 Reageer met quote

Dag Moon,

Dat vind ik vreemd dat je nu nog last hebt. Dat hoort n.l. niet. Ik heb nergens last meer van. Is dit wel precies en volledig uitgevoerd? Ja het is een vreselijke nare ervaring dat ben ik met je eens. Maar zou je dat niet nog eens met je Neuroloog bespreken?? Je behoort géén pijn te hebben. Ik sport en doe de alledaagse dingen, dus wat je beschrijft klinkt niet goed!
Groet,

Charlotte
Moon5
BerichtGeplaatst: 20-10-2011 17:30 Reageer met quote

Hi Charlotte,

Dank je voor je reactie.
Ik vond het ook raar en heb het meegedeeld aan de neuroloog. Hij zag hierbij geen verband met de ruggeprik.

Het zijn van die dingen die ergens in het midden blijven zweven voor mijn gevoel.

Soms denk ik wel eens om naar een andere nrlg te gaan, maar ik denk dat dit soort bijkomstigheden er toch gewoon bij horen, ik weet het anders ook niet.

Groetje van Moon
Moon5
BerichtGeplaatst: 20-10-2011 18:16 Reageer met quote

Het is eigenlijk wel vreemd dat de een last heeft
van een lekkage en de ander niet...

Je zou toch denken dat we allemaal vanzelf zulke
gaatjes weer dichtmaken...of zou het ene gat groter worden dat het andere? Misschien waren onze gaten wel
te groot who knows...!

Na die bloedpatch had ik nog een half uur last van
onwillekeurige spiertrekkingen en overal tintels zoals bij hyperventilatie, best beangstigend.
Het was net of er allemaal spanning aan het ontladen was... Ik vond wel dat de anesthesie dit heel
goed begeleidden, ze waren heel rustgevend en gaven alle tijd om weer helemaal de oude te worden Very Happy
Charlotte60
BerichtGeplaatst: 21-10-2011 8:43 Reageer met quote

Hoi Moon,

Als je inderdaad last hebt op die plek dan zou ik naar een andere Neuroloog gaan. Ik zal je uitleggen hoe het bij mij is verlopen; ik ging naar de OK daar werd bloed afgenomen uit mijn arm vervolgens kreeg ik een verdoving erg pijnlijk en daarna moest men met een dikkere naald mijn rug in om de lekkage te dichten. Maar het is precisie werk daarna moet je minimaal 3 uren platliggen!!!!!! Ja ik had ook een gevoel van wat spiertrekkingen maar niet zo erg als bij jou. Daarna moest ik weer langzaam in beweging komen. Toch heb ik het gevoel dat als het niet goed is uitgevoerd je echt aktie mag ondernemen! Heb je nog steeds op die plek last dan klopt dat echt niet. De lekkage moet dan gedicht zijn en mag je nergens meer last van hebben!!

Hartelijke groet,

Charlotte
wilmie
BerichtGeplaatst: 21-10-2011 16:05 Reageer met quote

Onlangs heb ik ook een Lumbaal Punctie gehad. De prik heeft me enorm veel pijn gedaan. Moest ook nog eens overnieuw. Lukte niet in één keer. Was bang voor de hoofdpijnen, want 20 jaar geleden had ik ook een ruggeprik gehad en toen hoofdpijn gekregen en toen heb ik ook op de O.K. weer bloed terug gespoten gekregen. De hoofdpijn was toen weer over. Nu vooral veel rugpijn gehad, maar geen hoofdpijn.
Charlotte60
BerichtGeplaatst: 21-10-2011 18:39 Reageer met quote

Dag Wilmie, Vervelend zeg! Mag ik vragen waarom je een lumbaal puntie kreeg Surprised ? Wij Moon en ik hebben na een lumbaal punctie een lekkage gehad. Dat is dan weer anders en nog pijnlijker. Ik lees dat je dat eigenlijk ook hebt gehad? Men geeft géén "bloodpatch" voor hoofdpijnen wel een normale lumbale puntie. Wat is er precies dan met jou gebeurd? De prik is vervelend van een lumbale punctie maar een bloodpatch betekend eigenlijk dat je daarna een lekkkage hebt gehad? Als het goed word uitgevoerd dan zul je na een lekkage géén last méér hebben en zal dan nogmaals zeggen; ga eens langs een andere Neuroloog Idea !! Hartelijke groet, Charlotte
wilmie
BerichtGeplaatst: 22-10-2011 16:11 Reageer met quote

Ik heb een lumbaal punctie gehad om uit te sluiten of ik M.S. zou hebben. Bleek dus wel zo te zijn helaas. Die punctie deed behoorlijk pijn.
20 jaar terug had ik ook een ruggeprik gehad en toen kreeg ik hoofdpijn ten gevolge van lekkage, waardoor ze weer bloed inspoten om het gat te dichten.
had toen uitval in m'n been, maar het enige wat ze toen konden zeggen is, je hebt gewoon een zwakke rug. Daar kon ik het mee doen. Heb nu, aangezien ik ergens anders woon dan toen, een ander ziekenhuis en dus ook neuroloog. Deze neuroloog zoekt alles tot de bodem uit, eindelijk.
Moon5
BerichtGeplaatst: 23-10-2011 19:10 Reageer met quote

Hi Wilmi, Charlotte,

Wat een moed Wilmi, om nog een keer zo'n ruggeprik
te laten doen nadat het de eerste keer fout ging!
Mij krijg je er nooit meer aan!

Bij mij was de reden voor de prik hetzelfde als
bij jou, maar de liqour was schoon. Later werd via een 2e MRI wel de diagnose bevestigd helaas.

Charlotte, ik was na die eerste prik-ervaring wel naar een ander ZH gegaan en heb nu dus ook een andere neuroloog... om weer van neuroloog te veranderen is ook zo wat... Hij is verder wel professioneel denk ik. Neurologische klachten zijn zowiezo best lastig te bepalen denk ik... Rolling Eyes

Groetje, Moon
Moon5
BerichtGeplaatst: 23-10-2011 19:36 Reageer met quote

Charlotte,

Volgens mij ben ik een beetje chaotisch met mijn info...sorry.
Het kwam erop neer dat een 1e neuroloog de ruggeprik heeft gedaan. Daarna kwam ik bij een ander ZH terecht met zware nekklachten, toen via orthopedist weer doorverwezen naar een neuroloog van dat ZH, omdat het gezien werd als neurologische klacht. Toen werd een 2e MRI gemaakt van mijn nek en hoofd. Daar kwam niks uit in mijn nek, maar werd wel door de beelden van mijn hersenpan bevestigd dat ik ms had.
Dat ZH had een meer gespecialiseerde ms neuroloog, dus de overstap naar dat ZH was wel logisch. Deze 2e neuroloog zag dus niet dat verband van mijn ruggesteken met de ruggeprik, snabbie? zo ist gegaan...
Ik kan het wel redelijk in controle houden, moet ervoor zorgen om niet te moe te worden.
Waarvoor heb jij eigenlijk de ruggeprik gekregen Charlotte? Confused
Moon
wilmie
BerichtGeplaatst: 23-10-2011 23:05 Reageer met quote

@Moon,

Ik had eerder foto's vd rug gehad en gewoon bloedprikken. Al 20 jaar regelmatig rugklachten. Daar kwam niks uit. Toen een MRI van de rug. Daar was de versleten tussenwervel op te zien. Maar of die tintelingen daar nou van waren, was de vraag. Toen een lumbaal punctie en een MRI van mn hoofd en in beide werd MS gediagnostiseerd. Nu zijn we 20 jaar verder...
Ik ben ook mn ritme aan het aanpassen. Moe betekent slapen, maar dat valt nog niet mee, maarja, het is allemaal nog heel vers. Krijg volgende week EP en EMG onderzoeken en dan krijg ik te horen welke medicatie en of ik medicatie ga gebruiken.

@ Charlotte,
Inderdaad, wat zijn of waren jouw klachten voor een lumbaal punctie te ondergaan?

Beide sterkte gewenst!
Charlotte60
BerichtGeplaatst: 24-10-2011 11:31 Reageer met quote

Hoi Moon,

Op een zaterdag werd ik wakker met een knallende hoofdpijn, daarna kon ik niet meer uit mijn ogen kijken. Vervolgens toch langs de huisartsenpost want ik ben niet bekend met dit soort hoofdpijnen. Men vertrouwde het niet en hebben mij doorverwezen naar het ziekenhuis voor een ct-scan van het hoofd en een lumbale punctie. Uiteindelijk kwam daar niets uit en heeft men het als een zware migraine gezien. Dat was zo'n beetje het verhaal. Waar ik nu wel last van heb maar dat is een heel ander verhaal is een beknelde zenuw in mijn ellenboog waar men even niets aan doet. sterkte en groetjes,

Charlotte
christineh87
BerichtGeplaatst: 15-07-2015 20:51 Reageer met quote

Hallo, een vraag en mijn ervaring over de ruggenmergpunctie.

8 jaar geleden heb ik een ruggenmergpunctie gehad om MS uit te sluiten. tijdens het prikken kwam de arts in een zenuw. pijn en een raar gevoel in mijn rechter been en werd helemaal naar hij is voor de extra buisjes moeten stoppen. na gelegen te hebben moest ik weer gaan zitten en lopen. mijn benen waren raar vanaf mijn bekken voelde het als een heel groot zwaar blok beton op mijn benen. ik dacht verlamd te gaan raken dit gebeurde gelukkig niet. wel kreeg ik dus last verschrikkelijke hoofpijn duizelig misselijkheid. ik heb hier 4 dagen mee gelopen (was ook in het weekend) het was zo heftig ik heb er mee door gelopen om de zoveel meter moest ik overgeven ik kon geen auto meer rijden niets. (achterafgezien was dit een lekkage)het is daarna zelf over gegaan aangezien ik het weekend toen heb uitgezongen en de artsen niet kon bellen.

ik heb nu 8 jaar na deze ramp!! nog hoofdpijn duizelig misselijkheid aanvallen. soms zo heftig dat ik kruipend de trap op moet om in mn bed te liggen en het enige wat ik nog kan huilen is.

(dit heb ik voor de punctie nog nooit gehad)

en de laatste tijd krijg ik het steeds vaker.

hebben meer hier jaren later nog last van? ervaring mee? oplossingen?

Naar de desbetreffende neuroloog zal ik nooit meer gaan aangezien deze man mij letterlijk vertelde kleinzeriger te zijn dan andere mensen (toen er geen ms diagnose uit kwam) achteraf bleek ik EDS type 3 te hebben. zo'n man maakt je leven echt even kapot! en als dit van deze lumbaalpunctie komt dan heeft hij mijn hele leven kapot gemaakt!
christineh87
BerichtGeplaatst: 15-07-2015 20:53 Reageer met quote

oh ja. de hoofpijn kan opgewekt worden door bijv mn hoofd/nek net op een aparte manier te bewegen of bonken op mijn hielen (zodat het door bonkt in mijn hele ruggengraat) verder is het als ik (voor mijn doen) te veel gedaan heb gestaan gezeten etc)
monique77
BerichtGeplaatst: 07-01-2016 14:16 Reageer met quote

ik heb bijna 4 jaar geleden een ruggenprik gehad voor een spatader operatie. Ik kreeg hoofdpijn, kon hierdoor niet lopen. het ZH adviseerde om veel cafeïne te drinken en plat te liggen. Dit was twee dagen na de ingreep. na drie dagen belden ze om te vragen hoe het ging, aangaande de spataderoperatie. aangezien ik op dat moment continu hoofdpijn had, vertelden ze dat het w.s. geen lekkage kon zijn. Ik heb later van een goede anestesist uit Belgie vernomen dat je doordat je lichaam erachter komt dat er ruggenmergvloeistof weglekt dat je lichaam dit meer gaat aanmaken. hierdoor krijg je continu hoofdpijn. Door dit te weten maakt het dat ik weet dat ze in het ZH niet wisten waar ze het over hadden. Na 6 dagen is op mijn eigen verzoek de lekkage dicht gemaakt. De klachten werden er helaas niet minder door. Duizelig, dubbel zien, hoofdpijn mijn hoofd voelde heel onstabiel aan. Na 3 weken liep ik heel voorzichtig de straat over, de stoep was alleen net iets te hoog, waardoor er een nieuwe lekkage bestond. Deze werd via een bloodpatch de volgende dag gedicht.Mijn vraag aan anderen is of zij nu net als ik blijvende klachten houdt, hierbij denk ik aan hoofdpijn, wazig zien, duizeligheid, niet meer tegen stress kunnen, mijn nek blijft daarnaast een kwetsbaar punt en als ik teveel heen en weer beweeg dan wordt de pijn heviger en wordt ik misselijk en heb ik het gevoel dat er heeel veeeel druk op mijn hoofd komt. Wie herkent zich hierin of wie weet of er iets is dat helpend kan zijn? alvast bedankt voor jullie reactie.
christineh87
BerichtGeplaatst: 07-01-2016 19:58 Reageer met quote

Ja dit herken ik zeker.

Ik heb nu via de pijn poli een medicijn gekregen die werkt tegen zenuwpijnen en daardoor zijn mijn klachten aanzienlijk vermindert tot bijna geen last meer er van heb.

Het is een lichte dosis antidepresiva. Hier bij zijn ze pertoeval ooit eens achter gekomen dat dit werkt tegen zenuwpijnen.
Ik heb Duloxetine.

Ik zou het eens overleggen met je huis arts of laten door verwijzen naar een pijn poli. Ik moet nog naar een neuroloog om te bekijken waar het precies van Daan komt.

monique77 schreef:
ik heb bijna 4 jaar geleden een ruggenprik gehad voor een spatader operatie. Ik kreeg hoofdpijn, kon hierdoor niet lopen. het ZH adviseerde om veel cafeïne te drinken en plat te liggen. Dit was twee dagen na de ingreep. na drie dagen belden ze om te vragen hoe het ging, aangaande de spataderoperatie. aangezien ik op dat moment continu hoofdpijn had, vertelden ze dat het w.s. geen lekkage kon zijn. Ik heb later van een goede anestesist uit Belgie vernomen dat je doordat je lichaam erachter komt dat er ruggenmergvloeistof weglekt dat je lichaam dit meer gaat aanmaken. hierdoor krijg je continu hoofdpijn. Door dit te weten maakt het dat ik weet dat ze in het ZH niet wisten waar ze het over hadden. Na 6 dagen is op mijn eigen verzoek de lekkage dicht gemaakt. De klachten werden er helaas niet minder door. Duizelig, dubbel zien, hoofdpijn mijn hoofd voelde heel onstabiel aan. Na 3 weken liep ik heel voorzichtig de straat over, de stoep was alleen net iets te hoog, waardoor er een nieuwe lekkage bestond. Deze werd via een bloodpatch de volgende dag gedicht.Mijn vraag aan anderen is of zij nu net als ik blijvende klachten houdt, hierbij denk ik aan hoofdpijn, wazig zien, duizeligheid, niet meer tegen stress kunnen, mijn nek blijft daarnaast een kwetsbaar punt en als ik teveel heen en weer beweeg dan wordt de pijn heviger en wordt ik misselijk en heb ik het gevoel dat er heeel veeeel druk op mijn hoofd komt. Wie herkent zich hierin of wie weet of er iets is dat helpend kan zijn? alvast bedankt voor jullie reactie.
monique77
BerichtGeplaatst: 07-01-2016 20:13 Reageer met quote

bedankt voor je reactie

heb je ook bijwerkingen bij dit medicijn?

[quote="christineh87"]Ja dit herken ik zeker.

Ik heb nu via de pijn poli een medicijn gekregen die werkt tegen zenuwpijnen en daardoor zijn mijn klachten aanzienlijk vermindert tot bijna geen last meer er van heb.

Het is een lichte dosis antidepresiva. Hier bij zijn ze pertoeval ooit eens achter gekomen dat dit werkt tegen zenuwpijnen.
Ik heb Duloxetine.

Ik zou het eens overleggen met je huis arts of laten door verwijzen naar een pijn poli. Ik moet nog naar een neuroloog om te bekijken waar het precies van Daan komt.
Index > Neurologie > Lekkage na ruggeprik?
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring