Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
Auteur Onderwerp: Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
Mandyy91
BerichtGeplaatst: 29-11-2012 17:47 Reageer met quote

Hoi Allemaal,
Ik heb al sinds mijn 15e (nu 6 jaar) in periodes last van buikpijn. Na bijna 2 jaar onderzoeken hebben ze toen op mn 16e vastgesteld dat het om een spastische darm ging. Nu heet dat PDS. Daarom werd ik doorgestuurd naar een psycholoog. Daar ben ik erachter gekomen dat het van stress kwam en onzekerheid. Door wat gebeurtenissen thuis werd dat erger omdat ik er niet goed mee om kon gaan. Ik kon niet aan de veranderingen wennen.Ik ben op die manier ook altijd onzeker gebleven.
Vorig jaar ben ik begonnen met een dieet, ben ik op mezelf gaan wonen en heb ik (met flinke vertraging vanwege de buikklachten) mijn havo eindelijk afgesloten via de vavo. Met mijn dieet ben ik +- 25 kg afgevallen. Alles ging beter en beter! Heerlijk! ik kon gaan doen wat ik wilde. Afgelopen jaar had ik steeds minder buikpijn, werd ik steeds zelfverzekerder. Ik heb eindelijk een uitgaansvakantie mee kunnen doen, zonder dat ik last had van buikpijn (op de heen en terugreis in de bus na dan maar ik heb zoveel mogelijk geslapen en het was redelijk onder controle)

Ik ben in september begonnen met een HBO opleiding. Ik heb het ontzettend naar mijn zin maar het is zoveel en ik krijg weer veel last van buikpijn en ik wordt weer meer onzeker.
Ik herken veel. Ik slaap slecht, dus ben ik moe. In sommige weken moet ik meerdere keren naar het toilet. Natuurlijk juist op het moment dat ik de deur uit moe, waardoor ik, wanneer ik op school ben, te laat kom. Wat ik ook herken is dat als ik op het toilet zit er na een tijdje niks meer komt, maar de aandrang is er inderdaad nog gewoon. De laatste week komt de buikpijn weer in krampen, er is dan niet te bewegen. Ik voel het vaak vooral bij de navel maar dat veranderd nog wel is.

In de eerste periode dacht ik: ik moet wennen aan de nieuwe school, klasgenoten, docenten (alles wat nieuw is, vind ik eng) dus dit had ik al verwacht.Gaat wel weer over.
De klas is begripvol, de docenten zijn begripvol, alles gaat goed komen. Ik neem mn tijd en doe mijn best om er weer ritme in te krijgen en op school te zijn.
Nu weet ik dat niet altijd meer zo zeker. Ik wil dit zo graag goed doen. Ik zie mezelf dit beroep ook echt doen.
Twee weken geleden mocht ik (na 14 maanden)savonds weer koolhydraten eten van mn dieet. Wat heb ik genoten. MAAR DAARNA. Snachts.. buikpijn werd erger.
Ik probeer nu op regelmatigere tijden te eten en idd minstens 6 maaltijden te behouden.
Dat heeft wel gewerkt. Ik heb afgelopen weekend eindelijk weer meer geslapen. Maar nu zit ik vanwege een achterstand toch weer in een vicueus (schrijf je dat zo?) stresscirkeltje. En af en toe, vooral smorgens wordt ik hier een beetje down van. Voelt als een neerwaartse spiraal. Vooral omdat ik ook weer vaker tegen onbegrip aanloop.
Mensen snappen gewoon niet dat je met een paar krampjes minder aan school kunt doen. Mijn familie is bezorgd maar vinden dat ik me er over heen moet zetten. (blijkbaar een standaard nederlandse zin)

Dat is de reden dat ik me aangemeld heb op dit forum. Ik wil er over kunnen praten met anderen, ervaringen uitwisselen en ik wil (het is toch al even geleden dat ik hiervoor bij de dokter ben geweest) wat meer weten over nieuwe behandelingen.
Antidepressivum is mij nooit aangeraden, en nu zie ik het op meerdere sites (incl. die van mijn eigen huisarts) staan.
Hebben mensen hier ervaringen mee, van langer dan 10 dagen?

Qua voedsel heb ik niet veel waar ik echt niet tegen kan. ik dronk voor mijn dieet geen prik wanneer ik gestresst was. En peper uit een potje kan wel een beetje(op stressloze momenten) maar rode pepers absoluut nooit. Vanwege het dieet dat ik afrond, snoep ik al (bijna) nooit en daarvoor ook amper gedaan, daar lag het niet aan. Ik heb wel het idee dat fruit, volkoren en veel eiwitten, weinig koolhydraten voor mij werkt.
Maar stress is stress en het enige wat ik kan doen is zoveel mogelijk ontstressen. Heb ik eenmaal last van zoveel stress, dat het op mijn buik slaat, heb ik nog niet echt methodes gevonden die werken om het minder te maken.
Maar dat komt ook omdat ik hierdoor vaak erg moedeloos wordt en niet weet wat ik nog kan doen, anders dan in mijn bed liggen en proberen te slapen.
Ik baal er zo erg van. Ik wil gewoon de dingen kunnen doen die ik uit het leven wil halen, waar ik gelukkig van wordt. Nu laat ik buikpijn een beetje winnen en daar wil ik weer tegen knokken.

Tips gevraagd..! Ik ga in iedergeval aan de slag met het lezen van de berichten die er al staan. Fijn dat dit forum er is. Groetjes Mandy
lelici
BerichtGeplaatst: 10-12-2012 14:44 Reageer met quote

Probeer eens verse gemberthee te maken. Ik help me er goed mee.

Haal een knol gember(kost bijna niets), schil ca. 5cm en snij deze in plakjes, of stukjes.
Breng 1 ltr water aan de kook en doe hier de gember in, eventueel samen met wat citroensap, en laat dit 10 minuten trekken.
Doe voor dat je het op drinkt een beetje honing in je kopje.

Drink dit vlak na je avondmaaltijd, en je buikklachten zullen snel minder of zelfs weg zijn. Cool
SUCCES!!
tuinkers
BerichtGeplaatst: 11-12-2012 10:57 Reageer met quote

Daar staan heel nuttige dingen in. Absoluut heel bruikbaar. Eigenlijk moet men overal het goede uithalen en langzaamaan persoonlijke oplossingen proberen te vinden. Voor mij is het meest belangrijk: helpforibs.com. van Heather's Tummy Care. Met name de acasiapoeder is een uitkomst. Ze geven ook boeken uit.
tallekke
BerichtGeplaatst: 17-12-2012 15:42 Reageer met quote

HALLO
ONZE DOCHTER VAN 7 HEEFT AL WEKEN LAST VAN BUIKPIJN DEZE WORD STEEDS ERGER
NA EEN KWEEK VAN DE ONTLASTING KWAM NAAR VOREN DAT ZE DE YERSINIA BACTERIE HAD DAAR ANTIBIOTICA VOOR GEKREGEN ECHTER PIJN BLEEF DUS NA 2 WEKEN ECHO GEMAAKT VAN DE BLAAS NIEREN LEVER ,BLOED WAS GOED .
NU LIET DE ARTS AL WETEN ALS DE UITSLAG VAN DE ECHO (DEZE HOREN WE MORGEN) GOED IS HET PDS GENOEMD GAAT WORDEN.
HIER HEBBEN WE ONZE TWIJFELS BIJ HERKENT IEMAND DEZE SYMPTOMEN
HET BEGON MET TEKENEN VAN BLAASONTSTEKING EN IS DE LAATSTE WEKEN FLINK HEVIGER GEWORDEN VOORAL ROND DE NAVEL EN DAN DOOR DE HELE BUIK, BOVEN HET SCHAAMBEEN EN NA ENIGE TIJD KREEG ZE HOOFDPIJN DEZE IS ER NOG STEEDS
AF EN TOE PIJN IN DE ARMEN
EN EEN OPGEZETTE BUIK SOMS WEL ZO ERG DAT ER EEN BUIKJE OVER HAAR BROEK LIJKT TE VALLEN
DE BUIKPIJN IS ER CONTINU MET EXTREMERE PIEKEN
ZE IS WEL LANGER BEKENT MET FORLAX VANWEGE OBSTIPATIE EN OOK MET LACTOSE
KLINKT DIT ALS PDS OF KAN ER IETS ANDERS MET HAAR DARMEN ZIJN WANT ER IS VANALLES NAGEKEKEN BEHALVE HAAR DARMEN ?
IK HOOP IETS TE HOREN
MAMA VAN EEN KLEIN MEISJE VAN 7 MET ZO'N VERSCHRIKKELIJKE PIJN
TheGreenMachine
BerichtGeplaatst: 17-01-2013 18:06 Reageer met quote

Beste mensen,

Ik weet dat er meerdere mensen zijn die er benieuwd naar zijn of wiet roken helpt tegen de pijn bij PDS...
Als ervaren wiet-roker en PDS-patiënt kan ik jullie allemaal met 100% zekerheid zeggen dat dit inderdaad waar is.

Het vervelende is dat het anno 2013 nog steeds als drugs wordt gezien, terwijl we het hier niet hebben over een chemisch product, maar over een plantje!

Ik rook nu sinds een aantal jaren en elke keer wanneer de pijn of het opgeblazen gevoel terugkomt steek ik er eentje op, dit maakt de pijn in ieder geval een stuk makkelijker te verdragen.

Het is normaal dat de meeste doktoren en andere medewerkers van medische instellingen het roken van wiet als iets negatiefs ziet en dit ook absoluut niet gaat stimuleren.
Dit komt meestal puur door gebrek aan kennis!

Ik heb inmiddels aardig wat medische instellingen en privé dokters erover aangesproken en er zijn er veel bij die inderdaad bevestigen dat het roken van wiet goed is voor mensen met PDS en elke andere aandoening gepaard met buikklachten.

Dus doe als ik, rook er lekker eentje en merk het zelf!

P.S. Het is wel een prijzig medicijn, maar als het helpt, dan helpt het...
En daar gaat het toch om?

Mvg,
TheGreenMachine (Alias)
MerleJonkers
BerichtGeplaatst: 21-01-2013 16:00 Reageer met quote

Goedenmiddag allemaal,

Sinds ongeveer 2 weken heb ik last van opgeblazen buik (voelt strak). Het zit vooral aan de linker kant net onder de ribben. Als ik er op druk voelt het een beetje pijnlijk, anders dan wanneer ik rechts druk. S'avonds is het wat erger dan s'ochtends en doet het ook meer pijn als ik daar druk. Verder ben ik niet aangekomen eerder een beetje afgevallen. En heb ik wat meer last van winderigheid en boeren.

Ik heb wel de laatste maanden aardig wat stress op het werk, weet iemand wat dit is?


Groetjes Merle (23)
tonzwart
BerichtGeplaatst: 21-01-2013 22:12 Reageer met quote

MerleJonkers schreef:
Goedenmiddag allemaal,

....weet iemand wat dit is?


Ja, typische klachten die bij PDS horen. Lees de voorgaande postings maar eens door, als je een paar dagen hebt....
Rosannee_
BerichtGeplaatst: 23-01-2013 17:53 Reageer met quote

hallo,
ik heb dit aandachtig door zitten lezen (bijna het hele topic)
en ik heb nu zo'n 2 jaar de stempel PDS .

@thegreenmachine

het helpt dus alleen op het moment zelf?
paulienex
BerichtGeplaatst: 30-01-2013 16:18 Reageer met quote

Hallo allemaal,

Ook ik heb (waarschijnlijk) last van PDS, en ook ik kwam bij de huisarts niet veel verder. Nu zit ik met
twee puntjes waar ik niet zoveel informatie over kan vinden, en ik vraag me af of dit bij de symptomen van PDS hoort, en of jullie hier mogelijk ook last van hebben.

1. Ik heb vaak last van mijn blaas; voelt opgeblazen en alsof er een paar liter inzit. Drukkend gevoel, en ook als ik er op druk, ook al moet ik niet naar de WC, is dit gevoelig. Met plassen zelf heb ik niet veel last, soms wat brandering. Op sommige momenten voelt het opeens extreem opgblazen, krijg ik krampen in mijn blaas, en moet ik meteen naar de WC, ook al blijkt dan dan het niet zo nodig was. Ik hoop dat de klachten een beetje duidelijk zijn zo.
2. Ik heb pijn bij vrijen. Nu lees ik op verschillende sites wel dat dit kan een symptoom is van PDS, maar er staat verder geen uitleg over. Ik heb bij vrijen geen last van mijn buik/darmen, maar in mijn vagina zelf. Het voelt krampachtig. Hebben meer mensen hier last van? En weet iemand misschien een manier om ervoor te zorgen dat de pijn bij vrijen mindert? Ik las ergens iets, dat bij PDS de spieren aankrampen, en dus mogelijk ook de spieren in de vagina (?)

Ben benieuwd naar reacties!
Groetjes Question
lauren87
BerichtGeplaatst: 31-01-2013 18:46 Reageer met quote

Ik wil even een reactie op mandy geven.

Al vraag ik me af of ik echt pdd heb. Ik heb niet veel buikpijn alleen na het eten reageren mijn darmen. Ben ik naar dr wc geweest is het klaar.

Maar heb er stress van bv eten bij nieuwe vriend, op vakantie met vriendin en niet altijd wc dichtbij en warm weer. Maar mochten dit soort situaties zich voor doen neem ik loperamide. Of het nu komt omdat de loperamide echt werkt of omdat ik dan rustiger ben weet ik niet. Maar het helpt mij wel! Zeker in sociale situaties waar gegeten wordt.
tiny0190
BerichtGeplaatst: 08-02-2013 14:50 Reageer met quote

lelici schreef:
Probeer eens verse gemberthee te maken. Ik help me er goed mee.

Haal een knol gember(kost bijna niets), schil ca. 5cm en snij deze in plakjes, of stukjes.
Breng 1 ltr water aan de kook en doe hier de gember in, eventueel samen met wat citroensap, en laat dit 10 minuten trekken.
Doe voor dat je het op drinkt een beetje honing in je kopje.

Drink dit vlak na je avondmaaltijd, en je buikklachten zullen snel minder of zelfs weg zijn. Cool
SUCCES!!

Geweldig dit,ik help mij met kamille thee savonds,en bij honger neem ik yogurt ,..ik slaap nu door tot smorgens..maar dit helpt dus ook super!!..bedankt!!
tiny0190
BerichtGeplaatst: 09-02-2013 19:04 Reageer met quote

paulienex schreef:
Hallo allemaal,

Ook ik heb (waarschijnlijk) last van PDS, en ook ik kwam bij de huisarts niet veel verder. Nu zit ik met
twee puntjes waar ik niet zoveel informatie over kan vinden, en ik vraag me af of dit bij de symptomen van PDS hoort, en of jullie hier mogelijk ook last van hebben.

1. Ik heb vaak last van mijn blaas; voelt opgeblazen en alsof er een paar liter inzit. Drukkend gevoel, en ook als ik er op druk, ook al moet ik niet naar de WC, is dit gevoelig. Met plassen zelf heb ik niet veel last, soms wat brandering. Op sommige momenten voelt het opeens extreem opgblazen, krijg ik krampen in mijn blaas, en moet ik meteen naar de WC, ook al blijkt dan dan het niet zo nodig was. Ik hoop dat de klachten een beetje duidelijk zijn zo.
2. Ik heb pijn bij vrijen. Nu lees ik op verschillende sites wel dat dit kan een symptoom is van PDS, maar er staat verder geen uitleg over. Ik heb bij vrijen geen last van mijn buik/darmen, maar in mijn vagina zelf. Het voelt krampachtig. Hebben meer mensen hier last van? En weet iemand misschien een manier om ervoor te zorgen dat de pijn bij vrijen mindert? Ik las ergens iets, dat bij PDS de spieren aankrampen, en dus mogelijk ook de spieren in de vagina (?)

Ben benieuwd naar reacties!
Groetjes Question
Ben je al eens bij de huisarts geweest met deze klachten?..lijkt mij meer iets als een blaasontsteking of iets..
Dezie
BerichtGeplaatst: 21-04-2013 12:52 Reageer met quote

Hallo,

Ik gebruik sinds kort dusputal retard 200 voor pds, en ik heb sindsdien elke avond last van maagpijn. Hebben meerdere mensen hier last van? Iemand een idee waarvan dit komt? Ook heb ik vaker last van duizeligheid in de avond, als ik rustig op de bank zit of als ik opsta. Zijn dit gewone bijwerkingen van de medicijnen, of zal ik toch om een ander middel vragen?
Groetjes
Kayleigh_
BerichtGeplaatst: 08-05-2013 20:45 Reageer met quote

Hallo,

Ik ben Kayleigh een meisje van 15 jaar.
Ik heb al heel lang veel hoofdpijn en ben vaak moe, al slaap ik een week lang 12 a 13 uur per nacht, het helpt niets. Slapen gaat ook heel slecht. Sinds kort heb ik (af en toe hele heftige, ligt eraan, als ik heel weinig eet is het minder) buikpijn tijdens en na het eten, drinken en roken. Ik ben dus even gaan zoeken op internet. Over kom je uit op PDS. Verder heb ik veel stress thuis. Maar nu vraag ik me af, is het mogelijk dat ik PDS heb, en is het ernstig genoeg om naar de dokter te gaan. Verder heb ik 2 ontstoken knieen, is daar een verband tussen?

( Ik krijg wel heel vaak te horen dat ik heel vaak te lang met pijn doorloop)

Groetjes Kayleigh
Henja1995
BerichtGeplaatst: 30-05-2013 11:26 Reageer met quote

Hallo allemaal,

Ik weet nu een jaar dat ik pds heb. Voordat ze hier achterkwamen ben ik wel 10x naar de eerste hulp geweest op verdenking van appendicitis.
Ik werk zelf in de zorg, dus heb ik een ontlastingsdagboek bijgehouden. Daarin bleek dat mijn ontlasting altijd anders is. Daarmee ben ik naar de dokter gegaan en die heeft me doorgestuurd naar de kinderarts en hij heeft bevestigd dat ik pds heb.


In ht begin vond ik het wel moeilijk, ik wist niet wat ik er mee aanmoest. Maar nu heb ik mijn weg erin gevonden en weet ik wat ik wel en niet moet eten enzo. Zo eet ik bijv. geen varkensvlees, als ik dit wel eet kan ik een week niet naar de wc. Voor de rest moet ik heel erg oppassen met vet, als ik dit te veel eet slaan me darmen op tilt. Hiermee bedoel ik; 's avonds overgeven en de volgende dag de hele dag op de wc zitten.

Voor degene die denken dat ze pds hebben maar het nog niet zeker weten; HOU EEN ONTLASTINGSDAGBOEK BIJ. Dit helpt niet alleen jou, maar ook de arts!
Kayleigh_
BerichtGeplaatst: 30-05-2013 11:47 Reageer met quote

Hallo allemaal,
Ik ben naar de dokter gegaan, en heb te horen gekregen dat ik inderdaad pds heb.
Ik weet niet wat ik hier mee aanmoet. Ik mag veel dingen niet meer nu en moet eerst zorgen dat mn ontlasting en darmen gekalmeert en gereguleerd wordt. En dan kan ik gaan kijken wat ik wel en niet kan eten

Ik wens iedereen heel veel succes met deze aandoening,
Kayleigh
*poes*
BerichtGeplaatst: 06-08-2013 12:20 Reageer met quote

Hallo allemaal,

Ik heb al een tijd last van darmklachten en ik heb zelf het vermoeden dat ik PDS heb. Ik hoop dat mensen hier zullen reageren als ze zich in mijn klachten herkennen..
Ik heb eigenlijk al jaren erg onregelmatige ontlasting. Ik had maar één keer in de twee/drie dagen ontlasting en soms last van verstopping, maar eigenlijk bijna altijd zachte ontlasting die aan de pot blijft plakken en waarbij je lang bezig bent om jezelf schoon te vegen. Vervelend, maar ik dacht dat dat gewoon bij mij hoorde. Bij het eten van sommige dingen (friet, afhaalchinees..) kreeg ik niet lang na de maaltijd buikpijn en moest ik naar het toilet waarbij de ontlasting dus ook erg zacht was, maar geen echte waterige diarree.
In december kreeg ik pijn links bovenin m'n buik, een zeurende pijn die niet enorm veel pijn deed, maar wel een groot deel van de dag aanwezig was en soms erger werd, bijvoorbeeld na het eten, maar soms ook juist als mijn maag leeg was. De pijn hield enkele weken aan, dus ik ging ermee langs de huisarts. De huisarts palpeerde mijn buik en voelde direct wat het probleem was, mijn dikke darm was erg opgezet. Ze gaf mij als advies om veel vezels te eten in de vorm van veel verschillende groenten en volkorenbrood en -pasta en om genoeg te drinken. Ik vond het gebrek aan vezels een logische verklaring aangezien ik inderdaad niet altijd veel groenten at (vooral niet rondom de examenperiodes) en vaak witbrood en gewone pasta at. Ik begon dus mijn eetgewoontes te verbeteren, verving mijn witbrood door volkorenbrood en vezelrijke crackers, de pasta door volkorenpasta, en ik probeerde in alles dat ik kookte zoveel mogelijk verschillende groenten te verwerken. Dit had inderdaad effect, ik kon ineens elke dag naar het toilet en de pijn in mijn buik verdween. Helaas was dit van korte duur. Momenteel eet ik nog steeds volkorenbrood en -pasta, drink ik veel water en thee en eet ik zoveel mogelijk verschillende groenten en eet ik af en toe een appel, maar toch heb ik momenteel weer regelmatig pijn op diezelfde plak links bovenin mijn buik. Ook heb er erge last van een opgeblazen gevoel, ik heb soms echt het gevoel alsof ik zwanger ben, zo dik is mijn buik, terwijl ik toch verder vrij slank ben. Ik heb soms ook veel last van winderigheid, wat natuurlijk ook erg vervelend is. Al met al ben ik het behoorlijk zat, het is ook behoorlijk frustrerend om zo je best te doen met eten (en dat is heus niet altijd gemakkelijk als student) en zo weinig effect te zien.. Na contact met de huisarts heeft hij mij "Colon Clean" aangeraden, een soort vezels voor je darmen, daar ga ik binnenkort mee beginnen, hopelijk heeft dat effect!
Ik zou graag willen weten of mensen mijn klachten herkennen en wat bij jullie helpt om de klachten te verminderen.
Ter info: ik ben al 8 jaar vegetariër.
Groetjes,
Marloes
gtk
BerichtGeplaatst: 07-08-2013 22:22 Reageer met quote

Beste Allemaal,

Ook ik heb last van mijn buik en dat mijn darmen zeer doen. Ik geloof er niks van dat het bij te maken heeft met stress, weet daar wel goed mee om te gaan.

De pijn is soms stekerig en zuiderig en het rommelt. Ik eet gezond.
Hoe kun je uitsluiten of je PDS hebt of toch wat anders?
Voel me anders door de huisarts van het kastje naar de muur gestuurd?
tonzwart
BerichtGeplaatst: 16-08-2013 22:14 Reageer met quote

@ poes Je hebt het zelf al uitgebreid verwoord en ook herkend. Je klachten zijn typerend voor de meest voorkomende vorm van PDS. Er zijn heel wat verschillende vormen en de pijn treed op diverse plaatsen op, afhankelijk van de soort PDS waar je aan lijdt.

Er is één lichtpuntje in je relaas. Je klaagt o.a. over winderigheid. Wees daar nou maar blij mee, want dat scheelt een hoop pijn en opgeblazenheid. Elke wind die je kunt laten,vermindert de druk iets. Mogelijk kun je eens een proef nemen met een kuurtje Deflatine, van Renny's. Kwaad kan het niet, maar lees wel goed de bijsluiter.

Laatst aangepast door tonzwart op 16-08-2013 22:21, in totaal 1 keer bewerkt
tonzwart
BerichtGeplaatst: 16-08-2013 22:20 Reageer met quote

@gtk Dat doen artsen vaak, je van het kastje naar de muur sturen of ze sturen je weg met een of ander smoesje. Dat komt, omdat ze ook niet weten wat ze met PDS aan moeten. Niemand weet wat het is en hoe het bestreden moet worden. Om een of andere reden zijn artsen niet zo geïnteresseerd in PDS. Toch heeft meer dan 10% van de bevolking het in meer of mindere mate.

Stress heeft wel degelijk invloed op de hevigheid van PDS. Probeer zo ontspannen mogelijk er mee om te gaan en leg je er maar bij neer, dat je het hebt en dat het niet geneest. Maar het is niet direct gevaarlijk, je kunt er oud mee worden als het niet overgaat in kwaadaardige poliepen. Pas daar voor op en laat de dokter je naar de specialist sturen voor een colonscopie, op gezette tijden....
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
Pagina 99 van 101  

Vorige  1, 2, 3 ... 98, 99, 100, 101  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring